≡ Menu

Sådan skifter du bank, hvis forholdet knager

En hvilken som helst bank i Danmark har pligt at oprette en NEM konto til dig, medmindre du har været voldelig eller vist truende adfærd!

Alle har ret til at skifte bank

Alle har ret til at skifte bank

Hvis du har et dårligt forhold til din bank er der intet, der hindrer dig i at flytte din NEM konto til en anden bank.

Din NEM konto er den konto, hvor din indtægt går ind fra din arbejdsgiver eller ydelser fra det offentlige og kaldes også din ”lønkonto”.

Hvis dette er tilfældet, kan du nemt flytte din NEM konto til en anden bank. Den nye bank kan dog afvise at du flytter dit lån med over, men det gør ikke noget.

Det lån, du måtte have i din nuværende bank, forbliver i din nuværende bank og du kan fremover betragte din gamle bank som en ”almindelig” kreditor.

Registrering i RKI betyder intet i denne forbindelse. Banken har pligt til at oprette en NEM konto til dig, selvom du står registreret i RKI!

Typiske grunde til skift af bank

 • Sidst, du talte med din flinke bankrådgiver, fik du et forbrugslån uden problemer, og nu, hvor du f.eks. er blevet fyret, syg eller skilt og virkeligt har brug for hjælp, er der ingen hjælp at hente.
 • Din økonomi har ændret sig og du kan ikke længere betale de aftalte ydelser på dit banklån.
 • Banken accepterer ikke, at dine månedlige ydelser nedsættes og hæver de månedlige ydelser på din bankkonto, selvom du ikke har råd!

Den der skide flinke bankrådgiver, du troede du var venner med, er lige pludseligt ikke så flink og hjælpsom, når du er i alvorlig knibe.

Banker er snu. De ”låser” oftest overførslen fra din lønkonto til den konto, hvor dit lån står og du har ikke mulighed for at stoppe eller ændre de månedlige ydelser via netbank.

En bank har pligt til at stoppe eller ændre størrelsen af ydelserne, hvis:

 • du modtager offentlige ydelser og
 • ikke har råd til at betale længere og
 • du beder dem om det

Flere banker afviser at stoppe denne overførsel og det vil jeg sammenligne med tyveri og det er ulovligt!

Dog har banker “modregningsret”. Det betyder, at de godt må overføre penge fra en konto til at dække underskud på en en anden. banken har dog pligt til at lave penge nok stå på kontoen, så du og evt. familie har nok at leve for indtil næste udbetaling.

Derudover må banken ikke tage penge fra “øremærkede” penge. Hvis du f.eks. har et budgetkonto, hvor der spares op til husleje eller lign., må banken ikke tage penge fra disse konti. Det samme gælder for f.eks. konti med boligopsparing, pensionsopsparing og lignende.

Konsekvenser

Hvis du beder din bank om at stoppe overførsel til dit lån, UDEN at banken har godkendt det, skal du være opmærksom på, at du dermed har misligholdt din afbetalingsordning og dermed kan de opsige dit lån og kræve hele lånets beløb udbetalt med det samme. Og hvis de gør det, vil de i sidste ende hive dig i fogedretten for at tage udlæg i dine værdier.

Så hvis du bede dem stoppe med overførsel uden at de godkender det, skal det være meget meget meget nødvendigt!

Hold din aftale med banken, hvis du kan.

Rolig nu, Berthel!

Jeg har tidligere skrevet meget kritisk om banker (Advarsel: Hold dig væk fra din bankrådgiver!) og jeg har det svært med mange danskeres syn på banker og bankers syn på dem selv og deres rolle i samfundet.

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du beder om det!

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du ikke har råd og beder om det!

Jeg taler med alt for mange mennesker, hvor banken afviser at stoppe overførsel til et lån, selvom det er nødvendigt for økonomien.

Det bunder ikke i mine egne personlige erfaringer, da jeg ikke har lån, men min erfaring med de mange gældsramte danskere og deres banker, tegner sig et rigtigt dårligt billede af nogle bankrådgivere og bank afdelinger.

Men…..

Selvfølgelig skal du betale de ydelser, du har aftalt med banken, hvis du har råd. Fair nok…

Men for mange mennesker ændres økonomien markant og de aftaler du har lavet med banken og andre kreditorer, har mindre prioritet end betaling af din husleje og andre nødvendige udgifter.

