≡ Menu

Udlæg i bil – Kan jeg beholde den?

Udlæg i bil

Bilen er for mange et nødvendigt transportmiddel og derfor er det vigtigt at kende konsekvenserne af udlæg i bil

Hvad sker der, hvis kreditor tager udlæg i din bil og kan kreditor kræve den solgt på tvangsauktion?

Udlæg i bil

Hvis du skylder penge, og du ikke betaler, kan kreditor bede fogedretten om at hjælpe med at indkræve pengene. Hvis du ikke kan betale, kan fogedretten foretage udlæg i et eller flere af dine aktiver. Herunder din bil.

Udlæg i din bil betyder, at hvis du sælger bilen, skal de kreditorer med udlæg have pengene.

Alle typer kreditorer kan tage udlæg i din bil, hvis du ikke har overholdt din betalingsaftale med dem. Det kan f.eks. være din bank, finansieringsselskab, tandlæge, håndværker, dit bilværksted osv.

Kreditor kan normalt altid tage udlæg i bil, medmindre der er tale om helt særlige omstændigheder.

Eksempler på “særlige omstændigheder“:
En handicapbil, hvis sygdom eller handicap forhindrer dig i at transportere dig eller dine børn rundt på andre måder. En bil er også beskyttet mod udlæg, hvis du har købt den for penge fra en kreditorbeskyttet konto

Tvangsauktion af bil

Normalt er din bil ”fredet” fra tvangsauktion, hvis bilen er:

  • købt på afbetaling med ejendomsforbehold og du stadigt betaler til bilen
  • nødvendig for passe dit arbejde**
  • nødvendig pga. sygdom eller handicap (du eller dine børn)
  • købt med penge fra en kreditorbeskyttet konto (penge fra erstatning)

* kreditor har dog mulighed for at indfri lånet hos 1. prioriteten (der, hvor penge til bilen er lånt) og derefter begære bilen på tvangsauktion.
Det kan kun betale sig for kreditor, hvis bilens værdi er højere end restgælden.

** hvis værdien af bilen er under kr. 3.000,-.

Læs mere om de forskellige punkter nedenfor.

Tvangsauktion –  kreditor kan bede om fogedrettens hjælp til at tvangssælge f.eks. din bil på auktion og dermed få de penge, som auktionen indbringer

Hvis din bil er købt på afbetaling med ejendomsforbehold

Hvis du har købt en bil på afbetaling med pant i, og du stadigt betaler til bilen, er bilen normalt ”fredet” fra tvangsauktion.
Det er dog en forudsætning, at bilens værdi er lavere end saldoen på lånet til bilen.

Bemærk! Hvis du ikke overholder betalinger til den kreditor, der har lånt dig penge til bilen, kan de bede fogedretten om hjælp til at få bilen tilbage.

Hvis din bil er nødvendig for at passe dit arbejde

Hvis fogeden vurderer, at din bil er nødvendig for at kunne passe dit arbejde, kan den blive ”fredet” fra tvangsauktion.

Denne regel gælden kun, hvis bilen vurderes til at have en værdi på under kr. 3.000,- 

Eksempler:

  • Du er kørende sælger, konsulent eller lignende
  • Dine arbejdstider ligger uden for den tid, hvor offentlig trafik er tilgængelig
  • Din adgang til offentlig transport er meget begrænset og ville tage urimeligt lang tid
    I nogle dele af Danmark kan der være langt til offentlig transport

Hvis din bil er nødvendig pga. sygdom eller handicap (du eller dine børn)

Loven beskytter personer eller disses børn, der pga. sygdom eller ”legemlige mangler” ikke kan bruge andre transportmuligheder.

Retsplejeloven § 515, Stk. 2.
Udlæg kan ikke foretages i hjælpemidler, som er nødvendige på grund af legemlige mangler eller sygdom.

Det kunne f.eks. være en handicapbil, som normalt er ”fredet” for udlæg og tvangsauktion.

I nogle tilfælde kan bilen også fredes, hvis den er nødvendig pga. dit barns fysiske/ psykiske sygdom eller handicap.

