≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

Comments on this entry are closed.

 • Mud 15. december 2017, 06:05

  Hej. Et Inkassofirma har registeret mig i RKI i 2012 og har efterfølgende registeret mig i debitor registeret i 2016 for den samme sag så i princippet får jeg 9 år i rki. Må de det??

  Den fra 2012 er slettet efter 5 år i rki
  Og den fra 2016 slettes først 2021 i debitor register

  • Berthel Lehmann 18. december 2017, 11:35

   Hej Mud
   Nej. De mener jeg ikke, at de må.

 • Jens 1. december 2017, 01:27

  Hi,
  Spsm: Rigtig gl sag fra 1989, verserer i Fogedret, og skal formentlig afgøres ved de alm. domstole. HVIS jeg taber, og vi ikke kan nå til enighed om betalingsbetingelser/afdragsordning. Eksempel, jeg vil betale “x-pr.mdr, og kreditor have y.” Vil dette berettige at sagen kan registreres i RKI. Jeg forudsætter at jeg overholder min (mit tilbud om betaling) del.
  Har
  du stødt på lignende situationer ?
  Takker på forhånd for din kommentar/svar og et godt site at blive klogere af.
  Mvh Jens

  • Berthel Lehmann 5. december 2017, 09:08

   Hej Jens
   Hvis der er tvivl om gældens gyldighed, må kreditor ikke registere dig i RKI.
   I så fald vil jeg anbefale dig at klage til Experian, der ved tvivl vil slette registreringen.

 • Karins 27. november 2017, 19:13

  Hej Berthel. Jeg har lige set at jeg er blevet registreret i RKI af en kreditor jeg skylder penge, men der står at registreringen slettes i 2019 (efter 2 år) Må de så gerne registrer mig igen efter den dato jeg blir slettet, eller er det den dato der gælder? Pfh tak for svar. Mvh Karina

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:54

   Hej Karin
   Det kan jeg ikke svare dig på. Kontakt evt. Experian og spørg der.

 • bi 25. november 2017, 05:07

  hej budgethus, når jeg har fået 0-sanering, bliver jeg så fjernet fra RKI automatisk? eller skal jeg selv sørge for det? mvh Bi

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:46

   Hej Bi
   Det skal kreditorerne sørge for. Ellers kan du klage til Experian.

 • Karina 14. november 2017, 11:19

  Hej Berthel. Når man stopper med at afdrage et lån, betaler man dermed heller ingen renter. Vil høre om der stadig blir registreret renter på selvangivelsen eller skal man sætte den i nul? Er ikke klar over om renterne fortsat blir pålagt og står som fradrag…? Pfh tak. Mvh Karina

  • Berthel Lehmann 16. november 2017, 12:08

   Hej Karina
   Hvis du ikke betaler til et lån, må man ikke få fradraget for renter.
   Så hvis du vil undgå evt. restskat, skal du ændre tallene i selvangivelsen.
   Renterne løber stadigt på, og kreditor vil stadigt oplyse SKAT om gældens størrelse.

 • anders 9. november 2017, 23:18

  jeg kommer nok i rki ved rørende oister mobil selskab

  jeg hade fri taletid 60 gb data haft i mange år jeg ringer meget men pludselig konstatere jeg min mobiltelefon er lukker jeg kontakter dem og får besked på den er spærret fordi jeg har ringer for meget jeg tænker hvordan kan jeg det med fritale men det kan men åbenbart så trækker de 650 kr for over forbrug jeg har altid betale penge ind på mobil kontoen manuelt og ikke sat det til automatisk men pludselig trækker de bare penge på mit dankort jeg spærre dankortet det betyder det mobile bredbånd hos oister ikke bliver betalt det har de så os lukket det os lige meget jeg er kunde hos telia de gør ikke den slags der er fritaletid frit hilsen her fra

 • Annette 3. november 2017, 18:47

  Hej, jeg er registreret i RKI vedr. en tvangsauktion. Jeg har 2 registreringer vedr. dette

  Tvangsauktion udsat (er registreret i 5 år til 2020)

  Tvangsauktion udlæg (er registreret i 4,5 år til 2019)

  Der blev holdt en tvangsauktion, hvor der blev begæret 2. auktion (af mig, da salgsbeløbet var meget lille) tvangsauktion nr. 2 blev aflyst da huset i mellemtiden blev solgt i almindelig fri handel. Jeg kan ikke google mig til om disse registreringer fortsat skal stå i RKI i 5 år (jeg kan læse at hvis den bliver udsat er registreringen der kun i et år) kan du hjælpe med at opklare det?

  VH Annette

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 10:23

   Hej Annette
   Jeg er ikke sikker på, om jeg forstår spørgsmålet.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter Experian (RKI) og spørger dem.

 • Martin 3. november 2017, 11:17

  Hej.. Jeg har en kolonihavehus som er betalt af.. Hva sker der når jeg ryger i Rki tager de så den?

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 10:18

   Hej Martin
   RKI er et register og de tager ikke noget.

 • Jacob 3. november 2017, 11:16

  Hej.. Jeg ejer to biler den ene er fra 2013 og der er stadig gæld i den og den ene er fra 2005 og der er ikke gæld i den.. Tager de min biler når jeg er i RKI? Hvordan virker det?

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 10:18

   Hej Jacob
   Hvis du betaler til tiden, har kreditor ikke grund til at tage din bil.
   Heller ikke selvom du bliver registreret i RKI.

 • Mia 2. november 2017, 15:15

  Kan jeg godt købe en gammel bil kontant og så Omregistrer den i mit navn når jeg står i rki????
  Og hvor kan man få hjælp til at få et over blik over hvad man skylder og om der er nogle der kan hjælpe med at få alt ordnet er ved at gå til af bare skam og er så ked hele tiden men ved ikk hvor jeg skal starte eller slutte..

  Mvh mia

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 10:09

   Hej Mia
   Ja, du kan købe en bil kontant, selvom du er registreret i RKI.
   Du skal dog vide, at kreditor evt. kan tage udlæg i bilen, hvis du bliver indkaldt i fogedretten.
   Ved overblik over din gæld, kan du læse artiklen “Sådan finder du alle dine gældsposter“.