≡ Menu

Trin 3: Betal gæld med sneboldmetoden

Nu har du fundamentet i orden til at starte en effektiv måde at begynde at angribe betalinger til dine kreditorer på. Nu skal vi til at betale gæld!

Dette trin er simpelt, men kræver at du er motiveret og stædig! Det er her, hvor du skal sætte alle kræfter ind.

Hvis du bliver nødt til at bruge af din nødopsparing på kr. 5000,- (forrige trin) samtidigt med at du er i gang med dette trin, skal du straks hoppe tilbage til trin 2, så din nødopsparing igen er på kr. 5000,- Derefter kan du igen begynde med dette trin.

Med denne metode betaler vi ikke først de kreditorer med de højeste renter. Vi starter med at betale de mindste gældsposter først.

Find gældsoversigten frem og se på dine gældsposter.

Metoden er simpel:

  • Skriv alle dine gældsposter op i rækkefølge (dog ikke huslån). Det mindste beløb skriver du øverst og det største beløb nederst. Bemærk at du skal skrive gældsposterne op efter beløbets størrelse og ikke efter rente eller ÅOP.
  • Betal det mindst mulige på dine lån hver måned.
  • Ud fra budgettet skal du nu regne på, hvor meget ekstra du kan betale til dine kreditorer. Det beløb er dit betalingsoverskud.
  • Brug dit betalingsoverskud til hver måned at betale den øverste gældspost (det mindste beløb), så lånet bliver afviklet hurtigst muligt. Fortsæt med dette hver måned indtil den øverste gældspost er udryddet.
  • Læg afdraget for den øverste gældspost til dit betalingsoverskud, da dette beløb nu er fritstillet (gælden er jo betalt).
  • Brug dit nye, større betalingsoverskud til at betale den næstmindste gældspost indtil den er betalt.
  • Fortsæt på samme måde indtil alle dine gældsposter er betalt.

Udover at have en positiv effekt på din økonomi, så har metoden også en meget vigtig motivationsfaktor. Du vil løbende få betalt gældsposter, hvilket motiverer til at fortsætte med sneboldmetoden. Køb en lille flaske Champagne, hver gang en kreditor er betalt og nyd den!

Da du betaler de mindste beløb først får du hurtigt færre gældsposter. Du vil føle dig mindre presset, da antallet af ubehagelige breve i din postkasse reduceres.

For nogle virker dette ikke fornuftigt, da der ikke tages hensyn til renter. Altså at få betalt de lån med højest renter først.
Det de glemmer er, at 80% af det at blive gældfri handler om motivation, ikke matematik!

Motivationen er den største udfordring og derfor skal det største fokus være her.

Motivationen øges når man ser resultater, ikke ved at regne! Ved at opnå resultater løbende, øges motivationen og dermed chancen for at følge planen og blive gældfri.

Klik på nedenstående video for at se og høre forklaring om, hvordan sneboldmetoden og betalingsoverskud fungerer: