≡ Menu

Kreditorbeskyttet konto: Beskyt din erstatning mod udlæg

Du kan beskytte din erstatning mod udlæg fra kreditorer ved at indsætte erstatningen på en særlig kreditorbeskyttet konto.

Det er også muligt at beskytte værdier mod udlæg, der er købt for kreditorbeskyttede penge.Kreditorbeskyttet konto

Erstatninger er ikke automatisk beskyttet mod udlæg og derfor er det vigtigt, at du følger visse
retningslinjer.

Erstatninger, der kan beskyttes mod udlæg fra kreditorer kan være:

  • Varigt mén
  • Tab af forsørger
  • Svie og smerte
  • Erhvervsevnetab
    (Ved erhvervsevnetab i arbejdsskadesager, hvor der for en periode sker løbende betaling, er erstatningen ikke nødvendigvis kreditorbeskyttet)

Sådan beskytter du pengene (krav om adskillelse)

For at beskytte pengene, skal du tydeligt adskille dem fra din øvrige økonomi.

Det vil sige, at pengene skal udbetales direkte ind på en særskilt konto (kreditorbeskyttet konto), der kun må bruges til erstatningen.

Du skal altså sikre at f.eks. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidl. Arbejdsskadestyrelsen) overfører beløbet direkte til den særskilte konto.

Det er dit eget ansvar at give besked til den instans, der tilkender dig erstatningen om overførsel til den korrekte konto. Hvordan du opretter en sådan konto, kan du læse om længere nede i artiklen.

Det er vigtigt, at du overholder det til punkt og prikke, hvis du vil sikre pengene mod udlæg.

Faldgruber og ”NO GO”

Hvis du afviger det mindste fra reglerne, kan beskyttelsen bortfalde.

Du må ikke hæve penge fra kontoen og sætte dem ind igen

Pengene må altså ikke ”lånes” ud til dig selv eller andre og sættes tilbage senere.
Konsekvensen kan være, at HELE erstatningens beskyttelse bortfalder og ikke kun det ”lånte” beløb.

Så du kan f.eks. ikke hæve penge til ferie fra erstatningskontoen og senere sætte dem ind igen og tro, at pengene dermed er beskyttet igen.

Hvis der indsættes penge på kontoen udefra, blandes ”fremmede” penge med erstatningen og det kan resultere i bortfald af beskyttelsen.

Beskyttelse af værdier købt for erstatningspenge

Udover selve erstatningen (penge) kan værdier, du køber for erstatningen også beskyttes mod udlæg.

Der er nogle retningslinjer, der skal overholdes, hvis du vil sikre værdierne.

Som udgangspunkt skal det være helt tydeligt, at du har købt værdierne for de kreditorbeskyttede penge.

Det kan du f.eks. gøre ved at betale for varen direkte via netbank fra den kreditorbeskyttede konto eller få tilknyttet en betalingskort til kontoen.

Der har været nogle sager, der har sået tvivl om, hvad der skal til for at beskytte værdier, købt for kreditorbeskyttede penge.

Eksempler har været problemer ved køb af bil og bolig.
Der er det muligvis ikke nok, at kunne bevise betaling fra en kreditorbeskyttet konto. I nogle tilfælde skal der mere til, som f.eks. en bemærkning på skødet (bolig) eller på slutseddel (bil).

Hvis du køber værdier som bolig, bil eller andre dyrebare ting, vil jeg anbefale, at du søger hjælp hos en advokat.

Sådan opretter du en kreditorbeskyttet konto i banken

Kontakt din bank med en kopi af afgørelsen fra f.eks. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (hvis der er tale om arbejdsskade). Bed dem om at oprette en ”kreditorbeskyttet konto” til dig.

Når kontoen er oprettet skal du straks kontakte den instans, der har tilkendt dig erstatningen og oplyse dem om, at de kreditorbeskyttede beløb skal sættes ind på den nye konto.

Har du brug for hjælp til din erstatning?

Advokat Jørgen Dreyer fra Brockstedt-Kaalund er en af Danmarks førende eksperter i erstatningsret og hvis du har brug for juridisk bistand, kan jeg anbefale ham.
Jørgen har desuden hjulpet mig med faktatjek i forbindelse med denne artikel.

Mere information

Hvis du har spørgsmål til erstatning eller kreditorbeskyttet konto, bedes du kontakte de relevante instanser eller en advokat med speciale i erstatning.

Abonnér
Giv besked når
39 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Da jeg ved Danske bank leder efter en konto til mit barnebarn, som er 5 måneder, ser jeg tilfældigt at banken oplyser at kreditorbeskyttede midler, bliver ikke påført en negativ rente, og banken har aldrig oplyst noget om at man kan oprette en sådanne konto. jeg har dokumenter på at jeg har modtaget 3 erstatninger og beder banken om at oprette en kreditor beskyttet konto og sætte erstatningerne ind på denne. til orientering så svarer erstatningerne til ca. 25% af hvad jeg har i indestående og jeg skylder ikke nogen noget som helst, Men banken vil ikke oprette en sådanne konto og selv op Advokat Peter Giersing fortæller at det sker tit at forsikringsselskaber udbetaler erstatninger til en nemkonto uden forudgående orientering, så kan de være rigtigt at det ikke er muligt at få mine personskadeerstatninger ind på en kreditorbeskyttet konto???????

