≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

{ 757 kommentarer }
{ 757 kommentarer… add one }
 • Anonym 15. september 2017, 11:22

  Hej Berthel. Når man møder i fogedretten og kreditor også er til stede ig vil spørge om økonomi – har de så krav på at vide/se hvad jeg får udbetalt i løn? – eller er det nok at jeg oplyser at jeg ikke kan afdrage. Mvh Anonym

  • Berthel Lehmann 18. september 2017, 14:38

   Hej
   I fogedretten skal du svare på de spørgsmål du stilles vedr. din økonomi.
   Du skal også svare på, hvor meget du får udbetalt.

 • Sandra 14. september 2017, 15:15

  Kan man låne penge igen, lige så snart man er blevet slettet fra RKI?

  • Berthel Lehmann 18. september 2017, 14:35

   Hej Sandra
   Jeg vil anbefale, at du ikke låner penge.

 • Anonym 9. september 2017, 20:45

  Når man er blevet slettet fra RKI hvor længe går der så før man kan fortage et nyt lån? Jeg spørger fordi jeg lige har betalt mig ud af RKI men kan 4 dage efter stadig ikke fortage et nyt lån.. og nej! er ikke eller har været registreret i Debitor Registret..

  På forhånd tak..

  • Berthel Lehmann 18. september 2017, 14:30

   Hej
   Jeg vil anbefale, at du ikke optager nye lån.

 • Mike Jørgensen 7. september 2017, 12:49

  Når en RKI registrering er slette i efter de 5 år, må de så gerne sætte den samme gæld ind til debitor registret?

  • Berthel Lehmann 7. september 2017, 13:02

   Hej Mike
   Nej, det må de ikke.

 • Lela Niyonkuru 1. september 2017, 18:00

  Siger du at hvis men står i rke. Og hvis man ikke betaler den af og bare lade den ligge bliver m slettet efter 5 år bare sådan uden vider.?

  • Berthel Lehmann 7. september 2017, 13:38

   Hej lela
   Ja, efter 5 år forsvinder registreringen i RKI. Men du skylder stadigt pengene.

 • Anynomt 22. august 2017, 23:46

  Hvad nu hvis man slet ikke betaler? Hvad kan der ske? Er der ulemper? Ved godt jeg først skal vente i 5 år, for at for den fjernet, men alligvel?

  • Berthel Lehmann 7. september 2017, 13:14

   Der er ikke de store ulemper ved at være registreret i RKI, bortset fra de enkelte ting, som er nævnt i artiklen.

 • iftikhar 22. august 2017, 18:30

  hvad skete hvis jeg er register i RKI og jeg sælger min lejlighed.får jeg min penger eller det træk penge fra tinglys

  • Berthel Lehmann 7. september 2017, 13:10

   Hej
   RKI er kun et register, hvor du er registreret som dårlig betaler.
   De tager ikke nogle penge, hvis du sælger din lejlighed.

 • Sanne H 25. juli 2017, 20:19

  Har ikke betalt 2 afdrag på forbrugslån, og vil ikke være i stand til at betale fremover. Hvor hurtigt bliver man registreret? Nr. 2 afdrag skal være betalt om en uges tid. Jeg bliver pensionist om 5 mdr. , jeg vil i den forbindelse få et mindre beløb udbetalt fra PFA
  kapitalpension ( engangsbeløb), vil kreditorer kunne gøre krav på dette beløb hos PFA? Jeg har egentlig også mulighed for, at få beløbet udbetalt nu, og jeg skal også her “kun” betale 40% i skat. Jeg spørger, fordi du i tidligere svar nævner noget om ” kreditorbeskyttet” . Ovennævnte engangsbeløb, vil blot være “en dråbe i havet”, hvorfor forhandling med kreditorerne på nuværende synes umuligt.
  Mange hilsner
  Sanne

  • Berthel Lehmann 31. juli 2017, 12:11

   Hej Sanne,
   Kreditorer kan normalt godt tage udlæg i pension, når det udbetales på én gang.
   Det kan de dog kun gøre, hvis pengene kunne være udbetalt eller er udbetalt og står på din konto.
   Derudover kan de kun tage udlæg i dine værdier, den dag, du møder i fogedretten.

   Det er forskelligt, hvor hurtigt man registreres i RKI.

 • Karina 4. juli 2017, 07:39

  Hej Berthel. Jeg er i rki og vil høre om en evt men erstatning vil blive inddraget til gæld? (Har en erstatningssag kørende pt) mvh Karina

  • Berthel Lehmann 4. juli 2017, 13:20

   Hej Karina,
   Hvis din erstatning er kreditorbeskyttet, inddrages den ikke.
   Det kan du spørge om, hvor din erstatning udbetales fra.

 • Anja jacobsen 22. juni 2017, 06:41

  Hej
  Min datter på 16 år har fået brev om at hun er kommet i RKI,for noget hun ikke har fået en regning eller rykker på. Hvad gør vi ? Det er jo deres ord mod hendes.
  Mvh
  Anja

  • Berthel Lehmann 27. juni 2017, 14:41

   Hej Anja,
   Det er ulovligt at registrere personer under 18 år i RKI.
   Kontakt Experian (RKI) og bed dem slette det.

Skriv en kommentar