≡ Menu

Har du for meget gæld og får dagpenge, kontanthjælp eller SU?

Hvis din indkomst er midlertidig, kan du som udgangspunkt ikke få gældssanering eller forhandle gælden ned hos kreditorer.Har du for meget gæld og får dagpenge, kontanthjælp eller SU?

Det betyder dog ikke, at du skal forholde dig passivt.

Med ”midlertidig indkomst” forstås bl.a.:

 • kontanthjælp
 • dagpenge og arbejdsmarkedsydelse
 • SU (studerende)

Gældssanering, hvis du har midlertidig indkomst

I konkursloven § 197 er ét af kriterierne for at opnår gældssanering:

Kendelse om gældssanering kan i almindelighed ikke afsiges, såfremt

 • skyldnerens økonomiske forhold er uafklarede

Som ”uafklarede” forhold skal forstås uafklaret boligsituation, egen virksomhed og ofte, at man ejer værdier af betydning som f.eks. fast ejendom, værdipapirer, sejlbåd m.v. OG, at man har en indkomst, som må antages at være af midlertidig karakter.

Som modtager af dagpenge, kontanthjælp, arbejdsmarkedsydelse eller SU anses du for at være i en midlertidig situation, da der er en rimelig sandsynlighed for, at du indenfor en overskuelig periode kommer i arbejde og dermed øger din indtægt og evnen til at betale din gæld tilbage.

Hvis du derimod har fået kontanthjælp i længere tid, kan det vurderes, at situationen ikke er midlertidig og i sådanne tilfælde kan det være muligt at få gældssanering.

Reglen forhindrer bl.a. at man kan ”spekulere” i at få gældssanering ved at opsige sit job, få gældssanering og kort efter få job igen.

Undtagelser
Der findes få eksempler på, at folk tæt på pensionsalderen har fået gældssanering, selvom de var på f.eks. dagpenge og har stået udenfor arbejdsmarkedet i en årrække.

Frivillig akkord (forhandling om nedsættelse af gælden)

En frivillig akkord er et alternativ til offentlig gældssanering. En gældssanering behandles, vurderes og besluttes af det offentlige (Skifteretten eller Sø- og Handelsretten i København).

En frivillig akkord er en forhandling imellem dig og kreditorerne.

Kreditorer vil naturligvis gerne have så mange penge tilbage som muligt, og hvis din indtægt er midlertidig, er der en god chance for, at du indenfor en overskuelig fremtid kommer i arbejde og tjener flere penge.

Og dermed kan kreditorer få flere penge tilbage.

Derfor er kreditorer som hovedregel ikke villige til at indgå en frivillig akkord, hvis din indkomst er midlertidig.

Sådan skal du forholde dig

Først og fremmest skal du sørge for at have penge nok til dig selv, så du kan betale dine nødvendige faste udgifter som f.eks. din bolig og leveomkostninger.

Som modtager af kontanthjælp, dagpenge eller SU er økonomien ofte presset og de færreste har økonomisk overskud til at betale kreditorer (udover udgifter til bolig).

Hvis du ikke har penge nok at overholde dine afdrag, bør du straks informere dine kreditorer om dette og bede om en pause i betalingerne, indtil du kommer i arbejde.

Det er vigtigt at kontakte kreditorerne, hvis du ikke er i stand til at overholde dine betalingsaftaler. Det værste, kreditorer ved, er at de ikke modtager aftalte afdrag og intet hører fra dig.

Hvis du informerer dem om din situation i god tid, er der større chance for, at de ikke ringer, skriver, registrerer dig i RKI/ Debitor Registret, eller indkalder dig i fogedretten.

Ofte er kreditorer villige til at sætte betalingen på ”stand by” i en periode.

