≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

 
{ 657 kommentarer }
{ 657 kommentarer… add one }
 • Mia 20. juni 2017, 10:25

  Hej

  Jeg havde oprettet en betalingsaftale på den gammel gæld, og overholdte den flittigt.
  Jeg var blevet slettet fra RKI. Men så pludselig skriver inkasso firmaet at jeg skal overgå til et andet – jeg er godtroende okay, og modtager et brev fra det nye inkasso firma der ellers truer med fogeden – jeg underskriver, at jeg forsat ønsker samme afdragsordning. Ugen efter modtager jeg et brev fra RKI, at jeg er blevet registreret igen – med den samme gamle gæld!!!??

  Kan de det? Er der noget jeg kan gøre? :-(

  • Berthel Lehmann 20. juni 2017, 10:27

   Hej Mia,
   Du bør kontakte Experian (RKI) og klage over registreringen.

 • Pernille 19. juni 2017, 21:57

  Får banken automatisk at vide, når man ikke længere står registreret i RKI. Eller skal jeg selv oplyse dem om det. ? Pt. ved jeg, at når de slår mig op i deres system, så står der registreret i RKI.

  • Berthel Lehmann 20. juni 2017, 08:47

   Banker har forskellige systemer, så jeg kan ikke svare dig på, hvordan og hvor tit netop din bank indhenter oplysninger fra RKI.

 • Mette 11. juni 2017, 01:18

  Er der et sted hvor man se alt sin gæld og den som bliver slettet efter de 5 år hos rki

 • Michella petersen 29. maj 2017, 10:12

  Hejsa.

  Jeg har et spørgsmål, hvis man har været registret i RKI i 5 år og gælden er slettet der fra (gæld til en boligforeningen) kan boligforeningen så registrere en i RKI igen?

  Havde gæld ved tidligere boligforeningen som dengang hed højstrup, men den er åbenbart blevet til en anden boligforening nu- som så hedder Civica, dem har jeg modtaget brev fra idag som skriver:

  Vedr afvisning af udlejning i Civica.
  Dine forpligtelser i din lejeaftale vedr Lærkeparken 8
  er misligholdt på grund af forfalden gæld.

  I henhold til bekendtgørelse om udlejning af alm boliger afviser vi således udlejning til dig i Civica.

  Civica’s tilgodehavende udgør kr. (Beløb)

  Når det skyldige beløb er betalt vil du igen kunne optages på venteliste og komme i betragtning til anden bolig.

  Den manglende betaling medfører, at du bliver indberettet til RKI registreret. Vi skal samtidig gøre opmærksom på, at sagen overgives til inkasso.

  Venlig hilsen
  Jens Pilholm
  Direktør

  Det er ca 6 måneder siden at RKI slettede gælden fordi de 5 år var gået. Undre mig over at de skriver “vedr afvisning af udlejning” da jeg slet ikke har søgt boligere hos dem, var ikke engang klar over at det nu hed Civica og ikke højstrup- som det hed dengang jeg boede til leje ved dem.

  Hvad skal jeg forholde mig til ang rki registring, må de gerne registrere mig igen nu hvor det ikke er højstrup længere.

  Mvh Michella.

  • Berthel Lehmann 29. maj 2017, 16:08

   Hej Michella,
   Man må kun registreres i RKI én gang for den samme gældspost. Også selvom de har skiftet navn eller andet.

 • Rachid 28. maj 2017, 15:08

  Hvis jeg er slettet i rki…skylder jeg så ikke pengene mere ???

  • Berthel Lehmann 29. maj 2017, 16:04

   Hej Rachid,
   Jo, du skylder stadigt pengene.

 • Claus 24. maj 2017, 15:12

  Hej

  Jeg vil lige høre dig hvis en kreditor har regristret dig i RKI og den er ud af rki kan samme gæld så stå i debitor registret med en anden dato dvs at man egentlig er regristret over måske 7- 8 år på samme gældspost

  • Berthel Lehmann 25. maj 2017, 10:21

   Hej Claus,
   Nej. Du må max. være registreret i RKI eller Debitor Registret eller begge i max. 5 år fra den dag, hvor kreditor kunne registrere dig.

 • Malou Melsted 18. maj 2017, 23:57

  Hej
  Jeg har et spørgsmål angående Mobilepay?
  Er det korrekt at man ikke kan benytte Mobilepay hvis man er registreret i RKI?
  På forhånd tak
  Venlig hilsen
  Malou

  • Berthel Lehmann 25. maj 2017, 09:56

   Hej Malou,
   Det kan jeg ikke svare dig på. Kontakt evt. din bank for at få svar.

 • Karsten 16. maj 2017, 12:05

  Hejsa.

  Min svigerfar der er registreret i RKI afgik ved døden i sidste uge. Dagen før han døde overførte en af arvingerne de penge han have på sin konto til sin egen. Det var afdødes ønske at give denne gave. Skifteretten oplyser at pengene skal betales tilbage og indgå i boet? Hvordan står man juridisk set?

  • Berthel Lehmann 18. maj 2017, 07:24

   Hej Karsten,
   Jeg er ikke jurist og arveret er ikke mit speciale.
   Derfor vil jeg anbefale, at du kontakter retshjælpen i dit område eller en jurist.

 • Maria 28. april 2017, 11:48

  Hej Berthel.

  Jeg har været udsat for en bolig haj, som i sin tid udskrev en enorm falsk regning til mig i 2010 ved fraflytning af en lille 1 værelses lejlighed, som jeg desværre aldrig fik gjort indsigelser imod, da jeg ikke forstod den slags i sin tid. Han har jagtet mig lige siden og har ligeledes stået i rki for regningen og blevet slettet efter 5 år. Nu har jeg igen igen fået samme regning, dog fra nyt firma, som truer med en ny registrering, som dig denne gang skal gå gennem debitor registret.
  Må de godt gøre det? – Jeg nægter at betale en regning, som er opstået grundet bedrageri, men ville også være træt af, at jeg ingen mulighed har for forbedring i de næste 5 år pga endnu en registrering :(
  Er heller ikke en dårlig betaler.. Har snart afviklet al min gæld, men vil ikke betale for noget jeg ikke skylder…

  • Berthel Lehmann 1. maj 2017, 14:34

   Hej Maria,
   Da der kan være tale om bedrageri er det uden for mit område.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter en advokat (evt. gratis retshjælp) for at få hjælp.

Skriv en kommentar