≡ Menu

Hjælp til skilsmissepar med gæld

Skilsmissepar og samlevende kan få hjælp til opdeling af gæld

Skilsmissepar og samlevende kan få hjælp til opdeling af gæld

Fra 1. marts 2012 blev det muligt for skilsmissepar og samlevende at få skifterettens hjælp til at få opdelt gæld.

Advokat Linda Lange Kastholm har været så elskværdig at forklare Bugdethusets læsere, hvad denne lov indebærer.

Advokat Linda Lange Kastholm:

Den 1. marts 2012 trådte den nye ægtefælleskiftelov i kraft.

Navnet er egentlig misvisende, da en af de nyskabelser loven indfører, er muligheden for, at også ugifte samlevende par kan få skifterettens hjælp til at løse økonomiske konflikter som følge af samlivsophævelsen.

Herudover er der med loven skabt mulighed for, at gældsramte og insolvente ægtepar kan få skifterettens hjælp til enkelte konflikter. Insolvent betyder frit oversat, at man skylder mere end man ejer.

Jeg mener nu alligevel, at loven er en skuffelse.

Loven giver nemlig ikke skifteretterne kompetence eller mulighed for, at tvinge banker, kreditforeninger eller andre kreditorer til at opdele gæld.

Det betyder, at hvis et par sælger et hus med et kæmpe underskud, og de inden salget begge hæftede for gælden, hæfter de også begge for det underskud, der er opstået på grund af underskudssalget. Hvis de for eksempel ender med at skylde banken 500.000 kr. sammen, kan skifteretten ikke tvinge banken til at dele gælden med 250.000 kr. til hver.

Det betyder, at rigtig mange par, der sælger huse med underskud er bundet økonomisk til hinanden i mange mange år efter skilsmisse.

Og det værste er, at betaler den ene ikke af på gælden, kan banken opkræve hele gælden hos den anden part – det er konsekvensen af at være ”solidarisk hæftende”, som det så fint hedder.

[adrotate group=”31″]

 

I nogle tilfælde kan den ene part opnå gældssanering. Det betyder, at den ene part indgår en aftale med kreditorerne, hvorefter denne part, typisk i 5 år, afdrager med et månedligt beløb. Efter de fem år er gået er personen gældfri. Det betyder imidlertid for den anden part, at gælden kun bliver nedskrevet med det, den gældsanerede part har betalt, og så hænger den anden part på resten af gælden – en rigtig ærgerlig situation.

Der er selvfølgelig mulighed for, at man kan forsøge at få den del, man har betalt mere end ”sin” halvdel, inddrevet hos den anden part, men alle kender jo ordsproget ”man kan ikke plukke håret af en skaldet” – og det er jo desværre så sandt, så sandt.

Advokat Linda Lange Kastholm

Advokat Linda Lange Kastholm

Jeg foreslår derfor altid, at parterne prøver at indgå aftale indbyrdes om, hvordan de vil afvikle den fælles gæld. Det er ikke aftaler, der kan gøres gældende overfor kreditorerne, men sådanne aftaler er bindende mellem parterne.

Det kan give parterne et overblik og måske det aller vigtigste – en tro på, at hvis begge overholder aftalen – er der en vej ud af den fælles gæld, og dermed muligheden for at komme videre i livet – måske med en ny partner.

Advokat Linda Lange Kastholm
Møderet for Landsret
Kastholm Lawaetz Advokater

Berthel Lehmann, Budgethuset:
Hvis du kan “enes” med din tidligere ægtefælle vil jeg anbefale, at i får hjælp til jeres gæld ved at kontakte en gældsrådgiver.
Læs mere om hjælp til gælden og kontakt os.

Abonnér
Giv besked når

2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Min mand valgte at forlade mig uden han havde betalt husleje med resultat at huset gik på tvang som blev forhindret da mine forældre hjalp med at betale nu er der gået 4år hvorjeg hat betalt at på huset og huspriserne er nu steget så jeg ønsker at sælge men min eks mand vil ikke skrive under på en salgsaftale til ejendomsmægleren .vi hæftede med en halvdel til hver på huset køb men siden hen har han fåetflere og flere. Vedhæftelse med gæld på hans halvdel .hvor skal jeg henvende mig til for at få hans underskrift mvh Marianne while

Hej Marianne,
Jeg vil anbefale, at du kontakter en advokat med speciale på dette område. Søg evt. på Google.

{ 2 comments… add one }