≡ Menu

Facts om frivillig akkord

Hvis du har oparbejdet en stor gæld og ikke kan overholde dine aftaler længere, har du forskellige muligheder for at lave en ny aftale med dine kreditorer. Frivillig akkord er en mulighed.

Frivilligt forlig er et godt alternativ til gældssanering

Frivilligt forlig er et godt alternativ til gældssanering

En frivillig akkord kan sammenlignes med en gældssanering, som du og kreditorerne laver indbyrdes uden indblanding fra fogedretten, skifteretten eller andre myndigheder.

Din gæld skal som hovedregel være umulig at tilbagebetale indenfor en periode på ca. 5-7 år. Det er dog ikke en betingelse.

En frivillig akkordordning går ud på, at kreditorerne nedskriver din gæld med en vis procentdel. Hvis du f. eks. skylder 2 mio., kan du foreslå alle kreditorerne en dividende på 25 %, hvilket betyder at kreditorerne kun skal have kr. 500.000,- i alt, hvorefter du er gældfri.

Som tommelfingerregel skal du kunne betale hele din gæld af på ca. 5 år. Hvis det ikke er muligt, er det et godt udgangspunkt for at lave en frivillig akkord med dine kreditorer.

 

Lav en oversigt over alle dine kreditorer og regn ud, hvor meget du skylder i alt.

Eksempel:
Kreditor A: kr. 10.000,-
Kreditor B: kr. 60.000,-
Kreditor C: kr. 340.000,-
Kreditor D: kr. 23.000,-
I alt: kr. 433.000,-

Lad os antage, at du efter dine faste omkostninger samt leveomkostninger har kr. 3000,- i overskud om måneden.
Disse 3000,- kan du altså bruge til at betale gæld af til samtlige dine kreditorer.

Planen går ud på, at du nu betaler kr. 3.000,- hver måned, fordelt ligeligt imellem alle kreditorerne i 5 år, hvorefter du er gældfri.

Hvis du i stedet skulle betale hele din gæld på i alt kr. 433.000,-, ville du først have betalt hele din gæld efter 144 måneder (12 år), og som tommelfingerregel skal du kunne betale hele din gæld af på 5-7 år. Derfor er her foreløbigt et godt grundlag for en frivillig akkordordning.

Regn på, hvor meget du vil kunne betale i alt de næste 5 år (60 måneder). I dette tilfælde ville det være kr. 180.000,- (3000,- x 60 måneder)

Kr. 180.000,- udgør ca. 41% af din gæld.

Det vil sige, at du nu kontakter alle kreditorerne og vedlægger dit budget, gældsoversigt med navne og beløb på alle dine kreditorer og beder dem acceptere denne frivillige akkord samt stoppe med tilskrivning af flere renter fremover.

Hvis de accepterer, modtager de hver 41% af det beløb, du skylder dem, fordelt over månedlige indbetalinger over de næste 5 år.

Når de 5-7 år er gået, er du gældfri.

 

Hvorfor skulle kreditorerne gå med til det?

Umiddelbart lyder det måske ikke helt logisk for dig, men i princippet kunne du helt undlade at betale dine kreditorer overhovedet. Altså ville de aldrig modtage én krone fra dig.

Nu har de i det mindste mulighed for at modtage en del af det skyldige beløb, hvilket er bedre end ingenting. Der er dog ikke sikkerhed for, at de accepterer dit forslag. Hvor meget de vil acceptere at tabe, er umuligt at sige, da kreditorerne hver for sig regner på, om løsningen er til fordel for dem.

Krav til at indgå en frivillig akkord

Denne løsning forudsætter, at du ikke har nogen stor gæld til det offentlige, som jo i inddrivelsessammenhænge har en klar fordel og derfor vil tage hele dit månedlige overskud. Derfor vil du ikke have mulighed for at betale andre kreditorer.

Det offentlige kan på lige fod med andre kreditorer kontaktes for indgåelse af frivilligt akkord.

Gennemskueligt budget og dokumentation er meget vigtigt, når du forsøger at indgå en frivillig akkordordning. Det siger sig selv, at kreditorerne ikke ønsker, at du spekulerer i en sådan løsning for at slippe billigere, selvom du egentligt godt kunne betale det fulde beløb indenfor en overskuelig periode.

Hele din økonomi skal være dokumenteret og gennemsigtig for alle kreditorerne. Du skal også have en stabil indkomst og stabile boligforhold. Hvis du modtager kontanthjælp eller dagpenge, vil det være meget svært (læs: stort set umuligt) at få kreditorer med på denne model.

I stedet bør du vente, indtil du er kommet i arbejde igen.

Tips

Hvis du kan, vil jeg anbefale at du først søger gældssanering. Hvis det ikke er muligt, skal du forsøge at lave en frivillig akkord ordning med kreditorerne.

Hvis de ikke accepterer dit forslag, kan du vente noget tid og prøve igen.

På et tidspunkt vil de sandsynligvis være villige til at acceptere et forslag, da tiden taler til din fordel.

Comments on this entry are closed.

 • Lise 20. november 2017, 16:14

  Hvordan er det med gæld til kommunen? Jeg skylder cirka 6000 i gammel gæld til Allerød kommune. Kan man lave akkord med dem, eller handler det her kun om private kreditorer?

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:34

   Hej Lise
   Det er også muligt at lave akkordordninger med det offentlige.

 • martin j 20. juni 2017, 23:26

  hej
  har et par spørgsmål som jeg håber i kan svare på..

  jeg har haft et personlig eget firma i 2 år, hvor der ingen regnskaber af noget art er indgivet . SKAT har så selv fastsat en gæld for manglende skat/moms de 2 år, gælden står til 455000 kr,
  så mine spørgsmål er:
  kan jeg bare acceptere deres udregning ?
  kan skat kræve at man SKAL orøve og lave regnskaberne, trods manglende dokumenter ?
  hvis gælden ender på de 455, er det så muligt af lave en aftale om at nedsætte beløbet ?
  og hvad ville skat normalt kræve i afbetaling pr måned ved sådanne et beløb ?

  hvis der er nogen som kunne smide et godt råd på vejen, ville jeg være taknemmelig!

  mvh martin

  • Berthel Lehmann 27. juni 2017, 14:30

   Hej Martin,
   Du skal have fat på en jurist, der kender reglerne på dette område.

 • A 15. marts 2017, 20:03

  Hej,
  Jeg håber at nogle kan hjælpe i den her situation, vi har tidligere været i kontakt med banken for at få et akkord tilbud, vi gav dem et tilbud og de kom med et andet som vi ikke kunne acceptere, så den er bare gået lidt i dvale siden, vi har ikke gjort mere ved det, og har nu modtaget et brev fra dem med indrivelse til rki, hvilken det har været en gang, kan de godt sende os i rki igen?
  Derud over vil jeg høre om det måske er muligt at forslå dem er nyt tilbud?

  Hilsen
  A :-)

  • Berthel Lehmann 20. marts 2017, 12:26

   Hej A,
   Du kan altid sende dem et tilbud på en ny aftale.
   Hvis i allerede har været registreret i RKI i 5 år for den samme gældspost, må banken ikke registrere jer igen.

 • Jan 10. november 2015, 13:08

  Hej Alle.
  Jeg har tidligere stillet spørgsmål, her og fået svar. Tak for det.
  Jeg har så brugt svar herfra i mine forhandlinger med div. kreditorer. Og har i den forbindelse fået min gæld ud af verden.
  Og for at anskueliggøre at der kan laves aftaler, får i her beløbene:
  Gældspost Forlig til endelig afgørelse.
  208.000 52.000
  42.000 18.000
  6200 1500
  2700 1500
  37.500 12.000
  3200 2400
  Og som i kan se er der ikke nogen fast % sats, men jeg har over de sidste 3 år fået forhandlet gæld for ca. 300.000 ned til 87.500.
  PS. jo tættere en post kommer på at blive slettet i RKI (max 5 år) jo lettere er det at forhandle med kreditor. jeg har IKKE afdraget på noget, og IKKE underskrevet noget som helst. Jeg har udelukkende holdt kommunikation på tlf. (forlænger ikke forældelsesfristen)
  Og har så bedt om et tilbud på mail når vi har lavet en aftale. Og herefter selvfølgelig betalt.
  Håber der er nogen som kan have glæde af min historie.

  • Berthel 10. november 2015, 13:09

   Hej Jan,
   Det er godt gået!

  • Michael 14. juni 2017, 12:02

   Hej Jan.

