Hvis du skylder penge og ikke betaler, kan kreditor eller deres inkassofirma bede fogedretten om at hjælpe med at indkræve pengene.
Det kan de gøre ved at tage udlæg i f.eks. fast ejendom, bil, indskud i din lejelejlighed eller andre værdigenstande.

Finansieringsselskaber bruger fogedretten til at tage udlæg i dine værdier
Hvis du skylder penge til det offentlige og ikke betaler, er det pantefogeden og ikke fogedretten, der foretager udlæg.
Det offentlige har nemlig deres egne pantefogeder, der kan tage udlæg i dine værdier hurtigere og mere effektivt end fogedretten.
Læs mere om gæld til det offentlige i artiklen “Gæld til det offentlige“.
Udlæg betyder, at kreditor på et senere tidspunkt kan forlange, at de værdier (aktiver), der er foretaget udlæg i, skal sælges, så kreditor kan få sine penge.
De værdier, der er taget udlæg i, ejes dermed ikke af dig og du må ikke sælge det, give det bort eller på anden måde bortskaffe det.
Hvis kreditor tager udlæg i dit indskud til din lejelejlighed, kan kreditor dog ikke kræve, at du flytter ud af din lejebolig, så de kan få indskuddet.
De vil da først få udbetalt indskuddet, den dag du flytter ud af lejemålet.
Har du derimod fast ejendom som hus, ejerlejlighed eller andelslejlighed, kan kreditor kræve, at du selv sælger ejendommen eller at boligen sættes på tvangsauktion.
Også selv om du dermed tvinges til at flytte og ikke har andre steder at flytte hen. Dette har der været meget debat om, da folk sættes på gaden uden et sted at bo.
[adrotate group=”31″]Udlæg i fogedretten
I fogedretten vil de spørge dig, om du kan betale hele det skyldige beløb. Hvis du ikke kan det, vil kreditor spørge til dine værdier.

Der kan ikke tages udlæg i det, som skal til for ”opretholdelse af et beskedent hjem og levefod”
Hvis du har nogle værdier (aktiver), som ikke hører til ”et beskedent hjem” og ikke er nødvendige for at kunne arbejde eller lignende, kan der tages udlæg i det.
Hvis du har penge på din bankkonto, som ikke vurderes nødvendige for at kunne leve, kan fogedretten kræve pengene udbetalt på kreditors vegne.
Du kan læse mere om mødet i fogedretten i artiklen “Sådan klares Fogedretten nemt“.
Hvad kan der tages udlæg i?
Der kan ikke foretages udlæg i små pengebeløb, sædvanligt indbo eller i andre værdier af beskeden værdi, som er nødvendige for familiens erhverv eller uddannelse.
Der kan ikke tages udlæg i det, som skal til for ”opretholdelse af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og hans husstand”.
Almindeligt indbo som sofa, spisebord og lignende bliver der som regel ikke taget udlæg i. Men har du dyre designermøbler/ elektronik eller andet af høj værdi, kan der tages udlæg i det.
I retsplejeloven står der, at der ikke kan tages udlæg i værdier, som har særlig personlig betydning for dig. Men har tingene meget høj værdi, kan der i nogle tilfælde tages udlæg i dem alligevel. Værdierne kunne f.eks. være arvestykker og lign.
Det er fogedretten og ikke kreditor, der bestemmer hvilke værdier, der skal tages udlæg i, og fogedretten skal tage udlæg i de værdier, som den skønner, du og din eventuelle familie kan undvære.
Pantefogeden (ved gæld til det offentlige) har ret til selv at vurdere, hvilke værdier, der tages udlæg i.
Fogedforretning (beslaglæggelse)
Pantefogeden og fogedretten kan foretage en såkaldt ”fogedforretning”. Det vil sige, at fogeden møder op på din bopæl og beslaglægger de værdier, som du har i hjemmet. Beslaglæggelse af dine værdier kalder man også for udlæg. Du har dog ret til at beholde et beskedent hjem og levefod.
De beslaglagte effekter sælges på auktion for at dække din gæld. Hvad ”Et beskedent hjem og levefod” betyder, eller hvordan det tolkes, bestemmes alene af pantefogeden eller fogedretten.
Kan fogedretten hæve penge på min konto?
