≡ Menu

Kreditorbeskyttet konto: Beskyt din erstatning mod udlæg

Du kan beskytte din erstatning mod udlæg fra kreditorer ved at indsætte erstatningen på en særlig kreditorbeskyttet konto.

Det er også muligt at beskytte værdier mod udlæg, der er købt for kreditorbeskyttede penge.Kreditorbeskyttet konto

Erstatninger er ikke automatisk beskyttet mod udlæg og derfor er det vigtigt, at du følger visse
retningslinjer.

Erstatninger, der kan beskyttes mod udlæg fra kreditorer kan være:

  • Varigt mén
  • Tab af forsørger
  • Svie og smerte
  • Erhvervsevnetab
    (Ved erhvervsevnetab i arbejdsskadesager, hvor der for en periode sker løbende betaling, er erstatningen ikke nødvendigvis kreditorbeskyttet)

Sådan beskytter du pengene (krav om adskillelse)

For at beskytte pengene, skal du tydeligt adskille dem fra din øvrige økonomi.

Det vil sige, at pengene skal udbetales direkte ind på en særskilt konto (kreditorbeskyttet konto), der kun må bruges til erstatningen.

Du skal altså sikre at f.eks. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidl. Arbejdsskadestyrelsen) overfører beløbet direkte til den særskilte konto.

Det er dit eget ansvar at give besked til den instans, der tilkender dig erstatningen om overførsel til den korrekte konto. Hvordan du opretter en sådan konto, kan du læse om længere nede i artiklen.

Det er vigtigt, at du overholder det til punkt og prikke, hvis du vil sikre pengene mod udlæg.

Faldgruber og ”NO GO”

Hvis du afviger det mindste fra reglerne, kan beskyttelsen bortfalde.

Du må ikke hæve penge fra kontoen og sætte dem ind igen

Pengene må altså ikke ”lånes” ud til dig selv eller andre og sættes tilbage senere.
Konsekvensen kan være, at HELE erstatningens beskyttelse bortfalder og ikke kun det ”lånte” beløb.

Så du kan f.eks. ikke hæve penge til ferie fra erstatningskontoen og senere sætte dem ind igen og tro, at pengene dermed er beskyttet igen.

Hvis der indsættes penge på kontoen udefra, blandes ”fremmede” penge med erstatningen og det kan resultere i bortfald af beskyttelsen.

[adrotate group=”31″]

Beskyttelse af værdier købt for erstatningspenge

Udover selve erstatningen (penge) kan værdier, du køber for erstatningen også beskyttes mod udlæg.

Der er nogle retningslinjer, der skal overholdes, hvis du vil sikre værdierne.

Som udgangspunkt skal det være helt tydeligt, at du har købt værdierne for de kreditorbeskyttede penge.

Det kan du f.eks. gøre ved at betale for varen direkte via netbank fra den kreditorbeskyttede konto eller få tilknyttet en betalingskort til kontoen.

Der har været nogle sager, der har sået tvivl om, hvad der skal til for at beskytte værdier, købt for kreditorbeskyttede penge.

Eksempler har været problemer ved køb af bil og bolig.
Der er det muligvis ikke nok, at kunne bevise betaling fra en kreditorbeskyttet konto. I nogle tilfælde skal der mere til, som f.eks. en bemærkning på skødet (bolig) eller på slutseddel (bil).

Hvis du køber værdier som bolig, bil eller andre dyrebare ting, vil jeg anbefale, at du søger hjælp hos en advokat.

Sådan opretter du en kreditorbeskyttet konto i banken

Kontakt din bank med en kopi af afgørelsen fra f.eks. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (hvis der er tale om arbejdsskade). Bed dem om at oprette en ”kreditorbeskyttet konto” til dig.

Når kontoen er oprettet skal du straks kontakte den instans, der har tilkendt dig erstatningen og oplyse dem om, at de kreditorbeskyttede beløb skal sættes ind på den nye konto.

Har du brug for hjælp til din erstatning?

Advokat Jørgen Dreyer fra Brockstedt-Kaalund er en af Danmarks førende eksperter i erstatningsret og hvis du har brug for juridisk bistand, kan jeg anbefale ham.
Jørgen har desuden hjulpet mig med faktatjek i forbindelse med denne artikel.

Mere information

Hvis du har spørgsmål til erstatning eller kreditorbeskyttet konto, bedes du kontakte de relevante instanser eller en advokat med speciale i erstatning.

Abonnér
Giv besked når

83 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

kan jeg selv lave en konto og kalde den ” kreditorbeskyttet konto “, hvis den er klart adskilt fra min anden økonomi ?

hej. Hvis jeg køber bolig for nogle kreditorbeskyttede erstatningspenge kan de så når jeg sælger engang stadig være kreditorbeskyttede?
vh. Jane

hej

kan man risikere at kreditorbeskyttede penge vil blive medregnet i en eventuel gældssanering

mvh
Gitte Lysgaard

Jeg har en kreditorbeskyttet ejendom, jeg har dat den salg, nu spekulere jeg på om overskuddet ved et salg (altså det udover den gang købspris) også er kreditorbeskyttet ? Ejendommen er tinglyst kreditorbeskyttet.

Kan man få kreditor beskyttet pensions opsparing fra pfa.?
Og kan man få en kreditor sikret konto i udlandet ?

Sidst redigeret for 10 måneder siden by Brian Nielsen.

Hej igen , skal lige forstå det rigtig , kan jeg ikke ,når jeg før tid får min Pfa opsparing udbetalt , få den overført direkte til en kreditor sikret konto ?

hvis jeg vil skifte bank og jeg har en kreditor beskyttet konto, kan den så rykkes til en anden kreditor beskyttet konto ?

Er Erstatning for svie og smerte kreditorbeskyttet?

Hvis man har gæld, og kommer til penge, er det vel rimeligt man afvikler gælden først og fremmest. Tænk hvis det var dig selv der havde pengene tilgode. Det omtalye system bør være ulovligt, da det udelukkende bruges af personer der aldrig har tænkt sig at betale hvad de skylder. Totalt umoralsk.

Jeg står i den situation, at jeg kan tillade mig at blive fornærmet over den kommentar. Jeg er af fagforening anbefalet førtidspension. Jeg betaler efter bedste evne, og vil da også betale gældsposter ud når jeg får en erstatning. Jeg ved ikke hvad du bygger din holdning på, men jeg synes ikke det er fair at generalisere. Faktisk vil jeg hellere undvære en million erstatning for at være begravet under ler og sand og efterfølgende få ben og ryg sat sammen med skruer, stænger og bolte. Så undskyld mig hvis jeg tillader mig at søde min tilværelse lidt, inden jeg tænker på kreditorerne.

Hvis man køber et hus med midler fra sin kreditor beskyttede konto ( penge fra AES) er de så også sikret ved skilsmisse?Eller får min kone 50%

Ifølge dansk lovgivning vil en personskadeerstatning normalt være særeje og dermed ikke indgå i ægtefællernes formuefællesskab, medmindre andet er aftalt.

Særeje er en form for ejendom, der ikke indgår i formuefællesskabet mellem ægtefællerne, medmindre andet er aftalt i en ægtepagt eller ved en anden aftale.

Ifølge dansk retspraksis vil personskadeerstatninger som udgangspunkt være særeje, da erstatningen er tildelt som kompensation for en personskade og således er knyttet til den person, der har lidt skaden.

Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan være undtagelser fra dette princip, og at det afhænger af de specifikke omstændigheder i hver sag. Hvis for eksempel personskadeerstatningen er brugt til at finansiere fælles anskaffelser eller til at afvikle fælles gæld, kan det føre til, at erstatningen bliver betragtet som fælleseje og dermed indgår i ægtefællernes formuefællesskab.

Hvis du ønsker at sikre, at en personskadeerstatning forbliver særeje, kan man oprette en ægtepagt eller en lignende aftale med sin ægtefælle. En sådan aftale vil normalt fastlægge, at personskadeerstatningen er særeje og dermed ikke indgår i formuefællesskabet mellem ægtefællerne.

Er det lovligt for Coopbank at nægte oprettelse af kreditorbeskyttet konto
Specielt i tilfælde hvor man bliver nægtet konto i andre banker pga RKI (hvilket ikke er lovligt) Nordea og Danske bank er to af dem som bryder loven.!

Hej Brian
Det kan jeg ikke svare dig sikkert på. Generelt har banker ikke pligt til at tilbyde andet end en alm. lønkonto og adgang til penge på kontoen.
Kontakt evt. https://www.fanke.dk/.

Sidder og venter på tlf tid kl 12-14
👍

Hej, jeg har fornyelig fået udbetalt erstatning for varig men af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, penge har jeg fået indsat på en kreditorbeskyttet i min bank. Jeg er indkaldt til fogedretten, vil min erstatning/penge på nævnte konto være beskyttet der ?
mvh Palle

Hej Palle
Tak for spørgsmålet.
Ja, den bør være beskyttet, så kreditorer ikke kan tage udlæg i den.

Hej, da jeg for 29 år siden fik udbetalt erstatning for en invaliderende ulykke var der ikke noget der hed en kreditorbeskyttet konto. Min erstatning blev sat på en alm særskilt konto. Kan jeg få dem oprettet på en beskyttet konto i dag, når det kan dokumenteres fra forsikringen hvor pengene kom fra?

Hej Heidi
Det kan desværre ikke svare dig på, da jeg ikke er specialist på området. Få noget retshjælp for svar på dit spørgsmål.

Hej

Kan man benytte en kreditorbeskyttet konto ved udbetaling af arv?

Hej Lone
Arv er generelt ikke kreditorbeskyttet og derfor kan den ikke “beskyttes”.

Sidst redigeret for 1 år siden by Berthel

Hejsa, jeg har fået et beløb udbetalt ved tab af erhvervsevne. Beløb er sat ind på min NemKonto. Jeg skyndte mig at kontakte Danske bank om at oprette en kreditor beskyttet konto. Min bank rådgiver sagde, at det kan han ikke oprette, men istedet har han blot oprettet en almindelig konto. Uden min accept har han overført min erstatning til en anden konto. Det var ikke den stor hjælp, jeg kommer til at betale negativ rente af det indestående beløb….😏
Hvad gøre jeg nu??

Sidst redigeret for 1 år siden by Mina Singh

Hej Mina
Jeg vil anbefale, at du klager til banken. Alle bankfilialer har en klageansvarlig.

Hejsa. Jeg har fået oprettet to kreditorbeskyttede konti, i forbindelse med udbetaling af engangsbeløb fra min pensionskasse, grundet sygdom og nu tilkendelse af førtidspension.
Hvordan er det med den månedlige udbetaling af førtidspension, fra min pensionskasse. Skal jeg blot bede om at få den udbetalt til min nemkonto, eller kan man også oprette en kreditorbeskyttet konto til en månedlig udbetaling, der vil komme i årevis, så længe det kommer fra samme sted? Kan ikke rigtig læse mig til det.
Er der noget loft på, hvor mange kreditorbeskyttede konti man må have? Jeg kan nemlig også se frem til en rimelig stor erstatning, fra en retssag der kører parallelt med det hele.
På forhånd tak.

Mvh Monica

Hej Monica
Tak for spørgsmålet.
Normalt er kreditorbeskyttede penge en engangsbetaling.
Jeg vil anbefale, at du kontakter pensionskassen og rådgiver dig hos dem.

Hej, ved du om min kreditorbeskyttet konto er sikret i det tilfælde at jeg dør ? Eller hvordan kan jeg sikre den, så mine bør arver ?

Hej Lise-Lotte.
Det kan desværre ikke svare på. Der skal du have fat i en rådgiver, der kender til arveret.

Hej
jeg ved ikke om mit hus er bedst at sætte på tvang. Har ikke råd til at bo her mere. Har 39000 på løn og opsparingskonto og 200000 på en kreditorbeskyttet konto. Hvad gør jeg?

Hej Dorthe
Jeg vil anbefale, at du tager kontakt til en rådgiver.

Hej Berthel
Er erstatning for svie og smerte kreditbeskytet? FOAs advokat siger at der er ingen praksis på det område.
Mvh
Basi

Jeg er på et ressourceforløbsydelse efter et langt sygdomsforløb og har lige fået tilkendt et erstatningsforløb for varig mén – de er blevet sat ind på en kreditorbeskyttet konto. Min tanke er, at jeg vil betale en stor del til et banklån – når overførslen er lavet – er resten så stadigvæk beskyttet? Og kan jeg frit bruge af restbeløbet enten via netbank eller et kort til den beskyttede konto ? Bare jeg har kvitteringer på det købte stammer fra den konto.
Eller kan “ydelseskontoret” gå ind og sige, at jeg skal bruge af erstatningen først, før jeg igen kan få ressourceforløbs ydelse ?

Med venlig hilsen
Charlotte E

Hej Charlotte. Ja. Så længe pengene står på den kreditorbeskyttede konto er de beskyttet. Jeg mener ikke, at personskadeerstatning modregnes i ydelser. jeg er dog ikke sikker. Der skal du have fat i noget retshjælp. Søg på Google efter gratis retshjælp.

hej
jeg har et spørgsmål
må der trækkes negative renter fra en kreditorbeskyttet konto
hilsen preben

Hej Preben
Umiddelbart må banker gerne trække negative renter på kreditorbeskyttede konti. Det er dog et aktuelt emne, der diskuteres i medier og politisk på nuværende tidspunkt. Nogle banker har allerede fritaget kreditorbeskyttet konti for negative renter.

{ 83 comments… add one }