≡ Menu

Få en billigere jul – med masser af julehygge

billigjul

Julen er nok det tidspunkt på året, der er hårdest ved familien Danmarks økonomi.
For mange sker det endda år efter år.

Julens udgifter er ikke uforudsete udgifter. Har man ikke ret mange penge – eller kæmper man med gæld – er dette et af de tidspunkter, hvor man skal passe ekstra på.

Spar på julen – men ikke på julehyggen

Spar på julen - men ikke på julehyggen

Julen er tiden, hvor vi vil hygge os – og ikke tænke på penge. Men mange budgetterer ikke – og så går det galt. Der er nemlig alt, alt for meget at bruge penge på.

Jeg opfordrer på ingen måde til at aflyse julen – det ville især børnefamilierne være kede af. Det ville være synd.
Jeg opfordrer blot til at fået siet alt det overflødige fra. Og det er der meget af.

Læg et julebudget – og gør det tidligt

Det er ligeså nyttigt som det er kedeligt-praktisk. Når først det hele går gang, er det ikke sikkert man kan overskue det. Dit udgangspunkt er de penge, du kan afse til julen. Og så er det du skal tænke tilbage til sidste jul. Hvad gik pengene til?

Når man har sat et beløb på julens udgifter, skal der prioriteres. Og netop det, at man har et bestemt beløb, gør, at det ikke er særlig svært at få sorteret det overflødige fra.

HUSK: Budgetter er til for at blive overholdt.

Der er flere udgifter end man lige tror

Husk at få det hele med – det er i sig selv en udfordring.
Hvor kan jeg spare? Stil dig selv de rigtige spørgsmål:

Julegaver

Julegavebudgettet ligger tungt. Men sommetider er det en ide at få lavet “regler” i familien – eller tale med vennerne om julegaverne.

  • Hvem er vi på gaver med?
  • Hvor store skal gaverne være?
  • Skal de voksne overhovedet give hinanden gaver? Har man en stram økonomi, mon så ikke de voksne kunne leve uden?
  • Eller kunne man give hinanden symbolske gaver? Måske skulle man aftale 50 eller 100 kr.?
  • Nogle ville måske blive meget gladere for en hjemmelavet gavekort? På børnepasning, hækklipning eller måske hjemmebagt kage?

Tag det op med dem – det er muligt, de også gerne ville have retningslinjer. I det øjeblik, man har det på plads, ved man hvor meget julegaverne skal koste.

Børnene forventer naturligvis gaver, men overvurdér ikke deres behov for legetøj. Mange børn får legetøj i mængder, de næsten har svært ved at overskue. Måske var det sagen med et par praktiske gaver? Tøj? Noget til børneværelset?

Julemaden

Vi spiser jo i forvejen hele året rundt. Men i julen spiser vi lidt bedre – og lidt mere. Det er dog også muligt uden at økonomien løber løbsk:

  • Hvor meget skal der lægges oven i husholdnings-budgettet?
  • Behøver vi spise så meget – måske kunne lidt mindre gøre det? Mange forkøber sig også på julemaden. Meget ryger i skraldespanden på den konto
  • Man kan lave en slags “julemadplan”. Find ud af, hvad I har tænkt jer at spise i julen. Hold derefter øje med tilbuddene. Netop julemaden er en slagvare, som forretningerne bruger for at få kunderne ind. Så der er penge at spare
  • Julens bagværk og konfekt koster ikke alverden hvis man laver det selv. Også en god børneaktivitet

Julepynt og dekorationer

  • Julepynt har man liggende fra år til år. Måske behøver man ikke ret meget nyt? Hvis der skal anskaffes nyt, så læg et loft over. Har man børn, er det oplagt med det hjemmelavede. Det er billigt, det er en dejlig aktivitet for børnene, der godt kan lide at se deres egne kreationer på træet.
  • Juledekorationer: Vælg den “naturlige” stil. Her kan det meste hentes i skoven – ganske gratis. Gran, kogler, mos, svampe osv. – det hele er gratis. Perfekt for børnefamilien – lav en tur ud af det. Måske er der noget i julekassen, der kan bruges? Og meget at det, man pynter juledekorationer med, kan man genbruge, når dekorationerne “skrottes”. Ellers skal man bruge lys, ler, en guld-, sølv- eller kobberspray
  • Adventskrans. Lav den selv. Måske af materialerne, i fandt i skoven?
  • Kalenderlys. Der findes masser af billige. Nogle køber også et hvidt lys og maler det selv

Juletræet

Hvis der holdes juleaften i ens hus, skal man naturligvis have et. Skal man også, hvis man holder jul et andet sted? Bestem, hvor meget det må koste. Eller måske kender I en, der har en smule skov?

Julefrokoster

Disse er ofte sammenskudsgilder, der ikke hører til det dyreste. Alligevel koster de penge. Især hvis man skal til flere. Og/eller i byen bagefter?

Det burde ikke være nødvendigt at afstå fra julefrokosterne – men hold udgifterne nede. Man kan godt nyde julemaden – og blive behørigt beruset – uden at slå bunden ud af økonomien.

Underholdning

Her taler vi nok mest om det til børnene. De behøver ikke blive snydt for juleaktiviteter og julehygge. Der er mange hyggelige aktiviteter, som ikke koster noget særligt:

  • Gå til gratis julearrangementer – de er overalt
  • Gå i skoven og hent gran og naturpynt til dekorationerne
  • Bag julekager og lav julekonfekt
  • Klippe julepynt
  • Lave nisser. Nisser kan laves af alt muligt. Kig på nettet og få ideer. Brug alle de sjove nisser til at lave et stort julelandskab
  • Man kan sagtens tage ind til byen og kigge på juleudstillingerne uden at bruge en masse penge

Tag børnene med på råd. De kunne sikkert finde på masser af gode ting, som jeg end ikke har tænkt på. Jeg tror, det er så viseligt indrettet, at det, de elsker mest og hygger sig mest med – det koster ikke ret meget.

