≡ Menu

Lønindeholdelse

Lønindeholdelse: SKAT bestemmer suverænt, hvor meget du skal afdrage

Lønindeholdelse: SKAT bestemmer suverænt, hvor meget du skal afdrage

Lønindeholdelse er den “strengeste” metode, som bruges i danmark for at inddrive gæld. Det er kun SKAT, der kan foretage lønindeholdelse og KUN for gæld til det offentlige.

Kort sagt har SKAT opgivet at lave en frivillig betalingsordning med dig og derfor trækker de nu penge direkte fra din indkomst, INDEN du får den udbetalt.

Hvilken slags gæld kan indkræves med lønindeholdelse?

Det kan være al form for gæld til det offentlige som f.eks.:

 • Parkeringsafgifter
 • TV licens
 • Tog og bus bøder
 • Studielån
 • Tilbagebetaling af kontanthjælp
 • Restskat
 • Gæld til Politi
 • Gæld til kommuner
 • Gæld til daginstitutioner
 • Underholdsbidrag

Hvornår bruger SKAT lønindeholdelse?

Hvis du for eksempel skylder kr. 20.000,- til Uddannelsesstyrelsen (studielån) skal du i første omgang lave en betalingsaftale med Uddannelsesstyrelsen.

Hvis du ikke overholder denne aftale, vil du modtage rykkere og hvis du ikke reagerer på disse eller ikke kan lave en ny ordning, som de accepterer, vil de sende din studiegæld til SKAT Inddrivelsescentret, som nu vil overtage tjansen og sørge for at få penge fra dig.

Inddrivelsescentret vil i første omgang forsøge at lave en frivillig betalingsaftale med dig. Altså en aftale om et bestemt beløb til afbetaling hver måned. De er ikke nemme at danse med og ofte dikterer de, hvor meget det skal være. For det meste er det et beløb, de bestemmer.

Hvis du ikke overholder eller accepterer denne ordning, vil Inddrivelsescentret bruge lønindeholdelse som sidste udvej.

Hvor mange penge trækker de?

Det er individuelt, men SKAT har en “tommelfingerregel” de bruger for at udregne, hvor meget de vil trække hver måned.

SKAT tjekker din økonomi og beslutter størrelsen på dine afdrag

SKAT tjekker din økonomi og beslutter størrelsen på dine afdrag

Som hovedregel vil de regne dine boligudgifter ud og give dig kr. 6.150,- til rådighed oveni (2017). Så hvis dine udgifter til boligen er kr. 5.000,- om måneden, vil de lade dig beholde kr. 11.150,- og tage resten af din indtægt til afbetaling af gælden.

Rådighedsbeløbet kan dog forøges, hvis du har nødvendige særlige udgifter som f.eks. samvær med børn og medicin.

De tager ikke hensyn til udgifter som f.eks. transport, a-kasse, forsikring og andre kreditorer.

Hvordan foregår det?

SKAT vil regne ud, hvor meget du skal betale om måneden ud fra dine indtægter og udgifter. Du skal udfylde et simpelt budgetskema, hvor de mest basale faste udgifter skal oplyses.

Se skemaet her.

Ud fra disse tal regner de ud, hvor meget du skal betale hver måned. Hvis du ikke udfylder dette skema, vurderer SKAT selv hvad du skal betale.

De regner derefter ud, hvor meget de skal sætte din skatteprocent op for at få disse penge. Så hvis du f.eks. betaler 40% i skat, kan de automatisk sætte den op til f.eks. 70%.

På den måde får de nemt og sikkert pengene.

Vil min arbejdsgiver få besked om lønindeholdelse?

Det kan give røde ører! Ingen ansat kunne tænke sig, at arbejdsgiveren modtager et brev fra SKAT med information om at din skatteprocent skal sættes voldsomt op.

Men slap du bare af! Det sker helt automatisk. Arbejdsgivere modtager IKKE brev fra SKAT om situationen. Langt de fleste arbejdsgivere har et automatisk system der regner ud, hvor meget der skal overføres til din konto og hvor meget SKAT skal have.

Kun mindre virksomheder, der laver løn manuelt og kigger på tallene, vil kunne “opdage” den pludselige høje skatteprocent.

For ikke mange år siden, modtog arbejdsgiveren et brev fra SKAT, hvori der stod, at den ansatte fik foretaget lønindeholdelse. Det sker ikke mere.

Kan jeg ændre min skatteprocent ved lønindeholdelse?

Som udgangspunkt, glem det!

Kun i helt særlige tilfælde, hvis din økonomi ændrer sig eller ved andre særlige omstændigheder. Det kan f.eks. være udgifter til medicin eller udgifter til handicap, børn osv. Hvis du skal overbevise Inddrivelsescentret om at ændre din skatteprocent til din fordel, skal du virkeligt have gode argumenter og usædvanligt gode talegaver!

Er der overhovedet noget positivt ved lønindeholdelse?

Hmm, det kan godt være svært at se, når du bliver tvunget til noget mod din vilje. Hvis du kan undgå lønindeholdelse, vil jeg anbefale det. Hvis ikke, må du forsøge at finde det positive frem.

Nu bliver gælden “høvlet” ned med mest muligt hver måned. På den måde slipper du for fristelsen til at bruge penge på unødvendige ting og i stedet får du betalt din gæld hurtigst muligt.

Skriv nedenfor, hvis du har spørgsmål til lønindeholdelse

Comments on this entry are closed.

 • Kenneth Dalsgaard Olsson 18. februar 2018, 19:05

  Hvis man henvender sig og får en afdragsordning på sin gæld til skat, kan skat så efterfølgende lønindholde selvom man overholder sin aftale..
  Mvh

  • Berthel Lehmann 19. februar 2018, 05:22

   Hej Kenneth
   Normalt gør SKAT ikke dette. SKAT laver dog pt. ikke betalingsaftaler, så man skal indbetale til sin skattemappe frivilligt.

   • Kenneth Dalsgaard Olsson 19. februar 2018, 12:31

    Kan finalsiel stabilitet lønindholde ?
    Mvh

    • Berthel Lehmann 19. februar 2018, 15:07

     Hej Kenneth
     Det er kun gældsposter til det offentlige, der kan lønindeholde.
     Din gæld skal som hovedregel være stiftet i det offentlige.

     • Kenneth Dalsgaard Olsson 20. februar 2018, 11:27

      Mange tak for svar ???? lige et tillægs spørgsmål, stiftede gæld til et pengeinstitut tilbage i 2002, i forbindelse med selvstændig virksomhed, banken eksisterer ikke længere og gælden er overdraget til finalsiel stabilitet. Bliver sådan gæld nogensinde forældet? Mvh

 • Tinna petersen 11. februar 2018, 19:37

  Hej

  Mit spørgsmål går på at min mand kører lastbil som ansat i firma

  Han får en fartbøde hvilken kommer i firmaet navn må firmaet lave lønindhold på denne eller skal den inddrives på anden måde

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 11:49

   Hej Tinna
   Det kan jeg ikke svare dig på. Kontakt evt. fagforeningen.

 • Sarah 26. december 2017, 15:02

  Hej Berthel,

  Jag är svensk som bor och arbetar i Danmark. Jag har kreditskulder hos kreditinstituten Eurocard och Bank Norwegian i Sverige på 70 000 SEK respektive 100 000 SEK. Jag skulle vilja fråga om de svenska kreditinstituten kan vända sig till danska SKAT eller danska inkassobolag för att begära att hålla inne min lön samt avdrag från min lön?

  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning,
  Sarah

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 14:07

   Hej Sarah
   I Danmark kan og må SKAT ikke inddrive gæld for private virksomheder.
   De kan dog bruge det danske retsvæsen (inkasso/ fogedretten).