≡ Menu

Sådan skifter du bank, hvis forholdet knager

En hvilken som helst bank i Danmark har pligt at oprette en NEM konto til dig, medmindre du har været voldelig eller vist truende adfærd!

Alle har ret til at skifte bank

Alle har ret til at skifte bank

Hvis du har et dårligt forhold til din bank er der intet, der hindrer dig i at flytte din NEM konto til en anden bank.

Din NEM konto er den konto, hvor din indtægt går ind fra din arbejdsgiver eller ydelser fra det offentlige og kaldes også din ”lønkonto”.

Hvis dette er tilfældet, kan du nemt flytte din NEM konto til en anden bank. Den nye bank kan dog afvise at du flytter dit lån med over, men det gør ikke noget.

Det lån, du måtte have i din nuværende bank, forbliver i din nuværende bank og du kan fremover betragte din gamle bank som en ”almindelig” kreditor.

Registrering i RKI betyder intet i denne forbindelse. Banken har pligt til at oprette en NEM konto til dig, selvom du står registreret i RKI!

Typiske grunde til skift af bank

 • Sidst, du talte med din flinke bankrådgiver, fik du et forbrugslån uden problemer, og nu, hvor du f.eks. er blevet fyret, syg eller skilt og virkeligt har brug for hjælp, er der ingen hjælp at hente.
 • Din økonomi har ændret sig og du kan ikke længere betale de aftalte ydelser på dit banklån.
 • Banken accepterer ikke, at dine månedlige ydelser nedsættes og hæver de månedlige ydelser på din bankkonto, selvom du ikke har råd!

Den der skide flinke bankrådgiver, du troede du var venner med, er lige pludseligt ikke så flink og hjælpsom, når du er i alvorlig knibe.

Banker er snu. De ”låser” oftest overførslen fra din lønkonto til den konto, hvor dit lån står og du har ikke mulighed for at stoppe eller ændre de månedlige ydelser via netbank.

En bank har pligt til at stoppe eller ændre størrelsen af ydelserne, hvis:

 • du modtager offentlige ydelser og
 • ikke har råd til at betale længere og
 • du beder dem om det

Flere banker afviser at stoppe denne overførsel og det vil jeg sammenligne med tyveri og det er ulovligt!

Dog har banker “modregningsret”. Det betyder, at de godt må overføre penge fra en konto til at dække underskud på en en anden. banken har dog pligt til at lave penge nok stå på kontoen, så du og evt. familie har nok at leve for indtil næste udbetaling.

Derudover må banken ikke tage penge fra “øremærkede” penge. Hvis du f.eks. har et budgetkonto, hvor der spares op til husleje eller lign., må banken ikke tage penge fra disse konti. Det samme gælder for f.eks. konti med boligopsparing, pensionsopsparing og lignende.

Konsekvenser

Hvis du beder din bank om at stoppe overførsel til dit lån, UDEN at banken har godkendt det, skal du være opmærksom på, at du dermed har misligholdt din afbetalingsordning og dermed kan de opsige dit lån og kræve hele lånets beløb udbetalt med det samme. Og hvis de gør det, vil de i sidste ende hive dig i fogedretten for at tage udlæg i dine værdier.

Så hvis du bede dem stoppe med overførsel uden at de godkender det, skal det være meget meget meget nødvendigt!

Hold din aftale med banken, hvis du kan.

Rolig nu, Berthel!

Jeg har tidligere skrevet meget kritisk om banker (Advarsel: Hold dig væk fra din bankrådgiver!) og jeg har det svært med mange danskeres syn på banker og bankers syn på dem selv og deres rolle i samfundet.

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du beder om det!

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du ikke har råd og beder om det!

Jeg taler med alt for mange mennesker, hvor banken afviser at stoppe overførsel til et lån, selvom det er nødvendigt for økonomien.

