≡ Menu

Sådan klares Fogedretten nemt

Hvis du modtager et brev, hvor du indkaldes til besøg i Fogedretten får de fleste en ubehagelig fornemmelse i maven.

Der er mange myter om, hvad der kan ske i fogedretten, men i virkeligheden er du rigtigt godt stillet, medmindre du ejer fast ejendom eller har aktiver/ værdier, der anses for at være unødvendige.

Fogedretten i København

Fogedretten i København

Fogedretten bruges kun af private kreditorer/ virksomheder, som f.eks. finansieringsselskaber og banker.

Hvis du ikke overholder betalingsaftaler med det offentlige, bliver du IKKE kaldt i fogedretten, men i stedet bliver du kaldt til møde i Inddrivelsescentret, der fungerer som det offentliges ”inkassofirma”.

Mødet i fogedretten tager oftest få minutter og hvis du er forberedt og har læst denne artikel, er du godt klædt på til mødet.

Formål

Hvis du ikke overholder en betalingsaftale, kan kreditor eller dennes inkassofirma vælge at indkalde dig til fogedretten.
Kreditors formål:

 • at tage udlæg i dine værdier.
 • at få din underskrift på, at du accepterer lånets størrelse og eksistens, for at undgå forældelse af gælden.
 • at indgå en betalingsaftale med dig

Kreditor er nødt til at indkalde dig i Fogedretten, hvis lånet er ved at være forældet, og du ikke frivilligt underskriver et nyt gældsbrev.

Kreditors rettigheder i fogedretten

Kreditor kan IKKE kræve, at du betaler eller indgår en betalingsaftale i fogedretten.

Kreditor vil spørge til din økonomi og forsøge at tage udlæg i værdier som f.eks. fast ejendom/ andelsbolig, designermøbler, bil, malerier, indskud i lejelejlighed eller andre ting, som fogeden vurderer der kan tages udlæg i.

Der kan ikke tages udlæg i ting, som du skal bruge for at kunne ”Holde et beskedent hjem og levefod”.

Fogeden vurderer individuelt, hvad kreditor kan tage udlæg i. F.eks. kan der tages udlæg i en bil, medmindre bilen er afgørende for, om du kan udføre dit job. Har du en dyr bil, kan fogeden beslutte, at bilen skal sælges, og du må købe en billigere. Overskuddet går derefter til kreditor.

Hvis du indgår en betalingsaftale med kreditor i fogedretten, og der tages udlæg i dine værdier, skal betalingsaftalen overholdes. Hvis du ikke overholder aftalen fremover, kan kreditor senere kræve dine værdier omsat i kontanter og få det udbetalt.

Dette gælder også ejerbolig, andelsbolig, bil m.m. Du kan altså i yderste konsekvens blive sat på gaden, hvis du ikke overholder den aftale, der indgås i fogedretten.

Du kan læse mere om udlæg i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis du derimod overholder den indgåede aftale, kan du beholde de ting, der er taget udlæg i.

Hvis du vælger ikke at ville lave en betalingsaftale med kreditor, kan kreditor kræve dine værdier omsat til kontanter uden videre.

Hvis du vælger ikke at lave en betalingsaftale og ikke har værdier, som kreditor kan tage udlæg i, kan kreditor kun vente på, at du en dag frivilligt vil indgå en betalingsaftale.

Hvis du ikke har værdier, der kan tages udlæg i, erklæres du ”insolvent”.

Du er fredet for alle dine kreditorer i 6 måneder, hvis du erklæres insolvent.
Læs mere om insolvens og insolvenserklæring.

Når de 6 måneder er gået, kan kreditor endnu engang indkalde dig til fogedretten, og samme møde i fogedretten gentages.

Dine pligter og rettigheder

Når du bliver indkaldt til fogedretten, står der i brevet, hvilken dokumentation, du skal medbringe.

Til mødet vil kreditor spørge til dine værdier og din økonomi generelt, og du har pligt til at tale sandt. Du kan straffes, hvis du taler usandt i fogedretten.

