≡ Menu

Gæld til det offentlige

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

Det offentlige har langt mere effektive måder at inddrive gæld på end andre kreditorer. I forhold til finansieringsselskaber og andre långivere kan det offentlige gøre udlæg i din løn, og deres muligheder for at tage udlæg i dine ejendele er langt mere effektive.

At skylde penge til det offentlige

Når du har fået for meget udbetalt i f.eks. boligydelse eller modtager en regning på for lidt betalt skat, kan du normalt lave en frivillig betalingsaftale.

Hvis du ikke overholder denne aftale, vil den offentlige kreditor sende sagen videre til Inddrivelsescentret, der så vil indkræve det skyldige beløb.

Inddrivelsescentret er det offentliges ”inkassofirma”.

Det er den mest ”magtfulde” instans, når det gælder inddrivelse af penge, som du skylder det offentlige.

Inddrivelsescentret vil lave en betalingsaftale med dig. Alt efter gældens størrelse kan du lave en aftale med dem, uden at de kræver alt for meget i månedlig betaling.

Hvis din gæld er stor, eller hvis du ikke overholder betalingsaftalen med Inddrivelsescentret, vil de ”skrue bissen på”.

Først vil de indkalde dig til en samtale, som kan sammenlignes med et besøg i fogedretten. De vil kræve et budget med dokumentation og spørge dig om din formue, værdier m.m. De vil så kunne tage udlæg i de ejendele, de mener, du kan undvære og sælge dem på auktion.

Læs om, hvad de kan tage udlæg i, i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis de vurderer, at du har noget, der kan tages udlæg i, sendes pantefogeden til dit hjem.

Lønindeholdelse

Hvis du ikke har nogle værdier, de kan tage udlæg i, kan de foretage lønindeholdelse. Det betyder, at de vurderer, hvor meget du skal betale om måneden og sætter din skatteprocent op med omgående varsel, så de automatisk får inddrevet den månedlige betaling.

Lønindeholdelse er deres sidste og mest magtfulde mulighed for at indkræve de penge, du skylder dem. Lønindeholdelse foretages kun, når du ikke har overholdt den aftale, du lavede med dem første gang.

Når du skylder penge til det offentlige, vurderer de, hvor meget du skal betale i afdrag om måneden. Under almindelige omstændigheder kan man dog lave en aftale med dem om mindre ydelser, hvis dit lån ikke er særligt stort.

Inddrivelsescentret tager ikke hensyn til dine øvrige kreditorer. De har ”førsteret” og tager dit månedlige overskud ud over penge til det mest nødvendige for at kunne leve og betale de mest nødvendige faste udgifter.

Tips

Inden du laver nye betalingsaftaler med dine øvrige kreditorer, skal du altid være sikker på, at din aftale med et offentlige er på plads og sikker. De er nemlig ikke til at forhandle med, i modsætning til de andre kreditorer.

Hvis du ikke kan overholde den aftale, du har indgået med dem, eller får akut brug for penge til nødvendigheder, skal du kontakte dem og bede om at få lov til at sætte aftalen på ”stand-by” i en kort periode.

Når din betalingsaftale med det offentlige er på plads, kan du fordele det resterende overskud til de øvrige kreditorer.

Hvis du har helt særlige nødvendige udgifter, vil de tage hensyn til det.

F. eks. udgifter til samvær med egne børn, der ikke er hjemmeboende, udgifter til medicin, hjælpemidler til handicappede m.m.

(Denne artikel er et uddrag fra e-bogen “Få styr på din gæld“, skrevet af Berthel Lehmann)

{ 183 kommentarer }
{ 183 kommentarer… add one }
 • tommy kristensen 23. juli 2018, 08:38

  vi har en gæld til skat der startet på 189.000 skylder så 89.000 idag vi overholdt alle aftaler indtil deres system gik ned .efter det stoppet vi med at betale afdrag da jeg sagde jeg ikke betaler til et system der er istykker og vi ventet så for at høre om det kom op at køre igen ..det gjorder det ikke så efter et års tid kontakter jeg indrivelseskontor og høre hvad der sker .der for man så bare af vide at vi skulle have forsat indbetallingerne på et udleveret konto nummer frivilligt og der er løbet renter på den tid vi ikke betalte ….de har taget udlæg i en bil og i vores hus ..det jeg ikke forstår er at jeg kan slet ikke låne penge nu ? det er som om mand er stemplet som dårlig betaler ? ..selv om vi som sagt har betalt over 100.000 af på gælden momsgæld fra lukket virksomhed …kan det passe at de må blive ved med at have udlæg ? må da være en bagatel grænse ..det mest paradokse i dette er at de spærrer for at jeg kan låne penge i min bank til at indfri gælden med ?..kan ikke forstå at dette er lovligt …

  • Berthel Lehmann 24. juli 2018, 12:00

   Hej Tommy
   Jeg forstår ikke, hvorfor du vil låne penge.
   Det kan jeg kun advare i mod. Spar op og brug først penge, når du selv har dem.
   SKAT og andre kreditorer må tage udlæg i dine værdier, så længe du skylder dem penge.

 • Pierre 19. juli 2018, 16:15

  Hhhm. det virker nu som om Gældsstyrelsen virkelig har skruet bissen på.
  Jeg har en licensgæld på 5.500 kr. Og bad om en afdragsordning.
  Det gik de med til, hvis jeg betaler 4.000 den første måned og 1500 den anden måned.
  Det svarer alligevel til det de ville kunne tage i en lønindholdelse for mit vedkommende.
  Så forvent ikke lempeligere afdragsordninger i forhold til det de allerede har mulighed for at tage :-(

 • Ida Lea 6. februar 2018, 09:49

  Hej
  Jeg har haft en retsskat på omkring 1200 kr, som jeg havde overset og den er blevet sendt videre til SKATs inddrivelsescenter. Jeg ringede og fortalte at jeg gerne ville betale det hele, og det var jo vældig fint – sagen er ude af verden. Mit spørgsmål er nu – kan det have konsekvenser for min ‘profil’ i fremtiden/kan det ses, at jeg har været ‘forbi’ inddrivelsescenteret?
  Vh Ida Lea

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:05

   Hej Ida
   Jeg kan ikke se, at det skulle kunne have nogle konsekvenser for dig.

Skriv en kommentar