≡ Menu

Gæld til det offentlige

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

Det offentlige har langt mere effektive måder at inddrive gæld på end andre kreditorer. I forhold til finansieringsselskaber og andre långivere kan det offentlige gøre udlæg i din løn, og deres muligheder for at tage udlæg i dine ejendele er langt mere effektive.

At skylde penge til det offentlige

Når du har fået for meget udbetalt i f.eks. boligydelse eller modtager en regning på for lidt betalt skat, kan du normalt lave en frivillig betalingsaftale.

Hvis du ikke overholder denne aftale, vil den offentlige kreditor sende sagen videre til Inddrivelsescentret, der så vil indkræve det skyldige beløb.

Inddrivelsescentret er det offentliges ”inkassofirma”.

Det er den mest ”magtfulde” instans, når det gælder inddrivelse af penge, som du skylder det offentlige.

Inddrivelsescentret vil lave en betalingsaftale med dig. Alt efter gældens størrelse kan du lave en aftale med dem, uden at de kræver alt for meget i månedlig betaling.

Hvis din gæld er stor, eller hvis du ikke overholder betalingsaftalen med Inddrivelsescentret, vil de ”skrue bissen på”.

Først vil de indkalde dig til en samtale, som kan sammenlignes med et besøg i fogedretten. De vil kræve et budget med dokumentation og spørge dig om din formue, værdier m.m. De vil så kunne tage udlæg i de ejendele, de mener, du kan undvære og sælge dem på auktion.

Læs om, hvad de kan tage udlæg i, i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis de vurderer, at du har noget, der kan tages udlæg i, sendes pantefogeden til dit hjem.

Lønindeholdelse

Hvis du ikke har nogle værdier, de kan tage udlæg i, kan de foretage lønindeholdelse. Det betyder, at de vurderer, hvor meget du skal betale om måneden og sætter din skatteprocent op med omgående varsel, så de automatisk får inddrevet den månedlige betaling.

Lønindeholdelse er deres sidste og mest magtfulde mulighed for at indkræve de penge, du skylder dem. Lønindeholdelse foretages kun, når du ikke har overholdt den aftale, du lavede med dem første gang.

Når du skylder penge til det offentlige, vurderer de, hvor meget du skal betale i afdrag om måneden. Under almindelige omstændigheder kan man dog lave en aftale med dem om mindre ydelser, hvis dit lån ikke er særligt stort.

Inddrivelsescentret tager ikke hensyn til dine øvrige kreditorer. De har ”førsteret” og tager dit månedlige overskud ud over penge til det mest nødvendige for at kunne leve og betale de mest nødvendige faste udgifter.

Tips

Inden du laver nye betalingsaftaler med dine øvrige kreditorer, skal du altid være sikker på, at din aftale med et offentlige er på plads og sikker. De er nemlig ikke til at forhandle med, i modsætning til de andre kreditorer.

Hvis du ikke kan overholde den aftale, du har indgået med dem, eller får akut brug for penge til nødvendigheder, skal du kontakte dem og bede om at få lov til at sætte aftalen på ”stand-by” i en kort periode.

Når din betalingsaftale med det offentlige er på plads, kan du fordele det resterende overskud til de øvrige kreditorer.

Hvis du har helt særlige nødvendige udgifter, vil de tage hensyn til det.

F. eks. udgifter til samvær med egne børn, der ikke er hjemmeboende, udgifter til medicin, hjælpemidler til handicappede m.m.

Comments on this entry are closed.

 • Ida Lea 6. februar 2018, 09:49

  Hej
  Jeg har haft en retsskat på omkring 1200 kr, som jeg havde overset og den er blevet sendt videre til SKATs inddrivelsescenter. Jeg ringede og fortalte at jeg gerne ville betale det hele, og det var jo vældig fint – sagen er ude af verden. Mit spørgsmål er nu – kan det have konsekvenser for min ‘profil’ i fremtiden/kan det ses, at jeg har været ‘forbi’ inddrivelsescenteret?
  Vh Ida Lea

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:05

   Hej Ida
   Jeg kan ikke se, at det skulle kunne have nogle konsekvenser for dig.