≡ Menu

Værd at vide om inkasso

At få besøg af en inkasso medarbejder giver nok de fleste en dårlig fornemmelse i maven.

Inkasso

Inkasso medarbejdere har ikke ret til at komme ind i dit hjem

Nok mest fordi at du ikke kender dine og inkasso medarbejderens rettigheder ordentligt og selvfølgelig fordi det minder dig om, at du ikke har betalt dine ydelser til tiden.

Jeg har skrevet denne artikel, så du er godt klædt på, hvis der dumper et brev ind fra et inkassofirma, der varsler besøg på din hjemmeadresse.

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, kan kreditor vælge at sende sagen til et inkassofirma.

Hvis gælden sendes til et inkassofirma eller en advokat, skal de klart og tydeligt oplyse dig om, hvilken gæld der er tale om, og på hvis vegne de inddriver gælden.

Firmaet vil typisk prøve at få dig til at erkende gælden og indgå et frivilligt forlig (betalingsaftale). Hvis du stadig ikke betaler og ikke vil anerkende gælden, vil sagen gå videre til fogedretten.

 

Et inkassofirma har i virkeligheden ikke mange rettigheder, men kan kun lave en aftale med dig, hvis du selv ønsker det. De har ikke ret til at komme ind i dit hjem, og du kan afvise overhovedet at ville tale med dem.

Inkasso

Du er ikke forpligtet til at tale med en inkassomedarbejder

Grunden til, at kreditor sender sagen videre til et inkassofirma, er som oftest, at inkassofirmaet har tilknyttet en advokat, der kan tage sagen videre til fogedretten.

Personlig kontakt og rettigheder

Før et inkassofirma tager personlig kontakt til dig, skal du have et brev. Brevet skal indeholde:

 • Dokumentation for din gæld
 • En dato på, hvornår du senest skal betale gælden. Fristen skal være på mindst 10 dage, fra brevet er sendt
 • Hvor og hvornår besøget vil finde sted
 • Inkassovirksomhedens adresse og telefonnummer

Det er kun, hvis du ikke har betalt, og fristen er udløbet, at inkassofirmaet må kontakte dig personligt.

Hvis du ikke er hjemme, når inkasso medarbejderen kommer, har du ikke krav på et brev, inden du får besøg næste gang.

Inkasso medarbejderne må kun besøge dig hjemme og ikke f.eks. på din arbejdsplads eller andre steder.

Inkasso medarbejderen skal vise legitimationskort, som er udstedt af Rigspolitiet. Du har ret til at afvise at tale med inkasso medarbejderen.

Tips om inkasso

Hvis du modtager et brev fra et inkassofirma med henblik på besøg, bør du skrive til dem. Afvis besøget pr. brev og meddel, at du vender tilbage med gældsoversigt og budgetskema. Husk at skrive dato på, hvornår du senest vender tilbage til dem.

Bed dem sende gældsdokumenterne til dig, hvorefter du kan underskrive, at du vedkender dig gælden. På den måde kan du måske undgå mødet i fogedretten og de udgifter, der er forbundet med det.

Hvis du ikke kan betale en månedlig ydelse, så oplys dem om det. Når du selv kontakter inkassofirmaet og viser ansvar og interesse, vil de måske droppe besøget, da deres formål kan opfyldes alene ved, at du vedkender dig gælden.

Lav aldrig en betalingsaftale ved personlig besøg af en inkassomedarbejder. De vil prøve at overtale dig, men din økonomi skal ikke styres af dårlig samvittighed eller en overtalende inkasso medarbejder.

Hvis der er plads til at betale månedlige ydelser, bør du sige til inkasso medarbejderen, at du vil se din økonomi igennem og kontakte dem, når du selv og alene har overvejet og besluttet, hvad der er plads til i din økonomi.

Der findes brodne kar i inkassofirmaer, der måske vil forsøge at presse dig til at lave en aftale. De skal overholde ”god inkassoskik” og kan miste deres ret til at drive inkassofirma, hvis de ikke overholder det.

