≡ Menu

Sådan klares Fogedretten nemt

Hvis du modtager et brev, hvor du indkaldes til besøg i Fogedretten får de fleste en ubehagelig fornemmelse i maven.

Der er mange myter om, hvad der kan ske i fogedretten, men i virkeligheden er du rigtigt godt stillet, medmindre du ejer fast ejendom eller har aktiver/ værdier, der anses for at være unødvendige.

Fogedretten i København

Fogedretten i København

Fogedretten bruges kun af private kreditorer/ virksomheder, som f.eks. finansieringsselskaber og banker.

Hvis du ikke overholder betalingsaftaler med det offentlige, bliver du IKKE kaldt i fogedretten, men i stedet bliver du kaldt til møde i Inddrivelsescentret, der fungerer som det offentliges ”inkassofirma”.

Mødet i fogedretten tager oftest få minutter og hvis du er forberedt og har læst denne artikel, er du godt klædt på til mødet.

Formål

Hvis du ikke overholder en betalingsaftale, kan kreditor eller dennes inkassofirma vælge at indkalde dig til fogedretten.
Kreditors formål:

 • at tage udlæg i dine værdier.
 • at få din underskrift på, at du accepterer lånets størrelse og eksistens, for at undgå forældelse af gælden.
 • at indgå en betalingsaftale med dig

Kreditor er nødt til at indkalde dig i Fogedretten, hvis lånet er ved at være forældet, og du ikke frivilligt underskriver et nyt gældsbrev.

Kreditors rettigheder i fogedretten

Kreditor kan IKKE kræve, at du betaler eller indgår en betalingsaftale i fogedretten.

Kreditor vil spørge til din økonomi og forsøge at tage udlæg i værdier som f.eks. fast ejendom/ andelsbolig, designermøbler, bil, malerier, indskud i lejelejlighed eller andre ting, som fogeden vurderer der kan tages udlæg i.

Der kan ikke tages udlæg i ting, som du skal bruge for at kunne ”Holde et beskedent hjem og levefod”.

Fogeden vurderer individuelt, hvad kreditor kan tage udlæg i. F.eks. kan der tages udlæg i en bil, medmindre bilen er afgørende for, om du kan udføre dit job. Har du en dyr bil, kan fogeden beslutte, at bilen skal sælges, og du må købe en billigere. Overskuddet går derefter til kreditor.

Hvis du indgår en betalingsaftale med kreditor i fogedretten, og der tages udlæg i dine værdier, skal betalingsaftalen overholdes. Hvis du ikke overholder aftalen fremover, kan kreditor senere kræve dine værdier omsat i kontanter og få det udbetalt.

Dette gælder også ejerbolig, andelsbolig, bil m.m. Du kan altså i yderste konsekvens blive sat på gaden, hvis du ikke overholder den aftale, der indgås i fogedretten.

Du kan læse mere om udlæg i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis du derimod overholder den indgåede aftale, kan du beholde de ting, der er taget udlæg i.

Hvis du vælger ikke at ville lave en betalingsaftale med kreditor, kan kreditor kræve dine værdier omsat til kontanter uden videre.

Hvis du vælger ikke at lave en betalingsaftale og ikke har værdier, som kreditor kan tage udlæg i, kan kreditor kun vente på, at du en dag frivilligt vil indgå en betalingsaftale.

Hvis du ikke har værdier, der kan tages udlæg i, erklæres du ”insolvent”.

Du er fredet for alle dine kreditorer i 6 måneder, hvis du erklæres insolvent.
Læs mere om insolvens og insolvenserklæring.

Når de 6 måneder er gået, kan kreditor endnu engang indkalde dig til fogedretten, og samme møde i fogedretten gentages.

Dine pligter og rettigheder

Når du bliver indkaldt til fogedretten, står der i brevet, hvilken dokumentation, du skal medbringe.

Til mødet vil kreditor spørge til dine værdier og din økonomi generelt, og du har pligt til at tale sandt. Du kan straffes, hvis du taler usandt i fogedretten.

Du er ikke forpligtet til at betale eller indgå en betalingsordning i fogedretten. I princippet kan du tjene en million om måneden og have rigeligt økonomisk overskud til at indgå en aftale, men vælge at lade være.

Hverken fogeden eller kreditor kan kræve en betalingsordning, uanset hvad. Husk det!

Fogedens rettigheder

Fogeden vurderer og beslutter, hvilke værdier, som kreditor kan tage udlæg i.

I virkeligheden skal fogeden sørge for, at dine rettigheder overholdes. Så man kan sige, at han på din side.

Han er ”dommer” og sørger for, at alt juridisk er i orden, og at alt er gået rigtigt til.

Mødepligt

Mød altid op!
Hvis du bliver syg, ring da til fogedretten og bed om udsættelse. De vil måske bede dig om en lægeattest.

Du kan også skrive en fuldmagt til en person, der kan træde i dit sted i fogedretten. Fogeden kan dog alligevel kræve, at du møder personligt.

Hvis du udebliver uden gyldig grund, kan du risikere at møde fogeden ved din bopæl samme dag eller senere, eller blive hentet af politiet inden en overskuelig tid uden varsel!

Tips

Inden mødet skal du have lagt et realistisk budget for dig selv/ din husstand, så du kan vurdere, om du kan eller vil indgå en betalingsaftale.

Beslut altid dig for, hvad du vil gå med til i fogedretten inden mødet.

Du kan let komme til at føle dig presset og dermed lave en aftale, du ikke kan overholde. Konsekvensen af dette er, at du bagefter ikke vil have penge nok til rådighed.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde.

Ofte indkalder kreditor dig til fogedretten for at undgå forældelse af gælden.
Kontakt kreditor og spørg om mødet i fogedretten kan undgås, hvis du underskriver et gældsbrev. På den måde undgår du yderligere omkostninger til fogedret m.m.

Hvis du har spørgsmål og kommentarer til denne artikel, er du velkommen til at skrive dem nedenfor.

VN:F [1.9.22_1171]
Giv denne artikel karakter (1-5) / klik "Synes godt om" eller skriv nedenfor, hvis du er i tvivl om noget eller har kommentarer:
Karakter: 4.5/5 (85 stemmer afgivet)
Sådan klares Fogedretten nemt, 4.5 out of 5 based on 85 ratings
{ 783 kommentarer }

{ 783 kommentarer… add one }

 • Julie Lauritsen 18. maj 2015, 21:27

  Kære budgethuset.

  Hvilke muligheder har man for, at undgå en tur i fogedretten og derved de yderlige omkostninger. Jeg er interesseret i en afdragsordning, da jeg ikke kan betale hele beløbet tilbage på en gang.

  • Berthel 25. maj 2015, 08:43

   Hej Julie,
   Du kan kontakte kreditor og tilbyde dem en afdragsordning og spørge om de i så fald vil aflyse indkaldelsen.

 • M. S. 17. maj 2015, 22:47

  Kære budgethuset.

  Et af mine familiemedlemmer står i en lidt kedelig situation og jeg har derfor lovet at grave lidt, og samle nogle informationer.

  Sagen er at mit familiemedlem og kæresten har købt hus sammen for nogle år tilbage, kæresten har så efterfølgende skrabet en gæld sammen som mit familiemedlem ikke kendte til, eller har skrevet under på, dette er udelukkende hans gæld.

  Nu har fogeden så været forbi og vil gøre udlæg i huset (Uden mit familie medlems vidende), kan fogeden godt gøre udlæg i kærestens “del” af huset, uden mit familiemedlems underskrift?
  For at finde ud af hvem der ejer hvilken del af huset skal der være færdiggøres nogle formularer som kun kan klares med begge underskrifter? (De står begge på skødet og har hver deres egen gældspost for huset, dvs. ikke samlet gæld)

  MVH Maria

  • Berthel 18. maj 2015, 18:00

   Hej Maria,
   Fogeden kan godt tage udlæg i kærestens del af huset uden underskrift fra den anden ejer af boligen. Hvis begge navne står som ejere, betragtes det som 50/50 i denne situation.
   Så hvordan boligen “opdeles” og underskrifter har ingen betydning, hvis det ikke har været en del af det oprindelige køb.

 • Per 14. maj 2015, 20:03

  Hej

  Har en kammerat som er indkaldt til fogedretten. Han har eger virksomhed og har tabt en retsag mod en kunde som påstod han ikke havde lavet det han skulle. Han har ikke pengene til at betale. Vil fogedretten tage udlæg i hans hus? Han bor der sammen med hans kærest og deres børn. De har intet af værdi og ingen penge og kan afbetale med. Hvad sker der hvis han ikke vil indgå en tilbageberalingsordning

 • Leif Larsen 7. maj 2015, 18:04

  Hej
  Jeg har gennem de sidste 3 år haft en bolig udlejningssag kørende, og vandt sagen i første omgang, fordi modparten (udlejer af en butik, jeg har haft lejet) udeblev. Ca 8 måneder efter modtager jeg et brev, hvori udlejer genoptager sagen og har nu været i Retten – og tabte desværre sagen. Dommeren har i sin afgørelse halveret gælden, som modparten forlangte – så jeg nu KUN skal betale 300.000 kr. incl sagsomkostninger til modparten i erstatning til en udlejer som har svindlet på mange punkter – og altså sluppet godt om ved det. Jeg har ikke tænkt mig at betale pengene, og ej heller tænkt mig at indgå en betalingsordning. Jeg har intet af værdi. Ejer ikke noget. Er ikke gift, men bor sammen med en. Min advokat synes – jeg skal anke sagen så den kan komme for Landsretten, men dette ønsker jeg ikke, da det jo vil give mig yderligere omkostninger til min advokat, som på nuværende tidspunkt har kostet mig 100.000 kr. og der er jo heller ikke nogen garanti for jeg vinder i Landsretten. Jeg kan læse af ovenstående artikel, at udlejer ikke kan kræve en betalinsordning. Så kan jeg læse at der går yderligere 6 måneder, og så indkaldes jeg igen i Fogedretten. Og hvad så hvis jeg stadig ikke vil indgå nogen betalingsordning, hvordan er det videre forløb så? Kan jeg helt undgå at betale til denne svinder-udlejer? hilsen Leif

  • Berthel 14. maj 2015, 11:09

   Hej Leif,
   Du har forstået det korrekt.
   Selvom der går yderligere 6 måneder eller endnu længere er situationen uændret, hvis kreditor ikke tage udlæg i nogle af dine værdier.
   Så ja. Så længe du ikke har værdier til udlæg, kan kreditor ikke “tvinge” penge ud af dig.

 • Ege 25. april 2015, 10:53

  Jeg har desværre optaget flere forbrugslån gennem tiden. To har jeg ikke kunne få lavet en betalingsaftale med nedsat rente og ydelse, med. Disse går nu til incasso. Her vil de have en minimumsydelse, jeg ikke kan betale, og så vil jeg spørge, hvad der sker hvis disse to lån, sendes i retten. Jeg vil gerne betale dem jeg har lavet aftaler med selv. Kan jeg det. Jeg bor i handicapbolig, er førtidspensionist, men har mistet en forsikring på 10.000 kr. Om mdr. Ved de tres år. Jeg er gift. Min mand har intet med lånene at gøre. Holdes han skadesfri. Hvad sker der hvis jeg ikke laver en betalingsaftale med retten?

  • Berthel 28. april 2015, 06:11

   Hej Ege,
   Det kan du læse i artiklen ovenfor.

 • Gitte 21. april 2015, 22:36

  Jeg skal snart møde i fogedretten grundet nogle økonomiske krav fra min ex-mand, altså KUN privat gæld.
  Jeg er kronisk syg og er derfor ofte sygemeldt fra arbejde.
  Hvis jeg er så uheldig at blive syg den dag jeg skal møde i fogedretten hvad sker der så?
  Møder fogeden (=politiet) så op hjemme hos mig eller kan man melde sig syg sådan en dag.
  Nyt møde i fogedretten, bliver det kort efter eller kommer min ex-mand forrest i køen da jeg blev syg, hvad er praksis her i hovedstads området

  På forhånd tak for svaret

  • Berthel 24. april 2015, 18:44

   Hej Gitte,
   Du kan få svar ved at læse artiklen under afsnittet “mødepligt”.
   Vedr. “kø” må du kontakte fogedretten for svar.

 • Johnny 11. april 2015, 12:52

  Jeg er lidt forvirret omkring retssystemet.
  Har haft, tidligere, god samhandel med en EU leverandør. Vi har handlet ved hinanden, trykket skyldige fra tilgodehavende. Den der skyldte overførte. Sådan.
  I januar 2014 modtog jeg en stak tyske papirer, hvor mit firma ikke er anført som selskab. Dette gjorde jeg skriftligt opmærksom på, 2 dage efter modtagelsen. I januar 2015, er det faldt dom i EU-landet, at jeg personligt hæfter for gælden. Selvom mit modkrav er kr. 20.000,00 større.??? Der har tidligere stået selskabsform på faktura, samt cvr. nr. Først blev selskabsformen fjernet, så blev cvr. nr. fjernet?? Det vil sige, at hvis jeg skulle have købt varerne personligt, så mangler moms på fakturaerne?.
  Jeg har overvejet at sende hele sagen til Strasburg, da den er totalt urimelig.

  • Berthel 14. april 2015, 08:32

   Hej Johnny,
   Jeg er ikke ekspert i erhverv og kan derfor ikke hjælpe dig.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter en jurist med speciale på dette område.

 • Anonym 9. april 2015, 10:38

  Hej

  Jeg har en enmandsvirksomhed, som skylder penge til en kreditor for nogle varer. Jeg har nu modtaget et brev fra byretten, hvori der står, at jeg ikke har gjort nogle indsigelser mod kravet, og at jeg må forvente at blive indkaldt til møde i fogedretten.

  Mit spørgsmål er om hvorvidt jeg selv kan tage kontakt til kreditor og måske blive enige om en betalingsordning og dermed tage sagen udenom fogedretten? Er det en mulighed eller SKAL man tage den igennem retten, nu da sagen er startet?
  Kan jeg evt. tage kontakt til fogedretten (via mail) og sige, at jeg gerne vil indgå en betalingsordning? Altså undgå møde.

  • Berthel 14. april 2015, 08:23

   Hej,
   Du kan sagtens tage kontakt til kreditor nu og prøve at få en ordning med dem, og dermed måske undgå møde i fogedretten. Det er kreditor, der bestemmer det.
   Du kan ikke lave en betalingsordning ved at kontakte fogedretten. En betalingsordning kan kun laves med kreditor, enten uden for fogedretten eller i fogedretten.

 • Nikolaj gangelhoff 7. april 2015, 09:35

  Super side

 • kamilla 3. april 2015, 20:21

  Hej

  Hvor stor skal en gæld være før en bank vil begynde at opsøge en i udlandet?

  Jeg har en gæld på 91.000 kr , har ikke betalt af på den i 5 aar, jeg har været udrejst af Danmark i 5 år, og bor pt i Tyskland.

  Jeg er ikke efterlyst hos politiet selvom jeg aldrig har mødt op i fogderetten…

  Hvad skal jeg gøre ?

  • Berthel 4. april 2015, 08:14

   Hej Kamilla,
   Der findes ingen regler om, hvor stor en gældspost skal være, før en kreditor kan forsøge at inddrive gælden i udlandet.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter kreditor og laver en aftale med dem.
   Også selvom du ikke kan betale eller lave en betalingsordning.

 • Irene raagaard 24. marts 2015, 10:38

  Hej med dig
  Min mand står i den situation at han er kaldt i fogedretten og han har forsøgt at kontakte banken og lave en aftale med dem så der ikke løber ekstra omkostninger på denne sag. Men det ville banken ikke da det var firmaet procedurer at når den var kommet i fogedretten skulle den kører der. Banken har ikke før dette overholdt betingelserne for en sådan sag, de har ikke sendt nogen rykker ej heller brev om hvis der ikke bliver lavet en aftalen vil sagen blive sendt til fogedretten. Hvad skal han nu gøre? Har du et råd.
  Banken har også givet mig halvdelen af gælden uden jeg har skrevet under på et lånedokument kan man det og hvor søger jeg hjælp?
  Venlig hilsen
  Irene raagaard

  • Berthel 25. marts 2015, 07:06

   Hej Irene,
   Hvis din mand er blevet indkaldt i fogedretten og rykkerprocedurer ikke er overholdt, bør han straks kontakte fogedretten og oplyse dette. Fogedretten vil da kræve dokumentation fra kreditor.
   Banken har IKKE lov til at gøre dig ansvarlig for gælden, hvis du ikke har underskrevet.
   Hvis det er tilfældet, bør du klage til Pengeinstitutankenævnet.

Skriv en kommentar

Næste artikel:

Forrige artikel: