≡ Menu

Sådan får du styr på Julens udgifter

Husk at planlægge julens udgifter

Husk at planlægge julens udgifter

For at få styr på Julens økonomi har jeg lavet en liste til dig, så du kan få et overblik over Julens udgifter.

Jeg har også lavet et Jule budgetskema og et Gave budgetskema, der automatisk sammentæller tallene. Derudover giver jeg dig nogle råd, hvis Julens økonomi ikke hænger sammen for dig.

Det er bare ikke fedt at stå i kø nede i Magasin´s kontokort afdeling og vente spændt på, om du igen i år bliver godkendt til et lån.

At stå der blandt alle de andre mennesker, du ved ikke har planlagt Julen og nu er halv-desperate for at få økonomien til at hænge sammen.

Julen er til for at nyde familien, julestemningen og dine nærmeste. Julen er den tid på året, hvor der skal være tid og ro til refleksion, så du kan tænke på og nyde, hvad du har.

Desværre kommer Julen bag på mange, selvom vi jo udmærket ved, at den kommer hver december måned.

Det er Julen, hvor resultatet at din planlægning viser sit sande ansigt. Mange mennesker er endt i den onde cirkel, hvor de ”glemmer” at spare op til Julen.

Kom nuuu, planlæg det på forhånd. Det giver en meget bedre og stabil økonomi og du kan slappe meget mere af og du slipper for at betale vanvittige renter af kviklån.

Lyder det her ikke skønt?

Du har forberedt dig på Julen og sparet lidt op hver måned, så du ikke skal bekymre dig om økonomien.

Budgettet er lagt og du ved præcis, hvor meget du skal bruge på julegaver til onkel Knud, lille Ida og faster Hanne og du ved, hvad julemiddagen må koste og hvor meget der skal bruges på juleudsmykning og din mands julekostume, når han hopper ned i skorstenen for at overraske børnene juleaften.

Du er afslappet og skal kun koncentrere dig om at nyde tiden i december måned.

Ja, det giver en dejlig fornemmelse i maven, ikk?

Hvad nu?

Hvis du er sent ude med at planlægge juleøkonomien kan du lade det tjene som en stor motivation til at starte med at planlægge din næste ferie.

Hvis du sparer lidt op hver måned hele året, bliver juletiden og andre ferier pludseligt noget, du ser frem til med glæde.
Aldrig mere ondt i maven, når der står 1. december på kalenderen.

Jeg vil ikke fortælle dig, hvor meget du skal bruge på de forskellige ting. Alle familier og mennesker er forskellige og prioriterer forskelligt.

Sådan planlægger du Julen

Hvis du endnu ikke har lavet et julebudget, vil jeg hjælpe dig i gang. Jeg har lavet en liste over nogle af de udgifter, Julen har.

Her er en række af de mest almindelige udgifter:

December (1-23 december):

 • Gaver (inkl. gavepapir, til/fra-kort og bånd)
 • Transport (bil, taxa, tog, bus m.m.)
 • Advenskrans og advendtsgaver
 • Pakkekalender og kalenderlys
 • Julekort og frimærker
 • Juletræ
 • Julepynt og dekorationer
 • Hjemmelavet julebag
 • Julearrangementer (Julefrokost, biograf m.m.)
 • Værtindegaver
 • Blomster

Juleaften (24 december):

 • Mad juleaften
 • Drikke juleaften
 • Slik og søde sager til juleaftens dag
 • Transport (bil, taxa, tog, bus m.m.)

Juledagene (25-26 dember):

 • Mad juledagene
 • Drikke juledagene
 • Slik og søde sager til juledagene
 • Julearrangementer (Julefrokost, biograf m.m.)
 • Transport (bil, taxa, tog, bus m.m.)

Når du har lavet julebudgettet og lagt udgifterne sammen, får du en idé om, hvad Julen kommer til at koste dig.

Dette beløb skal du dividere med det antal måneder, der er tilbage inden Jul og det skal så sættes til side/ spares op hver måned.

Hvis Julen f.eks. koster dig kr. 4.000,- skal du lægge kr. 333,- til side hver måned (12 måneder x 333,-).
Hvis det er første gang du lægger et julebudget og du gør det i november, har du kun 1 mdr. til at finde pengene og langt fra alle har lige kr. 4.000,- ekstra hver måned.

Download Budgethusets Jule budgetskema og Julegave budgetskema

 

Budgethusets Jule budgetskema

 

Av! Det kan jeg ikke nå at spare op inden jul!

Hvad gør du, hvis budgettet slet ikke hænger sammen og der er kort tid til Jul?
Jo, der er to muligheder:
Reducer dine udgifter eller tjen flere penge.

Sådan kan du reducere dine udgifter

Jeg vil lige starte med at slå en udbredt misforståelse fast!
Pengeværdien af en gave er IKKE proportionel med, hvor meget du elsker eller holder af en person.

Læs lige de to linjer ovenfor igen, og sig til dig selv ”jeg er enig”.