   Står selv i samme situation – dog er min del af en gæld 3 gange så stor.
   Gad godt høre lidt nærmere om din fremgangsmåde. Du er velkommen til at skrive til min mail – ein@live.dk, på forhånd tak:)
   Michael

   • Morten 23. juni 2017, 20:40

    Hej Jan,

    Der er egentlig også samme situation jeg står i.
    Såfremt du har tid og lyst er jeg også meget interesseret i at høre mere jmd33@live.dk

 • sonja veniota 26. november 2014, 12:17

  Rigtig gode sider, dem skulle alle som er værger vor demente mennesker læse, så kunne de evt. hjælpe dem i tilfælde hvor de har gæld, ryger på tvangsauktion, men ikke en aftale vedr. den gæld, som ikke kunne indfries, så var min mor nok ikke blevet erklæret personlig insolvent efter sin død.

 • Jacob 17. juli 2014, 19:28

  Hej og mange tak for en god og informativ hjemmeside,
  Jeg har et spørgsmål vedr. Etablering af et billån.
  Jeg blev i 2012, efter at mit firma gik konkurs i 2008, færdig med min frivillige akkord og har siden dengang arbejdet mig støt og rolig op til, at jeg idag har en god og stabil indtægt. Jeg gik forleden ind i min bank og spurgte om jeg ikke kunne etablere et billån, jeg har ingen gæld nogen steder og har en særdeles robust privatøkonomi. Dette fik jeg at vide umiddelbart ikke var et problem, jeg skulle bare sende dem de sædvanlige papirer og så skulle det nok ordnes. Disse sender jeg ind og jeg får hurtig et svar tilbage at lånet ikke kunne etableres idet deres database fortæller dem at jeg er igang med en akkordordning med min advokat. Dette forstår jeg ikke, da jeg betalte det sidste salær til min advokat i 2012 og fik selvfølgelig en kvittering og bekræftelse på at akkorden nu var fuldt ud betalt, papirer og kvittering som jeg fik streng besked på af min advokat jeg aldrig måtte miste eller smide ud. Så hvad er sket? Er det bankens egne oplysninger som ikke er blevet opdateret? Jeg står selvfølgelig heller ikke i rki som jeg også har en bekræftigelse på. Jeg har en god opsparing og mit rådighedsbeløb om måneden er lidt over 17 000 kr. Så jeg forstår ikke afvisningen. Håber i kan kaste lidt lys over dette. Jeg har kæmpet som en gal for at tilbagebetale alle kreditorer og lån fra 2008 til 2012 så jeg kunne blive gældfri.

  • Berthel 22. juli 2014, 14:45

   Hej Jacob,
   Tak for spørgsmålet.
   Først og fremmest synes, at det er stækt gået at du har fået betalt din gæld og fået styr på økonomien. Godt gået!

   Dog synes jeg, at det er ærgeligt at du vil låne penge til en ny bil istedet for at spare op til den og måske nøjes med en billigere bil i første omgang.

   Vedr. bankens registreringer kan jeg ikke svare dig. Måske er data af ældre dato.
   Jeg vil anbefale, at du fortæller dem dette. Spørg, hvilken dokumentation banken vil have og skaf dem.

  • Henrik 17. september 2014, 12:00

   Hej Jacob
   (jeg ved, at indlægget er et par måneder gammelt, men din situation giver så mange muligheder, at jeg måtte svare ;-)).

   Nu kender jeg i sagens natur ikke dine preferencer vedr. biler…men i din situation har du jo som sagt mange muligheder, så hvorfor dog vælge den værst tænkelige rent økonomisk (ny bil på afbetaling)?

   Du HAR jo vist, at du kan leve billigt for at nå et mål. Hvorfor så ikke gøre det igen, når det denne gang kan være “for sjov”?

   Følg lige med: køb et “vrag”. Det kan du snildt gøre kontant – den koster højst 10k og højst en tusse/md. i faste udgifter.

   “Straf” nu dig selv ved at køre i den i 12 måneder. Køber du f.eks. en Carina E (så du rigtigt kan føle, at du ofrer dig ;-)), kan du med rimelighed forvente et vedligeholdelsesbudget på kr. 0,- – og går noget galt bytter du den bare til en anden.

   For hver dag du kører i vraget, putter du kr. 300,- i en cigarkasse…

   …når året er gået, skyder du bilen og går ind til en forhandler med cigarkassen i hånden. Det kan f.eks blive til 40% udbetaling på en fem-seks år gammel BMW 5-serie, Mercedes C-klasse eller Audi A6 med lavt km-tal. De resterende 60% koster under 3.000/md i seks år. Og med en sekscifret udbetaling kan jeg garantere dig for, at ingen vil afvise at låne dig penge!

   Du kan også vælge at købe en billigere bil – du kan f.eks. få en fem år gammel Nissan Quasqai uden at låne en krone.

   Du kan altså efter blot ét år yderligere på “smalhals” køre stort set gratis i en almindelig familiebil, eller vælge luksus for det, en lille potte ville koste dig lige nu.

   Kan du klare et år mere, har du “pludseligt” en kvart million – og så er mulighederne endnu større. Hvad med en helt ny familiebil helt uden lån? Eller måske en tilkørt Jaguar? Eller Porsche?

 • Jens Sørensen 13. juli 2014, 20:26

  Hej Berthel
  Jeg har slæbt rundt på gammel gæld der kun er blevet større med årene, hvor jeg faktisk kun har slukket brande (vi er to i hustanden med fælles økonomi)
  Jeg gik konkurs med eget reklamebureau i 1998, i 2000 lavede jeg en saldo ordning med banken og skiftede til anden bank. den øvrige kreditormasse var der stadig.
  Min nuværende bank har lånt os for mange penge – faktisk er blanco gælden til vores nuværende bank 1 million, hvoraf halvdelen er gæld i huset, da vi lagde om til real kredit fra pantebreve, resten er et erhvervslån i forbindelse med virksomhed, som vi nu har afhændet.
  Vi har begge i dag en fast indtægt – samlet 750.000/ år >
  Direktøren i banken som igennem hele forløbet har været vores rådgiver, fratrådte for nyligt – fra den enen dag til den anden, eller fra den en time til den anden..
  Vi har aldrig haft styr på økonomien, men vi har ikke ødslet pengene væk eller levet over evne. Den nye direktør vi slække lidt på renten men tager for sig af indtægterne.. og budgettet er lagt INKL. variabel provision hvilket ikke er holdbart!!
  Nu vil jeg rydde op en gang for alle, idet situation belaster mig psykisk og påvirker mig i jobbet, et job hvor jeg har ansvar, og succes (ansat på 7 år)
  Den totale blonco kreditor gæld er på 3.000.000.- kr. heraf 4 Banker i alt 2 mill
  SKAT 250.000 resten øvrige kreditorer.
  Jeg har 300.000 til rådighed af en “doner”, og SKAT er interesseret i en akkord.
  Vi har en hård hverdag med et barn der er kronisk syg og det kræver en del.
  Jeg vil involvere en advokat kommende uge, med henblik på en akkord på 10 %
  – er det den rigtige vej ?
  Jens

 • Sanne 4. juni 2014, 20:49

  Hej Berthel
  Jeg har gæld i banken som jeg ikke kan overskue at betale tilbage. Det drejer sig om 240.000 kr og det er en kombination af gammelt billån og forbrugslån. Jeg betaler 13.4% i rente og betaler 3500 kr. af på lånet om måneden. Derudover har jeg lån hos anden kreditor på 72.000 (billån) til 5,4% i rente. Min bankrådgiver vil ikke sætte rente eller afdragsydelse ned og det har resulteret i at jeg pt har 748 kr. at leve for om måneden :( det er jo helt håbløst.
  Kan jeg fortælle min rådgiver at det rent faktisk ikke er i overensstemmelse med loven at hun forhindre mig i at have en bare nogenlunde tålelig levevis? Hun har præsteret at afvise både husleje og benzinkort m.m. Må de det uden at jeg har lavet en skriftlig aftale?
  Venlig hilsen
  Sanne

  • Inger Hansen 19. februar 2015, 14:19

   Hej Sanne
   Alt det der har vi også prøvet hos vores bank, efter flere års tovtrækkeri og ingen hjælp.
   Både vores rente var høj og afdragene, men så klagede vi til Pengeinstitutankenævnet,
   over bankens behandling af os, der gik 2-3 dage så blev vi kontaktet af banken, så kunne vi pludselig få en undskyldning, og ca halv afdrag og en rente nedsættelse på ca 14 % fra 20% til 6%. Det koster 200 kr at klage og hvis man får medhold får man pengene tilbage, det gjorde vi. SÅ KLAG

   Hilsen Inger