≡ Menu

Kirkeskat – sådan afmelder du dig online

Hvorfor betaler du kirkeskat?

Hvorfor betaler du kirkeskat?

Når man har gæld og hver krone tæller er det værd at overveje, hvorvidt dit bidrag til folkekirken vejer mere end din egen privatøkonomi.

Personligt vil jeg gerne støtte kirken for at vedligeholde de mange flotte kirker, der er en stor del af vores kultur.

Men hvis du har gæld, bør man overveje, om ikke du skulle prioritere dig selv først. Når du er kommet på fode igen, kan du blive medlem igen og få de samme rettigheder tilbage.

Hvis du kæmper med din gæld vil jeg anbefale at du udmelder dig af folkekirken.

Det kan du gøre online på 5 minutter på afmeldkirkeskat.dk for kr. 189,- eller gratis, hvis du selv henvender dig til dit lokale kirkekontor.

Kirkeskat er en valgfri skat, som 79% af danskerne betaler (2013).

Familieadvokaterne har udregnet at en typisk person med en indtægt på 340.000 kr. om året kan spare 155.000 kr. i løbet af sit liv ved at melde sig ud af folkekirken.
Det svarer til 227,- om måneden!

Skatteprocenten varierer imellem 0,42 og 1,51 procent fra kommune til kommune.

Du kan se på din seneste årsopgørelse, hvor meget du betaler i kirkeskat, eller du kan bruge en lille “Kirkeskat regnemaskine” på afmeldkirkeskat.dk.

Kirkeskatten består af to skatter, Lokal kirkeskat og Landskirkeskat:

Lokal kirkeskat

Den lokale kirkeskat dækker udgifter til:

 • lønninger til funktionærer ved kirker og kirkegårde
 • drift og vedligeholdelse af kirker og kirkegårde
 • præstegårde og sognegårde
 • administration af menighedsråd og menighedsrådsvalg
 • fremme af det kirkelige liv i sognet

Landskirkeskat

Landskirkeskatten dækker udgifter til:

 • løn til præster og provster (60 pct. af landskirkeskatten)
 • løn og drift af kontorer i stifternes administration
 • provstiudvalgenes arbejde
 • pensioner til kirkefunktionærer
 • folkekirkens uddannelsesinstitutioner
 • revision af menighedsrådenes regnskaber
 • tilskud til at nedbringe kirkeskatten i de kommuner, hvor den er størst (udligningstilskud)

Hvilke rettigheder mister du?

Hvis du udmelder dig af folkekirken mister du retten til at få en præst til at medvirke ved dit bryllup eller din begravelse. Du har fortsat ret til at overvære alle gudstjenester og du har ret til at blive begravet på en lokal kirkegård i din kommune. Prisen for at blive begravet er i visse tilfælde højere for ikke-medlemmer.

Hvis du fortryder

Du kan enhver tid melde dig ind igen og få alle dine rettigheder tilbage.

Hvordan melder jeg mig ud af folkekirken?

afmeldkirkeskat.dk kan du melde dig ud af folkekirken online for 189,-. De ordner det hele for dig.

Hvis du vil spare de kr. 189,- kan du selv sørge for det ved at udfylde en udmeldelsesblanket. Denne findes i dit lokale kirkekontor. Du kan også møde op personligt med din dåbsattest og blive udmeldt af kirken.

Send den udfyldte blanket og en kopi af din dåbsattest til kirkekontoret. Når de modtager brevet, vil du blive udmeldt, og folkeregisteret får besked om din udmeldelse, så du slipper for skatten.

Comments on this entry are closed.

 • Ella Jallov 10. august 2016, 00:07

  Berthel, her er du ude på tynd is. Det er utetisk at opfordre andre til at melde sig ud af folkekirken for at spare et par hundrede kroner om måneden – et beløb jeg er sikker på at man i mange familier med stram økonomi let bruger på slik og snack m.m.
  Det er så synd for børn, hvis de ikke får de gode fortællinger fra biblen, lærer fader vor og meget gerne nogle salmer. I nødens stund tænker jeg, hvad gør et menneske, der ikke ved, han kan bede. Den fred man får, når man lægger sine problemer, sorger og sin fortvivlelse fra sig – og beder Gud om at hjælpe. Da er mange da hjælpeløse.

  • Berthel Lehmann 30. august 2016, 10:24

   Hej Ella,
   Et par hundrede kroner er rigtigt mange penge for mange med en meget stram økonomi.
   Og mange har allerede sparet slik osv. og har stadigt svært ved at købe pålæg til børnenes madpakke.
   Jeg modtager mange synspunkter som dit og kan godt forstå det.
   Desværre må jeg samtidigt gøre opmærksom på, at der er mange flere end de fleste tror, hvor efter alt er skåret væk og hvor 200 er mange penge.

   Ellers er jeg enig i, at kirken gør mange gode ting og jeg opfordrer da heller ikke til at udmelde sig, medmindre det er nødvendigt.

 • Ulla Jensen 10. oktober 2015, 13:23

  Mht. kirkeskat synes jeg, at det man skal være mest opmærksom på, hvis man melder sig ud af folkekirken er, at man IKKE har ret til at blive begravet fra en kirke og med en præsts medvirkende. DET kan være et chok for de pårørende – ligesom det koster meget mere at blive begravet, da man jo netop ikke har betalt kirkeskat. Hvis der ikke er penge i boet til de ekstra omkostninger til begravelse, så er det en udgift for de pårørende, med mindre at de overlader begravelsen til kommunen (men så har man meget lidt indflydelse på, hvornår begravelsen bliver).

 • søren banke 4. oktober 2015, 19:56

  jeg betaler ikke kirkeskat, prøv at gøre jeres viden lidt mere rettet mod problemer. vh søren banke

 • Henrik Jensen 3. oktober 2015, 16:56

  Jeg er meget enig i Berthels forslag omkring “pausering” i medlemsskabet således, at du kan spare penge i en periode.

  Vi bør ikke læse Berthels forslag, som værende et korstog mod folkekirken, men som endnu et sted, hvor der er faktuelle penge at spare gennem en hård periode.

  Du kan også vælge, at lade være med at købe en plastpose eller 2 hver eneste gang du handler ind. De koster mellem 1.50 – 3.50kr. pr. pose. Prøv lige og regn ud hvor mange kroner du betaler hvert år på poser. Kunne du evt. tage din egen stofpose med??
  Årlig besparelse – mellem 300 til 600kr!!

  Drop den lille eller store tv-pakke og få det du alligevel betaler for gennem din licens til DR. Brug sofatiden til noget aktivt i stedet.

  Den absolutte største forbruger i familiens budget er udgifterne til mad!
  De færreste aner ikke, hvor mange tusinde kroner de bruger hver måned.
  Behøver du virkelig alle de kager, slikposer og sodavand??
  Jeg ville på ingen måde tøve….væk med de udgifter og køb kun disse varer ved særlige lejligheder.

  Gennemgår du Berthels mange forslag og selv tager dig tid til at finde endnu flere årsager til din/jeres knap så sjove økonomiske tilstand vil du finde mange tusinde kroner.

  Jeg skriver dette, da jeg har været i den situation. Jeg vil gerne røbe, at vi fandt mange tusinde kroner, der bare flød ud i intetheden.
  Nu er pengene vores og vi bruger dem til nødvendige aktiviteter. Aktiviteter der giver vores familieliv betydning og meget glæde:)

  Kh. Henrik

  • Ella Jallov 10. august 2016, 00:12

   Fint argumenteret, Henrik.

 • Anna 24. september 2015, 11:05

  Hej!
  Jeg synes lige man skal tænke sig godt om her.
  Jeg har lige oplevet at være til begravelse, hvor min onkel – uden sin families vidende – havde meldt sig ud af folkekirken. Angiveligt for at spare penge, da han var troende. Det betød at bisættelsen foregik i et kapel uden præst, uden ceremoni, uden en ordentlig afsked. Vi mødtes – så en kiste – og gik igen. Jeg er ret sikker på at min onkel var ret ligeglad på det tidspunkt, men det var hjerteskærende at se den sorg og chok det gav hans efterladte kone og børn. Plus naturligvis udsigten til en pænt stor regning.
  Er det hensynsfuldt? Er det rimeligt? Var det billigere?
  Flere af mine venner har valgt at melde sig ud af folkekirken, da de ikke tror på den. Fælles for dem alle er, at de har sikret sig en eller anden form for alternativ ceremoni ved begravelse fx logesamling eller lignende. Det synes jeg man bør overveje.

 • Kristian Høeg 24. september 2015, 09:59

  Hej Berthel
  Der er ingen lommer i ligskjorten.
  Venlig hilsen
  Kristian

 • Jan 23. september 2015, 16:42

  Hvis man gerne vil påføre sin pårørende en stor udgift når man dør, så skal man bare melde sig ud. For det koster nemlig kassen at blive begravet på kirkegården, 100 % mere end hvis man er medlem af folkekirken. Du kan heller ikke blive gift i folkekirken. Det er et meget dårligt råd, der her er givet. Hvis du ikke er medlem, så skal du overveje om du vil have dit barn døbt og konfirmeret. Man melder sig ud af folkekirken fordi man ikke tror på det. Jeg bruger ikke børnehaver og vuggestuer, men betaler til det. Skal vi stå sammen i Danmark og værne om fælles værdier, herunder vores kirke, eller skal vi melde os ud af de forskellige ting.
  Jeg har før henvist klienter til budgethuset, det er slut nu. Som aktiv i et Menighedsråd, kan jeg slet ikke acceptere sådan et råd.

  • Berthel 23. september 2015, 20:38

   Hej Jan,
   Mange tak for din mening.

 • Sacha Nielsen 28. juli 2015, 23:03

  Hvis jeg melder mig ud af folkekirken, kan min søn så blive konfirmeret. Hans far betaler stafig

  • Berthel 30. juli 2015, 09:31

   Hej Sacha,
   Jeg er ikke ekspert på området, så jeg vil anbefale, at du kontakter kirken for svar på dit spørgsmål.

   • Peter kalstrup 23. september 2015, 02:31

    Ja din søn kan stadig blive konfirmeret. Din søn er medlem af Folkekirken såfremt han er døbt, eller er overflyttet fra et andet kirkesamfund til Folkekirken. Med mindre du altså ved din evt. egen udmeldelse også melder din søn ud af Folkekirken. Folkekirken er nu ellers en billig aktivitet i en stram økonomi. Der er et væld af aktiviteter for alle aldre. Hele menighedsplejen hjælper også trængte borgere i sognet. Men enhver er velkommen medlem som ikke medlem. Og der bliver ikke spurgt om medlemskab.

 • henning 21. maj 2014, 15:57

  Jeg er model 38. Meldte mig ud af folkekirken som 19 årig. Og har aldrig haft problemer dermed.

 • Lene 20. maj 2014, 20:58

  Lotte, jeg tror der har været en anden praksis for, hvornår, hvem betalte kirkeskat tilbage i tiden. Jeg er 50 og blev ramt af det samme som din mormor, men nåede at stoppe statens mærkelige praksis.

  eg er hverken døbt eller konfirmeret. Ikke desto mindre betalte jeg kirkeskat de første år, hvor jeg startede med at tjene penge som teenager. Da jeg ville melde mig ud, fordi jeg troede, at jeg var medlem, fordi jeg betalte kirkeskat, fik jeg at vide, at jeg ikke var medlem af folkekirken og derfor ikke burde betale kirkeskat. Jeg fik kirkeskatten tilbagebetalt for de sidste 5 år.