Overvej at de voksne ikke skal give hinanden gaver.

Jeg vil anbefale at aftale en prisgrænse på gaver og holde denne aftale.

Lav selv så mange juledekorationer som muligt. Udover at spare penge er det også meget mere hyggeligt og giver julestemningen et boost.

Læs mange flere ideer til, hvordan du kan spare penge i Julen i artiklen ”Få en billigere jul – med masser af julehygge”. Den bugner af gode råd!

Forøg din indkomst

Den anden måde, du kan få økonomien til at hænge sammen på, er at tjene flere penge. Der findes et utal af måder, det kan gøres på. Den mest almindelige måde, er at få et ekstrajob efter arbejde eller arbejde over på dit nuværende job.

Tjen flere penge ved ekstra arbejde

Butikkerne har travlt i december og har desuden længe åbent. Alle folk køber julegaver og det betyder at butikkerne skal ansætte ekstra hjælp til ekspedition og til at pakke gaver ind.

Ideer til steder, der har travlt i december:

 • Varehuse (Magasin/ Illum og lign.)
 • Chokoladefabrikker/ chokoladebutikker
 • Bagere (mest piger)
 • Blomsterhandlere (mest piger)
 • Parfumebutikker (Matas og lign.)
 • Isenkræmmere (Kop og kande, Inspiration og lign.)
 • Større grønthandlere med blomster
 • Vinhandlere

Du kan også få ryddet ud i din kælder og sælge de ting, du ikke længere bruger. Det har jeg skrevet om i artiklen ”Sælg alt dit ragelse, betal gæld eller spar op

Der kan du garanteret få nogle ideer.

Fremtiden

Hvis du ikke har planlagt og budgetteret ferier og højtider før, kan jeg kun anbefale at du starter nu. Få allerede nu lagt budget til de kommende tider, der kræver flere penge end normalt, som f.eks. vinterferien, sommerferien, fødselsdagen osv.

Du kan få Budgethusets budgetskema ganske gratis ved at tilmelde dig nyhedsbrevet og samtidigt løbende få nyheder om gæld og privatøkonomi.

Jeg vil ønske dig en fantastisk Jul og ved, at du vil nyde den mere, hvis du følger rådene.
Stop de dårlige vaner nu og undgå at stå i kø nede i Magasin´s kontokort afdeling næste gang det bliver Jul.
(Skrevet 20 nov. 2012)

Comments on this entry are closed.

 • Marianne Nielsen 6. november 2015, 19:57

  Jeg ville godt downloade dine julebudgetter men det kunne jeg ikke der var en fejl derinde.
  Har du selv overvejet om dine kapitalpensioner skal omlægges inden udgangen af året ?
  Jeg ved godt at du ikke kan rådgive om det men måske har du selv overvejet om de skal omlægges til aldersopsparinger. Jeg skal nemlig til en samtale med Pensionsrådgiveren i vores bank og har den holdning at hvis han ikke ved nok om tingene så bakker jeg ud af det og jeg ved på nuværende tidspunkt eller tror jeg ved at jeg vil få modregninger i mine pensioner på ca. 10000kr. pr år i 5 år når jeg bliver 62 år eller deromkring vil gå på fleksydelse og hvis der var andet jeg kunne gøre så vil jeg blive glad.
  Det har jeg selv skulle bakse med i snart 5 år da det har været svært at gennemskue det som står i reglerne for modregninger og der er ingen hjælp at få før jeg stopper med at arbejde.
  Derefter kommer Folkepensionen og jeg ved fra mine forældre og min bror at de har været på kursus hvor de blev sat ordentlig ind i tingene. Jeg har opfordret min fagforening HK til at lave et sådanne kursus men har indtil videre ikke fået et svar fra dem.
  Min samlever overlader det hele til mig da han ikke er god til økonomi og regning det ville også være ok hvis jeg bare var lidt bedre til det hele og omkring pensioner og folkepension der er ikke så meget jeg ved andet end at jeg vil få grundbeløbet og så afhænger helbredstillægget af hvad min forlovede tjener til den tid men der burde laves kurser som alle kan tilmelde sig til. Jeg har dog fået lidt af vide om folkepension af min mor men hun ved ikke så meget om det og der vil også være forskel fra menneske til menneske.
  Måske er der andre som grubler om det samme som mig ?
  Men som sagt vil jeg godt købe de to julebudgetter så jeg selv er fri for arbejdet med koderne.
  Med venlig hilsen
  Marianne Nielsen

 • Tine Andersen 24. november 2012, 22:00

  Andet man kan gøre:
  Slid skosålerne! Med andre ord brug tid på at gå rundt (eller led på nettet!) efter dén gave, som du har råd til, og som modtageren ikke vidste hun/han manglede.

  Køb julegaverne i god tid (og lav en liste, så du ikke pludselig har 4 gaver til A og ingen til B. Og- lad være med at gemme dem et “godt sted”, som du har glemt i december. Derfor giver husdyr også gaver i min familie. B-) ). Man kan købe julegaver hele året, og især på udsalg.

  Juledims er billigst i september eller hvornår dit/dine butikker (Købmand, supermarked mm) hiver sidste års rester frem, det er som regel FØR, det nye. Mellem jul og nytår er tingene meget billige! Lys, bånd osv bliver ikke for gamle!

  Hjemmelavede gaver. Det behøver ikke at være to ispinde iført uldgarn eller kartoffeltryk! Jeg har lært mig at strikke sokker (Køber garn på udsalg! Garn er dyrt, så det er bare om at være om sig) og den slags, og selvom “bløde pakker” pr tradition er dødfødte, så er et par uldne, en udmærket gave, og de holder meget bedre end “ragsokker” fra discountbiksen og kan være mere kulørte. Og er mere populære…
  Et år strikkede jeg et 2 meter langt smalt halstørklæde til min dreng i noget “julegarn” (billigt akrylgarn) i grønt og rødt, men det blev så vellykket, at hans kammerater spurte, hvor det var købt?

  Her er der gode råd og tips: http://www.paapinden.dk/

  Hvis man tegner/maler- skal man huske, at savsmuldstapet er billigt (en ordentlig rulle til 70 kr), og at man kan male med dækfarver (goache) og akryl- og olie på det. Det er grundet! Med vandfarver og akryl, kan man dels lave en passer-par-tout til billedet- og sætte det i en skifteramme. Næsten alle billeder/tegninger ser bedre ud i ramme. Men det er en dyr hobby, så udsæt ikke sagesløse for dine første forsøg med “Maries -colours” og lærred fra Søstrene Grene. Det er udmærket at øve sig med!
  I mangel af lærreder: køb et eller andet skodmaleri i din genbrugsbiks- og mal det over.

  Hov, nu blev jeg vist for detaljeret. (Jeg har ellers ikke tegnet/malet i mange år, men det kommer omsider igen).

  Knytning er også in til armbånd, keyhangers og den evigpopulære hundesnor. Der er også vejledninger på nettet.

  Men:
  Gå i gang tidligt
  Gå på udsalg
  Slid skoene og brug fantasien
  Vær kreativ- tænk ud af boksen
  Vær kreativ- hvis du er det. Ellers øv dig.

  Mvh
  Den kreative sokkenørkler

  • Berthel 1. december 2012, 17:32

   Hej Tine,
   Tusind tak for super gode råd!

 • Grethe Bering 23. november 2012, 16:21

  Som altid yderst fornuftige tips om julebudget.
  Jeg har selv et andet tip til den almindelige budget. Jeg lægger alle udgifter sammen, og så dividerer jeg med 11 i stedet for 12. Det betyder, at jeg kan lade være med at betale ind til budgetkontoen i juli, hvor jeg holder ferie, og på den måde er der altid råd til ferien:-)
  Med venlig hilsen
  Grethe Bering

 • Mette 5. november 2012, 01:44

  Hejsa Berthel.

  Julen skal ikke blive et spørgsmål om økonomi.
  Jeg ved godt at vi lidt lever i en klan verden med vores familier,hvad man bør og gør.. og det skal man da nok tage som udgangspunkt..

  Men.. Jeg tror bare alligevel,at vi lever ikk for Julen men den lever for os.. (fandt lige ud af hvis jeg meldte mig ud ville jeg spare 3400 om året på folkekirken)

  Men det er selvfølgelig en anden snak;))
  Jeg syntes bare at Julen er en familie ferie.. Hvor vi hygger sammen

  Hilsner herfra
  Mette

  • Berthel 22. november 2012, 20:54

   Hej Mette,
   Mange tak for dit indlæg. Julen har en forskellig betydning for os alle og jeg synes ikke at er der noget der er rigtigt eller forkert.

   Selvom du er meldt ud af folkekirken kan du dog stadigt holde jul. Du kan også gå i kirke, hvis du har lyst.

   Mange tror på gud, men har alligevel meldt sig ud af folkekirken. Det synes jeg er fornuftigt, hvis man har gæld. Folkekirken skal nok klare sig alligevel. Når og hvis økonomien tillader medlemskab igen, kan man jo tilmelde sig.

   Hvis der findes en gud, er jeg sikker på, at han/ hun ville forstå udmeldelse af folkekirken. Det handler jo om tro og ikke penge.

   Man kan også, som du, vælge at se Julen som en familieferie. Det vigtigste er, at man bruger tiden godt.

 • Lene Blomsterbirk 8. november 2011, 13:37

  Kan kun give dig ret.
  Jeg stod i hvordan-får-jeg-råd-til-julegaver sidste år, og tog en beslutning som jeg er glad for.. Jeg har i forvejen lavet en konfirmationsopsparing, som jeg valgte sidste år at forhøje indbetalingen på, så der nu i år også igen kan blive råd til julegaver.
  I forvejen har jeg et budget på max 200 pr gave, og kun til børn og enkelte bedsteforældre.