≡ Menu

Fællesgæld efter skilsmisse – løs konflikten med mediation

Mediation

Af Allan Ohms, Advokat(H), Partner, Advokatmediator, Forum Advokater

Alle ved naturligvis, at en skilsmisse er krævende for begge parter. Men det er nu dem, der har været igennem en skilsmisse, der ved det bedst. Mange overraskes.

Hvad er det, der sker, når to – der engang var vildt forelskede – pludselig ender i en alvorlig konflikt?

Svaret er, at følelserne tager over og når de gør det, så slukker forstanden.

Sluk på kontakten og der bliver mørkt. Og tænk så på billedet af at løbe rundt i mørke, uden at kunne se noget og samtidig med en vilje til at træffe store beslutninger… Ikke godt, vel?

Ofte er økonomien et væsentligt emne. Hvem skal have huset, hvem skal flytte og hvordan skal vi betale?

Begge ved godt – når forstanden er med – at der SKAL findes en løsning, men når følelserne tager over, så bliver det svært. Den ene er ofte bedre stillet end den anden og alting går i hårknude. Der er kun en rigtig vej: fremad.

Få hjælp med mediation

Løsningen er for flere og flere: en advokatmediator. En konfliktmægler.

En særlig uddannet advokat, som hjælper jer med at dæmpe og løse konflikten.

I mange tilfælde kan det lade sig gøre at finde en løsning, sådan at der ”kun” er udgift til én mediator, mens udgiften til to advokater kan spares helt eller delvist.

Få hjælp hurtigst muligt

I flere og flere tilfælde bliver jeg kontaktet tidligt i forløbet af par, der vil gå fra hinanden. Jeg vil her fortælle om nogle af mine erfaringer og opmuntre flere til at overveje at bringe en advokatmediator på banen tidligt i forløbet.

Det er ikke gratis, men en god investering

Det koster penge, men erfaringerne er, at det er muligt at spare penge og ikke mindst at øge muligheden for at nedbrydningen af relationen standses. Der slås en streg i sandet og parterne tager arbejdstøjet på.

Og ved siden af det økonomiske aspekt er – nok så vigtigt – de menneskelige aspekter, hvor der er meget at hente.

For mange år siden kørte Falck med mottoet ”hurtig hjælp er dobbelt hjælp”. Det gælder også i skilsmisse- og børnesager.

Det der sker er, at du får en uvildig tredjepart – mediatoren – som en mulig lynafleder og ”uvildig sparringspartner”. Det hele handler ikke om at skyde på den anden. Fokus ændres til at blive målrettet samarbejde om at indskrænke problemerne og få dem løst hurtigst og bedst muligt.

[adrotate group=”31″]

Mediation åbner for alternative løsninger

Jeg har oplevet, at man ligefrem kunne drive det til at en skilsmisse blev gennemført, men den fælles bolig blev bevaret. Bodelingen kom på plads, men boligen blev opretholdt.

Det er sket ud fra et ønske om at børnene skulle have bedre tid til at vænne sig til den ny situation og når de fysiske hus-rammer har muliggjort det, har dette været en udløber af den frihåndstegning der trives så godt under mediationens rummelighed.

Mindre vidtgående resultater kunne også nævnes, men lad mig bare nøjes med at konstatere, at konfliktniveauet er blevet nedbragt og der er skabt rum til genopbygning af tilliden.

Baggrunden har også været et ønske om at undgå følgevirkningerne af en pludselig stoppen-op for dobbeltøkonomien.

I stedet for at købe to dårlige huse er det fælles hjem opretholdt og økonomien har fået luft, der hvor det modsatte kunne være konfliktoptrappende.

Vi har så hjulpet parterne til en aftale, der tager højde for den ny situation og som forsøger at tage højde for de udfordringer løsningen også indebærer. Det er bestemt ikke uden problemer, men det er alternativet heller ikke.

Her er partsadvokaternes samarbejde naturligvis vigtigt og mediator kan inddrages i ønsket omfang, ligesom parterne hele tiden holdes motiveret til at tage medansvar.

Fokus på samarbejde

Processen kan – hvor parterne har kræfterne til det – være virkelig givende og sætte fokus på det nødvendige samarbejde frem for de unødvendige slagsmål.

Pladsen tillader ikke mange ord om en sikker sidegevinst ved mediation, så kun dette:

Hvis børnene kan undgå at blive en del af jeres konflikt, så giver I dem den største gave I kan give dem. Og omvendt. Mediator kan også hjælpe jer med dette vigtige anliggende.

Mediation koster penge, men i forhold til retssager og resultatet er udgiften ”lille”.

I nogle tilfælde har jeg oplevet, at den mest velstillede har påtaget sig at betale og det har fungeret, selvom den anden part kan føle en vis underlegenhed derved.

Min erfaring er, at hvis det tages op til åben drøftelse, så findes der en løsning.

Sådan kommer du i gang – 1-2-3

Vil du i gang med mediation? Tal først med din partner om det. I skal begge to ville det, ellers virker det ikke. Har du en advokat, så tal også med advokaten om mediation.

Har du ikke, så kan du tjekke ind på Danske Mediatoradvokater. Der kan du læse mere om mediation og få hjælp til at vælge en mediator.

Når I har en mediator, så aftaler I et mødetidspunkt. I mødes og vupti – konflikten kan være løst på kort tid – i nogle tilfælde nogle timer og i andre tilfælde over nogle møder, men som regel altid betydeligt hurtigere end en retssag, der koster penge og kan trække ud i årevis.

I skal videre i livet – på den bedst mulige måde.

I er også velkommen til at sende mig en mail på ao@forumadvokater.dk. Oplys begge mailadresser og telefonnumre, så vender jeg tilbage med forslag om et fælles telefonmøde på et kvarters tid og I kan spørge ind til mulighederne.

Det koster jer ikke noget. Er det ikke et forsøg værd?

Abonnér
Giv besked når

1 Kommentér
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej Allan

Hvor er jeg glad for, at jeg falder over din artikel! For jeg har netop ikke haft mulighed for “at komme videre i livet – på den bedst mulige måde” ….som du nævner.

3 1/2 år efter skilsmissen bor min eksmand stadig i vores fælles hus, og jeg er stadig bundet til et realkreditlån på 1,2 mio, samt et boliglån på 300.000 kr. Det er dog kun ham der betaler på det i øjeblikket, men jeg har også selv en meget høj husleje, og mine tre drenge boende. Han har været alvorlig syg og er ikke i den bedste sundhedstilstand. Jeg er alvorlig nervøs for, at jeg selv og vores drenge på et tidspunkt kommer til at stå med en gæld der i den grad ikke er til at overskue, hvis han skulle gå bort.

Jeg ønsker brændende at få afsluttet dette, også selvom det ikke har nogen økonomisk gevinst for mig, for jeg føler mig “fanget” i et liv jeg ikke lever mere. Jeg har samtidig ikke mulighed for at skabe mig et nyt, da der jo er grænser for hvor meget gæld man kan sætte sig i. Lige nu kan jeg ikke komme i tanke om muligheder for at forbedre min økonomiske situation (fx ved at finde andre boligmuligheder), fordi jeg er bundet til vores fælles realkreditlån. Og det er stor en belastning i dagligdagen, fordi jeg har en meget høj husleje.

Egentlig tænker jeg, at han har det meget godt! Godt nok er huset ikke dét værd, der er lånt, men han har nu boet i huset i 3 1/2 år, sammen med sin nye kone og endnu et biologisk barn. Så han har skabt sig et nyt liv.

Forstå mig ret! Jeg er ikke bitter. Jeg ér kommet videre efter svigtet, og vi fungerer godt sammen, fordi vi gerne vil være gode forældre til vores børn (vi har bl.a. en dreng med autisme) – men det er altså en stor mental belastning på næsten fjerde år, at føle at man er bundet til et liv man ikke lever mere…

Derfor vil jeg blive utrolig glad, hvis du vil ringe mig op, og give mig et bud på hvordan denne situation kan løses, – og hvad det vil komme til at koste?

Mange venlige hilsner
Bettina

{ 1 comment… add one }