≡ Menu

Planlæg dit liv og opfyld dine drømme

Vi har alle ønsker. Vi drømmer alle om, hvad vi virkeligt godt kunne tænke os, men meget få mennesker gør noget ved ønskerne. Vi slår dem ihjel med dårlige undskyldninger.

Et mål er større end en drøm. Et mål er en drøm, der planlægges og tages action på.

Forskellen er om du opnår det eller ej!

Forskellen på drømme og mål, er planlægning

Forskellen på drømme og mål, er planlægning

Langt de fleste styrer desværre ikke selv deres liv. Livet og omstændigheder styrer dem. Uden planlægning og visioner har vi ingen kontrol over, hvor vi ender og hvad vi opnår.

En klog mand har engang sagt: ”Man kan ikke ramme et mål, man ikke kan se”. Det lyder da logisk nok, ikk?

Har du klare, nedskrevne mål? Hvis ikke, har du ingen kontrol over, hvordan din situation ser ud om f.eks. 10 år. De mennesker, der får succes og får opfyldt deres drømme, er folk, der har planlagt og arbejdet mod målet.

Drop undskyldningerne

Drop nu alle undskyldningerne og tag styringen af dit liv. Uanset om du har 12 hjemmeboende børn, ét ben og er 70 år, er der ingen undskyldninger.

Hvis du ikke kan abstrahere fra nedenstående undskyldninger, er du endnu en af dem, der sætter sig tilbage, møder på det arbejde, du egentlig ikke er vild med, spiser den sædvanlige leverpostegsmad kl. 17:46, ser det samme elendige afsnit af en serie i TV og går i seng kl. 22:21, holder sommerferie det samme sted på Gran Canaria og laver den samme spaghetti ret som altid.

Måske er du endt i en situation, hvor du er “tilfreds” med dit liv, men føler stadigt, at livet har mere at byde på.

Her er de mest almindelige ønske dræbende undskyldninger:

1. Jeg er ikke god nok

”Jeg ville gerne være dyrlæge, men jeg er ikke klog nok”,  ”Det ville ikke lykkedes mig, hvis jeg alligevel forsøgte”,  ”jeg mangler erfaring eller uddannelse”

2. Tryghed

”Jeg har det fint, som det er, så hvorfor lave om på det”, ”Man ved, hvad man har, men ikke, hvad man får”. Det er en af de mest elendige floskler og dårlige undskyldninger for at leve et kedeligt liv!

3. Konkurrence

”Der er alt for mange om buddet”, ”De andre, der søger/ prøver, er bedre end jeg”

4. Ansvar for familien

Det er nok den værste af dem alle. ”Jeg kan ikke. Jeg har jo en familie, der skal forsørges”, ”Tænk på lille Ida, hvis det ikke går”. Uha da da, du er låst fast og dine drømme kan ikke udleves, fordi din familie forhindrer det. Ejjj, hvor er det synd for dig!

Hvad kan mål være?

Mål kan være at få betalt al din gæld, købe et hus, købe den der fede motorcykel eller måske blive selvstændig og åbne din egen frisørsalon? Måske er det at se mindre fjernsyn, være et bedre menneske, være mere sammen med familien eller få nyt job? Hvad med en tur i Amazona´s Jungle med hele familien i 8 uger?

Sådan planlægger du dine mål

Hvad med en tur til Amazonas jungle med familien?

Hvad med en tur til Amazonas jungle med familien?

Først skal du forestille dig (dagdrømme) din fremtid på 3 områder. Arbejde, hjem og socialt. Ved at opdele, forhindrer du forvirring og det hjælper dig med at se ”Det store billede”.

Derefter skal du tvinge dig selv til at svare på spørgsmålene: Hvad vil jeg opnå med mit liv? Hvad vil jeg være? Hvad skal der til at tilfredsstille mig i livet? Brug nedenstående skema og tilføj evt. egne mål. Husk at det skal skrives ned på papir og gemmes.

Dine mål om 10 år (eksempel):

Arbejde:

 1. Hvor mange penge vil jeg tjene
 2. Hvor meget ansvar vil jeg have
 3. Hvilken stilling vil jeg have

Hjemmet:

 1. Hvilken levestandard vil jeg/ min familie have
 2. Hvilket slags bolig vil jeg bo i
 3. Hvilken slags ferier vil jeg holde
 4. Hvor vil jeg bo
 5. Hvilken bil vil jeg have

Det sociale

 1. Hvilke slags venner vil jeg have
 2. Hvilke interesser/ hobbyer vil jeg have
 3. Hvilke sociale grupper vil jeg være en del af (frivillig fodbold træner eller andet)

Når du har besluttet dig for, hvordan din fremtid skal se ud, skal der tages action. Som eksempel forestiller vi os, at du gerne vil tjene kr. 35.000,- om måneden. Er det realistisk, at du kan opnå den løn i den stilling, du har nu? Hvis ikke, hvilket slags job, skal du så have? Hvor er der bedre muligheder for at opnå mit mål?

Hvis målet kræver, at du skal finde et andet job i en anden virksomhed, begynder du at søge andet job. Hvis du ikke kan få ønskejobbet med det samme, så søg et job i en virksomhed, hvor der på et senere tidspunkt er bedre muligheder for at ”stige” i graderne. Det er god planlægning!

Hvis du arbejder som bogholder og gerne vil være modelfly mekaniker, så meld dig ind i en modelflyklub, køb et modelfly og en masse værktøj. Hyg dig i modelflyklubben, få nye venner med samme interesse som dig og tilbyd at reparere de andres modelfly, når de går i stykker.

Er din drøm at blive modelfly mekaniker?

Er din drøm at blive modelfly mekaniker?

Resultatet kan være, at du forbedrer dit sociale liv, bruger mere tid på det, du synes er spændende og løbende bliver bedre til at reparere modelfly for en dag at sige dit nuværende job op for at leve af modelflyreparation!

Det er god planlægning.

Den psykiske påvirkning

Der sker også noget psykisk, når du planlægger. Hvis du har dine mål på ryggraden, vil du automatisk løbende træffe valg, der skridt for skridt tager dig hen imod dine mål.

Et eksempel kunne være, at dit mål er, at flytte fra din lejlighed til et hus om 5 år. Hvis du så får tilbudt en større lejlighed om 1 år, vil du automatisk afvise tilbuddet. Også selv om det er et godt tilbud! Ellers afviger du fra dit mål og pludseligt lader du tilfældigheder styre dit liv, hvilket jo ikke er meningen.

Mennesker, der ikke har planlagt fremtiden ville nok tage i mod tilbuddet og dermed styrer tilfældighederne dem og ikke omvendt.

Opnå målene bid for bid

Mål kan være langsigtet og for at holde fokus, er det vigtigt at have delmål. Nu forestiller vi os, at du om 3 år gerne vil på en tur med familien i Amazona´s Jungle i 8 uger. Du starter med at finde ud af, hvad det koster. Hvis prisen er kr. 30.000,- skal du planlægge, hvordan du sparer det op. Kr. 30.000,- om 3 år svarer til en opsparing på kr. 833,- om måneden.

Sørg for, at beløbet overføres fra nu af! Det er milepæle og giver fokus og motivation til at opnå målet. Kontakt din chef og fortæl ham, at du gerne vil have 8 uger ferie om 3 år, fordi du skal på en lang ferie med familien.

Ud over at få sikkerhed for, at du kan holde fri, har du nu fortalt det på dit arbejde og det sætter dig også i en situation, hvor du motiveres til at nå målet. Din chef og kolleger vil nok spørge dig løbende til din kommende ferie og det holder også dit fokus.

Hvis du har en familie, skal du naturligvis planlægge det med din partner. Måske kan i sammen finde fælles mål og opnå dem sammen?

Hvis du kunne tænke dig at læse mere uddybende om dette emne, kan jeg stærkt anbefale at købe bogen “The Magic of Thinking Big” af David J. Schwartz. Den er skrevet på engelsk. Du kan købe bogen her.

Kom i gang med at opnå dine mål nu!

(Artiklen er skrevet af Berthel Lehmann, inspireret fra Bogen “The Magic of Thinking Big” af David J. Schwartz). 

Abonnér
Giv besked når

1 Kommentér
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Delt på Facebook!

{ 1 comment… add one }