Du er ikke forpligtet til at betale eller indgå en betalingsordning i fogedretten. I princippet kan du tjene en million om måneden og have rigeligt økonomisk overskud til at indgå en aftale, men vælge at lade være.

Hverken fogeden eller kreditor kan kræve en betalingsordning, uanset hvad. Husk det!

Fogedens rettigheder

Fogeden vurderer og beslutter, hvilke værdier, som kreditor kan tage udlæg i.

I virkeligheden skal fogeden sørge for, at dine rettigheder overholdes. Så man kan sige, at han på din side.

Han er ”dommer” og sørger for, at alt juridisk er i orden, og at alt er gået rigtigt til.

Mødepligt

Mød altid op!
Hvis du bliver syg, ring da til fogedretten og bed om udsættelse. De vil måske bede dig om en lægeattest.

Du kan også skrive en fuldmagt til en person, der kan træde i dit sted i fogedretten. Fogeden kan dog alligevel kræve, at du møder personligt.

Hvis du udebliver uden gyldig grund, kan du risikere at møde fogeden ved din bopæl samme dag eller senere, eller blive hentet af politiet inden en overskuelig tid uden varsel!

Tips

Inden mødet skal du have lagt et realistisk budget for dig selv/ din husstand, så du kan vurdere, om du kan eller vil indgå en betalingsaftale.

Beslut altid dig for, hvad du vil gå med til i fogedretten inden mødet.

Du kan let komme til at føle dig presset og dermed lave en aftale, du ikke kan overholde. Konsekvensen af dette er, at du bagefter ikke vil have penge nok til rådighed.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde.

Ofte indkalder kreditor dig til fogedretten for at undgå forældelse af gælden.
Kontakt kreditor og spørg om mødet i fogedretten kan undgås, hvis du underskriver et gældsbrev. På den måde undgår du yderligere omkostninger til fogedret m.m.

Hvis du har spørgsmål og kommentarer til denne artikel, er du velkommen til at skrive dem nedenfor.

VN:F [1.9.22_1171]
Giv denne artikel karakter (1-5) / klik "Synes godt om" eller skriv nedenfor, hvis du er i tvivl om noget eller har kommentarer:
Karakter: 4.4/5 (107 stemmer afgivet)
Sådan klares Fogedretten nemt, 4.4 out of 5 based on 107 ratings
{ 978 kommentarer }
{ 978 kommentarer… add one }
 • Charlotte 14. juni 2016, 10:04

  Hej Berthel.

  Banken har lige svaret på min mail, og de skriver at de ikke vil kræve bilen solgt, hvis vi begynder at afvikle med 4000 kr om måneden. Det vil betyde at vi begge kommer under det beløb som regnes for et normalt rådighedsbeløb. Og jeg sidder med to børn, hvilket vil betyde, at jeg må undlade forsikring, licens, fritidsaktiviteter og den slags, hvis de fastholder det beløb.
  Bilen er mindre værd end det der skyldes på den, så de får ikke nogle penge hvis den bliver solgt. Jeg ved ikke lige hvad pokker vi skal stille med det udspil.

  Med venlig hilsen

  Charlotte Mortensen

  • Berthel Lehmann 14. juni 2016, 10:17

   Hej Charlotte,
   Jeg vil anbefale at i lægger et realistisk budget og tilbyder banken det beløb, som i har råd til.
   Vedhæft jeres budget og vær åben og ærlig.
   Hvis det ikke lykkes jer at blive enige med banken, bør du kontakte en rådgiver, der kan se nærmere på situationen og rådgive jer.

 • Charlotte Mortensen 13. juni 2016, 23:52

  Hejsa

  Min eksmand og jeg er blevet indkaldt i fogedretten på grund af en større gæld til vores tidligere bank. Vi har fra starten kommet med flere forslag til afvikling af gælden, men intet har de været tilfredse med.
  Min eksmand har en nyere bil, som han købte for halvandet år siden. Han havde før en gammel bil, men han er nødt til at have en “driftsikker” bil, da han skal stå til rådighed på alle tider af døgnet på sit arbejde, og den gamle bil, var meget ustabil. Nu er vi bekymret for om de kan tvinge ham til at sælge den. Den vil på ingen måde dække det vi skylder, og han vil ikke kunne købe en anden,nda ingen af os kan finde penge til at købe en anden. Det vil også være væsentlig dyrere i bl.a vægtafgift, brændstof osv. Vi har også en søn som skal køres til diverse undersøgelser lang væk ( over 200 km) og det vil vi ikke kunne uden en bil. Hvad gør vi i denne situation. På forhånd tak

  • Berthel Lehmann 14. juni 2016, 08:41

   Hej Charlotte,
   I nogle tilfælde “fredes” en bil, hvis fogeden vurderer, at den er nødvendig. F.eks. i forhold til at opretholde et arbejde.
   Med andre ord, skal fogeden overvises om, at den er nødvendig at beholde.
   Så forbered gode argumenter til mødet i fogedretten.

   • Charlotte 14. juni 2016, 08:55

    Hej Berthel.
    Tak for dit svar.
    Vores argument er, at min eksmand på ingen måde kan beholde sit job, og jeg må afbryde min uddannelse hvis ikke vi har en bil. Samtidig har vi en dreng, som går til undersøgelser og senere behandling mere ens 200 km væk, og dette kan ikke gøres her hvor vi bor.

    Det skal siges at alt imens vi var igang med at finde de papire som banken forespurgte, kom denne indkaldelse. Vi synes et eller andet sted det er lidt, at modarbejde en samarbejdsaftale, for har jo hele vejen igennem ønsket at løse det her tilfredsstillende for alle parter, men nu er det altså ikke muligt at plukke håret af en skaldet mand.

    Venlig hilsen

    Charlotte Mortensen

 • Pernjlle Hegelund 29. maj 2016, 00:16

  Min eksmand skylder mig 25.000,- Jeg har betalingspåkrav, med virkning som dom.
  Han vedgår gælden, men vil ikke indgå betalingsaftale. Ved møde i fogedretten hævdede han at han er syg og intet har, når de faste udgifter er betalt.

  Jeg har fundet ud af, at han har min. 25.000 udbetalt om måneden og overvejer derfor at indkalde ham til et nyt møde i fogedretten. Har fogedretten på denne baggrund bemyndigelse til at “ta” penge fra hans konto (udover hvad han minimum har brug for) til at afvikle gælden?

  Med venlig hilsen Pernille Hegelund

  • Berthel Lehmann 12. juni 2016, 09:49

   Hej Pernille,
   Fogedretten kan under ingen omstændigheder tvinge folk til at indgå en betalingsaftale, uanset indkomst.
   Det er kun SKAT, der kan tvinge folk til at betale igennem lønindeholdelse.
   Hvis du har flere spørgsmål kan du kontakte et inkassofirma eller andre, der rådgiver kreditorer.

 • Lena 26. maj 2016, 10:07

  Hej Berthel
  Jeg fik dom for et mindre overtræk (12.000 kr.) i 1993. Jeg har intet hørt siden og nu er jeg blevet indkaldt til fogedretten bl.a. til indfrielse af denne gæld. Kan banken kræve indfrielse, når de ikke har opkrævet gælden løbende?

  Vh. Lena

  • Berthel Lehmann 12. juni 2016, 09:47

   Hej Lena,
   Ja, hvis gælden ikke er forældet.
   Det kan du læse mere om i artiklen “Forældelse af gæld“.

 • Henriette 14. maj 2016, 08:12

  Hejsa
  Kan man på nogen måde overdrage sin andelsbolig til sine børn, de er 23 og 12 år. For at undgå at der bliver taget udlæg i boligen? Noget med man må give sine børn 60.000 pr år,kan det være i fast bolig? Jeg har søgt om gældssanering, men det beløb de vil have pr mdr. bliver for højt, og de vil have at jeg skal betale i 6 ½ år.

  • Berthel Lehmann 18. maj 2016, 08:24

   Hej Henriette,
   Det er ulovligt at “skjule” værdier fra kreditorer ved f.eks. at overdrage værdier til andre.

Skriv en kommentar

Næste artikel:

Forrige artikel: