≡ Menu

Sådan klares Fogedretten nemt

Hvis du modtager et brev, hvor du indkaldes til besøg i Fogedretten får de fleste en ubehagelig fornemmelse i maven.

Der er mange myter om, hvad der kan ske i fogedretten, men i virkeligheden er du rigtigt godt stillet, medmindre du ejer fast ejendom med friværdi eller har aktiver/ værdier, der anses for at være unødvendige.

Fogedretten i København

Fogedretten i København

Fogedretten bruges kun af private kreditorer/ virksomheder, som f.eks. finansieringsselskaber og banker.

Hvis du ikke overholder betalingsaftaler med det offentlige, bliver du IKKE kaldt i fogedretten, men i stedet bliver du kaldt til møde i Inddrivelsescentret, der fungerer som det offentliges ”inkassofirma”.

Mødet i fogedretten tager oftest få minutter og hvis du er forberedt og har læst denne artikel, er du godt klædt på til mødet.

Formål

Hvis du ikke overholder en betalingsaftale, kan kreditor eller dennes inkassofirma vælge at indkalde dig til fogedretten.
Kreditors formål:

  • at tage udlæg i dine værdier.
  • at få din underskrift på, at du accepterer lånets størrelse og eksistens, for at undgå forældelse af gælden.
  • at indgå en betalingsaftale med dig

Kreditor er nødt til at indkalde dig i Fogedretten, hvis lånet er ved at være forældet, og du ikke frivilligt underskriver et nyt gældsbrev.

Kreditors rettigheder i fogedretten

Kreditor kan IKKE kræve, at du betaler eller indgår en betalingsaftale i fogedretten.

Kreditor vil spørge til din økonomi og forsøge at tage udlæg i værdier som f.eks. fast ejendom/ andelsbolig, designermøbler, bil, malerier, indskud i lejelejlighed eller andre ting, som fogeden vurderer der kan tages udlæg i.

Der kan ikke tages udlæg i ting, som du skal bruge for at kunne ”Holde et beskedent hjem og levefod”.

Fogeden vurderer individuelt, hvad kreditor kan tage udlæg i. F.eks. kan der tages udlæg i en bil. Dog kan bilen ikke tvangssælges, hvis den er afgørende for, om du kan udføre dit job OG bilen har en værdi på under kr. 3.000,-. Hvis bilen har en værdi på over 3.000,-, kan kreditor kræve den solgt på tvangsauktion, selvom den er nødvendig for at du kan komme på arbejde.
Du kan læse mere om udlæg og tvangssalg af bil i artiklen “Udlæg i bil – Kan jeg beholde den?“.

Hvis du indgår en betalingsaftale med kreditor i fogedretten, og der tages udlæg i dine værdier, skal betalingsaftalen overholdes. Hvis du ikke overholder aftalen fremover, kan kreditor senere kræve dine værdier omsat i kontanter og få det udbetalt.

Dette gælder også ejerbolig, andelsbolig, bil m.m. Du kan altså i yderste konsekvens blive sat på gaden, hvis du ikke overholder den aftale, der indgås i fogedretten.

Du kan læse mere om udlæg i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis du derimod overholder den indgåede aftale, kan du beholde de ting, der er taget udlæg i.

Hvis du vælger ikke at ville lave en betalingsaftale med kreditor, kan kreditor kræve dine værdier omsat til kontanter uden videre.

Hvis du vælger ikke at lave en betalingsaftale og ikke har værdier, som kreditor kan tage udlæg i, kan kreditor kun vente på, at du en dag frivilligt vil indgå en betalingsaftale.

Hvis du ikke har værdier, der kan tages udlæg i, erklæres du ”insolvent”.

Du er fredet for alle dine kreditorer i 6 måneder, hvis du erklæres insolvent.
Læs mere om insolvens og insolvenserklæring.

Når de 6 måneder er gået, kan kreditor endnu engang indkalde dig til fogedretten, og samme møde i fogedretten gentages.

Dine pligter og rettigheder

Når du bliver indkaldt til fogedretten, står der i brevet, hvilken dokumentation, du skal medbringe.

Til mødet vil kreditor spørge til dine værdier og din økonomi generelt, og du har pligt til at tale sandt. Du kan straffes, hvis du taler usandt i fogedretten.