Undtagelser fra reglerne

Selv om alle de nævnte punkter overholdes, er det dog ikke sikkert, at din bil bliver fredet fra udlæg eller tvangsauktion. Alle situationer vurderes individuelt.

Loven er formuleret i generelle vendinger og det er fogeden, der suverænt vurderer og har det sidste ord i første omgang. Hvis du er utilfreds med beslutningen, har du mulighed for at klage.

Abonnér
Giv besked når

71 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej..
Hvis man bliver kaldt i fogedretten pga ubetalt gæld .. kan de så tage ens bil selvom der er gæld I den til et andet finansieringsselskab.

Per

Kan man afmelde en bil med udlæg i?

Mange tak for svar ;)

Men hvis min psykiater skriver en erklæring om at bilen er nødvendig for mig,vil det så ha nogen indflydelse?
Hvis jeg skriver under på gældsbrev kan de så tvinge mig til at betale?

Vh ck

Hej Berthel
Jeg har en 9 år gammel gæld til en bank, jeg forsøgte sammen med en økonomisk rådgiver/forhandler for 9 år siden at indgå et rimeligt forlig med banken dog uden held, forhandleren lavede også en klage til banken over deres manglende vilje til at finde en løsning dog uden at de ville genoverveje en ordning, derefter stoppede jeg med at betale afdrag på gælden.
Der er gået 9 år hvor jeg jævnligt har modtaget breve fra div firmaer ,der rykker for gælden, men nu har jeg så modtaget et brev i e-Boks
Hvor de truer med uden varsel at hive mig i retten hvis jeg ikke betaler gælden inden 14 dage. Jeg er i mellemtiden blevet førtidspensionist da jeg for 5 år siden var udsat for et væbnet røveri og pga det lider af svær angst,PTSD og periodevis depression.

Mit spørgsmål er, jeg har en lille bil som jeg har købt for 20000 kr den er fuldstændig nødvendig for mig ,hvis jeg skal være i stand til at komme nogen steder, da jeg pga af angst og ptsd ikke kan tage det offentlige og heller ikke er i stand til at handle når der er mange mennesker, må de tage pant i bilen eller Evt sælge den når den er en nødvendighed for mig i forhold til min sygdom.

Mvh ck

Men hvis min psykiater skriver i en erklæring at den er nødvendig,vil der så blive taget hensyn til det?

Mvh ck

Hvis jeg skriver under på gælden kan de så tvinge mig til at afdrage?

Mvh ck

En hurtig beskrivelse af en lang historie.
Jeg har en gammel sag der er 20 år gammel jeg ikke “bare” kan komme ud af.

Min samlever og jeg (8 år) købte for 4 år siden en gammel camper.
Min samlever havde en campingvogn hun gav i udbetaling, resten på lån. Men banken ville have os begge som ejer af bilen for at være sikre.

En af mine 20 år gamle kreditorer har nu taget udlæg i min halvdel.
Må camperen ikke sælges pga. af udlæg?
Camperens værdi ca. 250 tusind
Restgæld er 100 tusind
Min samlevers udbetaling var 130 tusind

Tak for svar, det vil jeg gøre.

hej
for et par år siden var jeg i fogedretten med 4 kreditorer, de tog pant i min bil, efter et års tid var panten væk for de 3 af dem, jeg tænker de selv slettede dem. så var der 1 tilbage NO DE CO . Bilen blev kasseret til syn og der skal laves så meget på den at den bliver sendt til skrot med tilladelse fra NODECO at de får skrotpræmien også vil panten blive slettet mit spørgsmål er så følgende:
jeg skal ud og have en anden bil, må de tage/overfører panten fra den gamle bil til den nye? grunden til jeg spørger er at jeg er nød til at låne/få penge af familien til bilen og det vil da været mega surt hvis de kan tage udlæg i bilen. der skal siges at alle de aftaler/afdrag der er blevet lavet i fogedretten til alle kreditorer dengang er overholdt fra min side

Kan en bank tage pant i ens bil uden om fogedrette og selv om alle betalinger er overholdt

