≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

Comments on this entry are closed.

 • Ejnar 17. februar 2018, 11:00

  Hej.

  Jeg er gift og jeg er i RKI, men min kone er ikke. Vi har en bil vi er nødt til at skal af med. Der er gjort udlæg i bilen pga min situation,men begge er medunderskrivere, da bilen er købt før mine problemer opstod. Bilen er købt med ejendomsforbehold. Dermed kan vi leverer bilen tilbage, men hvilken indflydelse får det for min kone? Bliver hun registreret nogen steder, så det går ud over hende eller hvordan skal vi forholde os, så hun forbliver skadesløs?

  • Berthel Lehmann 17. februar 2018, 21:14

   Hej Ejnar
   Kreditor har ret til at registrere din kone og dig i 1 år (mener jeg), hvis i vælger at bruge jeres ret til at aflevere bilen tilbage.

 • Rebekka 16. februar 2018, 20:18

  Hej hej.
  Når de 5 år er udløbet, hvad kan kreditor så gøre for at inddrive gælden?
  Jeg kom i rki efter jeg mistede min lejlighed da foreningen gik konkurs, så min gæld til banken er rigtig stor, så jeg er ikke i nærheden af færdig når registreringen i rki udløber næste år.
  Hilsen Rebekka

 • Daniel 15. februar 2018, 11:09

  Hvis man er registreret i rki, og man så har betalt alt ud og er blevet slettet i rki, hvor lang tid vil der gå til man kan f.eks. Låne til bil eller lign.?

  • Berthel Lehmann 15. februar 2018, 12:57

   Hej Daniel
   Lad være med at låne penge til en bil eller forbrug.
   Det er ikke et svar på dit spørgsmål, men jeg vil ikke hjælpe folk med information om, hvor hurtigt, de kan begå en fejltagelse igen.

 • Marianne 8. februar 2018, 20:24

  Hej Berthel

  Hvis man bliver registreret i RKI eller Debitor Registret, kan det gældsbeløb man blev registreret med, så blive forhøjet hvis gælden efterfølgende stiger pga. renter, gebyrer og lign., eller er man kun registreret for “startgælden” ?
  Mange gange laves der jo en afdragsordning efterfølgende, hvor der så påløber renter og gebyrer, men man skal vel slettes når den indberettede gæld er afvikler, eller hvad ?

  PFT Marianne

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:13

   Hej Marianne.
   Hele gælden skal være betalt eller der skal være gået 5 år, før gældsposten skal slettes i RKI.

 • Kim 8. februar 2018, 17:18

  Hej Berthel

  Hvis man bliver registreret for en gæld på f.eks. 5.000kr, kan der så efterfølgende registreres ekstra beløb på samme registrering, hvis der evt. senere kommer gebyrer og renter m.m. oven i gælden.
  Eller er det det beløb man registreres for første gang som er gældende.

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:10

   Hej Kim
   Du kan være registreret i RKI for en gældspost, indtil den er betalt inkl. renter.
   Så fordi du er blevet registreret i RKI for kr. 5.000,- og der er løbet 1000 på i renter, skal du ikke afmeldes fordi du har betalt de 5000,-.

 • Lars Zarp 27. januar 2018, 12:11

  Kan man kun være registreret 3 gange i rki, altså hvis man står med 3, men der måske er flere der står i kø??

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:37

   Hej Lars
   Man kan være registeret et ubegrænset antal gange, hvis alle kreditorer er forskellige.
   Der findes ikke en “kø”.

 • Nis 27. januar 2018, 03:29

  Hej.
  Hvis jeg efter 5 år har fået slettet min registrering i RKI, kan jeg så blive registreret med samme gæld igen?

  Vh Nis

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:35

   Hej Nis
   Man kan kun blive registreret én gang i RKI for den samme gældspost.

 • Susanne 18. januar 2018, 18:20

  Hvordan kan jeg som firma indberette nogen der ikke har betalt. Det drejer sig om en faktura på 40.000,00 ex moms. De er blevet rykket siden i sommer 2017? Mvh Susanne

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:05

   Hej Susanne
   Jeg vil anbefale, at du kontakter et inkassofirma.

 • Natasja 25. december 2017, 22:23

  Kan en leje bolig forening afvise en hvis man er i RKI?
  Mvh Natasja

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 13:58

   Hej Natasja
   Det er jge ikke helt sikker på.
   Jeg vil dig mene, at de har lov til at afvise boligsøgere pga. RKI.

 • Maja 17. december 2017, 02:59

  Hej,

  Hvad sker der når gældene er blevet slettet?

  • Berthel Lehmann 18. december 2017, 11:37

   Hej Maja
   Hvis du har betalt din gæld, bliver du slettet i RKI.