≡ Menu

Værd at vide om inkasso

At få besøg af en inkasso medarbejder giver nok de fleste en dårlig fornemmelse i maven.

Inkasso

Inkasso medarbejdere har ikke ret til at komme ind i dit hjem

Nok mest fordi at du ikke kender dine og inkasso medarbejderens rettigheder ordentligt og selvfølgelig fordi det minder dig om, at du ikke har betalt dine ydelser til tiden.

Jeg har skrevet denne artikel, så du er godt klædt på, hvis der dumper et brev ind fra et inkassofirma, der varsler besøg på din hjemmeadresse.

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, kan kreditor vælge at sende sagen til et inkassofirma.

Hvis gælden sendes til et inkassofirma eller en advokat, skal de klart og tydeligt oplyse dig om, hvilken gæld der er tale om, og på hvis vegne de inddriver gælden.

Firmaet vil typisk prøve at få dig til at erkende gælden og indgå et frivilligt forlig (betalingsaftale). Hvis du stadig ikke betaler og ikke vil anerkende gælden, vil sagen gå videre til fogedretten.

 

Et inkassofirma har i virkeligheden ikke mange rettigheder, men kan kun lave en aftale med dig, hvis du selv ønsker det. De har ikke ret til at komme ind i dit hjem, og du kan afvise overhovedet at ville tale med dem.

Inkasso

Du er ikke forpligtet til at tale med en inkassomedarbejder

Grunden til, at kreditor sender sagen videre til et inkassofirma, er som oftest, at inkassofirmaet har tilknyttet en advokat, der kan tage sagen videre til fogedretten.

Personlig kontakt og rettigheder

Før et inkassofirma tager personlig kontakt til dig, skal du have et brev. Brevet skal indeholde:

 • Dokumentation for din gæld
 • En dato på, hvornår du senest skal betale gælden. Fristen skal være på mindst 10 dage, fra brevet er sendt
 • Hvor og hvornår besøget vil finde sted
 • Inkassovirksomhedens adresse og telefonnummer

Det er kun, hvis du ikke har betalt, og fristen er udløbet, at inkassofirmaet må kontakte dig personligt.

Hvis du ikke er hjemme, når inkasso medarbejderen kommer, har du ikke krav på et brev, inden du får besøg næste gang.

Inkasso medarbejderne må kun besøge dig hjemme og ikke f.eks. på din arbejdsplads eller andre steder.

Inkasso medarbejderen skal vise legitimationskort, som er udstedt af Rigspolitiet. Du har ret til at afvise at tale med inkasso medarbejderen.

Tips om inkasso

Hvis du modtager et brev fra et inkassofirma med henblik på besøg, bør du skrive til dem. Afvis besøget pr. brev og meddel, at du vender tilbage med gældsoversigt og budgetskema. Husk at skrive dato på, hvornår du senest vender tilbage til dem.

Bed dem sende gældsdokumenterne til dig, hvorefter du kan underskrive, at du vedkender dig gælden. På den måde kan du måske undgå mødet i fogedretten og de udgifter, der er forbundet med det.

Hvis du ikke kan betale en månedlig ydelse, så oplys dem om det. Når du selv kontakter inkassofirmaet og viser ansvar og interesse, vil de måske droppe besøget, da deres formål kan opfyldes alene ved, at du vedkender dig gælden.

Lav aldrig en betalingsaftale ved personlig besøg af en inkassomedarbejder. De vil prøve at overtale dig, men din økonomi skal ikke styres af dårlig samvittighed eller en overtalende inkasso medarbejder.

Hvis der er plads til at betale månedlige ydelser, bør du sige til inkasso medarbejderen, at du vil se din økonomi igennem og kontakte dem, når du selv og alene har overvejet og besluttet, hvad der er plads til i din økonomi.

Der findes brodne kar i inkassofirmaer, der måske vil forsøge at presse dig til at lave en aftale. De skal overholde ”god inkassoskik” og kan miste deres ret til at drive inkassofirma, hvis de ikke overholder det.