Børnenes pakkekalender

Pakkekalenderen er også noget, der skal med i budgettet. Hvis man altså bruger dette i familien. Det er ikke sikkert, børnene lige er klar til at give afkald på den, vel?

Har man for eksempel 3 børn, kan man risikere, at skulle købe 72 pakker. Gør derfor dette:

  • Vær ude ude i god tid. Så man har tid til at finde gode ting til en god pris. Sidste øjebliks-kalenderen bliver altid for dyr
  • Måske skulle man i stedet have en adventskalender?
  • Sæt et loft over, hvad pakkekalenderen må koste. Det er ikke kun beløbet, der tæller. Det er mere den gode ide og overraskelsen, der er vigtig. Og glem ikke måden, det serveres på. Kreativitet slår nemt pengene
  • Eller lav en tema-pakkekalender. Til barnet, der elsker smykker og perler, kan man købe et stort smykkesæt og dele det op i små pakker. Til barnet, der elsker at lege med bondegård, kan man købe et helt sæt og dele det op. Jeg har også set det lavet med tegne- og maleting. Dette er bare et par eksempler – pointen er, at man får meget mere for pengene end hvis man køber i løssalg
  • Måske er der andre i familien, der vil bidrage med et par pakker? Måske endda med stor glæde? Onkler, tanter eller bedsteforældre? Venner? Naboer?

 Alt det andet…

Her kommer vi til nogle af faldgruberne. Alle de ting, man “kommer til at købe” – som ikke har nogen som helst betydning for, hvor god julen bliver.

Nyt tøj til juleaften? Eller til julefrokosten? Julefrokostslips? Nye juleduge? Alle de små juleting, som ryger ned i indkøbsvognen i supermarkedet. Se i de husstandsomdelte reklamer. De vil gerne have dig til at købe. Læg også mærke til, hvor meget, du slet ikke har brug for.

Eller måske værtindegaver? Køb ikke i dyre domme! Kom i stedet med hjemmelavet konfekt eller julesmåkager. Det gør altid lykke.

Impulskøb er lidt for oplagte i julen. Når man alligevel er ude at bruge penge, ryger der nemt lidt ekstra med. Lav derfor lister over, hvad det er, I skal købe. Og overhold dem!

Jul på klods – nej tak!

Selvom mange firmaer tilbyder lån og finansiering – ikke mindst ved juletid – er det en dårlig ide. Der er tale om højtforrentede lån, der kun gør det hele endnu dyrere. Har man ikke ret mange penge, kommer man til at afdrage på julen helt til næste jul. Hvis man er ramt af gæld, gør man ondt værre.

Julen skal ikke være noget, man betaler af på resten af året.

Kreativ jul?

I har sikkert hørt påstanden om, at opfindsomheden starter der, hvor pengene slipper op?
Det gælder muligvis ikke overalt, men her er det i hvert fald sandt. Man kan bruge masser af penge på julen. Men der er også rige muligheder for at lade være. En billig jul behøver ikke at være dårligere.

Tænk blot på, at vælger man denne model, behøver man ikke tænke nær så meget på penge. Hvis man har overholdt budgettet, slipper man måske for de røde tal på bundlinjen? Eller lån, der skal betales tilbage?
En jul uden økonomiske tømmermænd bagefter?

Meld rent ud

Står man med en stram økonomi, og skal holde spare-jul, er det vigtigt at melde rent ud. Det vil kun gøre alting sværere at skulle holde gode miner til slet spil. Det er ikke nogen skam at have en dårlig økonomi – eller sidde i gæld.

Det, der er en skam, er ikke at gøre noget ved det. Vælger du at holde jul på et lavt budget, gør du i allerhøjeste grad noget ved det. Det vil de fleste kunne forstå.

Spar op til næste jul

Dette tip kan man bruge fremadrettet, hvis man har problemer med at få julepengene til at slå til.

Egentlig burde man begynde at tænke på næste års jul allerede i januar. I hvert fald på økonomien. Har man svært ved at få pengene til at slå til er det en god ide at være forudseende.

  • Opret en ekstra bankkonto til formålet
  • Overfør en fast beløb hver uge. Regn med at du har 45 uger at spare op i. Er det for eksempel 100 kr. vil du til næste jul have 4500,- ekstra
  • 100 kr. om ugen mærker de færreste på den daglige økonomi. 4500 ekstra til jul, er noget der kan mærkes
  • I oktober/november lægger du et julebudget på baggrund af de penge, du har sparet op + hvad du ellers mener at kunne afse
  • Du er nu på den rigtige side rent økonomisk. Du kan hygge dig og behøver ikke bekymre dig om økonomi

God jul herfra.

HUSK: Julen er hjerternes fest – ikke detailhandlens fest.

(skrevet af Astrid Madsen fra spare-grisen.dk, 13 nov. 2010)

Abonnér
Giv besked når

2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

hej Berthel.
som alle andre skriver har du haft travlt med at give gode råd.
jeg er alene så penge er små, men har 6 børnebørn som ikke skal snydes for julgaver.
jeg har været på indkøb da der var 25procent på legetøj så sammen lagt har jeg brugt
7ookr, og da jeg er holdt op med at ryge så var der også råd til julefrokost.
juleting er gemt fra år til år.
jeg elsker julen og glæder mig til at være sammen med dem jeg holder af.
ønsker dig en rigtig glædelig jul

Hej Annette
Mange tak for din kommentar og glædelig jul og godt nytår til dig!

{ 2 comments… add one }