Det bunder ikke i mine egne personlige erfaringer, da jeg ikke har lån, men min erfaring med de mange gældsramte danskere og deres banker, tegner sig et rigtigt dårligt billede af nogle bankrådgivere og bank afdelinger.

Men…..

Selvfølgelig skal du betale de ydelser, du har aftalt med banken, hvis du har råd. Fair nok…

Men for mange mennesker ændres økonomien markant og de aftaler du har lavet med banken og andre kreditorer, har mindre prioritet end betaling af din husleje og andre nødvendige udgifter.

Sådan flytter du din NEM konto

 • Ring til den bank, du gerne vil flytte til og sig, at du gerne vil oprette en NEM konto
 • Spørg, om de kan sende papirer hjem til dig, der skal underskrives og sendes retur. Hvis de kræver, at du møder personlig op, så spørg hvilke dokumenter/ papirer du skal have med. Det vil ofte gerne se din sidste årsopgørelse og opgørelser over din indkomst (lønsedler/ udbetaling fra det offentlige).
 • Tag ned i banken og få oprettet en ny NEM konto.

Nogle banker vil afvise at oprette en NEM konto til dig, hvis du har en i forvejen. Derfor skal du muligvis først opsige din nuværende NEM konto. De fleste banker ordner dog dette for dig.

Hvad du skal være opmærksom på, når du skifter bank

Du kan ikke kræve et VISA/ Dankort, men derimod et hævekort eller debet kort. Jeg anbefaler at du får et debetkort og dropper kreditkort som f.eks. visa/ dankort og lignende. Læs begrundelsen i artiklen “Klip kreditkortet over!“.
Du kan heller ikke ikke kræve flere konti som f.eks. en budgetkonto, men det afvises sjældent.

Husk at få oprette adgang til netbank, så du kan betale regninger over nettet og tilmelde dine faste udgifter til automatisk betalingsservice. Læs her hvilke konti du bør have, for at få tjek på økonomien.

Hvad du skal gøre, hvis en bank nægter at give dig en NEM konto

Indberet sagen til Pengeinstitutankenævnet. De tager sig af banker, der ikke overholder reglerne og opfører sig dumt.

Hvis en bank nægter at oprette en NEM konto til dig, har de pligt til at begrunde afvisningen skriftligt, så det evt. kan bruges som dokumentation i Pengeinstitutankenævnet.

Du kan også henvise til § 21 i “Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder“:

§ 21. Et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en basal indlånskonto til en privatkunde, jf. stk. 2. Begrundelsen skal på anmodning gives i papirformat eller på andet varigt medium.
Stk. 2. En basal indlånskonto skal som minimum omfatte følgende funktioner, jf. dog stk. 3 og 4:
1) Mulighed for at indsætte og hæve kontanter.
2) Mulighed for at gennemføre betalingstransaktioner med et debetkort med saldokontrol.
3) Mulighed for indgående kredittransaktioner.

OBS: Denne artikel er redigeret den 6/2 2016

Comments on this entry are closed.

 • jesper torpenholt 27. oktober 2015, 19:08

  Hej et lille hurtig spørgsmål .. jeg har fast arbejde og søgte om et lån / kassekredit til et indskud . Fik et svar fra banken af jeg ikke kunne låne penge da min samlever skylder til rki .Jeg står ikke selv i rki og skylder ikke det store væk . Hvorfor bliver jeg også sat i bås som en dårlig betaler når jeg altid betaler mine regninger og det lån jeg har i banken .Men bliver låst fast så jeg ikke kan få en fast rådgiver eller skifter filial eller kan optage lån .det synes jeg er total urimlig her.

  • Berthel 30. oktober 2015, 11:23

   Hej Jesper,
   Jeg er helt enig.
   Jeg mener ikke at de må afvise et lån med den begrundelse, at din samlever er registreret i RKI. Kontakt evt. Experian (RKI) for svar.

 • Tina Christiansen 2. august 2015, 02:49

  Hej Berthel,

  Vi har skyldt en del penge væk, og har for 3 år siden for alvor fået vendt skuden og har siden betalt godt 330.000 kr. af. men skylder stadig ca. 400.000 kr. væk ud over vores hus og min handicap bus.
  Vi har flere gange siden forsøgt at skifte bank, da vores nuværende bank var medvirkende til, at vores økonomi kom ud, hvor den kom, fordi vores daværende bank”rådgiver” lånte os penge hvert halve år, og i selvom vi tiggede om råd til, hvordan vi skulle gøre dette og hint. så fik vi ikke nogen hjælp.
  Det har simpelthen ikke været muligt at skifte, da de taler om noget med at kredit !?!, lige som om at vi står opført på en eller anden “hemmelig liste” ,som bank verdenen kender til, men som ikke er RKI for, der er vi ikke rigistreret, det ved jeg 100% sikkert. Har både ringet og spurgt ved Experian, har ikke modtaget nogle breve derfra, har altid betalt haft aftaler med kreditorer i den periode, hvor det ikke kørte efter bogen, og benyttet dit link for et ekstra tjeck.
  Hvad pokker gør vi så ? Vi vil mega gerne væk fra Danske Bank, som vi har nu, men bare vi prøver at få en nem konto i en anden bank, så skal vi til møde, udfylde alskens møg og forklare i lange baner, hvad årsagen er til at vi ønsker ny bank, og så er vi pludselig ikke længere velkomne!
  Min mand tjener en rigtig god løn og selvom jeg pt. er syg, så er vores samlede husstandindsindtægt normalt en der vil få bankerne til at være velvillige!

  Har du et/flere gode råd til os ? Vi vil gerne videre. Starte på en frisk også i forhold til bank og realkredit institut, for denne gang gør vi ikke samme fejl og har alt under samme tag, som vi startede ud med sidst :(

  Mange tak for en masse interessante artikler og rigtig gode råd.

  Mvh
  Tina Christiansen.

  • Berthel 31. august 2015, 13:38

   Hej Tina,
   Mig bekendt findes der ikke noget hemmeligt register, hvilket også ville være ulovligt.
   Jeg vil anbefale at i stadigt forsøger at kontakte andre banker.

 • Ella 31. juli 2015, 20:46

  Hej Berthel. Jeg / vi vil gerne skifte til andet pengeinstitut, men har boliglån i nuværende bank. Kan vi oprette ny NemKonto i andet pengeinstitut og så stadig have boliglån i nuværende bank som vi selvfølgelig skal afdrage ift aftale.

  • Berthel 31. august 2015, 13:35

   Hej Ella,
   I nogle låneaftaler er det en betingelse, at man har NEM koto hos dem.
   Så inden du skifter, så tjek det.

 • eva nilsson 22. juli 2015, 21:53

  Hej Berthel.
  Har lige opdaget din hjemmeside (i øvrigt meget lærerig). Du må være mit sidste håb vedr min økonomi. Jeg er næsten lige blevet alene efter jeg pludselig var nødt til at flytte fra mit hjem.! Heldigvis fandt jeg en lejlighed hvor man måtte have hund, og her bliver jeg nødt til at bo indtil jeg finder noget andet, da den er rimelig dyr for mig. Jeg har et lån hvor banken trækker over 1.500 om måneden og øvrige faste udgifter. Jeg har flere gange pænt spurgt min bank om jeg ikke kan få sat lånet ned for at kunne købe de sidste ting til min lejlighed, men fået nej hver gang! Mit budget har altid været i orden (hvilket jeg altid har sat pris på), men jeg kan bare ikke få mine penge til at slå til i øjeblikket pga krævende medicin mod depression og hjertesvigt. Jeg har 3300 kr tilbage når der er trukket til budgettet, og det er som sagt til mad,tøj tandlæge,hundefoder, medicin osv. Har bla.a måttet undvære noget medicin selv om banken er underrettet om det. Jeg får førtidspension. Jeg får det værre og værre fordi jeg spekulerer så meget over min økonomi og trives dårligt. Kan det være rigtigt min bank ikke vil hjælpe i den her situation.? Mvh eva

  • Berthel 30. juli 2015, 09:06

   Hej Eva,
   Hvis du vil have hjælp, vil jeg anbefale, at du kontakter Pengeinstitutankenævnet.
   De tager sig af klager over banker.

 • Jørgen 22. juli 2015, 10:25

  Hej Berthel.

  Tak for nogle gode artikler. Du skriver:

  Jeg taler med alt for mange mennesker, hvor banken afviser at stoppe overførsel til et lån, selvom det er nødvendigt for økonomien. Det gør mig fandens vred og er bund ulovligt!

  Kan du ikke uddybe hvilke paragraffer der gør at det er bund ulovligt? Jeg står selv i en situation hvor min bank pga. skilsmisse har forlangt at jeg afdrager med et, syntes jeg, urimeligt stort beløb i forhold til min indtægt. At renten så også er hævet gang på gang pga “den finansielle krise” men aldrig faldet igen gør det ikke nemmere. Jeg har flyttet min nem-konto banken efterlod min med 0 kr. til at leve for d. 11 i måneden fordi min ekskone nægtede at indbetale til vores fælles budgetkonto for huset hun boede i. MEN pga usikkerheden af min økomoniske situation ville de hverken oprette en budgetkonto eller opsparing!

  Hvis du kan fortælle mig hvilke paragraffer der er overtrådt så vil der ske en anmeldelse til finanstilsynet snarest. På forhånd tak!

  • Berthel 30. juli 2015, 09:04

   Hej Jørgen,
   Hvis du vil have detaljer om lovgivning/ paragraffer vil jeg anbefale, at du kontakter Pengeinstitutankenævnet.

   • Jørgen 31. juli 2015, 15:24

    Hej Berthel. Hmmm… Det er lidt “pusse-løjerligt” at du skriver om noget i en artikel om noget der som du skriver: Gør dig fandes vred og er bund ulovligt!

    Jeg tvivler på Pengeinstitutankenævnet vil sætte sig ind i en artikel som du har skrevet. Det eneste svar der vil komme fra dem er jeg skal kontakte artiklens forfatter og bede ham uddybe sine synspunkter.

    Jeg ville have troet at når det nu gør dig så fandes vred at du så ville kunne paragraffen til fingerspidserne.

    • Berthel 31. juli 2015, 16:14

     Hej Jørgen,
     Jeg skriver om rigtigt mange emner og sætter mig meget ind i dem.
     Jeg har læst hundredevis af paragraffer og kan desværre ikke huske dem alle udenad.
     Pengeinstitutankenævnet behøver ikke læse min artikel for at svare på spørgsmålet.
     Du kan spørge dem, som du har spurgt mig. De sidder med specialister, der beskæftiger sig med dette hver dag.

     Jeg gør alt, hvad jeg kan for at hjælpe og svare på spørgsmål, gratis her på siden.
     Jeg har desværre ikke tid til at undersøge alle detaljer, men svarer med min paratviden.

 • poul kristiansen 21. juli 2015, 09:36

  hej Berthel tillæg til den første mail-grunden til at jeg ikke vil betale 400000 er at jeg alligevel ikke kan bliver boende på grund af for lille rådighedsbeløb og med den alder kan jeg jo lige pludselig blive syg så er jeg værre stillet end nu og nogle fakta i vores testamente som er for meget at komme ind på nu,men at drejer sig om min kones søn.