Det vil sige, at de ikke må presse dig unødvendigt og skal i det hele taget opføre sig ordentligt og respektere dig og dit privatliv.

Hvis du på nogen måde føler dig chikaneret, bør du straks kontakte politiet og anmelde inkassobureauet.

Hvis du ikke kan overskue din gæld

Hvis din gæld er på vej til inkasso, er det på tide at du får styr på din gæld!
Hvis du ikke selv kan overskue din økonomiske situation bør du kontakte en gældsrådgiver nu.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Har du spørgsmål eller kommentarer om inkasso, så skriv nedenfor!

Comments on this entry are closed.

 • erling jensen 31. marts 2017, 13:29

  Hvor stor en rente må et incassofirma kræve.
  Så vidt jeg kan orientere mig på nettet er det Nationalbankens udlånsrente (p.t. 0,65) + 8 pct.
  I øjeblikket kræver et incassofirma mig en rente på 19,5% p.a. –
  Kan de selv fastsætte hvad de vil opkræve eller kan jeg henvise til ovennævnte bestemmelser ?
  mvh. Erling Jensen

  • Berthel Lehmann 2. april 2017, 00:23

   Hej Erling,
   19-20% i rente er meget normalt og der findes ingen lov i Danmark, der forhindrer denne urimelige rentesats.
   Loven giver frit spil til renter, så i princippet kan de selv vælge, hvor høj renten skal være.

 • Jesper Bæk 9. februar 2017, 14:52

  Hej Berthel
  Har modtaget brev om hjemmebesøg fra inkassofirma.
  De har givet mig 7 dage til at betale.
  Jeg har ikke mulighed for at betale gælden så kan jeg blot skrive det til dem
  og derved undgå at de kommer.
  Det er alligevel forgæves for dem
  Ved godt at sagen så nok går i fogedretten, men så må jeg jo tage det derfra.

  Mvh Jesper

  • Berthel Lehmann 10. februar 2017, 06:52

   Hej Jesper,
   Jeg vil anbefale, at du kontakter dem og forklarer situationen, som du har gjort her.
   Det vil minimere risikoen for, at de kommer.

 • Iben 24. januar 2017, 15:48

  Min kæreste har haft et udestående med en kreditor på 302 kr. pr. 30-06-2015. Han betaler regningen incl. rykkergebyr og renter i alt 444 kr. den 03-08-15
  Dagen efter modtager vi en inkassovarsel og beløb er nu steget til 502.
  Vi ringer til firmaet som bekræfter at de har modtaget de 444 kr. og vi kan betragte sagen som afsluttet.
  Nu 1½ år senere viser det sig at de ikke lukkede sagen og de 58 kr. som de opkrævede ekstra på inkassobrevet har trukket renter og er vokset til over 600 kr.
  De hævder at de tilbage i 2015 sendte sagen til inkasso, men da jeg kontaktede inkassofirmaet kunne de ikke finde noget udestående med os.
  Vi har aldrig hørt fra dette inkassofirma, og vi er aldrig orienteret om at der manglede at blive betalt 58 kr. (som nu er vokset til over 600) Vi betragtede sagen som afsluttet jf telefonsamtalen.
  Da jeg ikke kan huske navnet på den person vi talte med for 1½ år siden er det vores ord mod deres.

  Hvad gør vi nu ?

  Hilsen Iben

  • Berthel Lehmann 25. januar 2017, 14:21

   Hej Iben,
   Jeg vil anbefale, at i kontakter forbrug.dk.

 • Christian Hansen 17. januar 2017, 00:05

  Hej,

  Jeg har blev kontaktet per SMS af et firma som jeg skyldte penge som privat person. Jeg vedkender fuldt ud denne gæld og betalte den 3 dage senere via firmaet online betalingsløsning. 4 dage efter jeg har betalt min gæld har et advokatfirma/inkasso firma skrevet et brev (det første rigtige papir brev jeg modtager om denne gæld, har dog fået et par SMS’er) om at de nu står for inddrivelsen af min gæld og at jeg ikke længere kan betale til det firma jeg skyldte penge med frigivende virkning. Udover den oprindelige gæld har de lagt et 100 kroners rykker gebyr og renter (som sikkert er helt efter bogen). Men hvordan står jeg nu, jeg har jo betalt gælden inden de overhovedet har meddelt mig at de har overtaget gælden? Skylder jeg så advokat firmaet 100 kroner plus renter eller?

