≡ Menu

Kan kreditor tage din overskydende skat?

Det offentlige (SKAT) modregner overskydende skat, hvis du har gæld til SKAT

Det offentlige (SKAT) modregner overskydende skat, hvis du har gæld til SKAT

Kan en kreditor “hapse” din overskydende skat?

Jeg gøre det helt klart, hvilke rettigheder kreditorer har for at tage udlæg i kommende overskydende skat.

Til at starte med, bliver vi nødt til at dele kreditorer op i 2 kategorier:

  • Det offentlige (f.eks. SKAT)
  • Andre (banker, finansieringsselskaber  m.m.)

Det offentlige har nemlig langt flere rettigheder og muligheder end andre kreditorer.

Det offentliges rettigheder vedr. udlæg i overskydende skat

Du kan betragte det offentlige som én stor kreditor. Den ledeste og mest magtfulde af alle kreditorer. Hvis du skylder en offentlig instans penge, kan denne gæld blive sendt til SKAT for inddrivelse, hvis du ikke overholder din afbetalingsordning.

Eksempler på gæld til det offentlige er parkeringsbøder, licens, underholdsbidrag, boligstøtte, fartbøder, togbøder, restskat, gæld til kommunen, børnepenge osv.

Hvis du skylder penge til det offentlige, vil de automatisk modregne det i evt. overskydende skat. Det sker helt automatisk. Evt. overskud efter at have betalt din gæld, vil du få udbetalt.

Andre kreditorers rettigheder vedr. udlæg i overskydende skat

Andre kreditorer er f.eks. banker, finansieringsselskaber, din bager nede på hjørnet eller din veninde.

Som hovedregel kan disse kreditorer ikke tage udlæg i kommende indtægter, medmindre:

  • Du frivilligt har skrevet under på, at kreditor gerne må tage udlæg i kommende overskydende skat
  • Hvis et år er gået, men du endnu ikke har modtaget pengene for overskydende skat
    (det betragtes ikke som kommende indtægt)

Med andre ord, hvis du og kreditor sidder i fogedretten i 2015, kan kreditor ikke tage udlæg i overskydende skat, du evt. får udbetalt i 2016 for året 2015.

Sidder du derimod med kreditor i fogedretten i f.eks. januar 2015, kan kreditor godt tage udlæg for overskydende skat for 2014, hvis du endnu ikke har fået dem udbetalt.

Måske lød det lidt forvirrende, så det er måske nemmere at forklare det således:
Hvis du er indkaldt til et møde i fogedretten i perioden 1. januar til den dag, du for overskydende skat udbetalt (omkring den 1. april, kan kreditor tage udlæg i kommende overskydende skat.

Du vil altså på forhånd vide, om du vil få udbetalt din overskydende skat eller om kreditor har taget udlæg i den.

Hvis kreditor har taget udlæg i din overskydende skat, vil SKAT automatisk sende kreditor deres tilgodehavende og du vil få resten udbetalt, hvis der er penge tilbage efter betaling til kreditor.

Frivillig underskrift

I mange frivillige forlig (gældsbreve) forsøger kreditor at få dig til at skrive under på, at du samtidigt med at lave en betalingsaftale OGSÅ giver dem lov til at få udbetalt evt. overskydende skat.

Den aftale, du så lige har underskrevet, sender kreditor så til SKAT, der registrerer at du har givet kreditor lov til at sende evt. overskydende skat direkte ind på kreditors konto.

De fleste skriver under på disse frivillige forlig (betalingsaftaler) uden at læse, hvad de egentlig skriver under på.

Næste gang du skal underskrive et frivilligt forlig (betalingsaftale), så læs det hele igennem. Du skal aldrig skrive under på, at en kreditor må tage udlæg i evt. kommende overskydende skat.

Hvis det står i aftalen, så streg sætningen over og underskriv. Så har du ikke givet dem lov. Husk at tage en kopi, så du har dokumentation, hvis der skulle opstå problemer.

