≡ Menu

Kan kreditor tage din efterlønsudbetaling?

Fra april 2012 har næsten 400.000 danskere mulighed for at få deres efterløn udbetalt.

Kan kreditor tage din efterløn?

Kan kreditor tage din efterløn?

Har SKAT eller andre kreditorer mulighed for at tage udlæg eller kræve disse penge af dig?

Kan kreditor tage efterlønnen, inden jeg får dem udbetalt?

Nej, hverken SKAT eller andre kreditorer har mulighed for at tage din efterlønsudbetaling, inden du får dem udbetalt til din konto.

Der er dog en undtagelse. Hvis du skylder penge til den virksomhed, som udbetaler din efterløn (Fagforening/ a-kasse), kan de godt modregne deres tilgodehavende, inden du får pengene.

ALLE, der vælger at få efterlønnen udbetalt, får pengene indsat på deres konto i første omgang.

Kan kreditor tage efterlønnen, efter jeg har fået dem udbetalt?

Alle kreditorer i Danmark er udmærket klar over, at mange danskere får udbetalt efterlønnen den kommende tid og de vil gøre meget for at få en del af disse penge.

Som tidligere nævnt, kan de ikke tage udlæg i dem, inden du får dem udbetalt.

Men når du har fået efterlønnen udbetalt, kan kreditorer indkalde dig i fogedretten og ”håbe” på, at du stadigt har pengene stående på din konto.

I fogedretten kan kreditorer nemlig godt tage udlæg i de penge, du har stående på din bankkonto. Også selv om det er penge, du har fået udbetalt fra din efterlønsudbetaling.

Hvis din efterløn bliver udbetalt til din konto, kan banken dog godt tage pengene, hvis du har misligholdt dit lån og ikke betalt på dine afdrag.

Særlige regler, hvis du har gæld til SKAT

SKAT vil ikke tage din efterløn inden du får dem udbetalt, men de har altid mulighed for at inddrage penge, der står på din konto, hvis de ”opdager” eller har mistanke om, at du har mange penge stående.

Det gør de ikke ofte, men hvis afdrag til SKAT har været misligholdt og de har svært ved at inddrive penge fra dig, kan du ikke være sikker.

Brug din efterløn til at forhandle med kreditorer

Brug din efterlønsudbetaling til at betale gæld!

Brug din efterlønsudbetaling til at betale gæld!

Hvis du har udsigt til at blive gældfri inden for de næste 5-7 år, bør du forsøge at ”lokke” kreditorer med at ville indbetale et større engangsbeløb, mod at kreditor ”streger” en del af gælden.

I nogle tilfælde kan du også f.eks. bede dem om rentestop, hvis du derimod lover at betale større månedlige ydelser hver måned.

Du kan med andre ord få værdien af din efterløn forøget, hvis du bruger dem til at forhandle med kreditor.

Hvordan gør jeg det?

Jeg har lavet nogle gode brevskabeloner til netop dette formål, hvor du kontakter kreditor for at forhandle om din restgæld.

Disse brevskabeloner har alle en video tilknyttet, hvor indholdet af brevet bliver gennemgået.

Derudover kan du læse om, hvad der er bedst at gøre i din situation i e-bogen ”Få styr på din gæld” (Kapitel 14: “Frivillig akkord”).

I e-bogen kan du læse om frivillige forlig og om forhandling med kreditorer i situationer, hvor du f.eks. har fået større pengebeløb til rådighed. Find ud af, hvordan du bruger dine penge bedst på denne måde.

Du kan også vælge at få en professionel gældsrådgiver til at forhandle for dig. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Adgang til e-bog og brevskabeloner

Se alle brevskabeloner og videoer ved at klikke her. (kun VIP medlemmer)
Download e-bogen “Få styr på din gæld” ved at klikke her. (kun VIP medlemmer)

Hvis du ønsker at downloade brevskabeloner og e-bog, skal du være VIP medlem.
Klik her og bliv VIP medlem på 3 minutter!

VIP medlemmer har fri og gratis adgang til alle artikler, e-bøger, budgetskemaer, brevskabeloner, online gældskursus og gratis telefonisk gældsrådgivning af Berthel personligt.

{ 19 kommentarer }
{ 19 kommentarer… add one }
 • MR 10. januar 2018, 16:14

  kan fogedretten udlæg i månedlig pensionen

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:34

   Hej MR
   Nej, det kan kreditorer ikke.

 • Hong To dinh 7. februar 2017, 18:25

  Jeg skylder banken 800.000kr, når jeg beder om min kapitalpensionen udbetaler , jeg har ca 700.000 . Kan banke!tage mine penge? Det gælder også min rate pensioner el. Hvad sker det? Hvis jeg åbner en nye konto i en anden bank?? Mvh To dinh

  • Berthel Lehmann 8. februar 2017, 15:11

   Hej Hong,
   Jeg kan forstå på min kollega, at du allerede har fået en henvisning til nogle, der kan hjælpe dig.

 • Mette 15. marts 2014, 00:35

  Hej Berthel.
  Grundet andelssalg med tab er vi kommet ud med stor gæld som Nordea har tilskrevet som forbrugslån da det er uden sikkerhed. vores økonomi har ændret sig og vi når min samlever bliver 65(han er meget ældre end mig) har vi ikke noget at leve for banken vil slet ikke hjælpe os.. vores mægler mener, at vi bare kan skifte lønkonto til en anden bank så kan den gamle bank kun forlange at få et budget fra os og dermed et vist beløb til dækning af lånet… jeg er bare bange for at de vil have hele lånet indfriet og det kan vi ikke betale. men er d rigtig at vi kan gære det på den måde… venligst Mette

  • Berthel 21. marts 2014, 13:09

   Hej Mette,
   Tak for spørgsmålet.
   For at kunne svare ordentligt kræver det flere informationer om jeres økonomiske situation.
   Derfor vil jeg anbefale, at i kontakter en gældsrådgiver.

 • Gitte Nielsen 6. december 2012, 22:45

  Kan kommunen gøre krav på min efterløn såfremt at jeg vælger at få den udbetalt, da jeg har fået tilkendt en førtidspension?

  Hilsen
  Gitte

  • Berthel 7. december 2012, 16:50

   Hej Gitte,
   Jeg mener ikke, at formue modregnes i førtidspension, da det ikke betragtes som en indtægt. For at være sikker, vil jeg dog anbefale, at du kontakter din kommune og spørger dem om det.

 • Claus 17. juli 2012, 10:06

  Hej Berthel

  Jeg har søgt om gældssanering under kap 29. denne er indledt per 11.07.2012.
  I den forbindelse er jeg meget i tvivl om jeg skal få udbetalt mit efterløn udbetalt?
  Jeg skylder mine forældre penge for at starte op igen efter konkurs, skilsmisse, tvangsauktion etc. Altså et lån efter konkursen!!! Efterlønsudbetalingen kunne dække en stor del af dette lån til mine forældre!!
  Kan dette give problemer i forhold til det vidre forløb af gældssaneringsagen? og kan pengene kræves omstødt til kreditorene?

  Pft
  Claus

  • Berthel 18. juli 2012, 13:48

   Hej Claus,
   Jeg kan give dig min vurdering, men ikke et 100% sikkert svar.
   Konkurs og gældssanering er baseret på vurderinger og min vurdering kan være forskellig fra andres.

   Hvis man gør stor forskel på kreditorerne, kan dette omstødes. Det sker dog ikke tit, men vil ikke se godt ud i en gældssaneringssag. Der vil din økonomi blive gennemgået.

   Hvis du kommer til penge erd et bedste at dele dette ligeligt imellem kreditorerne.
   Alternativt kan du lade pengene stå og bruge dem som de oprindeligt var tiltænkt. Pension.

 • HJ 10. juli 2012, 10:41

  Hej Berhel,
  Tak for dit svar :o)
  Det kan ikke undgåes at man bliver en smule paranoid, når man har mange kreditorer, selvom man har lavet afdragsaftaler med de fleste! Derfor kan jeg ikke lade være med at tænke på – hvis jeg vælger at få efterløn udbetalt mhp. at kunne bruge den til depositum i anden lejlighed, om “nogen” så kan nå at tage pengene inden? Jeg mener, man er jo næsten nødt til at tage pengene ud/hjem, da jeg ellers forestiller mig at disse “nogen” ellers sidder på lur og holder øje med om der går større beløb ind på ens konto…?
  Bare lige et par tanker fra en paranoid forgældet dansker…;o)
  VH HJ

 • Helle 6. juli 2012, 12:33

  Hej Berthel,
  Har læst alle indlæggene, og der er stadig noget jeg er lidt i tvivl om.
  For det første; Jeg/vi har en ret stor gæld til bank+kreditforening pga. et firma der måtte lade livet i 2008 (krisetider), og vi derfor måtte sælge sommerhus og bil med store tab – og derfor stadig skylder dem penge. Alle andre kreditorer har vi været i fogedretten og lavet aftaler med. Jeg er nu bange for, at hvis jeg beder om efterlønnen udbetalt, vil banken tage dem. Kan jeg oprette en ny NEM konto med anden bank, og derved undgå at de opdager det med det samme mon?
  For det andet; Der er flere kreditorer som har gjort udlæg i mit lejedepositum. Det vil vel sige, at hvis jeg opsiger lejlighed, vil de kræve de penge? Fair nok, men er det kun depositum – eller er det også de tre måneders forudbetalt leje mon? Ligeledes, kan nogen mon gøre indsigelser mod, hvis vi flytter til en anden, større lejlighed, når vi har gæld? (det er jo det jeg gerne ville bruge efterlønspengene til – til depositum til anden lejlighed).
  På forhånd tak,
  HJ

  • Berthel 6. juli 2012, 12:51

   Hej Helle,
   Tak for spørgsmålet.
   Du kan sagtens åbne en nem konto i en anden bank og få din efterløn udbetalt på denne konto. Du kan læse om bankskifte i artiklen “Sådan skifter du bank, hvis forholdet knager“.

   Vedr. udlæg i depositummet har du ret. Kreditor får kun depositummet udbetalt fra boligforeningen, hvis du vælger at flytte. Jeg er ikke 100 % sikker, men jeg mener også at de kan tage udlæg i de 3 mdr. depositum.

   Ingen kreditor eller andre kan forhindre jer i at flytte. Det bestemmer i selv.

 • Mette 1. maj 2012, 09:19

  Hej Berthel,
  Jeg har et ret konkret spørgsmål. Jeg forstår, at kreditor ikke kan tage udlæg i den kommende efterlønsudbetaling, men først når denne er betalt.

  Vil en disposition til nærtstående, f.eks. ens søn, af efterlønsudbetalingen kunne begæres omstødt, såfremt den som overfører pengene har erklæret sig insolvent?

  Håber du kan hjælpe.

  Mvh Mette

  • Berthel 1. maj 2012, 10:31

   Hej Mette,
   Tak for spørgsmålet. Jeg er dog ikke 100% sikker på, at jeg forstår spørgsmålet korrekt.
   Selve efterlønsudbetalingen kan ikke begæres omstødt.
   Hvis du tænker på, om en overførsel til f.eks. en søn kan omstødes, kan det i princippet godt.

   Det sker dog sjældent og så vidt jeg ved, kun i forbindelse med konkurs. F.eks. kan en kreditor få omstødt en større udbetaling til anden kreditor, hvis denne er forfordelt.

   Hvis sønnen ikke er kreditor, men hvis der blot er tale om en pengegave, kan jeg ikke se, hvordan en kreditor eller anden ret skulle kunne omstøde en sådan.

   De penge, du har stående på din konto, kan du bruge som du vil. Til din søn, til kreditor eller til en ny cykel.

 • susanne 17. april 2012, 12:22

  Hej Bertel
  søgte om mit efterlønsbridrag og fik sms om at a kassen havede godkendt min ansøgning og at pengene ville stå på min nemkonto 12 april men foa tog mine penge inden de stod på min konto , jeg har gæld til a-kassen men de har for flere år siden sendt det til indrivelsecenteret og de tager 7% af min løn hver månede må de så godt tage mine penge ?? er ikke blevet informeret om at hvis jeg fik dem udbetalt ville de tage dem først D4 april skriver foa at hvis man har gæld tager dine efterlønspenge, for så kunne vi ikke trække ansøgningen tilbage
  det kalder jeg bondefangeri skulle ikke ha ansøgt om de penge men af skade bliver man klog
  Håber jeg får et svar ang dette

  • Berthel 17. april 2012, 13:56

   Hej Susanne,
   Tak for dit spørgsmål.
   Som jeg har skrevet i artiklen, er de eneste, der kan tage udlæg i din efterløn, den fagforening, der udbetaler efterlønnen (eller du har indbetalt til). Det lyder til, at det netop er den situation, du er havnet i.

 • annette 11. april 2012, 19:47

  Hej Berthel,

  Hvornår er penge udbetalt, er det når du beder om fx. efterlønsbidrag, hvor der kan være en ekspeditionstid på 1,5 måned eller er det når de er tilskrevet din NEM-konto, altså at du kan se de står der og du kan få dem i bogstaveligste forstand hævet? Eller er det efter smag og behag at fogeden kan tolke ordet udbetalt?

  Hvis man bliver kaldt ind, og du har bedt om udbetaling men de er ikke tilskrevet kontoen hvad f…. skal man så sige??

  Tak for et svar.
  Hilsen
  Annette

  • Berthel 1. maj 2012, 10:38

   Hej Annette,
   Beklager det sene svar. Dit indlæg er først set nu.
   Som udgangspunkt handler det om den dag, du får det udbetalt.
   Kun i spørgsmål om tilbagebetaling af skat, kan fogeden kræve penge, inden restskatten er udbetalt. Det kan du læse mere om i artiklen “Kan kreditor tage din overskydende skat?

Skriv en kommentar