Penge i banken er også værdier og derfor kan kreditor bede forgedretten om de penge, der står på din konto. I fogedretten har du pligt til at tale sandt og hvis du bliver spurgt om dit indestående i banken kan fogedretten hæve penge på din konto, uden accept fra dig!
Fogedretten vil acceptere, at du har penge stående til alm. forbrug, som f.eks. mad resten af måneden og andre nødvendige udgifter, men de vurderer, at du har for meget stående kan de altså hæve dem til kreditor.
Forbered dig inden fogeden tager udlæg, og undgå overraskelser!
Det er svært at vide, hvilke værdier, fogedretten og pantefogeden vurderer, at de kan tage udlæg i. Det er baseret på deres vurdering, og derfor kan det være, at du ikke er enig i vurderingen.
Hvis du ved, at fogeden vil tage udlæg i nogle værdier, så sørg for at sælge det inden og brug det til at afvikle din gæld.
Dette gælder også fast ejendom. På tvangsauktioner bliver din bolig nemlig højst sandsynligt solgt til en lavere pris, end hvis du selv sælger det.
Det samme gælder smykker, malerier, biler, designermøbler og andre værdier.
Derfor bør du, inden besøget i fogedretten, vurdere, hvilke værdier du kan undvære. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte pantefogeden eller fogedretten inden, så det er afklaret, inden der evt. tages udlæg i værdierne.
Når du indkaldes til fogedretten eller Inddrivelsescentret (gæld til det offentlige), er det vigtigt, at du møder op.
Hvis du ikke møder, vil du blive efterlyst og hentet af politiet. Politiet vil køre dig direkte til Inddrivelsescentret eller Fogedretten. Hvis det ikke er indenfor alm. åbningstid, vil du skulle være i politiets varetægt, indtil de kan aflevere dig.
Hvis du ikke er hjemme, når fogeden vil foretage udlægsforretning på din bopæl, har de ret til at låse sig ind med politiet og hjælp fra en låsesmed.
Så vær til stede!
Hvis du er syg eller af en eller anden grund ikke kan møde, kan du kontakte pantefogeden eller fogedretten for at aftale en ny tid. De kan kræve en lægeerklæring, hvis du er syg.
De kan afvise at give dig en ny tid, hvis de vurderer, at du godt kan møde.
Må retten tvinge sig adgang til anden bolig end ens egen hvis det drejer sig om udlevering af et barn?
Hej Kathrine
Jeg arbejder kun med gæld og kan desværre ikke svare dig vedr. udlevering af børn.
Hvis det er mig der ejer vores tv og fogeden kommer men det er min kærestes gæld kan de så tage det
Hvis en kreditor ønsker at gøre udlæg i overskydende skat i fogedretten, giver skat så besked om at der er foretaget udlæg ?
Hej Kim,
Jeg har fået udlæg i min overskydende skat tidligere på året, og fik besked fra Skattestyrelsen.
Mvh.
Pia
Hej.
jeg har en del gæld som jeg har indgået aftale om tilbagebetaling på. Nogle af dem er midlertidige og udløber efter 6 mdr. vil det så være muligt for dem at sende sagen til fogedretten eller er det kun hvis jeg ikke vil indgå ny aftale?
hvis man arver et større beløb eller ejendom vil de så kunne komme og gøre udlæg i dette hvis jeg overholder mine aftaler med dem?
mvh. Pia
Hej Pia
Tak for spørgsmålet.
Hvis du arver penge eller ejendom, kan kreditorer tage udlæg i disse.
Kreditor kan indkalde dig i fogedretten, hvis de ønsker. Også selv om du har en midlertidig betalingsaftale.
Jeg har mine restancer hos Intrum hvor jeg har en aftale og betaler til hver måned på en mindre gældspost.
derudover har de to andre og nu truer de med at sætte dette på auktion og gøre udlæg i alt hvad jeg har fra min enlige iPhone til ??
hvad gør jeg her?
jeg er folkepensionist med helbredstillæg ejer intet og har et beskedent hjem.
vh Nanna
Hej Nanna
De kan ikke sætte noget på auktion, som du har brug for.
Hvis du har en alm. mobiltelefon, der ikke er meget dyr, kan der tages udlæg i denne. Hvis du f.eks. har den nyeste iPhone til over 10.000,-, kan de tage udlæg i denne.