Abonnér
Giv besked når
42 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

skulle underskrive en skyldnererklæring elektronisk. Kunne ikke åbne dokumentet men underskrev det alligevel da det jo bare var en skyldnererklæring men den indeholdte også et samtykke til overdragelse af overskyende skat. Kontaktede incasso firmaet for at kalde dette samtykke tilbage. Blev oplyst om at det kan man ikke. Er det virkeligt rigtigt at man ikke kan kalde samtykke til overdragelse af skat tilbage

hej
nu står jeg og har en gæld til Frederikshavn forsyning, hvilket er et selvstændigt firma men ejet af Frederikshavn kommune.

vil min gæld til Frederikshavn forsyning kunne blive set som gæld til det offentlige og ville de evt kunne tage udlæg i den skat jeg skal have tilbagebetalt ?

mvh
kristoffer

Hej Berthel

Hvis man søger kontanthjælp f.eks. fra 1. maj/juni, bliver eventuel overskydende skat
som man har fået udbetalt i april, så modregnet i kontanthjælpen ?
Har modtaget kontanthjælp tidl. for ca 8 mdr. siden, men har siden da haft alm. lønarbejde, som desværre ophører engang i april/maj.

Pft. Mille

Hey Berthel
jeg har været i fogedretten her i Januar 2018 hvor en kreditor ville gøre udlæg i min rest skat, og jeg sagde at de ikke måtte gøre udlæg i min rest skat og jeg har ikke skrevet under på et frivillig forlig..Så er det rigtigt at de kan gøre udlæg i min skat ??? mvh Lone

Hvor længe gælder underskrift på transporterklæring. Jeg fik tilbageholdt skat 2017. På årsopgørelsen 2018 står der som sidste år at min overskydende skat skal vurderes. Jeg mener at have hørt sådan en erklæring ikke gælder mere end et år. Det er ikke gæld til det offentlige

Jeg har skrevet under på (skrev under i 2017) at min kreditor kan tage udlæg i overskydende skat via frivilligt forlig, for de seneste 3 år. Betyder det så at jeg kan beholde den skat jeg får tilbage her i 2018? Jeg har læst i kildeskatteloven at hvis man har skrevet under i 2017, kan de ikke tage min overskydende skat jeg får udbetalt i 2018, men kun det jeg fik udbetalt i 2017-2016-2015 passer det?

Hej
Jeg fik i Januar brev fra skat : nortering af transport
I brevet står der de har modtaget en transporterklæring hvor jeg har givet transport af overskydende skat for perioden (01.01.2015-31.12.2017)

Problemet er så at jeg har aldrig nogle sinde underskrevet nogle som helst papirer ej heller frivilligt forlig omkring afdrag, jeg har såmænd aldrig svaret dem på deres henvendelser.
Mit spørgsmål er så må de godt det? Ved ikke hvor de skulle ha en underskrift fra mig?
Jeg står og skal ha 11.000 tilbage og kravet er på omkring 17.000, skal i fogedretten med en anden kreditorer i april månede og dem ku jeg heller tænke mig skulle ha nogle af pengene end at de skal gå til kun en kreditorer som jeg aldrig har skrevet under hos.

Har et spørgsmål.

Jeg var i retten i Januar 2017 hvor de vil tage mine skattepenge, hvis jeg fik nogen tilbage.
Jeg har ikke været i retten i år (2018). Kan de tage mine skattepenge igen eller er det kun 1 gang de kan gøre det?

Jeg har desværre fået skrevet under på dette. Det var en fejl, da jeg troede jeg var ved at logge ind på en side hvor jeg kunne læse om det, og så skrive under hvis jeg ville. Hvilket jeg absolut ikke ville. Hvis jeg får overskydende skat er det den eneste lille smule penge jeg får til mig selv. Derfor skal de ikke have dem. Hvad kan jeg gøre. Jeg ringede med det samme til dem, og de sagde bare de ikke kunne gøre noget, jeg havde vel læst hvad jeg skrev under på. Jeg vil også kontakte skat på mandag, men er der overhovedet nogen mulighed for at få det annulleret ?

hej. ang underskrift på skylderklæring .hvor jeg transporterer mit evt krav på overskydende skat til kreditor,sådan underskrift er vel værdiløs for kreditor når jeg allerede skylder skat penge,så vil skat vel selv beholde rest skat?

Hej.
Mit spørgsmål går på.
Må europark/advokat skrive og bede min udlejer om,at tilbage holde evt for meget betalt vand og varme penge.
Mvh
Mette

Hvis en anden har taget et kviklån i ens navn, da de kan cpr mm. Og ikke har betalt lånet. Kan skat så inddrage pengene ?

Jeg har været i fogderetten først i april måned, der har kreditor taget udlæg i overskydende Skat, kan de det når jeg ikke har skrevet under på noget forlig/skyldnererklæring?
Samtidig har jeg pr. dato fået udbetalt overskydende skat, i fogderetten, sagde kreditor at jeg havde pligt til at indbetale dem, hvis jeg ved en “fejl” fik dem udbetalt, er dette korkret?
Jeg har også ringet ind til Skat, og der er ikke en note på transport af overskydende skat til pågældende kreditor.

Med venlig hilsen
Christoffer

Tidligere er der en der har skrevet at han fik penge tilbage i skat, og 2 timer var de væk da banken havde hævet dem, da vedkommende havde gæld hos banken

Må banken det hvis man har overholdt sine betalinger? Jeg har en kredit som jeg afdrager på hver evig eneste måned, og nu tænker jeg om de alligvel må tage mine skattepenge?

Hej jeg har et spørgsmål. Jeg skulle have 15000 tilbage i skat, men pga af at jeg skylder det offentlige lidt over 4000 og noget rest fra licens på lidt over 200. Så har jeg fået en mail om, at de har taget de penge som jeg skylder, men hvor er resten?? Det har jeg ikke fået oplyst noget om. Jeg er i rki men kun for små 10 ooo og det er 20 år gamle forbrugs lån . Hvad har de gjort af de sidste penge ???

Jeg har en tilbagebetalingsaftale på mit indskudslån hos kommunen. Jeg overholder afdragene men har nu modtaget et brev om at de indberetter min gæld til skat og at de penge jeg burde få tilbage vil blive inddraget. Mit lån er endnu ikke forfaldet da jeg er begyndt at betale tilbage før tid, men jeg blev ikke informeret om dette da jeg indgik aftalen og føler mig en anelse snydt.,

Hej
Må jeg forære et forgældet familiemedlem kr.5000 til tøj og sko. Uden at han først skal betale pengene til sine kreditorer? Kan det hindre hans mulighed for at opnå gældssanering?

Hej.

Kan man gøre noget, hvis man har underskrevet et frivilligt forlig, g IKKE været klar over at man kunne overstrege passagen, men transporterklæring. Har modtaget brev fra skat der skriver at de har modtaget skrivelse fra inkassofirma, og at de vil tage det vi skulle have udbetalt fra skat.

Vil det fremgå af årsopgørelsen om overskydende skat bliver udbetalt til kreditor?

Hej.
Kan en privat kreditor kun tage ens overskydende SKAT, hvis afdrags-ordningen er misligeholdt?
Jeg betaler af på et lån i øjeblikket, og det går som det skal. Jeg står nu og skal have en fin lille sum tilbage i SKAT, og overvejer om det meste skal bruges til at betale lånet helt ud, men jeg overvejer også at bare holde mig til mine afdrag, da jeg er færdig med at betale til sommer. Men er det mit valg, eller sender SKAT dem bare til firmaet?

{ 42 comments… add one }