Du er ikke forpligtet til at betale eller indgå en betalingsordning i fogedretten. I princippet kan du tjene en million om måneden og have rigeligt økonomisk overskud til at indgå en aftale, men vælge at lade være.

Hverken fogeden eller kreditor kan kræve en betalingsordning, uanset hvad. Husk det!

Fogedens rettigheder

Fogeden vurderer og beslutter, hvilke værdier, som kreditor kan tage udlæg i.

I virkeligheden skal fogeden sørge for, at dine rettigheder overholdes. Så man kan sige, at han på din side.

Han er ”dommer” og sørger for, at alt juridisk er i orden, og at alt er gået rigtigt til.

Mødepligt

Mød altid op!
Hvis du bliver syg, ring da til fogedretten og bed om udsættelse. De vil måske bede dig om en lægeattest.

Du kan også skrive en fuldmagt til en person, der kan træde i dit sted i fogedretten. Fogeden kan dog alligevel kræve, at du møder personligt.

Hvis du udebliver uden gyldig grund, kan du risikere at møde fogeden ved din bopæl samme dag eller senere, eller blive hentet af politiet inden en overskuelig tid uden varsel!

Tips

Inden mødet skal du have lagt et realistisk budget for dig selv/ din husstand, så du kan vurdere, om du kan eller vil indgå en betalingsaftale.

Beslut altid dig for, hvad du vil gå med til i fogedretten inden mødet.

Du kan let komme til at føle dig presset og dermed lave en aftale, du ikke kan overholde. Konsekvensen af dette er, at du bagefter ikke vil have penge nok til rådighed.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde.

Ofte indkalder kreditor dig til fogedretten for at undgå forældelse af gælden.
Kontakt kreditor og spørg om mødet i fogedretten kan undgås, hvis du underskriver et gældsbrev. På den måde undgår du yderligere omkostninger til fogedret m.m.

Hvis du har spørgsmål og kommentarer til denne artikel, er du velkommen til at skrive dem nedenfor.

Abonnér
Giv besked når

270 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Spørgsmål :: Erkender man sin gæld ved at møde op i fogedretten ???
Du kan jo ikke lade være med at møde op , ellers bliver man jo hentet af Ordensmagten…Men mener jo ikke det gør at man erkender sin gæld…mvh Lone

Hej
Den ene bank jeg har gæld i efter et hussalg blev opkøbt (Bank Nordik) Afdragsordning skulle fornys i december af ny bank… Der nu vil have et svimlende beløb plus renter igen. Kan de det? Huset blev solgt 2017.
Jeg kunne/kan afdrage så lidt at renter ikke giver mening. Ny banks advokat har sendt mig et frivilligt forlig (hvor der vil have overskuden skat 3 år tilbage mm.. Som jeg jo ikke har mere). Kan de det?
Min gamle Afdragsordning var 300 kr og 0 rente.

Nordea der havde realkredit delen skrev renter på i 3 år og nægtede at modtage vores (eks mand og jeg) tilbud indtil da (samme som ovennævnte). Han har gang i gældssanering og får snart at vide om det lader sig gøre. Jeg har første møde om min ansøgning om 3 uger
Håber I kan finde hoved og hale i mit skriv.

Hej, min eksmand købte en bil ( da vi var gift ) uden jeg vidste det, altså jeg har ikke skrevet under på købsdokumentet. Han afleverede nøglerne til bilen banken, fordi han blev sur på dem og de solgte bilen. Efterfølgende var der et tab på bilen som min mand ikke ville betale og vi røg i fogedretten. Da vi så blev skilt gik det op for mig at jeg ikke burde hæfte for min mands gæld. Er det ikke korrekt?
Jeg har skrevet til inkassofirmaet omkring problemet, men de siger jeg hæfter uanset hvad. Det kan jeg bare ikke få til at passe.
Kan i gøre mig klogere på min situation?
På forhånd tak.

Kære Berthel. Først og fremmest vil jeg gerne sige mange tak for de meget værdifulde informationer her på siden. Jeg har et spørgesmål. Jeg vil muligvis flytte til Sverige med min Danske førtidspension. Jeg har muligvis ikke mulighed for at betale en kreditor det hele skyldige beløb inden jeg flytter dertil. Mit spørgesmål er: Er det muligt for kreditor at få lønindholdelse af min Danske pension igennem det Svenske retssystem eller er det kun igennem en eventuel Svensk løn de kan tage fra. Jeg ser frem til at høre fra dig. Med mange venlige hilsener og tak for svar.