 • poul kristiansen 21. juli 2015, 05:31

  hej bertel jeg sidder i et insolvent dødsbo,jeg har fået udbetalt en gruppeliv og atp sum 481000 jeg er pensionist på 70 år,alle kontoer blev lukket okay,men da jeg fik en skiftertsattest ville banken ikke udbetale de peng der tilhørte mig på budgetknt fordi jeg ville komme til at skylde dem penge ved salg af hus,så hævede jeg 410000 i kontanter fra min nemkonto og har dem gemt til huset bliver solgt så vil jeg indgå en betalingsaftale af det beløb der kommer ud som underskud,men de er allerede ude efter dem nu selvom huset ikke er solgt,jeg vil nu skifte bank,så mit spørgsmår er,skal jeg sætte de penge ind i den nye bank og er der risiko for at banken kan erklære mig personlig konkurs nu de er vidende om de penge.jeg tilbød at ligge 260000kr til nedbringelse af prioritetsgæld som er 1056000kr det afslog bank og kreditselskab de ville have 400000,jeg har så senere fået et forslag at jeg kan med det de foreslår kan blive i huset til d29/12/2015så er jeg fredet derefter vil det gå på tvang ,hvad er dit bedste råd,min advokat siger til mig at jeg har et stærkt forhandlingssæt,nemlig penge??????????

  • Berthel 30. juli 2015, 09:01

   Hej Poul,
   Spørgsmålet er for omfattende til at kunne svare på i en brevkasse som denne.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter en gældsrådgiver eller anden økonomisk rådgiver, der kan sætte sig helt ind i din situation og hjælpe dig.

 • Morten Mathiassen 7. juli 2015, 17:59

  Hej Bertel

  Er der et minimumsbeløb banken regner efter, når de trækker penge fra en konto for at dække et overtræk på f.eks. en budgetkonto?
  Jeg prøvede at snakke med banken om at få bevilliget overtræk til d. 1. i næste måned. Men midt i den snak, får jeg pludselig et brev om at de automatisk har dækket overtrækket. Dermed står jeg nu med 70 kr om dagen resten af måneden, til 3 måltider samt almindelig husholdningsfornødenheder. Det synes jeg godt nok ikke er meget!

 • Lars 3. juli 2015, 01:21

  Hej.
  Jeg har et fælles lån sammen med min eks som hun ikke altid overholder afdragene på, og når det sker plejer banken at informere mig, men sidste gang overførte de bare 500,- som manglede fra min eks helt uden at informere mig om det, jeg opdagede det tilfældigt da jeg om aftenen lige skulle tjekke om en anden betaling var gennemført, så jeg ringede næste dag og spurgte til det og min rådgiver sagde at de var trætte af at bruge så mange resourcer på det så derfor gjorde de bare sådan, men skal de så ikke lige informere mig om det?????? Hendes svar var at hun har 500 kunder så hun ikke tid til at ringe og informere mig om det. Kan hun bare overføre uden at sige det til mig.?????? ( det skal lige siges at jeg overvejer at skifte bank og kun overføre de penge jeg har skrevet under på at jeg skal betale

  • Berthel 17. juli 2015, 05:46

   Hej Lars,
   Jeg kender ikke reglerne i detaljer, da det ligger lidt uden for mit område.
   Kontakt Pengeinstitutankenævnet, der bør kunne svare dig.

 • Louis 29. juni 2015, 15:09

  Hej Berthel.
  Har Nordea (skodbank) og ville høre min bankrådgiver om jeg måtte tage et lån på 14000kr og hun giver mig svar tilbage på email hvor hun skriver “at ud fra deres kendskab til din økonomi kunne de desværre ikke tilbyde mig et lån” og det forstår jeg ikke for betaler mine regninger som jeg skal hver måned fra min budgetkonto og skylder ikke banken en krone. Så tænker kan det mon være fordi jeg står i RKI ?? og har virkelig overvejet nu at skifte til Danske Bank om de så vil låne mig pengene ?? for har virkelig hørt meget dårligt om den bank nu gennem tiden.

  Louis

  • Berthel 29. juni 2015, 16:54

   Hej Louis,
   Hvis du er registreret i RKI kan du ikke låne penge i nogen banker.
   Du kan tjekke om du er registreret ved at logge ind på dininfo.dk.