Det vil sige, at de ikke må presse dig unødvendigt og skal i det hele taget opføre sig ordentligt og respektere dig og dit privatliv.

Hvis du på nogen måde føler dig chikaneret, bør du straks kontakte politiet og anmelde inkassobureauet.

Hvis du ikke kan overskue din gæld

Hvis din gæld er på vej til inkasso, er det på tide at du får styr på din gæld!
Hvis du ikke selv kan overskue din økonomiske situation bør du kontakte en gældsrådgiver nu.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Har du spørgsmål eller kommentarer om inkasso, så skriv nedenfor!

Comments on this entry are closed.

 • Nina 24. februar 2015, 17:21

  Hej Berthel
  Tak for en fin rigtig fin side :-)
  Jeg har haft selvstændigvirke og havde en kassekredit i Roskilde bank som lukkede ned!
  Min kassekredit var i minus og jeg skylder ca . 75.000.- . i 2011 er jeg i fodgeretten og bliver erklæret insolvent. Der blev indberettet ca kr. 89.000.- til RKI. Det var først finansiel stabilitet som havde sagen men Lindorff havde overtaget i fodgeretten. På min årsopgørelse står jeg skylder kr.ca 175.000.- (Renter vil jeg tro!) Hvis jeg kan tilbyde kr. 60.000.- og vil have en saldokvittering og garanti for sletning af RKI, hvad vil du tro de svarer og kan de kræve indsigt i min private økonomi og buget??

  • Berthel 24. februar 2015, 17:54

   Hej Nina,
   Tak for rosen og spørgsmålet.
   Jeg ved ikke, hvad de vil svare, men jeg synes, at du bør forsøge.
   Måske afviser de dit tilbud, men vender tilbage med et andet.

   De kan ikke kræve indsigt i din økonomi, men det kan være en god idé at give dem de oplysninger, de beder om. En forhandling skal helst være åben og ærlig.
   Hvis du afviser at give dem indsigt, kan de muligvis tro, at du skjuler noget og dermed afvise dit tilbud.

 • Jakob Jensen 23. februar 2015, 16:07

  Hej Berthel

  Et teleselskab har givet et krav på mig videre til inkasso. Jeg har gjort indsigelse mod kravet overfor inkassofirmaet, men vedkendt mig en mindre del af det.

  Inkassofirmaet har bekræftet at have modtaget min indsigelse men ignorere den herefter, og fremsender i stedet nye breve med yderligere omkostninger påskrevet.

  Jeg har herefter bedt inkassofirmaet stævne mig for ad den vej få afsluttet sagen. Denne henstilling ignoreres ligeledes.

  Kan jeg tillade mig at ignorere skrivelserne udover at henvise til min indsigelse eller bør jeg foretage næste skridt og klage? Hvor bør jeg i givent fald klage henne?

 • nanna 18. februar 2015, 15:24

  Hej derude.. ville lige høre om der ikke er et vis antal rykkere man skal ha’ før inkasso blevet inddraget?

  • Berthel 20. februar 2015, 15:42

   Hej nanna,
   De skal have sendt dig min. 1 rykker før at den kan sendes til inkasso.

 • Linette 27. januar 2015, 10:02

  Hej Berthel

  Jeg har fået meget gavn af din hjemmeside side Og jeg er glad for jeg har fundet den
  Men Nu har jeg brug for hjælp
  Hvad er forskellen på inkasso og rki
  For jeg står ik under debitor eller rki men er i alektum og advis
  For små beløb men af den grund kan jeg feks ik købe mobil over afdrag jeg vil bare have bekræftet om det er derfor eller?

  Jeg har feks ringet til begge de firmaer og forhøjet en af min betaling til dem fordi jeg nu har fået mulighed og den anden fik jeg lavet en afdragsfrie ordning men var lidt utilfreds med at jeg minimum kun kunne betale 250 kr om måneden til alektum kan de godt sige det?