Sådan flytter du din NEM konto

 • Ring til den bank, du gerne vil flytte til og sig, at du gerne vil oprette en NEM konto
 • Spørg, om de kan sende papirer hjem til dig, der skal underskrives og sendes retur. Hvis de kræver, at du møder personlig op, så spørg hvilke dokumenter/ papirer du skal have med. Det vil ofte gerne se din sidste årsopgørelse og opgørelser over din indkomst (lønsedler/ udbetaling fra det offentlige).
 • Tag ned i banken og få oprettet en ny NEM konto.

Nogle banker vil afvise at oprette en NEM konto til dig, hvis du har en i forvejen. Derfor skal du muligvis først opsige din nuværende NEM konto. De fleste banker ordner dog dette for dig.

Hvad du skal være opmærksom på, når du skifter bank

Du kan ikke kræve et VISA/ Dankort, men derimod et hævekort eller debet kort. Jeg anbefaler at du får et debetkort og dropper kreditkort som f.eks. visa/ dankort og lignende. Læs begrundelsen i artiklen “Klip kreditkortet over!“.
Du kan heller ikke ikke kræve flere konti som f.eks. en budgetkonto, men det afvises sjældent.

Husk at få oprette adgang til netbank, så du kan betale regninger over nettet og tilmelde dine faste udgifter til automatisk betalingsservice. Læs her hvilke konti du bør have, for at få tjek på økonomien.

Hvad du skal gøre, hvis en bank nægter at give dig en NEM konto

Indberet sagen til Pengeinstitutankenævnet. De tager sig af banker, der ikke overholder reglerne og opfører sig dumt.

Hvis en bank nægter at oprette en NEM konto til dig, har de pligt til at begrunde afvisningen skriftligt, så det evt. kan bruges som dokumentation i Pengeinstitutankenævnet.

Du kan også henvise til § 21 i “Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder“:

§ 21. Et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en basal indlånskonto til en privatkunde, jf. stk. 2. Begrundelsen skal på anmodning gives i papirformat eller på andet varigt medium.
Stk. 2. En basal indlånskonto skal som minimum omfatte følgende funktioner, jf. dog stk. 3 og 4:
1) Mulighed for at indsætte og hæve kontanter.
2) Mulighed for at gennemføre betalingstransaktioner med et debetkort med saldokontrol.
3) Mulighed for indgående kredittransaktioner.

OBS: Denne artikel er redigeret den 6/2 2016

Comments on this entry are closed.

 • Thomas J 23. juni 2015, 13:07

  God bekendt har mistet sit Visa/Dankort, og selv spærret det. Nu nægter banken at udstede et nyt, med henvisning til hendes privat økoniomi. Hun har altid overholdt sine aftaler med banken hvor der er prioritetslån i hus og kassekredit (eller det der svarer til dette), og er ejer af fast ejendom – hus. Seneste kort er kun 3 måneder gammelt. Kan banken gøre dette?

  • Berthel 25. juni 2015, 18:28

   Hej Thomas,
   En bank har ikke pligt til at tilbyde et kreditkort, så de har ret til at nægte hende et nyt.

 • Henriette 22. maj 2015, 12:09

  Hej Berthel, tak for en rigtig god hjemmeside!
  Min situation er som så mange andres her, stor gæld og manglende betalingsevne.
  Har været i ny bank for at skifte, de spurgte om:
  Grunden til jeg ville skifte.
  Om jeg står i RKI (det gør jeg ikke), deres politik er, de tager IKKE nye kunder der står i RKI.
  De ville have samtlige konto overflyttet til dem, da de: citat “I solidaritet ikke vil være medvirkende til at folk ikke betaler deres gæld i andre banker”.
  Og da jeg har et lån i en anden bank, mente hun ikke der var nogen chance hos dem.

  Hvad gør jeg så?
  Har bedt min egen bank, om at stoppe med afdragene, men er kun imødegået så langt, at de har sat afdraget ned fra 1850,- pr.md. til 1200,- pr.md.
  Det er stadig meget ud af en kontanthjælp.
  Hvordan “tvinger” man en bank til at tage sig som kunde og oprette en NEM-konto?
  Venlig hilsen Henriette

  • Berthel 25. maj 2015, 09:35

   Hej Henriette,
   En bank har pligt til at tilbyde dig en NEM konto, selvom du er registereret i RKI.
   De har dog ikke pligt til at flytte lånet over til dem. Det kan blive i den gamle bank.
   Du kan finde en anden bank, der kender reglerne eller oplyse denne bank om, at de har pligt til at oprette en NEM konto til dig.

 • Sabina 5. maj 2015, 12:33

  Kan den nye bank kræve at man betaler for at have netbank hos dem når man kun opretter NemKonto ?

  • Berthel 14. maj 2015, 10:46

   Hej Sabina,
   Netbank er en ekstraydelse, som en bank ikke har pligt til at tilbyde og de har ret til at tage betaling for denne ydelse.

 • linda 9. april 2015, 16:32

  Hej Berthel,

  Først vil jeg rose dig for din side – mange super gode informationer

  har et spørgsmål – driver virksomhed med min ægtefælles, virksomhedens navn står i ægtefælles navn, vi underskriver begge overfor banken bla også med hensyn til sikkerhed for forpligtigelser – for nyligt fået ny kombineret erhverv/privatrådgiver – min ægtefælle knokler med forretningen og er ofte ude af huset, og er lige så svært optaget som bankrådgiver også er, det er mig der håndtere økonomien i virksomheden og har længe haft kontakt til bank, nu i forbindelse med ønske om kredit/lån oplyser rådgiver at jeg jo ikke står for virksomheden så han skal tale med min ægtefælle – min ægtefælle har travlt og er så udfærdiger en fuldmagt til mig at jeg kan væretage bankforretninger både erhverv og privat (vi skal begge dog underskrive evt. lånedokumenter) – rådgiver afviser denne fuldmagt – kan han det?

  • Berthel 14. april 2015, 08:27

   Hej Linda,
   Mange tak for det.
   Jeg er ikke ekspert i juridiske spørgsmål på dette område.
   Derfor vil jeg anbefale, at du kontakter Pengeinstitutankenævnet.

 • Hasna 18. februar 2015, 16:36

  Jeg har en billån på 10 år den var på 300.000 kr. Nu har jeg 105.000 kr tilbage og jeg afdrager med 3900 kr hver måned og renten er på 9,5 %. Jeg betaler rente hver måned 1300 kr og hver tredje 2900 kr. Det er en variabelrente. Vores økonomi er stram derfor ringede jeg til banken om at få afdrag ned eller renten ned eller til en fast. De nægtede med at hjælpe os med noget som helst de siger sådan er lovgivningen!!.. Det forstår jeg bare ikke er det fordi vi står i RKI? På grund af min mands virksomhed gik konkurs. Hvad skal jeg gøre synes jeg ikke kan leve af noget det er virkelig stramt.:-(

  • Berthel 20. februar 2015, 15:48

   Hej Hasna,
   Tak for spørgsmålet.
   Banken har ikke pligt til at sætte renten ned. Det har intet med RKI at gøre.
   De kan endda sætte renten op uden din tilladelse.
   Du kan evt. prøve at flytte lånet til et andet sted.

 • weena jensen 24. januar 2015, 16:52

  Hej Berthel!
  Efter en konflikt i min bank (Nordea) blev jeg i 2008, ganske grundløst, sat under administration i deres særlige “care”-system. I praksis betyder det, at uagtet hvad der end sker, så er det kun min bankrådgiver, der må håndtere min økonomi. At denne tvangs-administration af mine pengesager også betyder noget andet, fandt jeg ud af i går, da jeg var i en anden af bankens filialer for at anmode om at få overført mit engagement dertil. Det viser sig nemlig at sådan en anmodning ryger direkte tilbage til min bankrådgiver og ikke, hvad der vanligvis er praksis, at det er filialen hvor man anmoder om at blive overflyttet til, der behandler anmodningen. Det betyder, at jeg reelt er stavnsbundet til dette forfærdelige kvindemenneske, der tydeligvis vil mig det ondt – og da hun er jævnaldrende med mig, har jeg rigtig mange år til gode til at nyde godt af hende i.

  Udover selve Care-status (Hvilket i sig selv er ironisk, da jeg samtidig er fordel + kunde) er der anført en del ufordelagtige ting om mig i Nordeas interne system, som jeg i sagens natur ikke har adgang til, da banken er et privat foretagende.

  Det skal tilføjes, at jeg har anmodet ALLE pengeinstitutter i landet om et skifte, som jeg er blevet lovet svar på inden 30.1. Bare det dog kommer til at ske.

  Men kan det virkelig være lovligt, at jeg som kunde, der aldrig har misligholdt nogen aftaler, er stavnsbundet til en bankrådgiver, der samtidig har hånds og halsret over mig?

  Fantastisk side – i øvrigt.

  De venligste hilsener fra Weena

  • Berthel 20. februar 2015, 15:45

   Hej Weena,
   Du kan til enhver tid skifte din NEM konto til en anden bank.
   Det er din rettighed.
   Held og lykke med bankskifte.

 • Annette 28. december 2014, 17:46

  Hej Berthel
  Min kæreste og jeg gik fra hinanden og kunne ikke få solgt vores fælles hus, så jeg gjorde det dummeste man kan gøre for at komme videre med mit liv.
  Jeg overtog banklånet på 386.000 og betaler nu knapt 3000 kr pr. måned med en rente der siger 6,2 og en løbetid på 20,8 år. Når jeg er færdig har jeg betalt 343.600 i samlede omkostninger. Jeg er enlig mor og får førtidspension og må tilstå at efter at have betalt i snart 2 år…så er jeg klar til at stoppe mit lån. MEN banken fik selvfølgelig min ex kæreste og jeg til at hæfte for hinanden i minimum 5 år (så ville de tage det op igen…dog står der 10 år i væres papirer!). og jeg ønsker jo ikke at tage ham med i faldet (han overtog totalkreditlånet og huset, så det han afbetaler er faktisk hans termin/husleje – jeg betaler 3000 kr pr. mdr for “ingenting”) Banken har sagt at de ikke kan gøre renten mindre – kan det virkelig være rigtigt at jeg skal ende med at betale lånet næsten 2 gange? kan jeg på nogen måde få slettet at vi hæfter for hinanden? Jeg er ved at give op for jeg synes deres rente er urimelig og jeg føler mig så dum bare at skulle betale og betale. Jeg står ikke i RKI og har altid overholdt mine betalingsaftaler.
  Håber du kan hjælpe.

  på forhånd tak.
  mvh Annette

 • Maria 4. oktober 2014, 00:09

  Hej
  Jeg kæmper med at få en nemkonto i en ny bank. Det er tydeligt de ikke vil have mig.
  De melder flere ting som de garderer sig med, oprettelse af konto 950 kr. – og 50 kr. pr. kvartal (mener det er pga kort og nembank)

  Da bankernes begrundelser er mangfoldige, sætter jeg spørgsmålstegn til om de må stille sådanne betingelser?

  bh
  Maria

  • Berthel 7. oktober 2014, 12:22

   Hej Maria,
   Tak for spørgsmålet.
   Banker er private virksomheder som har ret til at stille krav som f.eks. betaling.
   Dog har de også nogle pligter.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter en anden bank, der ikke tager 950,- i oprettelse. Det gør de fleste ikke. Et mindre beløb som f.eks. 50,-/ kvt. bliver svært at undgå, men måske findes nogle banker, hvor det er gratis.

 • Camilla Benjamin 3. oktober 2014, 15:47

  Hej Bertel.
  Skide godt ,skide godt. Jeg tager ved lære af dine råd og vender frygteligt tilbage.
  One question though: Ved du om det fremgår af de forvaltningsretlige retlige om bankansatte, har pligt til til at oplyse deres navn ? Jeg havde en mindre kontrovers med en elelr anden idiot i Nodea, som nægtede at oplyse sit navn – selvom at jeg mener, at vedkommende sådan set ar forpligtiget til at oplyse sit identitet ved forespørgsel.

  Ved du eventuelt det ? Er banker omfattede af forvaltningsloven eller gælder det kun for offentligt ansatte ? eller fremgår reglerne måske af bankloven ? Jeg kan sgu ikke finde ud af det. Tak for venligheden.

  • Berthel 7. oktober 2014, 12:19

   Hej Camilla,
   Tak for spørgsmålet.
   Jeg kender ikke reglerne til bunds og derfor vil jeg anbefale, at du kontakter Pengeinstitutankenævnet.

 • MKR 30. august 2014, 09:35

  Hej Berthel

  Jeg har jo læst det du har skrevet:

  En bank har pligt til at stoppe eller ændre størrelsen af ydelserne, hvis:
  – du modtager offentlige ydelser og
  – ikke har råd til at betale længere og
  – du beder dem om det

  Dette siger min bankrådgiver ikke er helt rigtig – hvodan skal jeg forholde mig til et kommende møde, kan du henvise til hvor det konkret måtte stå?
  Lang historie kort – min bank vil trække 1550kr til mit lån og hvor meget jeg end gerne ville, så har jeg ikke råd til at undervære sådan et beløb, da jeg netop er på off. ydelse. Jeg har gjort mit for at spare på de faste udgifter (skiftet forsikring, mobilabb., mv) men kan ikke mere nu.
  Har forsøgt bankskifte men jeg er ikke så “attraktiv” som kunde med lån på 130.000 og på off.ydelse hvor jeg ik kan undvære ret meget. Hvad kan jeg gøre?

  Mvh
  Maria Rasmussen

  • Berthel 23. september 2014, 12:09

   Hej Maria,
   Tak for spørgsmålet.
   I artiklen er et link til bekendtgørelsen.
   Du kan også kontakte Pengeinstitutankenaevnet.