≡ Menu

Værd at vide om inkasso

At få besøg af en inkasso medarbejder giver nok de fleste en dårlig fornemmelse i maven.

Inkasso

Inkasso medarbejdere har ikke ret til at komme ind i dit hjem

Nok mest fordi at du ikke kender dine og inkasso medarbejderens rettigheder ordentligt og selvfølgelig fordi det minder dig om, at du ikke har betalt dine ydelser til tiden.

Jeg har skrevet denne artikel, så du er godt klædt på, hvis der dumper et brev ind fra et inkassofirma, der varsler besøg på din hjemmeadresse.

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, kan kreditor vælge at sende sagen til et inkassofirma.

Hvis gælden sendes til et inkassofirma eller en advokat, skal de klart og tydeligt oplyse dig om, hvilken gæld der er tale om, og på hvis vegne de inddriver gælden.

Firmaet vil typisk prøve at få dig til at erkende gælden og indgå et frivilligt forlig (betalingsaftale). Hvis du stadig ikke betaler og ikke vil anerkende gælden, vil sagen gå videre til fogedretten.

 

Et inkassofirma har i virkeligheden ikke mange rettigheder, men kan kun lave en aftale med dig, hvis du selv ønsker det. De har ikke ret til at komme ind i dit hjem, og du kan afvise overhovedet at ville tale med dem.

Inkasso

Du er ikke forpligtet til at tale med en inkassomedarbejder

Grunden til, at kreditor sender sagen videre til et inkassofirma, er som oftest, at inkassofirmaet har tilknyttet en advokat, der kan tage sagen videre til fogedretten.

Personlig kontakt og rettigheder

Før et inkassofirma tager personlig kontakt til dig, skal du have et brev. Brevet skal indeholde:

 • Dokumentation for din gæld
 • En dato på, hvornår du senest skal betale gælden. Fristen skal være på mindst 10 dage, fra brevet er sendt
 • Hvor og hvornår besøget vil finde sted
 • Inkassovirksomhedens adresse og telefonnummer

Det er kun, hvis du ikke har betalt, og fristen er udløbet, at inkassofirmaet må kontakte dig personligt.

Hvis du ikke er hjemme, når inkasso medarbejderen kommer, har du ikke krav på et brev, inden du får besøg næste gang.

Inkasso medarbejderne må kun besøge dig hjemme og ikke f.eks. på din arbejdsplads eller andre steder.

Inkasso medarbejderen skal vise legitimationskort, som er udstedt af Rigspolitiet. Du har ret til at afvise at tale med inkasso medarbejderen.

Tips om inkasso

Hvis du modtager et brev fra et inkassofirma med henblik på besøg, bør du skrive til dem. Afvis besøget pr. brev og meddel, at du vender tilbage med gældsoversigt og budgetskema. Husk at skrive dato på, hvornår du senest vender tilbage til dem.

Bed dem sende gældsdokumenterne til dig, hvorefter du kan underskrive, at du vedkender dig gælden. På den måde kan du måske undgå mødet i fogedretten og de udgifter, der er forbundet med det.

Hvis du ikke kan betale en månedlig ydelse, så oplys dem om det. Når du selv kontakter inkassofirmaet og viser ansvar og interesse, vil de måske droppe besøget, da deres formål kan opfyldes alene ved, at du vedkender dig gælden.

Lav aldrig en betalingsaftale ved personlig besøg af en inkassomedarbejder. De vil prøve at overtale dig, men din økonomi skal ikke styres af dårlig samvittighed eller en overtalende inkasso medarbejder.

Hvis der er plads til at betale månedlige ydelser, bør du sige til inkasso medarbejderen, at du vil se din økonomi igennem og kontakte dem, når du selv og alene har overvejet og besluttet, hvad der er plads til i din økonomi.

Der findes brodne kar i inkassofirmaer, der måske vil forsøge at presse dig til at lave en aftale. De skal overholde ”god inkassoskik” og kan miste deres ret til at drive inkassofirma, hvis de ikke overholder det.

Det vil sige, at de ikke må presse dig unødvendigt og skal i det hele taget opføre sig ordentligt og respektere dig og dit privatliv.

Hvis du på nogen måde føler dig chikaneret, bør du straks kontakte politiet og anmelde inkassobureauet.

Hvis du ikke kan overskue din gæld

Hvis din gæld er på vej til inkasso, er det på tide at du får styr på din gæld!
Hvis du ikke selv kan overskue din økonomiske situation bør du kontakte en gældsrådgiver nu.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Har du spørgsmål eller kommentarer om inkasso, så skriv nedenfor!

 
{ 429 kommentarer }
{ 429 kommentarer… add one }
 • Claus Villumsen 1. november 2017, 12:15

  Jeg manglede åbenbart at betale et rykkegebyr på 100kr til Parkzone i 2014. Har ikke hørt fra dem siden. Men nu vil de have mig i retten hvor jeg skal betale 1900kr (inkl. retsafgift: 850kr?) – Så 100kr+350kr(inkassogebyr) hvilke betyder de pålægger mig ydeligere 600kr. er det i orden?

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 09:49

   Hej Claus
   Hvis du mangler at betale en gældspost, har kreditor ret til at bruge inkasso/ fogedretten til at inddrive gælden med de omkostninger det måtte have for dig.

 • Tina Jensen 11. august 2017, 17:58

  Hej.
  Jeh har nu 3 gange fået brev fra inkasso (Ikke samme firmaer og 2 af dem direkte fra Experian/RKI) omkring regninger, jeg intet har haft med at gøre. Det viser sig at der desværre har boet en anden Tina Jensen på samme adresse, som jeg boede på for 20 år siden. Det er ungdomsboliger med nok 30 lejligheder, så med et almindeligt navn er det da sandsynligt.

  Det ene firma havde en helt anden fødselsdato noteret end min, og det andet en adresse jeg aldrig har boet på (regning på el fra 2016, og jeg forklarede dem, at jeg har boet på min nuværende adresse siden 2007). Sidder de bare og søger på folks navne og byer, hvis de ikke kan finde personen, og håber på de rammer den rigtige? Har de adgang til et register, hvor de kan se, hvor folk har boet? Hvis ja, hvorfor tjekker de så ikke ordentlig op på, hvor lang tid folk har boet på deres nuværende adresse?

  Jeg har aldrig modtaget rykkere fra firmaerne, og i 2 tilfælde heller ikke et brev fra inkassofirmaet inden brevet fra RKI – er det lovligt?

  Er godt træt, sur og ked af det, men er der noget jeg kan gøre andet end at ringe til dem hver gang der dumper et nyt brev ind fra inkasso? Kan man klage nogle steder m.h.t. til deres fremgangsmåde?

Skriv en kommentar