  Jeg håber du kan Mig med de to spørgsmål :-)

  • Berthel 20. februar 2015, 13:32

   Hej Linette,
   Tak for spørgsmålene.
   Inkasso er et firma, der hjælper kreditor med at kradse gælden ind.
   RKI er et register, hvor du kan blive registreret, hvis du ikke betaler din gæld.

 • Tina Jensen 12. januar 2015, 12:53

  Hej. Jeg har lige modtaget brev ( trusler) om at jeg vil få besøg fra et incassofirma. Jeg skylder 27000 kr for 4 mdr siden var jeg i retten hvor de sagde at jeg jo ikke kunne betale, og derved ikke skulle gøre noget. Nå, men nu kommer de så. Jeg har min søn på 20 år boende hjemme, må de tage hans nye bil og hvad han ellers har ? gælden er jo min alene. kan de bede mig om at skrive under på at jeg vedkender mig gælden og skal jeg det? Håber på hurtig svar.
  Tina

  • Berthel 13. januar 2015, 13:12

   Hej Tina,
   Et inkassofirma har ikke ret til at tage noget fra nogen. Det er kun en foged, kan kan det.
   Fogeden kan ikke tage udlæg i din søns værdier. Hvis gælden kun er din, kan der kun tages udlæg i dine værdier.
   Du har ikke pligt til at skrive under på noget. Du har i det hele taget ikke pligt til at tale med dem eller lukke dem ind.

 • Renè 11. januar 2015, 13:52

  Hej Bertel

  Har et spørgsmål ang en inkasso sag jeg har kørende lige pt. ang. en bilforsikring

  Det hele startede med at jeg købte en bil og indhentede en masse tilbud på forsikring ved forskellige selskaber for selvfølgelig at få den billigste som man nu gør. problemet er nu at uden jeg på noget tidspunkt har skrevet under på noget eller sagt ja til at acceptere deres tilbud har ETU forsikring tilsydenladende haft forsikret mig i nogle måneder (dette opdagede jeg ikke da jeg var midt i flytning og alt de har haft sendt til mig er blevet sendt til den gamle adresse) og nu har sendt mig et brev ang inkasso besøg på en gældspost som jeg mener ikke burde eksistere hvordan skal jeg forholde mig. Er jeg tvunget til at betale gældsposten som pt udgør 5531 kr (for 3 mdr forsikring plus inkasso gebyr) har ingen rykker eller noget modtaget (ud over dette brev om besøg af inkasso konsulent) på min nye adresse selv om jeg flyttede adressen kort tid efter at jeg var flyttet.

  Mvh Renè

  ps tak for at bruge tid på at hjælpe os der har brug for det :)

  • Berthel 13. januar 2015, 13:06

   Hej René,
   Tak for spørgsmålet.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter forbrug.dk.

 • Finn Rasmussen 25. december 2014, 15:17

  Jeg har glemt at betale en regning hos INGO (tidligere Jet) på kr. 434,68 (køb af dieselolie). Jeg modtager så pludseligt et brev fra et incassobureau (Lindorff), som udover det skyldige beløb kræver kr. 300,00 i klientomkostninger og kr. 600,00 i incassoomkostninger+ renter på kr. 17,97.
  Jeg har være inde på forbrug’s hjemmeside, hvor der står, at et rykkergebyr fra en privat erhvervsdrivende må højst være på 100,00 kr. Man kan indsende en klage, men ikke hvis købsbeløbet er under kr. 800,00.
  Jeg synes, at det er vildt at skulle betale så meget i omkostninger – hvor kan man klage over det?

  • Berthel 13. januar 2015, 11:10

   Hej Finn,
   Tak for spørgsmålet.
   Jeg kan ikke komme i tanke på et alternativ, men vil anbefale, at du ringer til FORBRUG og spørger dem.

 • Kamilla Sørensen 16. december 2014, 15:56

  Hej Berthel

  Jeg har brug for hjælp.
  Jeg har siddet og læst inkasso lovgivningen igennem, og det er ikke helt alle paragraffer jeg forstår.
  Kort fortalt
  Min gamle samlever har været på besøg, og kommet til at tage nøglen til postkassen med til Holland da hun tog hjem igen.
  Jeg ringede og skrev til min bolig forening næsten hver dag i en måned uden svar. Jeg vidste ikke om jeg måtte bryde postkassen op eller ej.
  I mellem tiden har jeg modtaget en regning fra Fitness DK hvor jeg var sikker på jeg var oprettet via betaling service. Jeg har derved ikke været bekymret om at skylde penge.
  Jeg kan se på datoen at jeg 14 dage efter modtager en rykker, som jeg så også først har set nu, og 14 dage efter det et brev at jeg er blevet meldt ind i RKI som dårlig betaler og skal betale en større inkasso regning.
  Jeg har beviser på at jeg ikke har kunne få fat i boligforeningen da jeg har snakket med boligforeningens advokat for at få fat i boligforeningen og ikke har været i stand til at komme i postkassen.
  Må man godt tilmelde en i RKI efter en rykker og uden nogen advarsel for inkasso?
  Jeg er meget forvirret i hensyn til mine rettigheder. Jeg har penge til at betale min regning, og anede ikke det var kommet så langt ud.
  Hvad gør man når man ender i sådan en kattepine?

  Mange forvirrede hilsner
  Kamilla der næsten lige er flyttet hjemmefra

  • Berthel 19. december 2014, 12:20

   Hej Kamilla,
   Tak for spørgsmålet.
   Det er dit ansvar at sørge for at betale regninger uanset om postkassen har været låst eller andet.
   Du har jo mulighed for at gå¨ned i din bank eller logge på netbank og se, om dine regninger er betalt.
   Vedr. registrering i RKI kan kreditor registrere dig, selvom gælden ikke er sendt til inkasso.
   Min anbefaling vil være at betale regningen og dermed blive gældfri og blive slettet fra RKI.

 • Birger Sørensen 4. december 2014, 19:40

  Hej.
  Et hurtigt spørgsmål.
  Jeg bliver chikaneret af Alektum i Århus.
  De har fået en sag fra et eller andet firma på nettet der har solgt mig ting og sager, jeg ikke har bestilt og derfor helt naturligt heller ikke vil betale.
  Jeg har meddelt Alektum (der har flere sager af den slags fra nettet, hvor en bedrager handler på mine vegne), at jeg syntes de skal sende regningen til den person der har foretaget bestillingerne – men de bliver ved med at sende mig opkrævninger.

  Vi er blevet nødt til at flytte ifm. gensidig forsørgerpligt, og den adresse der bruges til bestillingerne er der hvor vi boede før, og jeg har ikke set noget af det man forlanger jeg skal betale for.
  Jeg har fortalt Alektum 4-5 gange pr. email, at de har fat i den forkerte person, men man siger at det er for sent?
  Hvordan kan man hænge mig op på køb der er foretaget på nettet, af en anden person, men foretaget i mit navn?

  • Berthel 5. december 2014, 06:55

   Hej Birger,
   Jeg vil anbefale, at du kontakter forbrug.dk, der kan hjælpe dig med at komme videre.

   • Birger 5. december 2014, 17:55

    Tak.
    Will do ;)

 • Susanne Larsen 2. december 2014, 21:23

  Hej Bertel
  Hvis man har modtaget en stævning til fogedretten og har sendt en indsigelse til retten om kravet er forkert opgjort, skal man så stadig møde i retten?
  Susanne

  • Berthel 4. december 2014, 12:55

   Hej Susanne,
   Tak for spørgsmålet.
   Hvis Fogedretten er i tvivl om gældens eksistens eller størrelse, vil de afvise mødet i fogedretten.

   • Susanne Larsen 7. december 2014, 21:52

    Tak for svaret