  • Berthel Lehmann 19. januar 2017, 08:34

   Hej Christian,
   Hvis du har betalt gælden inden du har modtaget info om den nye kreditor, vil jeg mene, at du har gjort, hvad du skulle.

 • Heidi Feldt 13. januar 2017, 06:30

  Hej

  Kan et inkasso firma , hvor jeg er blevet slettet i rki efter 5 år, jeg har stadig ikke Betalt, Men kan de sende min sag i fogederetten en gang mere og true mig til at betale

  • Berthel Lehmann 16. januar 2017, 15:00

   Hej Heidi,
   Kreditor kan indkalde dig i fogedretten så længe du skylder dem penge.
   Registrering i RKI påvirker ikke gælden. Det er blot et register.

 • Maria 2. januar 2017, 21:00

  Hej,

  Jeg fik brev fra collevtia her den anden dag om at jeg skulle betale min gæld til banken, som er 5 år gammel (jeg har ikke hørt et ord fra den pågældende bank i de 5 år skal det lige siges).
  Anyways, har jeg indgået en aftale med dem om at afdrage restbeløbet. Jeg kan så se på deres side når jeg logger ind, at der er uendeligt lang tid tilbage, jeg ender faktisk med at skulle betale resten af mit liv (er 27 år) og derudover kan jeg se at de renter der skal betales ender på godt 3x så meget som lånets beløb er på. Dvs jeg ender med at betale over 300.000 kr i rente og har derfor ikke mulighed for at kunne komme af med mit lån, da renten er så urimelig høj.
  Jeg ved selvfølgeligt godt det handler om hvor mange kroner og øre jeg betaler af pr. Mdr, men da min økonomi ikke er til mere er der ikke andet for.

  Kan det virkeligt være rigtigt at jeg slal være i gæld resten af livet og ikke ha en fremtidsudsigt til at kunne tage et boliglån eller lign når den tid kommer eller er det smartere at tage et andet lån med lavere rente til at dække omkostningerne og dermed have en udsigt til at kunne blive gældsfri igen?

  På forhånd tak ????????

 • Michael 1. januar 2017, 17:04

  Hej Bertel som overskriften lyder.

  Jeg skiver lige et citat jeg har fået i en mails.
  Du har tidligere underskrevet et frivillig forlig fra Collectia Finansservice eller Advokatfirmaet Burmeister, hvori du transporterer eventuel overskydende skat.
  Vi skal i henhold til SKAT’s inddrivelsesvejledning, afsnit L.4.5.6 om transporter i frivillige forlig, supplere denne transport med en ny transporterklæring fra dig.
  Vi beder dig derfor have ulejlighed med, at digitale underskrive med dit NemID, den transporterklæring du finder ved at klikke på nedenstående link.
  Såfremt du har en afdragsordning på sagen, skal denne fortsat overholdes. Skulle din sag blive færdigbetalt inden udbetalingen af overskydende skat, vil denne transport blive slettet hos SKAT. Vi kan endvidere oplyse, at denne transport ikke har indflydelse på din selvangivelse eller forskudsopgørelse.

  Jeg får af og til brev fra forskelige kreditor som skifter navn f.eks Advokatfirmaet Burmeister og jeg kan ikke finde ud af hvad jeg skal gøre, skal jeg skrive under på nye frivillig forlig bare fordi at de skrifter navn, jeg følger mig bundefanget, da jeg skrev under og jeg ikke læste ordenligt igennem at de ville tag mit overskydende skat, vil denne transport blive slettet hos SKAT jeg følger mig tuet, for jeg kan sku ikke Huske hvilket forlig jeg har skrevet under når de pludselig skrifte navn.

  Hvad skal jeg gør Berthel

  • Berthel Lehmann 2. januar 2017, 08:40

   Hej Michael,
   Det, de beder dig om, er at give dem adgang til evt. overskydende SKAT.
   Hvis du mener, at gælden er gyldig og størrelsen på gælden er korrekt, kan du underskrive gældsbreve.
   Hvis du ikke gør det, vil kreditorer indkalde dig i fogedretten for at undgå at gælden forældes.
   Kreditorer har ret til at skifte navn eller “sælge” din gæld til andre virksomheder, som derefter har ret til at inddrive gælden.

  • Mia Nielsen 26. januar 2017, 21:10

   Hej Berthel

   Vi har fået nøjagtig samme meddelse – men kan de gøre krav på evt. overskydende (hvis man var så heldig) skat, hvis man ikke har givet sammetykke?? Og skal lige siges vi laver et godt afdrag til dem allerede.
   Mvh. Mia

   • Berthel Lehmann 27. januar 2017, 10:53

    Hej Mia,
    Nej. Kreditor kan KUN få del af overskydende skat, hvis du har givet dem lov ved underskrift.

 • Michael 19. december 2016, 13:57

  Jeg har en større sag med teleselskabet 3 hvor at jeg ikke mener at jeg skylder dem pengene. Nu har sagen så været til inkasso i over et år.
  Jeg gider ikke bruger mere tid på sagen. Kan man ikke kontakte firmaet direkte og tilbyde dem nogle penge? altså udenom inkasso firmaet så jeg ikke skal betale alle omkostningerne til inkassofirmaet?

  • Berthel Lehmann 20. december 2016, 14:33

   Hej Michael,
   Du kan kontakte 3 og spørge, men normalt skal betalingen foregå igennem inkassofirmaet.

 • JJ 15. december 2016, 07:34

  Hej, vi har pant i vores bil vi har grundet af lavere indkomst i en mindre periode ikke fået afdraget korrekt og kommet i inkasso. Inkasso sender brev som de skal, jeg ringer..
  aftaler at ringe tilbage, nogle dage efterfølgende står der den mest ubehagelige frembrusende mand foran min dør, presser mig til betalingsaftale vi IKKE har mulighed for at overholde, da jeg ringer til ham bliver han ved med at hæve stemmen og snakke højere hvergang jeg prøver at sige noget, han har udtalt at sagen skal lukkes en hvis dato har sagt at vi nok skal have afbetalt alt til denne dato. Men manden vil ikke hører han bliver sur hæver stemmen og siger vi skal have penge nu jeg kommer og henter bilen imorgen? Jeg siger til ham endnu engang vi kan sagtens betale bare ikke hele beløbet men det bliver betalt inden slut dato. Han bliver nærmest gal og begynder med vi ikke overholder vores aftale. Vi har ALDRIG godkendt hans afdragsaftale han pressede mig til den dag han efterfølgende sendte pr. mail.
  Han kimer mig ned og truer med bilen konstant. Hvad gør vi?
  Sagen kører pt. Og igen gør jeg opmærksom på vi har pengene inden sagen skal lukkes.

 • Katja Arocha 12. december 2016, 18:37

  Hej Bertel
  Jeg skriver i håb om, at du kan svare på følgende. Min søn på 17, har modtaget en inkasso opkrævning for en metro afgift. Jeg har kontaktet metro telefonisk, flere gange, da min søn ingen indkomst har, og jeg har opgivet at blive ved med at forklare at han ikke har kørt i metro på det angivende tidspunkt. Alligevel er han blevet kontakte af inkasso firma med yderligere inkasso salær. Kan de sende en 17 årig i inkasso?

  Mvh
  Katja

  • Berthel Lehmann 15. december 2016, 10:43

   Hej Katja,
   Jeg vil anbefale, at du fortsætter med at gøre indsigelse, hvis han ikke har kørt i Metro.
   Vedr. det juridiske kan du læse mere om det her:
   https://www.skat.dk/skat.aspx?oID=1653902