Hej Berthel

COOP Bank tilbyder IKKE kreditorbeskyttede konto, har talt med dem i går om dette emne da det er min “private” bank, dybt besynderligt iøvrigt!

Hej Berthel
Jeg har en kreditbeskyttet konto.
Jeg må ikke selv få adgang til at føre penge fra den til min alm. Konto. Jeg skal ringe i banken hver gang, og banken tager et gebyr på 50 kr. Hver gang.
Kan det passe de må det, når jeg ikke selv må have adgang til min kreditbeskyttet konto ?

Hilsen Pia lillie Møller Gjermandsen

Men i følge loven har jeg så ret til at selv kunne overføre via. Netbank eller også få et hævekort til min kreditorebeskyttet konto.?

Hilsen Pia

Hej Berthel
Jeg har en kreditorbeskyttet konto i banken. Fra den konto har jeg købt et hus og der er skrevet servitut på skødet at det er købt for kreditorbeskyttet penge.

Hvis jeg vil sælge mit hus med enten et overskud eller underskud, skal jeg så oprette en ny kreditorbeskyttet konto eller kan jeg sætte pengene ind på den konto hvor de kom fra ?
Vil det være max. det beløb jeg har købt huset for, som kan sættes ind og stadig være kreditorbeskyttet ?
De har ikke været ude og blande sig med andre penge.

Hej,
Jeg har fået udbetalt en erstatning for kritisk sygdom ifbm. en kræftdiagnose. Pengene er gået ind på min nemkonto. Jeg hørte så først senere om begrebet kreditorbeskyttet konto. Jeg er dybt forgældet og står for at søge gældsanering. Pengene stod på kontoen fra torsdag til mandag. Jeg fik dem så flyttet over på en seperat konto. Er løbet kørt eller kan jeg nå at få kontoen gjort kreditorbeskyttet? (Banken står jo nok forrest i køen når de hører om at jeg søger gældsanering)

Hej.
Jeg har for kreditbeskyttet midler købt en bil. Jeg har overført pengene fra min konto direkte til bilforhandlerens bank via net bank.
jeg har ikke på slutseddel skrevet at betalingen kommer fra kreditorbeskyttet konto.
jeg har på konto udbetalingen skrevet at det er til betalingen af den bil jeg har købet, er
det dokumention nok.
Hilsen Arne

Hej. Kan jeg flytte en kreditorsikret konto til anden bank?

Jeg har fået boligsikring i 10 måneder og nu har jeg fået tilkendt en erstatning på en kreditorer beskyttet konto.
Nu mener udbetaling Danmark, at jeg ikke er berettiget til denne boligsikring og skal betale alle 10 måneder tilbage til udbetaling Danmark.
Kan det være rigtigt at de må dette og de oplyser at beløbet er med som en del af min årsindkomst., fortæller mig i telefonen.
Hilsen Heidi

Hej..
GÅR den kreditor beskyttede konto med u beregninger fra kommunen vedr. Efterskole / bosted

Hej

Når min erstatinings penger fra varigt men´står på en kreditor beskyttet konto, ka jeg så godt hæve et lille beløb hver mdr eller overføre et lille beløb hver mdr til min anden konto over netbank ? Jeg er godt klar over at man ikke må overføre pengene tilbage igen til den kreditor beskyttet konto. Mvh Michael

Hej
Må banken hæve på min kreditor konto
ude min tilladelse (uden min underskrift) ?

Hejsa..
Kan man kreditorbeskytte mod skat??
Det er fra patientnævnet og er for svie, smerte og “sygeløn”
Har lavet en særskilt konto, men har også snakket med 3 jurister, 2 siger man ikke kan beskytte dem og 1 siger man kan????

Venlig Hilsen
Louise.

Hvis man får udbetalt TAE med tilbage virkende kraft, da de først skulle behandle sagen, kan dette beløb så kreditorbeskyttes? Jeg er godt klar over at fremtidige udbetalinger ikke falder ind her.

Hej må jeg godt købe en bil for erhvervsevnetab udbetaling fra pensionen. Beløbet er sat ind på en kreditorbeskyttet konto. Vil bilen os være kreditorbeskyttet når jeg køber den for de penge. Mvh Henrik

Må man godt købe bolig eller bil med den udbetalt erstatnings penge??

Hej
Min bankrådgiver siger man ikke kan få et
Dankort til en kreditorbeskyttet konto?

Ved du om der findes nogen banker, hvor man kan få et hævekort/købekort/dankort/netbank til kontoen

Så vidt jeg indtil videre har kunnet finde ud af, så kan man slet ikke få hverken kort eller netbank til en sådan konto

Ved du om man kan flytte en eksisterende kreditorbeskyttet konto, til en anden bank, altså uden at beskyttelsen forsvinder?

Du kan godt flytte en KB konti. Opret en i den nye bank og få banken til
At overfører, på den måde, haR DU IKKE HÆVET PENGENE – derfor bliver det bste em flytning ????

Der er korrekt. Da der på et kort er mulighed for at tilbageføre beløb og dermed fare for, at der går penge ind på kontoen igen. I så tilfælde vil kontoen ikke længere være kreditorbeskyttet.

{ 39 comments… add one }