≡ Menu

Udlæg i bil – Kan jeg beholde den?

Udlæg i bil

Bilen er for mange et nødvendigt transportmiddel og derfor er det vigtigt at kende konsekvenserne af udlæg i bil

Hvad sker der, hvis kreditor tager udlæg i din bil og kan kreditor kræve den solgt på tvangsauktion?

Udlæg i bil

Hvis du skylder penge, og du ikke betaler, kan kreditor bede fogedretten om at hjælpe med at indkræve pengene. Hvis du ikke kan betale, kan fogedretten foretage udlæg i et eller flere af dine aktiver. Herunder din bil.

Udlæg i din bil betyder, at hvis du sælger bilen, skal de kreditorer med udlæg have pengene.

Alle typer kreditorer kan tage udlæg i din bil, hvis du ikke har overholdt din betalingsaftale med dem. Det kan f.eks. være din bank, finansieringsselskab, tandlæge, håndværker, dit bilværksted osv.

Kreditor kan normalt altid tage udlæg i bil, medmindre der er tale om helt særlige omstændigheder.

Eksempler på “særlige omstændigheder“:
En handicapbil, hvis sygdom eller handicap forhindrer dig i at transportere dig eller dine børn rundt på andre måder. En bil er også beskyttet mod udlæg, hvis du har købt den for penge fra en kreditorbeskyttet konto

Tvangsauktion af bil

Normalt er din bil ”fredet” fra tvangsauktion, hvis bilen er:

 • købt på afbetaling med ejendomsforbehold og du stadigt betaler til bilen*
 • købt for penge, du har lånt f.eks. banken og banken har pant i bilen
 • nødvendig for passe dit arbejde
 • nødvendig pga. sygdom eller handicap (du eller dine børn)
 • købt med penge fra en kreditorbeskyttet konto (penge fra erstatning)

* ved ejendomsforbehold har kreditor mulighed for at indfri lånet hos 1. prioriteten (der, hvor penge til bilen er lånt) og derefter begære bilen på tvangsauktion.
Det kan kun betale sig for kreditor, hvis bilens værdi er højere end restgælden.

Læs mere om de forskellige punkter nedenfor.

Tvangsauktion –  kreditor kan bede om fogedrettens hjælp til at tvangssælge f.eks. din bil på auktion og dermed få de penge, som auktionen indbringer

Hvis din bil er købt på afbetaling med ejendomsforbehold

Hvis du har købt en bil på afbetaling med ejendomsforbehold eller pant, og du stadigt betaler til bilen, er bilen normalt ”fredet” fra tvangsauktion.

Biler, hvor denne regel er gældende skal som hovedregel overholde følgende:

 • Du skal have betalt en udbetaling på min. 20 % af bilens kontantpris inden udlevering af bilen
 • I købekontrakten skal det tydeligt fremgå, at bilen er ”købt med ejendomsforbehold”
 • Lånet skal være finansieret igennem et finansieringsselskab

Bemærk! Hvis du ikke overholder betalinger til den kreditor, der har lånt dig penge til bilen, kan de bede fogedretten om hjælp til at få bilen tilbage.

Hvis din bil er købt for penge, du har lånt f.eks. banken og banken har pant i bilen

Hvis du har lånt penge i banken eller hos andre kreditorer og de har pant i bilen, er bilen normalt også fredet fra tvangsauktion.

Bemærk! Hvis du ikke overholder betalinger til den kreditor, der har lånt dig penge til bilen, kan de bede fogedretten om hjælp til at få bilen tilbage.

Hvis din bil er nødvendig for at passe dit arbejde

Hvis fogeden vurderer, at din bil er nødvendig for at kunne passe dit arbejde, kan den blive ”fredet” fra tvangsauktion.

Eksempler:

 • Du er kørende sælger, konsulent eller lignende
 • Dine arbejdstider ligger uden for den tid, hvor offentlig trafik er tilgængelig
 • Din adgang til offentlig transport er meget begrænset og ville tage urimeligt lang tid
  I nogle dele af Danmark kan der være langt til offentlig transport

Hvis din bil er nødvendig pga. sygdom eller handicap (du eller dine børn)

Loven beskytter personer eller disses børn, der pga. sygdom eller ”legemlige mangler” ikke kan bruge andre transportmuligheder.

Retsplejeloven § 515, Stk. 2.
Udlæg kan ikke foretages i hjælpemidler, som er nødvendige på grund af legemlige mangler eller sygdom.

Det kunne f.eks. være en handicapbil, som normalt er ”fredet” for udlæg og tvangsauktion.

I nogle tilfælde kan bilen også fredes, hvis den er nødvendig pga. dit barns fysiske/ psykiske sygdom eller handicap.

Undtagelser fra reglerne

Selv om alle de nævnte punkter overholdes, er det dog ikke sikkert, at din bil bliver fredet fra udlæg eller tvangsauktion. Alle situationer vurderes individuelt.

Hvis din bil f.eks. er meget værdifuld, kan det vurderes, at du skal sælge bilen og købe en anden ”fornuftig” bil, der kan opfylde dine behov inden for rimelighedens grænser.

Så hvis du f.eks. er kørende sælger, vil det næppe blive accepteret, at du kører rundt i en Ferrari.

Loven er formuleret i generelle vendinger og det er fogeden, der suverænt vurderer og har det sidste ord i første omgang. Hvis du er utilfreds med beslutningen, har du mulighed for at klage.

{ 67 kommentarer }
{ 67 kommentarer… add one }
 • Tonni. 16. marts 2018, 10:17

  Kan de tage en bil der koster 5000 …..er der nogle krav hvor meget den er værd før de kan tage den

  • Berthel Lehmann 16. marts 2018, 12:42

   Hej Tonni
   Kreditor kan godt tage udlæg i en bil til 5.000,- eller under.
   Det er dog ikke ofte at kreditorer tager udlæg i biler, der er mindre end 10.000,- værd.

 • Jytte Hartmann 21. februar 2018, 19:58

  Jeg er gift og har særeje, Mit hus går på tvangsaksion . Mit spørgsmål er må min mand eje en bil selv om han har kasuneret for mig i huset og ikke kan betale det skyldige beløb, han har handicap skilt,da han er meget dårlig gående,og derfor ikke kan undvære en bil .Jeg har en bil fra 19.99 som skal til ophug til Oktober. Vi er begge folkepensonister min mand er erklæret insovent,da han havde hus for mange år tilbage,han er 73,jeg er 69 år. Mvh Jytte Hartmann. PS mener at vi har hørt man må have 1 bil til 10.000 pr husstand,så 20.000 for os begge,er det korekt ?

  • Berthel Lehmann 23. februar 2018, 11:50

   Hej Jytte
   En bil er normalt beskyttet for tvangssalg, hvis den er nødvendig i forhold til f.eks. handicap.
   Reglen om 1 bil pr. husstand og lignende eksisterer ikke.
   Det handler om, hvorvidt der er brug for den eller ej.

 • Jacob 10. februar 2018, 08:23

  Hej
  Jeg har givet min kæreste en brugt bil til 20.000. Da den skulle synes, var vurderingen, at de reparationer, der var nødvendige for at den kunne blive godkendt, ville være for stor en udgift (mellem 6000 – 8000 kr). Derfor foreslog mekanikeren at overtage bilen så den kunne bruges til reservedele. Dette forslag sagde min kæreste ja til. Men den føromtalte mekaniker valgte så at reparere bilen med henblik på videresalg. Men det kunne mekanikeren umiddelbart ikke, fordi der var gjort udlæg i bilen, hvilket min kæreste blev MEGET overrasket over. Mekanikeren tilbød så, at min kæreste kunne tage bilen tilbage for 3000 kr. Det sagde min kæreste ja til. Det var en lidt lang forklaring på et ret simpelt spørgsmål der er følgende: Kan kreditor godt gøre udlæg i bilen, uden at oplyse debitor (min kæreste) om dette ? Hvis nej – hvordan bliver debitor oplyst om dette?

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 11:44

   Hej Jacob
   Udlæg kan kun foretages i fogedretten.
   Dette oplyses til møde i fogedretten.
   Hvis den er købt med udlæg, oplyses man det ikke. Derfor skal man altid undersøge, om man evt. køber en bil med udlæg i.

 • Bettina 8. februar 2018, 17:25

  Jeg har en bil med udlæg. Min gæld er ikke misligholdt og jeg går nu og tænker på at anskaffe ny bil. Ved godt at mine kreditorer skal have de penge jeg får ved et salg, men kan bilen bruges som udbetaling hos en bilforhandler? Altså forsvinder udlægget når bilen ikke længere er min? Hvis ikke, kan forhandleren jo ikke sælge bilen videre. Rart at vide INDEN man skal forklare sig hos en forhandler.

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:12

   Hej Bettina
   Udlægget følger bilen, selvom den skifter ejer.
   Så du kan ikke bruge bilen som en ny udbetaling.

 • Kristina Brandt 3. februar 2018, 01:29

  Hej
  Det drejer sig om at der er blivet taget et udlæg i min bil, som jeg syntes er helt urimelig.
  Lidt fortalt, for 4-5 år siden fik jeg et advokatfirma om at køre en sag for mig, ang. et hus som jeg ville undgår at det kom på tvangaktion, vi aftaler et beløb, og derefter går han igang, med min hjælp til følge, jeg skulle også være med til at ringe og osv. men lige hjalp det, jo mere der blev gravet jo længere tid tog det.
  Med et er jeg noget til at jeg har opbrugt min aftale med det beløb som er blevet aftalt, (historien bliver afkortet en del, så jeg håber på at der forståes hvad jeg mener. )
  Jeg siger så okay, og huset kommer på tvangaktion.
  Men de sender mig en regning fra advokaten at jeg skal indbetale det ekstra som de mener at jeg fik sagt at han skulle forsætte sagen.
  Men den ene dag tager det anden, huset kommer på tvangaktion og jeg bliver nød til at flytte, kommer jeg til at underskrive et forlige med et mdr beløb, og jeg siger nej til det, da jeg mener at jeg ikke havde brug for ekstra, tager de udlæg i min bil, de er jo advokater og kender alt til lov og regler, så her ved jeg ikke hvad jeg kan gøre, kan de gøre mig noget, udover at gælden bliver større og større, og kan sådan noget blive forældet

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 10:03

   Hej Kristina
   Du kan læse om forældelse i artiklen “Forældelse af gæld“.
   Jeg er ikke jurist og hvis du skal have hjælp til en sag, hvor du mener at være uretfærdigt behandlet, skal du kontakte en advokat.

 • Mia 12. januar 2018, 23:04

  Hej.

  Jeg er blevet skilt, er enlig mor til 3, og har ikke råd til at betale gæld. Jeg vil købe en bil til ca 15.000kr. som jeg må låne penge af min far. Hvis bilen står i mit navn, vil fogedretten tage min bil, selvom jeg har lånt pengene af min far til bilen?
  Jeg skal bruge bilen, da jeg kører børnene i skolen og jævnligt til sygehuset pga kræftkontrol. Er sygemeldt pga 2 trafikulykker og kræft.
  Skal vi lave lånekontrakt mellem mig og min far for de 15.000kr? Så han har “pant” i min bil, at man ikke kan lægge udlæg i min bil eller tvinge bilen til tvangaktion?

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 16:08

   Hej Mia
   Hvis din far står som ejer af bilen, kan dine kreditorer ikke tage udlæg i den.
   Det er meget naturligt, da han jo sådan set ejer den.

 • Tanja Wilde 31. december 2017, 17:56

  Hej Berthel

  Der bliver måske taget udlæg i min bil far 2003, som har en værdi af 20.000 kr. Jeg har et fleksjob hvor jeg kører fra kunde til kunde og jobbet kræver egen bil. Hvis bilen bliver solgt på tvang, mister jeg dette job (jeg har godt nok et deltidsjob ved siden af, hvor bil ikke er et krav).

  Ud fra dit svar på tidligere spørgsmål kan jeg forstå, at jeg ikke kan være sikker på, at bilen ikke bliver solgt på tvang på trods af ovenstående.

  Men jeg har noget familie, som gerne vil stå som ejer eller medejer af bilen, hvor jeg bliver registreret bruger. Ville det være ok at gøre sådan for at beskytte bilen for udlæg? Og vil det være nok at have en anden medejer, hvis jeg blot vil undgå tvangsauktion?

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 14:22

   Hej Tanja
   Hvis din bil er nødvendig for opretholdelse af dit arbejde, kan der tages udlæg, men ikke tvangssalg.
   Jeg er økonomisk rådgiver og rådgiver naturligvis ikke i, hvordan man kan snyde kreditorer og skjule værdier.

 • Nick 28. december 2017, 01:46

  Hejsa,

  Jeg er i den uheldige situation at jeg er kommet bag ud med afdrag på min bil som er købt med ejendomsforbehold med 20% udbetaling.

  Der er dog tinglyst yderligere udlæg som 2. prioritet for noget andet gæld.

  Kreditor som har ejendomsforbehold har taget sagen i fogedretten hvor de beder om tilbagelevering af bil.
  Bilens værdi er omkring restgælden.

  Faktisk ønsker jeg blot at komme at tilbagelevere bilen og har fortalt kreditor dette.
  Kreditor har sendt mig en frivillig aftale om tilbagelevering. Men der i står der ikke må være foretaget udlæg i bilen.

  Men kan dette overhoved lade sig gøre i eller uden for fogedretten når der er udlæg i bilen?

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 14:15

   Hej Nick
   Du skal have fat i en jurist (købeloven), hvis du skal have en sådan vurdering.
   Det er desværre ikke min spiskompetance.

 • Michal Rosenkjær 16. november 2017, 22:16

  Hejsa

  Jeg har en Kreditor, som har taget udlæg i min bil. Det er eneste bil i husstanden og min kone bruger den dagligt på job. Hun bliver nødt til at sige sit job op, hvis den bliver solgt og nu har jeg fået en besked om netop dette vil ske på tvangsauktion. Har jeg en mulighed for at klage? Eller kan jeg omregistrere den i hendes eller vores fælles navn, da den lige nu kun står i mit?

  Med venlig hilsen

  Michal

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:27

   Hej Michal
   Jeg vil anbefale, at du kontakter fogedretten og forklarer situationen.
   Hvis det ikke hjælper kan du klage over afgørelsen.

Skriv en kommentar