Tak alt hvad jeg har er genbrug fra iPhone til spisebord .. tak Berthel, jeg overvejer hjælp til sanering og kommer retur. Vh Nanna
Hej. har en enkelt spørgsmål.
selv om jeg betaler min gæld hver måned har jeg modtaget en brev at de vil møde op hos mig. uden først at blive kaldt ind hos dem kan det være rigtig.
mvh.
Hej Michael
Ja. Det har de ret til, hvis du på et tidspunkt ikke har overholdt din betalingsaftale og den aftale, du har nu er midlertidig.
Erling
Hvis man har udlæg i sit indskud i en lejlighed, er der så ikke nogen penge for udlejer at sætte den i stand for hvis man flytter
Hej Erling.
Tak for spørgsmålet.
Jo. Udlejer skal have dækket udgifter til istandsættelse. Hvis der efterfølgende er penge tilbage, skal udlægshaver have disse.
Hej
jeg har en bil med pant i, og som der er udlæg i i forhold til en ældgammel bankgæld.
kan jeg sælge min bil og derved indfri pantgælden til forhandleren og give banken det resterende af salget og derved ikke længere har udlæg ?
Er så meget i tvivl og vil ikke gøre noget forkert, men må desværre nok gå af med bilen da jeg ikke længere har råd til at have den.
med venlig hilsen
Jannie
Hej Jannie
Du skal spørge de kreditorer med pant i bilen om de vil gå med til et salg.
Dvs. fogeden der har taget udlæg i bilen og bilforhandleren som har pant i bilen (som jo er normalt når man afbetaler)
Skal jeg kontakte ?
jeg havde bare forstået det sådan at hvis jeg sælger bilen så skal fogeden ha det resterende af salget når panten er betalt ?
Fogeden skal ikke have nogle penge. Det er udlægshavere, der skal have pengene.
Undskyld hvis jeg skal ha det skåret ud i pap;-/
hvis jeg sælger bilen nu (med pant i) så skal panten (billånet) betales ud og resten skal banken (inkasso) der har taget udlæg, så ha ? Er det korrekt …
kan man overhovedet sælge en bil med pant i ???
Hej Jannie
Kontakt panthaver og hør, hvordan det skal foregå.
Hej Berthel
Kan foden tage mit kolonihavehus.. Grunden tilhøre kommunen og huset er ikke noget særligt.. Under 20.000 kr værd med det hele.
Hej Tom. Kreditor kan tage udlæg i et kolonihavehus, hvis du er ejer. Da det er kommunen, der ejer grunden, er det kun huset, der kan tages udlæg i.
Hej Berthel.
Jeg har været i fogedretten pga noget med min x-mand (de påstår jeg har skrevet under som kautionist, men kunne ikke vise mig papiret..) Jeg betaler af på denne gæld hver måned.. De har så taget udlæg i en bil min nye mand ejer hvor jeg står på som ejer 2. Nu har jeg opdaget at de har taget udlæg i hele bilen og ikke kun i halvdelen. Må de det???
Bh Vibeke
Hej Vibeke
Tak for spørgsmålet.
De kan kun tage udlæg i din halvdel af bilen.
Hej Berthel
Min kone har gæld til en bank, men jeg hæfter ikke for den. Gælden er stiftet før min tid. Vi er sidenhen blevet gift og har købt hus som vi ejer fælles. Vil en foged kunne tage udlæg i vores fælles hus og sende det på tvang, selvom det kun er hende der har gæld?
Hej Steffen
Tak for spørgsmålet.
Kreditor kan tage udlæg i din kones del af huset, men ikke begære det tvangssolgt, da du også er ejer af boligen.
Hej.
Kann man blive indkaldt til fogedretten i Danmark hvis man er bosat i Tyskland?
Hej Bjarne.
Kreditor vil typisk bruge et tysk inkassofirma og bruge det tyske retssystem til at inddrive gælden.
Spørgsmål omkring udlæg.
Jeg har gæld til en bank, og er i overvejelse om at købe et sommerhus (fordi jeg kan låne privat, og jeg kan få det istandsat billigt, så der med stor chance kan genereres et plus – så jeg kan få betalt min gæld). Gælden er på ca. 130.000.
Nu overvejer jeg, at om huset skal stå i min søsters navn, fordi jeg har gæld til den pågældende bank – og ikke ønsker at risikere, at banken kan kalde mig i fogedretten og tage udlæg i huset, inden jeg når at få det istandsat og solgt igen.
Hvis jeg nu sætter huset i mit eget navn… så skal banken vel først kalde mig i fogedretten og derinde kan de vel først tage udlæg i huset?
Hvis jeg så inden det… inden jeg når i fogedretten… har fået lavet et salg (til et familiemedlem eksempelvis) – i hvert fald en købsaftale til en ny køber af huset… og den ligger underskrevet. Kan de så stadig tage udlæg i huset? Så er det vel for sent, eller nej? Eller skal jeg sørge for, at skødet er registreret for at jeg er sikret de ikke kan tage udlæg?
Og hvor hurtigt kan jeg egentlig kaldes i fogedretten?
Og er det overhovedet realistisk, at jeg kan gøre det… eller er det ikke noget jeg MÅ gøre?
Jeg håber alle mine spørgsmål giver mening.
Tak på forhånd.
Jeanette Olsen
Hej Jeanette
Jeg rådgiver ikke i, hvordan man kan undgå sådanne situationer ved at lave ejerskifte og dermed undgå udlæg.
Jeg har gæld til forskellige kreditorer. De fleste har jeg haft god kommunikation med, og jeg har fået etableret afdragsordninger, som var inden for mit budget.
Her kommer mit spørgsmål, som vedrører en gæld der er på vej i fogedretten:
Jeg startede med at kontakte kreditor, for at få en afdragsordning etableret – dette var de ikke interesseret i. Jeg har fornyelig været i kontakt med det inkassofirma, som nu er ansvarlig for at inddrage min gæld for kreditor. Det er anden gang jeg kontakter kreditor, i håbet om at nå til enighed om en afdragsordning – men de er ikke til at rykke med. Jeg er studerende, og det er derfor begrænset, hvad jeg kan undvære pr. måned. Jeg er kommet med forskellige foreslag, og er gået langt over mit budget for at imødekomme dem og få en afdragsordning, da jeg ikke vil i fogedretten – men de nægter stadig at rykke sig. Jeg måtte derfor erkende, at der ikke var mere at gøre. Jeg ved derfor nu, at jeg ender i fogedretten. Jeg har 5 sager hos dette inkassofirma – skal jeg i fogedretten fem forskellige gange, for hver sag – eller bliver man typisk indkaldt én gang, hvor man så går dem alle igennem?
Jeg frygter at skulle i fogedretten denne gang, da jeg har erfaret at denne kreditor er meget hård og umulig at rykke med.. Så jeg vil gerne være forberedt på det værste, og søger derfor vejledning her. Jeg bor sammen med min kæreste i en lejebolig. Der allerede tager udlæg i min halvdel af depositummet fra en sag hos en anden kreditor – kan dette gøres igen? Og vil min gæld kunne ramme min kæreste på nogen måde? Næsten alt vores indbo er betalt af ham, og dette kan også påvises – men ville de kunne tage det alligevel? Jeg har læst en del fra andre, der har oplevet at de er ‘ligeglade’ og tager tingene alligevel. Til sidst vil jeg spørge i forhold til mobiltelefon og computer – hvad er reglerne for dette? Det er ofte noget man bruger til arbejde og uddannelse, og derfor ret nødvendigt. Sidst jeg var i fogedretten spurgte kreditor, om jeg havde en nyere telefon – dette var ikke tilfældet, men hvis jeg havde, måtte de så tage den, forlange den solgt eller andet, selvom det er noget man har brug for?
Med venlig hilsen
Hej M
Tak for spørgsmålene.
Hvis du er indkaldt flere gange af samme inkassofirma med flere gældsposter, vil man ved første fogedretsmøde typisk slå det sammen, så de efterfølgende bliver annulleret. Særligt, hvis der ikke kan tages udlæg i værdier giver det ingen mening af møde flere gange uden mulighed for mere udlæg.
Kreditor har allerede udlæg i 50% af depositum. Det vil fortsætte, så længe du bor der.
Andre kreditorer kan godt tage udlæg i samme depositum. Det giver dog ofte ingen mening, hvis det første udlæg er højere end depositum størrelse.
Kreditorer må ikke tage udlæg i andres værdier end dine. Kreditor/ fogeden skal være sikre på, at det er dine værdier for at måtte tage udlæg.
Der tages normalt ikke udlæg i alm. computere og mobiltelefoner, medmindre de anses som at være unødvendigt dyre. Hvad det konkret betyder, afhænger af fogedens holdning.
Hvis du f.eks. har den nyeste iPhone, kan der normalt tages udlæg i denne.
Hejsa.
Jeg har en spørgsmål til en lidt kedelig situation.
Min kæreste og jeg er desværre gået fra hinanden og jeg er flyttet så hun kunne beholde lejligheden. For ikke så længe siden tog fogeden udlæg I min del af indskuddet. Men nu har jeg jo flyttet adresse, så hvad sker der så med det udlæg? Følger det bare med mig eller bliver det stående i det indskud? Gælden er jo kun min og jeg kommer ikke til at have indflydelse på de penge fra indskud når hun en dag flytter.. Kan de bibeholde udlægget i det indskud når det nu ligger hos en der intet har med gælden at gøre?
Jeg håber i forstår mit Spørgsmål og at i kan hjælpe, så jeg kan slippe af med den nervøsitet jeg ligger inde med omkring det.
Hej Marc
Tak for spørgsmålet.
Kreditor har stadigt udlæg i halvdelen af indskuddet, selvom du er flyttet.
Halvdelen af indskuddet anses stadigt som en værdi, du stadig ejer, selvom du er flyttet.
Også selvom jeg har fået dem i hånden ved flytning så vi ikke skal i kontakt igen når hun en dag flytter?
Og betyder det så de gerne må holde øje med hende? Hvilket de jo så er nødt til hvis de skal kunne finde ud af det når hun engang flytter?
Hej Marc
Det er udlejer, der har pligt til at indbetale beløbet til kreditor, når hun flytter.
Hej
jeg har et spørsmål, fordi jeg står og skal i fogedretten.
Jeg er ejer af en mc, og vil høre om de kan kræve udlæg i den, når jeg stadig skylder på den, og de har allerede pant i den?
Hilsen Kim
Hej Kim
Tak for spørgsmålet.
Det kan der, medmindre særlige forhold er gældende som f.eks. handicapbil m.m.
Hej.
Hvor længe må de have pant i huset efter gælden er betalt?
Hej Thomas
Tak for spørgsmålet.
Det skal ske hurtigst muligt. Hvis registreringen ikke er slettet efter 1-2 uger, ville jeg kontakte kreditor eller Experian (RKI).
Hej.
hvis der er gjort udlæg i ens bil af kreditor og man sælger den selvom retten har sagt man ikke må, hvad sker der så?
Der bliver afdraget på gælden til kreditor hver måned.
Hej Sille
Tak for spørgsmålet.
I så fald har kreditor stadigt udlæg i bilen, og det betyder, at den nye ejer i princippet kan miste bilen.
hej
kan fogedretten tage udlæg i fast ejendom så længe sagen ikke er færdigbehandlet da den er kæret til landsretten
hilsen
gurli
Hej Gurli.
Er det et afslag på gældssanering, der er kæret?
Hej, jeg har et juridisk spørgsmål som jeg håber I kan hjælpe med. Jeg sidder i den situation at min eksmand og jeg lavede et lån i 1991, lånet blev ikke betalt tilbage, hvorfor vi blev indkaldt til fogedretten i 2010. Jeg vidste ikke noget om det men min daværende mand var mødt op i fogedretten og der blev taget udlæg i vores depositum til vores daværende lejlighed. Nu opkræver kreditor pengene hos mig, da min eks og jeg hæfter solidarisk. Hvad skal jeg gøre? hvorfor har de ikke gjort brug af udlægget og skal jeg betale? Jeg har fundet ud af at jeg åbenbart var den som modtog fogedret indkaldelsen i 2010, men jeg husker det ikke. Jeg har ingen kontakt til min eksmand idag og han er gået under jorden, hvorfor de opkræver mig. Håber du kan hjælpe mig :)
Hej Amalie
Det er svært at svare på med så få informationer.
F.eks. størrelsen på gælden og om du har andet gæld. Skylder du 500,- eller 500.000,-?
Hvis du har råd til at betale, og gælden er overkommelig kan du måske forhandle med dem, så gælden kan blive sat ned.
Hvis størrelsen på gælden er uoverskuelig kan gældssanering måske være en mulighed.