Hej. Jeg har tre biler i mit navn, to af dem har min bank lånt mig til og dem er der stadigvæk gæld i, den tredje har en værdi på 4.000 og er i realiteten min fars. Jeg skal til at tage et opgør med alle mine kreditorer pånær min bank som har lånt mig til bilerne. Gælden er højere end bilernes værdi. Kan jeg risikere at de bliver taget fra mig? De er totalt uundværlige for os da vi bor på landet, og hverken min kæreste eller jeg ville kunne have mulighed for at passe vores tilsammen 4 jobs, eller nå hjem og hente barn fra SFO uden dem.

Mvh. Thomas.

Hej

Jeg har en bil der er udlæg i og den skal synes nu her og den bliver for dyre og syne. Men kæreste vil give mig en anden bil så jeg har en. Men kan jeg så flytte udlægt til den ?

Håber du forstår mit spørgsmål ??

Kan de tage en bil der koster 5000 …..er der nogle krav hvor meget den er værd før de kan tage den

Jeg er gift og har særeje, Mit hus går på tvangsaksion . Mit spørgsmål er må min mand eje en bil selv om han har kasuneret for mig i huset og ikke kan betale det skyldige beløb, han har handicap skilt,da han er meget dårlig gående,og derfor ikke kan undvære en bil .Jeg har en bil fra 19.99 som skal til ophug til Oktober. Vi er begge folkepensonister min mand er erklæret insovent,da han havde hus for mange år tilbage,han er 73,jeg er 69 år. Mvh Jytte Hartmann. PS mener at vi har hørt man må have 1 bil til 10.000 pr husstand,så 20.000 for os begge,er det korekt ?

Hej
Jeg har givet min kæreste en brugt bil til 20.000. Da den skulle synes, var vurderingen, at de reparationer, der var nødvendige for at den kunne blive godkendt, ville være for stor en udgift (mellem 6000 – 8000 kr). Derfor foreslog mekanikeren at overtage bilen så den kunne bruges til reservedele. Dette forslag sagde min kæreste ja til. Men den føromtalte mekaniker valgte så at reparere bilen med henblik på videresalg. Men det kunne mekanikeren umiddelbart ikke, fordi der var gjort udlæg i bilen, hvilket min kæreste blev MEGET overrasket over. Mekanikeren tilbød så, at min kæreste kunne tage bilen tilbage for 3000 kr. Det sagde min kæreste ja til. Det var en lidt lang forklaring på et ret simpelt spørgsmål der er følgende: Kan kreditor godt gøre udlæg i bilen, uden at oplyse debitor (min kæreste) om dette ? Hvis nej – hvordan bliver debitor oplyst om dette?

Jeg har en bil med udlæg. Min gæld er ikke misligholdt og jeg går nu og tænker på at anskaffe ny bil. Ved godt at mine kreditorer skal have de penge jeg får ved et salg, men kan bilen bruges som udbetaling hos en bilforhandler? Altså forsvinder udlægget når bilen ikke længere er min? Hvis ikke, kan forhandleren jo ikke sælge bilen videre. Rart at vide INDEN man skal forklare sig hos en forhandler.

Hej
Det drejer sig om at der er blivet taget et udlæg i min bil, som jeg syntes er helt urimelig.
Lidt fortalt, for 4-5 år siden fik jeg et advokatfirma om at køre en sag for mig, ang. et hus som jeg ville undgår at det kom på tvangaktion, vi aftaler et beløb, og derefter går han igang, med min hjælp til følge, jeg skulle også være med til at ringe og osv. men lige hjalp det, jo mere der blev gravet jo længere tid tog det.
Med et er jeg noget til at jeg har opbrugt min aftale med det beløb som er blevet aftalt, (historien bliver afkortet en del, så jeg håber på at der forståes hvad jeg mener. )
Jeg siger så okay, og huset kommer på tvangaktion.
Men de sender mig en regning fra advokaten at jeg skal indbetale det ekstra som de mener at jeg fik sagt at han skulle forsætte sagen.
Men den ene dag tager det anden, huset kommer på tvangaktion og jeg bliver nød til at flytte, kommer jeg til at underskrive et forlige med et mdr beløb, og jeg siger nej til det, da jeg mener at jeg ikke havde brug for ekstra, tager de udlæg i min bil, de er jo advokater og kender alt til lov og regler, så her ved jeg ikke hvad jeg kan gøre, kan de gøre mig noget, udover at gælden bliver større og større, og kan sådan noget blive forældet

Hej.

