≡ Menu

Gæld til det offentlige

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

SKAT er den kreditor, der har de bedste muligheder for at hente penge hos dig

Det offentlige har langt mere effektive måder at inddrive gæld på end andre kreditorer. I forhold til finansieringsselskaber og andre långivere kan det offentlige gøre udlæg i din løn, og deres muligheder for at tage udlæg i dine ejendele er langt mere effektive.

At skylde penge til det offentlige

Når du har fået for meget udbetalt i f.eks. boligydelse eller modtager en regning på for lidt betalt skat, kan du normalt lave en frivillig betalingsaftale.

Hvis du ikke overholder denne aftale, vil den offentlige kreditor sende sagen videre til Inddrivelsescentret, der så vil indkræve det skyldige beløb.

Inddrivelsescentret er det offentliges ”inkassofirma”.

Det er den mest ”magtfulde” instans, når det gælder inddrivelse af penge, som du skylder det offentlige.

Inddrivelsescentret vil lave en betalingsaftale med dig. Alt efter gældens størrelse kan du lave en aftale med dem, uden at de kræver alt for meget i månedlig betaling.

Hvis din gæld er stor, eller hvis du ikke overholder betalingsaftalen med Inddrivelsescentret, vil de ”skrue bissen på”.

Først vil de indkalde dig til en samtale, som kan sammenlignes med et besøg i fogedretten. De vil kræve et budget med dokumentation og spørge dig om din formue, værdier m.m. De vil så kunne tage udlæg i de ejendele, de mener, du kan undvære og sælge dem på auktion.

Læs om, hvad de kan tage udlæg i, i artiklen “Om udlæg i fogedretten og hos pantefogeden“.

Hvis de vurderer, at du har noget, der kan tages udlæg i, sendes pantefogeden til dit hjem.

Lønindeholdelse

Hvis du ikke har nogle værdier, de kan tage udlæg i, kan de foretage lønindeholdelse. Det betyder, at de vurderer, hvor meget du skal betale om måneden og sætter din skatteprocent op med omgående varsel, så de automatisk får inddrevet den månedlige betaling.

Lønindeholdelse er deres sidste og mest magtfulde mulighed for at indkræve de penge, du skylder dem. Lønindeholdelse foretages kun, når du ikke har overholdt den aftale, du lavede med dem første gang.

Når du skylder penge til det offentlige, vurderer de, hvor meget du skal betale i afdrag om måneden. Under almindelige omstændigheder kan man dog lave en aftale med dem om mindre ydelser, hvis dit lån ikke er særligt stort.

Inddrivelsescentret tager ikke hensyn til dine øvrige kreditorer. De har ”førsteret” og tager dit månedlige overskud ud over penge til det mest nødvendige for at kunne leve og betale de mest nødvendige faste udgifter.

Tips

Inden du laver nye betalingsaftaler med dine øvrige kreditorer, skal du altid være sikker på, at din aftale med et offentlige er på plads og sikker. De er nemlig ikke til at forhandle med, i modsætning til de andre kreditorer.

Hvis du ikke kan overholde den aftale, du har indgået med dem, eller får akut brug for penge til nødvendigheder, skal du kontakte dem og bede om at få lov til at sætte aftalen på ”stand-by” i en kort periode.

Når din betalingsaftale med det offentlige er på plads, kan du fordele det resterende overskud til de øvrige kreditorer.

Hvis du har helt særlige nødvendige udgifter, vil de tage hensyn til det.

F. eks. udgifter til samvær med egne børn, der ikke er hjemmeboende, udgifter til medicin, hjælpemidler til handicappede m.m.

(Denne artikel er et uddrag fra e-bogen “Få styr på din gæld“, skrevet af Berthel Lehmann)

Comments on this entry are closed.

 • Finn 17. november 2016, 12:19

  Hej Berthel,
  Jeg har en gæld til Skat for grundskyld, ca. kr. 11.000.
  Skat har sendt mig et brev med tilsigelse til møde vedr. udlægsforretning primo december.
  Her vil de foretage udlæg i min ejendom for gælden.
  Jeg kan formentlig betale beløbet inden for 3 måneder, men som jeg forstår dem foretager de udlæg under alle omstændigheder, hvis beløbet ikke er betalt inden mødet.
  Mit spørgsmål: Kan du sige noget om proceduren for udlægsforretningen og hvor lang tid, der går inden de evt. sætter ejendommen på tvangsauktion?
  Venlig hilsen
  Finn

  • Berthel Lehmann 17. november 2016, 13:29

   Hej Finn,
   Jeg formoder, at de tager udlæg i ejendommen. Hvis du kan tilbyde dem en betalingsordning, hvor du kan betale restgælden på nogle måneder, er de tit samarbejdsvillige.
   Jeg har ingen mulighed for at svare på, hvor længe der går.
   Det kommer an på, hvor travlt de har og hvor travlt de andre instanser har.
   Proceduren er ofte meget enkel. Der tages udlæg i ejendommen. I aftaler evt. en betalingsordning.

 • Sanne Nielsen 10. oktober 2016, 23:03

  Min mand har et barn fra tidligere ægteskab, men han er i øjeblikket uden indtægt og han har ingen opsparing. Er jeg forpligtet til at betale hans børnebidrag? Og hvis ikke, kan det offentlige så foretage udlæg i vores fælles aktiver, f.eks. Hus og bil?

  • Berthel Lehmann 11. oktober 2016, 13:20

   Hej Sanne,
   Det er ikke dit ansvar eller forpligtelse. Hvis han ikke kan betale, betaler staten og han kommer til at skylde pengene til staten.
   Vedr. udlæg kan du se mere her:
   https://www.familieadvokaten.dk/emner/643.html#8 (se 8)

 • Allan 20. september 2016, 10:41

  Hej – Jeg havde en skattegæld fra 2010 (personskatterestance fra salg af ejendom og en arbejdsmarkedsbidragsrestance). Jeg har siden boet i udlandet og og har ikke betalt noget af gældet tilbage i den periode. I december 2015 ringede jeg til Skat og bad om et girokort så jeg kun betale gældet plus rente tilbage. Det fik jeg med posten og jeg betalte hele beløbet til Skat i foråret 2016. For 2 uger siden fik jeg alle pengene retur. De dukkede bare op på min bank konto. Da jeg ringede til Skat sagde de at jeg havde fået pengene tilbage da gældet var forældet.
  1) Kan det passe at ens skattegæld bliver forældet?
  2) Bliver jeg registreret som dårlig betaler? Jeg vil gerne hav et boliglån.
  3) I min skattemappe for 2016 står der at jeg stadig har en restance. Hvorfor er det ikke opdateret?

  • Berthel Lehmann 27. september 2016, 07:27

   Hej Allan,
   Ja, skattegæld kan sagtens blive forældet. Du bliver ikke registreret som dårlig betaler, da du jo ikke har nogen gæld at betale.
   Jeg kan ikke svare dig på, hvordan oplysningerne ikke er opdateret i din skattemappe. Det kan du spørge SKAt om.

 • Niels 27. juni 2016, 23:53

  Jeg har offentlig gæld, der er overgået til inddrivelseskontoret.
  Jeg er ved at søge job på en skole i den kommune, hvor jeg skylder penge.
  Kan/må min nye arbejdsgiver se eller trække oplysninger på mig vedr. min gæld til det offentlige?

  • Berthel Lehmann 10. juli 2016, 10:19

   Hej Niels,
   Det spørgsmål ligger uden for mit område, så jeg kan desværre ikke svare dig.
   Du kan evt. spørge din fagforening, hvis du er medlem af en sådan.

 • Ole H 25. maj 2016, 09:37

  Hej Berthel
  Jeg har to spørgsmål :)
  1. Jeg får snart en gæld til skat, som jeg ikke umiddlbart kan betale. Jeg er dog også blevet gift for 8 måneder siden. Når skat nu skal indrive gæld. Kan de så også inddrage min ægtefælle i det morads? Altså kan de gøre udlæg i hendes lille private opsparing (15 000 kr. og bil til en værdi af 15 000 kr.) for at få pengene hjem.
  2. Jeg er selvstændig og skal snart aflevere regnskab. Min ægtefælle har lige opdaget, at de ikke udbetaler hendes overskydende skat, før mit regnskab er afleveret. Betyder det at de bare beholder hendes penge, såfremt at jeg skal tilbagebetale skat?

  • Berthel Lehmann 12. juni 2016, 10:23

   Hej Ole,
   Vedr. din gæld til SKAT er hovedreglen, at gæld er personlig og derfor kan din ægtefælle normalt ikke drages til ansvar.
   Kun i særlige tilfælde kan ægtefællen også hæfte. Det er f.eks. hvis det vurderes at ægtefællen har været med til at bruge de penge, som egentlig skulle tilfalde SKAT.
   Vedr. overskydende skat er det lidt uden for min ekspertise. Kontakt en person med mere viden om dette.

 • Sandra 27. april 2016, 17:06

  Hej jeg skulle ha haft nogle penge tilbage. Skat ved en fejl, som nu er blevet rettet. Men men men det siges fra skat at jeg har fået dem udbetalt, men det er de ikke blevet i stedet bare tilbage holdt. Det eneste offentlige gæld jeg har er SU lån, som jeg betaler af på. De siger så at jeg har fået for meget udbetalt efter rettelsen, og derfor skylder 3/4 af pengene til dem. Som jeg SKAL betale tilbage, fordi de har trukket se penge fra mit SU lån…? Det plejer de da ikke at gøre? Og er det noget jeg kan gøre noget ved?

  • Berthel Lehmann 28. april 2016, 07:08

   Hej Sandra,
   Hvis du har gæld til SKAT har de ret til at modregne det i evt. overskydende skat.
   Det kan man ikke gøre noget ved.

 • Pia Ritto 22. april 2016, 08:47

  Hej Hvor kan jeg gå ind og se hvor stor min gæld er til det offentlige . og jeg mener se det med beløb på og hvad det er . Man kunne i gamle dage men ved ikke om det er væk nu . mvh Pia

  • Berthel Lehmann 24. april 2016, 06:29

   Hej Pia,
   SKAT har pt. rod i deres system og nogle gældsposter kan i nogle tilfælde ikke ses i skattemappen.
   Herunder gæld til SKAT inddrivelse.
   Du kan dog se andre gældsposter i din skattemappe.

 • Nadia 19. april 2016, 11:05

  Hej.
  Jeg er samboende med min kæreste og vores 2 børn. Vi taler om at blive viet.. Men her kommer så spørgsmålet. Jeg har en gæld til skat (jeg har en afdragsordning). Kan det at vi gifter os have en negativ konsekvens for min kæreste, i forhold til at vi ejer et hus og en bil og har fælles lån??
  På forhånd tak.
  Mvh Nadia.

  • Berthel Lehmann 24. april 2016, 05:58

   Hej Nadia,
   SKAT kan tage udlæg i dine værdier. Dette ændrer sig dog ikke, om i er gift eller ej.
   Fælles værdier og fælleslån er fælles under alle omstændigheder.

 • Tina 18. april 2016, 11:45

  Jeg vil gerne søge om eftergivelse af min su gæld, men er lidt i tvivl om hvordan jeg skal udfylde nogle af felterne. Findes der en vejledning et sted?

  • Berthel Lehmann 24. april 2016, 05:49

   Hej Tina,
   Hvis du er i tvivl om nogle felter vil jeg anbefale, at du kontakter SKAT for hjælp.

 • Ulrik 15. april 2016, 10:21

  Hej.

  Jeg stod til at modtage ca 5000kr fra skat, men kunne se at beløbet var tilbageholdt pga evt modregning af gæld til det offentlige. Indtag kontaktede jeg dem så for at hører om, hvad det drejede sig om. De oplyste at jeg havde en gæld for manglende betaling af grøn ejerafgift tilbage fra nok 2012 og frem til marts 2013. Da fladt tiøren for mig og jeg husker at tilbage i 2014 blev jeg kontaktet af skat vedr dette beløb. Den gang nægtede jeg at skylde det beløb da jeg som udgangspunkt altid betaler mine regninger. Jeg har ikke modtaget rykkere for beløbet på noget tidspunkt. Skat ville lige undersøge en ekstra gang og jeg hørte ikke mere. Derfor gik jeg ud fra at de havde fundet problemet og jeg tænkte at det formentlig var en fejl i deres EFI system. Nu vil da så som sagt modregne beløbet i min overskydende skat. Kan de det eller kan jeg påberåbe mig forældelsesfristen på 3 år?

  Jeg er klar over at jeg kan gøre indsigelse men at skulle til at indhente så gamle kontoudtog fra min tidligere bank tror jeg bliver meget problematisk. Det er jo som sagt tilbage fra nok 2012.

  • Berthel Lehmann 24. april 2016, 05:36

   Hej Ulrik,
   Umiddelbart er forældelsen 10 år i denne situation.
   Kontakt SKAT og bed dem om en status.