≡ Menu

Hvad koster det at leve?

Hvor lidt kan man egentligt leve for i Danmark i 2021?Minimum leveomkostninger
Hvad er en ”ansvarlig” minimumsgrænse, så man kan betale de mest basale nødvendige udgifter?

Det findes der ingen officielle tal på i Danmark, og derfor har jeg sat mig for at undersøge, hvad det koster at leve i Danmark, hvis man skærer helt ind til benet.

Jeg er klar over, at du kan flytte ud i en skov, bo i et telt og leve af vilde bær og fisk, du fanger i søen eller grille en and, som du har nedlagt med din hjemmelavede bue og pil, men i denne artikel tager jeg udgangspunkt i den helt almindelige dansker.

Disse tal er beregnet ud fra en helt almindelig dansker, der lever af rimelig sund mad, har rimelig personlig hygiejne og går med tøj i rimelig stand.

Derudover er TV, mobiltelefon, internetadgang, forsikring, a-kasse og medlemskab af sygesikringen ”Danmark” medregnet, da jeg mener, at det er nødvendige udgifter.

Sammenlign tallene med dine egne og se, om du kunne betale mere til gælden eller spare mere op?

Hvis du ikke allerede har lavet et budget, kan du downloade Budgethusets budgetskema gratis, ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. Udfyld navn og emailadresse i boksen til højre på denne side.

Hvis du har børn, vil jeg anbefale Budgethusets familie budgetskema.

Jeg deler budgetterne op i 4 ”scenarier”:

 • Enlige uden børn
 • Enlige med 1 barn
 • Par uden børn
 • Par med 2 børn

Bemærk, at disse leveomkostninger ikke indeholder udgifter til bolig og særlige udgifter. Du kan læse mere om, hvad der ikke er medregnet længere nede i artiklen.

Minimum leveomkostninger for enlige UDEN børn

Kr. 5.248,- + udgifter til bolig, el, vand og varme.

Minimum leveomkostninger for enlige uden børn

Minimum leveomkostninger for enlige MED 1 barn

Kr. 7.154,- + udgifter til bolig, el, vand og varme.

Minimum leveomkostninger for enlige med 1 barn

Minimum leveomkostninger for par UDEN børn

Kr. 9.885,- + udgifter til bolig, el, vand og varme.

Minimum leveomkostninger for par uden børn

Minimum Leveomkostninger for par MED 2 børn

Kr. 14.182,- + udgifter til bolig, el, vand og varme.

Minimum leveomkostninger for par med 2 børn

Download familie budgetskema

Følgende udgifter er IKKE taget med i budgettet

Boligudgifter er ikke taget med. Husleje, el, vand, varme, reparationer, vedligeholdelse og bolig forsikringer osv. skal lægges til budgetterne.

I budgetterne er der heller ikke afsat penge til:

 • TV pakker
 • fritidsaktiviteter
 • interesser
 • husdyr
 • ferier
 • blade, aviser
 • tobak
 • Konfirmation
 • og lign.
Der er heller ikke afsat penge til socialt samvær. Invitation af gæster og besøg hos andre udligner hinanden. Underholdning og nyheder findes gratis på nettet eller på biblioteket.

Derudover er der ikke afsat penge til særlige behov som f.eks. medicin, briller, samvær med delebørn, handicap hjælpemidler og lignende særlige udgifter.

Der er heller ikke medregnet udgifter til institutionspladser. Det afhænger nemlig af din indkomst.

Tilskud til daginstitution (2019, Københavns Kommune):

Fuldt tilskud (gratis) ved årlig husstandsindtægt under kr. 177.601,-
Delvis tilskud, hvis husstandsindtægten er ml. kr. 177.601,- og kr. 551.699,-
Ingen tilskud, hvis husstandsindtægten er over kr. 551.700,-

Hvordan er du kommet frem til disse tal?

Tallene er delvist beregnet ud fra en rapport, der blev lavet i 2001 af ”Center for Alternativ Samfundsanalyse” (også kaldet CASA) og fra mine egne beregninger.

Rapporten er fra 2001 og derfor har jeg brugt Danmarks Statistiks ”Forbrugerprisindeks” til at finde tilsvarende tal for 2019.

Følgende udgiftsposter er beregnet fra CASA´s rapport og opdateret til tidssvarende tal:

 • Mad og drikke
 • Tøj og sko
 • Hygiejne (frisør, toiletartikler og evt. kosmetik)
 • Transport
 • Dagligvarer

Følgende udgifter og tal er beregnet af mig:

 • Gaver
 • Telefon og internet abonnement
 • Medie licens (TV og radiolicens)
 • Ansvar/ indboforsikring
 • Ulykkesforsikring (heltids)
 • A-kasse (kun for arbejdende)
 • Medlemskab af sygesikringen ”Danmark” (Gruppe 5)
 • Nødopsparing (til nødsituationer)
 • Almindelig opsparing
 • Legetøj

De fleste af disse poster er slet ikke nævnt i rapporten fra CASA!
Hvorfor, ved jeg ikke, men jeg har tilføjet dem, da jeg mener, at de bør betragtes som nødvendige udgifter for at opretholde en ansvarlig økonomi og acceptabel levestandard.

Hvad gør jeg, hvis mine indtægter ikke dækker minimum udgifterne?

Så må du prioritere. Nogle poster kan du skære yderligere i og nogle poster kan du helt droppe.
En mulighed er også, at finde en billigere bolig så der bliver mere plads til leveomkostninger.

Her er mit bud på, hvilke poster der er de vigtigste (de vigtigste først):

 1. Mad og drikke
 2. Hygiejne (frisør, toiletartikler og evt. kosmetik)
 3. Tøj og sko
 4. Husleje (ikke med i disse budgetter)
 5. Dagligvarer og vask
 6. Ulykkesforsikring (heltids)
 7. Ansvar/ indbo forsikring
 8. Nødopsparing (til nødsituationer)
 9. Telefon og internet abonnement, kr. 200,- (internet alene kunne droppes)
 10. A-kasse (kun for arbejdende)
 11. Medlemskab af sygesikringen ”Danmark” (Gruppe 5)
 12. Transport
 13. Almindelig opsparing
 14. Medie licens (TV og radiolicens)
 15. Legetøj
 16. Gaver

Den ovenstående prioritering kan variere. Alt efter, hvor du bor i landet. Udgifter til transport er naturligvis meget vigtige, hvis du bor på landet. Hvis du bor i en storby kan man gå eller cykle.

Måske undrer du dig over, at forsikring og a-kasse er prioriteret så højt. Det har jeg forklaret i artiklen ”4 nødvendige udgifter der ikke prioriteres højt nok”.

Hvad dækker tallene?

Mad og drikke
Alle måltider i og uden for hjemmet, og der er ikke budgetteret med at spise ude. Denne post er udregnet efter, at der købes ind i discount supermarkeder som f.eks. Aldi og Lidl. Jeg synes personligt, at disse tal er høje. Det er absolut muligt at spise og drikke for mindre end disse tal og samtidigt få en sund ernæring. Dette er en post, hvor man kunne skære, hvis det kniber.

Læs evt. artiklen fra “Vores Børn”:
Familie på sparebudget: ”Vi kan leve for 1.000 kroner om ugen”

Tøj og sko
Alt, hvad du bærer på din krop

Hygiejne (frisør, toiletartikler og evt. kosmetik)
Frisør, shampoo, barber artikler, toiletpapir, sæbe, tandpasta, duftevand, bind osv.
I denne post er der forskel på kvinder og mænd. Helt naturligt har kvinder ekstra udgifter til f.eks. brug for bind. Min beregning er et gennemsnit af mænd og kvinder ifølge CASA rapporten.

Gaver
CASA beregner kr. 73,- til gaver pr. måned. De kr. 73,- ændrer sig ikke i deres beregninger, selv om der er flere medlemmer i familien. Det giver ikke mening og derfor har jeg valgt at beregne kr. 73,- pr. voksen og halvt så meget pr. barn (kr. 37,-).

Transport
Jeg synes at tallene er høje, men jeg accepterer dem da jeg bor i “byen” og har markant færre udgifter til transport. Hvis man bor i en storby, kan de helt sikkert reduceres. Transportmidlerne er udregnet med den forudsætning at der bruges cykel og offentlig transport.

Dagligvarer og vask
Dagligvarer dækker vask, rengøringsmidler, lyspærer, sikringer og hvad der ellers er nødvendigt for at holde et hjem pænt og funktionelt.

Telefon og internet abonnement
Disse tal har jeg udregnet. Internet abonnement (mobilt) fra Telmore til kr. 99,- pr. måned.
Hos Telmore, kan du også få et mobiltelefonabonnement til kr. 99,- om måneden. Prisen er inklusiv 6 timers tale og 11 GB. datatrafik. Der er medregnet mobiltelefon abonnement til alle voksne og til børn fra 11-14 år.

Medie licens (TV og radiolicens)
Der er ikke så meget at ”rafle” om. Det er prisen i Danmark for at se TV og høre radio for en husstand.

Ansvar/ indbo forsikring
Disse tal har jeg udregnet. Jeg har taget udgangspunkt i min egen situation. Jeg bor i et forholdsvist dyrt område, så hvis du ikke bor i en storby, vil de være lavere.  Jeg har selv forsikringer hos Topdanmark og har forhørt mig, hvad det ville koste i de forskellige scenarier, der omtales.

Måske kan det findes billigere, men det var de billigste da jeg undersøgte priser i 2016 og de er ”sobre”. Du kan læse mere om forsikringer i artiklen ”Hvorfor er forsikringer vigtige for dig?

For at finde den billigste og bedste forsikring, vil jeg anbefale dig at bruge Findforsikring.dk.

Ulykkesforsikring (heltids)
En ulykkesforsikring mener jeg absolut er nødvendig og derfor har jeg taget den med i budgetterne. Denne forsikring har jeg selv hos ALKA og udgifterne har jeg indhentet hos ALKA i september 2012.

A-kasse (kun for arbejdende)
Denne udgift bør alle have, medmindre du er pensionist eller er sikker på, at du ikke i fremtiden kommer ud på arbejdsmarkedet.

Medlemskab af sygesikringen ”Danmark” (Gruppe 5)
Denne er den mest oversete nødvendige udgift. Alle bør være medlem af ”Danmark”. Børn under 16 år kan tilmeldes gratis, hvis du som forældre er medlem. Læs mere om ”Danmark” i artiklen ” Er du medlem af danmark?”.

Nødopsparing (til nødsituationer)
Endnu en af de mest oversete nødvendige udgifter. Alle bør have en nødopsparing på kr. 5.000,-. På et tidspunkt kommer du ud for en uforudset udgift og der kan du bruge nød opsparingen. Jeg har sat penge af i budgettet, så nød opsparingen igen kan komme op på kr. 5.000,-, når der er brugt af den.
Læs mere om nødopsparing i artiklen ”Hav altid en nødopsparing”.

Almindelig opsparing
Denne opsparing skal dække køb af nye ting som f.eks. nye briller, tandlæge, møbler, TV, vaskemaskine, cykel og lign. Alle ting, der slides op, skal på et tidspunkt udskiftes og det skal denne post dække.

Legetøj
Jeg har afsat kr. 100,- til et barn og kr. 150,- for 2 børn pr. måned. Det ene barn kan ”arve” legetøj fra den ældste.

Abonnér
Giv besked når
42 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej Berthel

Har man krav på et vist rådighedsbeløb om måneden? Tager fogedretten hensyn til dette hvis man bliver indkaldt?

Mvh Michael

hvad er forskellen på mad drikke og dagligvarer
jeg troede det var en kategori

VH Thomas

Hej Berthel. Jeg ved ikke om det er dit område, men vil høre om du ved ang lån i banken (Nordea) Jeg har virkelig ikke haft ret mange penge de sidste par måneder, pga sygdom, men min bank vil ikke acceptere at jeg ikke har råd til mad og dermed stoppe mine afdrag ril dem – de trækker bare pengene alligevel, selvom jeg har ytret ønske om at stoppe, som min situation er pt. Ved du om det er lovligt at de selv trækker penge på min konto, selvom jeg har sagt jeg ikke har råd til mad, til mine børn og jeg pt…? Mvh Karina

Boligposten kan jo også støtte eller vælte et budget afhængig af hvor man bor i LANDET. Nu bor vi f.eks. i en lejebolig mellem Hellerup og Helsingør. En 4V lejlighed til 4 mennesker. Huslejen alene er 8500 kr før vand og varme. Og varmen kan vi ikke få meget mere ned end til de ca. 1100 om måneden selv om der er slukket mellem april og oktober (begge måneder inkl.) og vi kun har 2 radiator tændt om vinteren. Jeg har en del gæld som er opstået pga en forældremyndigheds sag i et andet land (lang historie men mit barn bor med mig), har en Bachelor i et fag jeg ikke kan få job i, og synes ærligttalt det er op ad bakke hvis jeg ikke kan få et bedre betalt job end ca. 20.000 kr om måneden. Og selv det er en udfordring med mindre det er i Netto, bogstaveligtalt. Gode råd modtages med kyshånd.

Jeg kan slet ikke sette mig ind i de tal der er fremvist.
Det som står fortæller mig at jeg mangler 3000 kr. for overhoved at kunne leve i Danmark, og det giver ikke mening.

I har glemt medicin, som er en stor post hos mig – samt træning – efter store kræftoperationer. Det skal man jo selv betale. Og medlems skab i de boligselskaber, hvor man er skrevet op for at forhåbentlig få en billigere bolig. Og så nye briller/kontaktlinser. Gaver kan IKKE gøres for 75,- pr. måned. Togkort koster for mig 345.000,- pr. måned. Det skal jeg jo betale, for at tage på job.

Korrekt

Der skal lige tages højde for at der for de der bor i almene boliger SKAL betale for en lille tvpakke.
100 er slet ikke nok til to personer. Det er minimum 200,-.

Jeg synes ikke tøj udgifterne rækker. Vintertøj er umanerlig dyrt. Fodtøj bør man ikke gå på kompromis med. Det kan koste på sundheden i den lange ende.
Når det er sagt så synes jeg det er mange penge til en enlig uden børn VS en med børn.
Jeg tror man skal lægge budget uanset hvad man har og så handler økonomi og streng disciplin generelt med mindre man ikke mangler noget økonomisk. Meeen det kan hurtigt tage overhånd.

Jeg er ked af, at fagforening ikke er med som en nødvendig post. Det er altså meningen, at man skal nasse på andre, der betaler til en rigtig fagforening?
Så vidt jeg ved, anbefalede eksperterne i Luksusfælden en overgang, at folk skrottede betalingerne til fagforeningen, men det blev heldigvis påtalt og standset.

Jeg må sige at det er en historieløs tilgang til overenskomster og fagforeningsarbejde.
Hvis vi ikke havde haft fagforeningerne til at forhandle, hvor tror du så arbejdsmarkedet ville være idag?
Du skriver at de “udnytter folks usikkerhed” nej, for pengene bliver i høj grad brugt til konfliktmidler, og til aflønning af vejledere og medlemskurser.
Ikke medlemmer er “nassere” der får de goder fagforeningerne har forhandlet hjem uden modydelse.

Jeg skrev et svar til dit indlæg, som du åbentbart har slettet.
Kan du ikke tåle at blive udfordret på dine holdninger?

Man kan altid diskuterer hvad der er nødvendige udgifter, og måske er det også forkert at spesificerer dem ud som du gør, men samle dem i noget der hedder forbrug. Det beløb du har sat til f.eks. til kosmetik m.m. er nogenlunde det jeg bruger om året. Så opererer du med nødopsparing og almindelig opsparing, det forvirrer og dækker i virkeligheden over den post som retteligen burde hedde uforudsete udgifter, jeg er alene og den post udgør 300 kr. og det er rigeligt. Til gengæld har jeg en post der hedder tandlæge på 400 og den dækker knap nok, hvilket hænger sammen med at mine gamle sølvplumper er under udskiftning til nye af plastik. Om en ulykkesforsikring er nødvendig vej jeg ikke, jeg har aldrig haft nogen.

Først og fremmest, stort set alle danskere er gældsramte, hvor i alverden er den postering? Dernæst, stort set alle i min omgangskreds har ikke engang 1/3 af hvad du beskriver som minimums forbrug, efter at husleje, el og varme er betalt. For det tredje, hvor mange politikere rundt om i landets kommuner i vores regioner og i folketinget vil vedkende sig dine ellers udmærkede udregninger? Mvh. Nikolaj

jeg er enlig på kontanthjælp jeg har 2200 til alt når huslejen er betalt så det budget ku jeg da også ha kavet hvis jeg havde de penge så lav et budget for os der er ramt af kontanthjælpsloftet med gæld

Jeg har 1800 kr at leve for til alt, når mine regninger er betalt. Er på kontanthjælp på 10 år pga sygdom. Jeg betaler ikke licens eller a kasse og internet. Men medicin.. og nej det kan man ikke leve for… men det er der alligevel mange der gør.. man lever på andres nåde ????????

I har glemt medicin, som er en stor post hos mig – samt træning – efter store kræftoperationer. Det skal man jo selv betale. Og medlems skab i de boligselskaber, hvor man er skrevet op for at forhåbentlig få en billigere bolig. Og så nye briller/kontaktlinser. Gaver kan IKKE gøres for 75,- pr. måned. Togkort koster for mig 1400,- pr. måned. Det skal jeg jo betale, for at tage på job.

Hej Bertel.
Tak for din udregning????
Synes ikke, jeg nogen steder kan se posten ; Børne bidrag??..
Mvh Bente

Jeg passer ikke ind i en af de fire grupperinger. Men tillader mig alligevel, at komme med en kommentar.
Jeg er en enlig pensionist på 69 år (enke), er rask og frisk. Klarer mig selv og belaster ikke sundhedsystemet. Bo i eget godt parcelhus på landet og har ingen gæld. Friværdien i sådan et hus er få hundrede tusinder, hvis overhovedet der kan optages lån.
Mor til 3 voksne børn og mormor til 4 børnebørn. Jeg har en budgetkonto på 6000 kr. hver mdr. til alle faste udgifter. Så er der små 5000 kr. tilbage til resten, alt muligt andet, som mad, toiletartikler, frisør, tøj/sko,gaver, udgifter til aktiviteter og uforudset udgifter m.m. Anser mig selv for, at være meget sparsommelig, men i det lange løb hænger budgettet ikke sammen. Jeg hverken ryger eller drikke alkohol. En almindelig folkepension er ikke tilstrækkeligt til at leve en sund og fornuftig tilværelse, det som politikerne ønsker, hvilket også er bedst for samfundet samt den enkelte person. Dette her burde sendes til de politikkere der fastsætter folkepensionen til os, der var børn inden verden gik af lave.
Vi er mange der ikke har andet end det der kommer fra Udbetaling danmark, lidt ATP og en lille arbejdesmakredpension. Alt sammen minus SKAT.
Mvh. Lisbeth

Hej B

Først tak for din hjemmeside samt dit overskud.

Jeg er fraskilt enlige mor til 3, dreng 14, pige 11 og dreng 9 år.
Jeg savner i din udregning af “nødvendige udgifter” poster som:
1. klassekassen 150 kr pr. barn pr. år
2. gaver til børnefødselsdage 20-30 kr pr. barn,20-28 børn pr klasse, drenge og piger ca ligeligt fordelt. 10-14 fødselsdage pr barn af 20-30 kr pr år.
3. afholdelse af børnefødselsdag, i mit tilfælde x3 pr år.
4. ulykkesforsikring (heltid) barn/børn.
5. fritidsaktivitet/hobby, fodbold,håndbold,ridning, klub osv. mine går i en børne og ungdomsklub hver onsdag. kontingent er 150 kr årligt pr barn, + en årlig tur på 3 dage, deltager betaling kr 125 pr barn. her er alle måltider dækket ind samt overnatning. lommepenge for egen regning. samt klubregler max slik 10 kr pr barn/ung. kan selvfølgelig skæres ned.

Disse er i min optik nødvendige ifh til børnenes sociale liv,trivsel, selvværd, (med udgangspunkt i Maslows Behovspyramide) at de er en del af fællesskabet, styrker vennebånd, osv.
nu har jeg blot taget udgangspunkt i mit eget som eks.
hvis det nu var fodbold, drengene gik til, ville der også være udgifter til udstyr samt fodboldkampe, klubtøj m.m

fortsat goddag.

Til information angående mobil og internet:
Lebara har en pakke med 10 timers taletid (til 42 lande) og 30 GB data til 99,-/mnd. Så hvis man ikke har råd til computer/internet, vil jeg da mene, at dette kan være løsningen.

Hej Berthel

Du har på denne side skrevet om leveomkostninger på 5.248 kr – men jeg tror du har glemt at ajourføre
Efter din husleje, vand, el og varme er betalt, skal du have kr. 6.150,- til rådighed.

Hilsen Jan

Hej jeg er alenemor til to og er fanget i systemet på kontanthjælp da jeg er på barsel. er disse beregninger baseret på en i job? for jeg kan ikke finde råd til meget af dette du beskriver, bl.a.
frisør
Nødopsparing (til nødsituationer)
Medlemskab af sygesikringen ”Danmark” (Gruppe 5)
Almindelig opsparing
Medie licens (TV og radiolicens)
Legetøj
Gaver
nu har jeg ledt på nettet og jeg syntes ikke at der er nogen “budget hjælp” til dem der ikke er i job. det hele handler om at det er beregnet på en “almindelig person” og hvad er det så? hvad er indkomsten for sådan en person

mvh katrine

Hej!
Hvad får en enlig mor til 2 af økonomisk støtte om måneden?
Hvis man bor i egen bolig.
Mvh
Louise

Hej Louise
Jeg bor i lejet rækkehus med mine to børn på 8 og snart 11 år.
Jeg er på kontanthjælp 10.797
Vi får 995 kr i boligstøtte.
2666 fra faren
Ca 9.774 hver 3. Måned i børne unge ydelse.
Udover det gratis institution og hjælp til fritidsaktiviteter.
Indtægt pr måned = 17.758
Mvh Bettina.

{ 42 comments… add one }