Jeg er blevet skilt, er enlig mor til 3, og har ikke råd til at betale gæld. Jeg vil købe en bil til ca 15.000kr. som jeg må låne penge af min far. Hvis bilen står i mit navn, vil fogedretten tage min bil, selvom jeg har lånt pengene af min far til bilen?
Jeg skal bruge bilen, da jeg kører børnene i skolen og jævnligt til sygehuset pga kræftkontrol. Er sygemeldt pga 2 trafikulykker og kræft.
Skal vi lave lånekontrakt mellem mig og min far for de 15.000kr? Så han har “pant” i min bil, at man ikke kan lægge udlæg i min bil eller tvinge bilen til tvangaktion?

Hej Berthel

Der bliver måske taget udlæg i min bil far 2003, som har en værdi af 20.000 kr. Jeg har et fleksjob hvor jeg kører fra kunde til kunde og jobbet kræver egen bil. Hvis bilen bliver solgt på tvang, mister jeg dette job (jeg har godt nok et deltidsjob ved siden af, hvor bil ikke er et krav).

Ud fra dit svar på tidligere spørgsmål kan jeg forstå, at jeg ikke kan være sikker på, at bilen ikke bliver solgt på tvang på trods af ovenstående.

Men jeg har noget familie, som gerne vil stå som ejer eller medejer af bilen, hvor jeg bliver registreret bruger. Ville det være ok at gøre sådan for at beskytte bilen for udlæg? Og vil det være nok at have en anden medejer, hvis jeg blot vil undgå tvangsauktion?

Hejsa,

Jeg er i den uheldige situation at jeg er kommet bag ud med afdrag på min bil som er købt med ejendomsforbehold med 20% udbetaling.

Der er dog tinglyst yderligere udlæg som 2. prioritet for noget andet gæld.

Kreditor som har ejendomsforbehold har taget sagen i fogedretten hvor de beder om tilbagelevering af bil.
Bilens værdi er omkring restgælden.

Faktisk ønsker jeg blot at komme at tilbagelevere bilen og har fortalt kreditor dette.
Kreditor har sendt mig en frivillig aftale om tilbagelevering. Men der i står der ikke må være foretaget udlæg i bilen.

Men kan dette overhoved lade sig gøre i eller uden for fogedretten når der er udlæg i bilen?

Hejsa

Jeg har en Kreditor, som har taget udlæg i min bil. Det er eneste bil i husstanden og min kone bruger den dagligt på job. Hun bliver nødt til at sige sit job op, hvis den bliver solgt og nu har jeg fået en besked om netop dette vil ske på tvangsauktion. Har jeg en mulighed for at klage? Eller kan jeg omregistrere den i hendes eller vores fælles navn, da den lige nu kun står i mit?

Med venlig hilsen

Michal

Hej Berthel

Jeg var for 4 år siden i fogedretten, og her blev der taget udlæg i min bil. Jeg har altid betalt på bilen, og jeg har også holdt mine afdrag til de 2 virksomheder der har udlæg i den. Bilen er nu snart betalt ud, og jeg har tænkt mig at lade den skrotte, da den ikke kan mere. Men hvad gør jeg rent praktisk, er det prio 1 jeg skal kontakte og fortælle om min plan eller er det både prio 1 og 2 der skal godkende det, og skal de dele de 2500 skrotpræmien indbringer. Jeg vil bare gerne af med bilen

Hvis jeg skal i retten til udlægs møde, vil de så tage min bil som er max 8000 værd hvilket er en 3 del af det skyldige beløb????

{ 71 comments… add one }