Et brev/ email til kreditorer bør indeholde følgende

 • Hvorfor du ikke kan overholde din betalingsordning
 • Hvornår du vender tilbage til dem (om XX uger eller når du er kommet i job)
 • Oversigt over dine nødvendige faste udgifter (budget)
 • Gældsoversigt (alle gældsposter)

Du kan få en gratis gældsoversigt skabelon og et gratis budgetskema ved at tilmelde dig Budgethusets nyhedsbrev og hvis du vil have hjælp til at skrive til kreditorer, har Budgethuset brevskabeloner til kreditorer.

Det vigtigste er at give dem alle relevante informationer og spille med åbne kort.
Du kommer længst med ærlighed og det gælder også her.

Hvis kreditorer ikke vil acceptere en midlertidig ændring/ stop for afdrag

Hvis kreditorerne ikke vil acceptere en midlertidig ændring, er der ikke meget andet at gøre.

Kreditorer (bortset fra det offentlige) kan ikke tvinge dig til at lave en betalingsordning. De kan dog registrere dig i RKI/ Debitor Registret, indkalde dig i fogedretten og evt. tage udlæg i din bolig eller andre værdier.

Konsekvenserne ved at stoppe betalinger uden aftale med kreditorer skal du kende, inden du starter med at skrive til dine kreditorer.

Mere information om dette kan du læse i følgende artikler:

Når du kommer i arbejde eller kommer på pension

Når du kommer i arbejde eller hvis din økonomi ændrer sig, bør du straks lave et budget og få overblik over, hvor meget du har råd til at betale dine kreditorer og kontakte dem med forslag til en ny betalingsaftale.

Kilde: Konkursloven

Comments on this entry are closed.

 • Elisabeth Thomsen 17. august 2017, 13:09

  hej
  mig og kærsten gik på røven med et hus. 1.300.000 skylder vi på huset
  jeg får pension men kærsten er gået ned psykisk og er i den forbindelse på arbejdsprøvning men det går ikke så godt.. kan vi søgen gældsernæring..
  mvh elisabeth

  • Berthel Lehmann 21. august 2017, 12:06

   Hej Elisabeth
   Ved gældssanering skal ens økonomi være afklaret. Dvs. man skal være i arbejde eller få pension.
   Man får ikke gældssanering, hvis der er usikkerhed om, hvor meget man kan arbejde.

 • Mandy 29. juni 2017, 18:35

  Hej
  Jeg vil høre, hvad jeg kan gøre angående en 16 år gammel bankgæld. Jeg har i dag haft besøg af et kreditorfirma, der påstår, jeg har en gæld fra 2001, som jeg ikke har betalt.
  Fakturadatoen på gælden, er fra en periode, hvor jeg boede i udlandet og jeg er derfor meget uforstående. Hvad kan jeg gøre? Er der en forældelsdsfrist evt?

  • Berthel Lehmann 30. juni 2017, 09:09

   Hej Mandy,
   Du kan læse om forældelse i artiklen “Forældelse af gæld“.

 • Charlotte Rundstrøm 3. juni 2017, 18:09

  Hej Charlotte Rundstrøm.
  Jeg har nogle spørgsmål angående, hvordan jeg kan få en god aftale med mine kreditorer.
  jeg har måtte stoppe med at betale til mine kreditorer, da jeg ikke havde overskud mere, jeg har I mellemtiden været i fogedretten og før der blev der lavet nogle aftale sammen med min advokaten om skulle betale alt i alt hver mdr 1065kr for alle kreditorer…
  Men så imellemtiden har jeg været alvorlig syg og mistet mit arbejde og endt med at skulle sygemeldt og kontanthjælp og er der stadig.
  Men er igang med at søge arbejde for at komme igang igen….
  Er der nogen for hjælp som jeg i den nærmeste fremtid kan blive gældfri igen, da min hverdag nu ikke er godt og sover ikke rigtigt godt om natten.
  Please help.
  På forhånd tak
  Charlotte

  • Berthel Lehmann 12. juni 2017, 12:42

   Hej Charlotte,
   Jeg vil anbefale, at du får hjælp til nye aftaler med dine kreditorer.
   Måske er gældsanering eller forhandling med dine kreditorer en mulighed.
   Gældssanering eller forhandling med dine kreditorer er ikke en mulighed, så længe du er på kontanthjælp.
   Du skal enten være i arbejde eller på pension.

 • Lene Amtrup Beier 26. maj 2017, 12:03

  Jeg står overfor at blive smidt på kontanthjælp. Jeg har skrevet til min bank om det er muligt at få rentestop så jeg kan afbetale min f.eks. 200 kr I måneden og gæld går den frem for at stige pga af renter . Jeg skylder 17000

  • Berthel Lehmann 29. maj 2017, 16:07

   Hej Lene,
   Sig til, hvis du har spørgsmål.

 • Kim 21. maj 2017, 20:18

  Hej Berthel.
  Gælder “rådighedsbeløbet” dvs en eksistensminimum (trangsbeneficium) på de 6.150,-kr pr mdl for enlige på kontanthjælp, over for et banklån til Nordea ?
  Jeg er 53 år og bliver fastholdt i kontanthjælpssysyemet, du kan læse mere om min sag her:http://gældsforum.dk/forum/gaeld/nedsaettelse-af-afdrag-paa-banklaan-hos-nordea/
  Mvh Kim

 • Dorthe 15. maj 2017, 12:31

  Jeg har en gæld fra mange år tilbage fra min første mand og har nu været så dum at få en fra min anden mand også, er på SU og har arbejdstimer ved siden af kan jeg overhovedet søge gældssanering
  Vh Dorthe

  • Berthel Lehmann 15. maj 2017, 13:07

   Hej Dorthe,
   Man kan ikke få gældssanering under uddannelse eller f.eks. på kontanthjælp.
   Du skal være i arbejde (normalt fuldtid), pensionist eller selvstændig med stabil indkomst.

 • Artemis Lilo 23. marts 2017, 13:17

  Hej! Jeg er lige blev opsagt fra mit arbejde, og er på dagpenge. Mit buget er på ca. 15.000 hver måned, og jeg få ca. 12.000 i dagpenge .bor selv i et hus efter jeg blev skilt og betale børnepenge 2.600 , bil lån på 2250kr Hvordan kan jeg få det til og hange sammen . Kan jeg få en snakke med banken om det og sætte mit budget ned? Har ikke så meget forstand på tingene, man synes det er træls situation oh stå i .

  • Berthel Lehmann 23. marts 2017, 14:25

   Hej Artemis,
   Jeg synes, at du skal tage et møde med din bank og forklare dem situationene, så de måske kan hjælpe, indtil du får arbejde igen.

 • Pauline Møller 13. februar 2017, 01:29

  Ja gældsanering kan ske hvis du har midler til afdrag.

 • Henrik 18. januar 2017, 07:33

  Jeg har nogle smågæld på kontokort og kreditkort på cirka 150.000kr udover og boliglån og billån og jeg betaler så at sige 6700kr hver måned på de 150.000 med renter osv… Hvordan kan jeg lave 1 lån så jeg kan reducere den måneder betaling til ihverfald halvdelen eller 1/3??
  Jeg har forsøgt forskellig som Ikano og Satander men de afviser?!?!?

  Mvh,
  Henrik

 • Sandie Lehrfeld 12. januar 2017, 21:25

  Hej. Jeg vil høre hvordan det er Ang gældssanering når man er på recoursefoløbsydelse. Jeg har kæmpet i 7 år med kommunen, efter jeg har fået konstateret en psykisk arbejdsskade. Jeg har eget hus og jeg og mine to børn på 10 og 13 år lever for 4000,- når alt til budgettet er betalt. Min samlede gæld (uden kreditforeningen på huset) er samlet knap 200.000,-

  • Berthel Lehmann 13. januar 2017, 05:23

   Hej Sandie,
   Ressourceforløb anses for at være midlertidig (selv om den kan være langvarig) og derfor kan man ikke få gældssanering.

   • Sandie Lehrfeld 13. januar 2017, 15:32

    Ok. Tak for svaret.