Hej,
er blevet indkaldt til møde i fodgen, med henblik på at finde en løsning gætter jeg på. Sagen er den, at jeg bor til leje, i mine forældres lejlighed, og ville i den forbindelse høre om de kan tage udlæg i depositummet, de også selv har lagt på mine vegne.

har adresse der, og bor der. Men det er forældrene der har betalt depositummet mm. hvad har de af rettigheder der?
vh

Hvad er et gældsbrev

Har jeg plig til at oplyse hvad jeg få i førtidspension? Dette er indkom fra det offentlige og hvis retten ikka kan selv spørge det offentlige om det hvorfor skulle jeg selv oplyse det? Det giver mening ikke?

Tusinde tak Bertel for alle de mange gode råd, jeres arbejde og denne website.
Bare det at læse informationerne, spørgsmål og kommentarer hjælper virkelig til et større overblik og muligheder.

Har et spørgsmål – Jeg har altid betalt mine el-regninger gennem årene – men fik alligevel en efterregning på 16.000 kr i år 2010-fra SEAS
Denne regning er nu er løbet op til 23.700 kr, da jeg ikke har haft mulighed for at tilbagebetale regningen. Har været uden fast og større indkomst i alle årene, fysisk sygdom indimellem og alligevel kæmpet for at finde arbejde nok; men det er ikke lykkedes at komme ud af supplerende kontant hjælp/ systemet – og hermed den lave indtægt.

Nu igen har jeg så fået en henvendelse hvor de skriver at de fortsætter sagen i fogedretten – med henblik på afbrydelse af forældelse. Så jeg vil blive indkaldt til fogedretsmøde, hvilket jeg selvfølgelig møder op til.
De skriver at for at være sikre at jeg betaler, kan fogeden foretage udlæg i mine ejendele.
Da jeg ikke har andet end et brugt TV – gammelt stereoanlæg – et par gamle ældgamle sang Marchall sang højtalere/ almindelige møbler – en brugt mobil telefon og en almindelig computer jeg trods alt arbejder fra med de freelance jobs jeg har .. håber jeg jo de ikke vil tage noget af dette.

  • Kan de foretage udlæg i disse ting?

Da jeg i forvejen gennem flere år har haft et meget lavt budget og har haft nok at gøre med at betale de faste udgifter og holde en Alm levestandard, har jeg ikke mulighed for at betale et beløb – medmindre de vil gå med til 200 pr måned- det højeste jeg vil kunne betale.
Selve efterregningen jeg fik dengang – er forøvrigt helt ulogisk, da jeg som sagt altid har betalt regningerne og boede i en meget lille 2 værelses lejlighed den gang og ikke brugte ret meget strøm som en person der. Men det har jeg jo ikke nogen mulighed for at bevise nu-
Tak hvis du har tid at svare✨

De bedst hilsener
Pia

Hej sagen er den at jeg skylder nogle penge til bolig forening 22.000 kr, min gamle roomie fra anden adresse er nu blevet kaldt i fogedretten pga dette.
Kan de godt tillade sig det, han har hverken boet eller opholdt sig på adressen, jeg flyttede over til ham da jeg blev smidt ud af den lejlighed jeg skyldte penge til. Og er derefter flyttet til over til en anden kammerat, har ikke haft adresse ved ham I flere måneder.
Hvad kan jeg gøre i denne situation.
Er selv erklæret insolvent i retten, da de prøvede at hive mig ind for under 2 måneder siden

Hej Søs
Jeg vil anbefale, at du kontakter:
https://www.huslejenaevn.dk/

hej, jeg har for at undgå fogedretten hele tiden og derfor blive “fredet” valgt at afbetale ca 14 kreditorer med hver 200kr. om mdr. Det er hvad jeg kan afse og så betaler jeg alle kreditorer lige meget i afdrag.

Det kunne jeg gøre hvis jeg underskrev et skyldnerbrev, og det har jeg gjort.
Jeg har dog senere tænkt at jeg egentlig burde have haft originale lånedokumenter, og ikke bare underskrive, da jeg ikke har haft overblik over min gæld i flere år , pga stress og personlige sager.

Jeg stoppede med at betale i 2008, og gælden er vokset utrolig højt siden. ( 900.000) startede som 200.000 ca.

Jeg har betalt mine skyldnere 200 om mdr. i 3 år nu, men gælden flytter sig selvfølgelig ikke – og tænker at det er nytteløst at fortsætte . jeg er 59 år og kommer aldrig af med gælden.

Jeg bad mine kreditorer om de originale lånepapirer, og 3 af kreditorerne sendte kun de NYE skyldneerklæringer , som jeg jo selvfølgelig havde, da jeg lavede en aftale med dem for 3 år siden……… (Det tog 6 mdr. at få tilsendt)

Nu er mit spørgsmål : Er mine underskrevne skyldner erklæringer gyldige/accepteret i skifteretten, hvis jeg vil prøve at søge gældssanering ?

OG har de mon ikke de originale lånedokumenter, siden de kun sender skyldnererklæringerne?

Sidste spørgsmål : måske skylder jeg dem slet ikke noget, men har underskevet og hænger på gælden nu ?

Hej Birte
Tak for spørgsmålene.
Når der søges gældssanering, beder skifteretten kreditorer om opgørelse over gæld. Det skal de kunne dokumentere.
Jeg kan ikke svare dig på, om de har de originale lånepapirer. Det er dog ikke usædvanligt, at de kun sender skyldnererklæringer.
Du hænger ikke på en gæld, der måtte være forældet, selvom du har underskrevet dokumenterne efter de er forældet.
Når først gæld er ugyldig/ forældet, kan de ikke blive gyldige, selvom du underskriver skyldnererklæring.

Hej er der nogen steder i det offentlige man kan kontakte og høre hvilke datoer man har været i fogedretten 10 år tilbage?
mvh. Kenneth

Hej Kenneth
Du skal kontakte fogedretten i det område, hvor du bor. Jeg er ikke klar over, hvor længe de kan/ må gå tilbage i tiden.

Kan man komme i fodgeretten for samme sag 2 gange?

Hej Tano
Tak for spørgsmålet.
Ja. Man kan indkaldes flere gange fogedretten for den samme sag.

Hej,

Jeg har været i fogedretten d. 4/12-19 ved en kreditor og tog udlæg i mit indskud og de har så i år valgt at sælge min sag videre til en inkasso firma.

Jeg har svært ved at betale min afdrag pt, hvad vil der ske hvis de sende mig i fogedretten igen??

Mvh
Kris

Hej Kris
Hvis du indkaldes i fogedretten igen, har kreditor samme muligheder, som de havde sidst.

De kan da ikke ta udlæg i det der er taget udlæg i?? Og man kan ikke registreres to gange for samme beløb /sag..

Hej Kris
Jo. Flere kreditorer kan tage udlæg i samme værdi, hvis det giver mening for dem. Samme kreditorer tager naturligvis ikke udlæg i samme værdi to gange.

Hej Berthel: Tak for muligheden for, at skrive her. Jeg har en gæld til det offentlige på 350000 som opstod i 1996. Jeg betalte et mindre (symbolsk) i afdrag pr md op til EFI systemet gik ned i 2015. Havde ikke set en eboks meddelelse i 2015 som gav mig mulighed for, at fortsætte afdrag af egen drift. Dvs i en periode kom der ikke afdrag fordi der ikke blev trukket via BS som hidtil. Gælden blev overført til Gældsstyrelsen (før var det Hypotekbanken) og hermed status af forfalden gæld. Begyndte for 1 års tid siden, at afdrage 1500/md. Nu er jeg så med 15 dages varsel hevet i Fogedretten. Troede i min naivitet, at med en godkendt afdragsordning kunne jeg undgå udlægsforretning. Jeg kan forstå at gælden IKKE er forældet- men har du nogle kommentarer eller gode råd ? Herunder kommentar til den korte frist man får (15 dage) til at undgå udlæg

Hej Poul
Tak for spørgsmålet.
Jeg vil anbefale, at du undersøger muligheder for gældssanering, hvis gælden er for høj til at kunne tilbagebetale selv.
Hvis du har mulighed for at lave en betalingsaftale med SKAT, hvor du selv kan tilbagebetale hele beløbet er det den bedste løsning.
Se her:
https://gaeldshuset.dk/gaeldshuset-formular/

Hej
Jeg er indkaldt til fogedretten, men er på det tidspunkt i udlandet. Er det en gyldig grund til udeblivelse?

Hej Pernille
Umiddelbart ikke, men jeg kan forestille mig, at hvis du ringer og forklarer situationen, kan tiden ændres.

Hej

Jeg har en gæld til det der hed Handelsfinans tidligere , gælden er over 10 år gammel , men jeg kan ikke huske om jeg har været i fogedretten med det , kan jeg få det oplyst nogle steder ?. Har jeg ikke det er gælden vel forældet ?

Vh karina

Hej Karina
Tak for spørgsmålet.
Hvis du ikke direkte eller indirekte har erkendt gælden i over 10 år, kan gælden være forældet.
Du kan kontakte Handelsfinans for at høre, om gælden er forældet.
Hvis den er forældet, bliver den ikke “gyldig” igen, hvis der er gået over 10 år og du kontakter kreditor.

Har en 10 år gammel gæld på over 2 mill. som følge af tvangsauktion af ejendom. Er netop blevet erklæret insolvent i fogedretten og forældelsen er afbrudt. Har lært at leve med det. Jeg har nu læst om muligheden for at blive erklæret personlig konkurs? Hvad vil være afgørende for kreditor, for at vælge det træk? Hvilken interesse har kreditor for den løsning?

Hej Martin
Tak for spørgsmålet.
Personlig konkurs ændrer ikke på gælden.
Det er oftest kreditorer, der vil undersøge om du skulle have nogle værdier, der kan tvangssælges. Der sættes en kurator på, der ser nærmere på, om det er muligt for kreditor at hente nogle penge.
At begære dig konkurs er forbundet med en større udgift for kreditor, så de gør det oftest kun, hvis de ser mulighed for at hente noget.
Ellers gør SKAT det oftest for at lukke virksomheder.

Kan der tags overskyde skat når de ikke er udbetalt i nu kan man ta min løn.
Spørgsmål 2 hvis man vil søge gældssanering så må man ikke ha optaget lån 2 år før ansøgning men hvis så indgår.en betalings aftal I fogedretten skal man så vent 2 år før man kan søge gældssanering ??

Betal din gæld

Flot svar Thomas når man ikke har penge og gæld stort set kommer da finanskrisen kom og firma gik konkurs og man gik uden job. Tvangsauktion men flot svar kunne jeg det og har jeg vundet i lotto så vil jeg ingen gæld ha.

Hej Allan
Tak for spørgsmålet.
Kreditor kan tage udlæg i overskydende skat, selvom det ikke er udbetalt.
Der kan dog kun tages udlæg fra den 1/1 til den dag, hvor overskydende skat udbetales. Her i 2022 er det den 8/4.
Vedr. alder på gæld, må man ikke have optaget forbrugslån de sidste 5 år, og typisk 5-15 år for offentlig gæld. Alder på offentlig gæld afhænger af typen af gæld og omstændighederne.
Alder på gælden ændrer sig ikke, selvom du har betalingsaftaler med dine kreditorer.

Hej.

Min anparts lejlighed er blevet solgt på tvangsauktion :-(
Mister jeg den friværdi jeg har i lelligheden?

Hej Anja
Hvis kreditorer har taget udlæg i boligen, skal de først have deres tilgodehavende, før du kan få udbetalt evt. resten.

Hej
jeg er indkaldt til fogedretten.
Jeg bor sammen med min kæreste, og jeg vil på ingen måde have, at han skal have noget med min gæld at gøre. Hvad sker der i fogedretten, når jeg siger, at jeg er samlevende? Vil de så kigge på hans økonomi? Jeg har også hørt, at de ikke kan kræve en afdragsordning, uanset hvor meget jeg tjener.

hilsen Gitte

Hej Gitte
Tak for spørgsmålet.
Hvis din samlevende ikke er medunderskriver på dit lån, kan kreditorer eller fogedretten ikke kræve noget af ham, og de må ikke spørge til hans økonomi, da han ikke har noget med din gæld at gøre.

{ 270 comments… add one }

Næste artikel:

Forrige artikel: