≡ Menu

Planlæg dit liv og opfyld dine drømme

Vi har alle ønsker. Vi drømmer alle om, hvad vi virkeligt godt kunne tænke os, men meget få mennesker gør noget ved ønskerne. Vi slår dem ihjel med dårlige undskyldninger.

Et mål er større end en drøm. Et mål er en drøm, der planlægges og tages action på.

Forskellen er om du opnår det eller ej!

Forskellen på drømme og mål, er planlægning

Forskellen på drømme og mål, er planlægning

Langt de fleste styrer desværre ikke selv deres liv. Livet og omstændigheder styrer dem. Uden planlægning og visioner har vi ingen kontrol over, hvor vi ender og hvad vi opnår.

En klog mand har engang sagt: ”Man kan ikke ramme et mål, man ikke kan se”. Det lyder da logisk nok, ikk?

Har du klare, nedskrevne mål? Hvis ikke, har du ingen kontrol over, hvordan din situation ser ud om f.eks. 10 år. De mennesker, der får succes og får opfyldt deres drømme, er folk, der har planlagt og arbejdet mod målet.

Drop undskyldningerne

Drop nu alle undskyldningerne og tag styringen af dit liv. Uanset om du har 12 hjemmeboende børn, ét ben og er 70 år, er der ingen undskyldninger.

Hvis du ikke kan abstrahere fra nedenstående undskyldninger, er du endnu en af dem, der sætter sig tilbage, møder på det arbejde, du egentlig ikke er vild med, spiser den sædvanlige leverpostegsmad kl. 17:46, ser det samme elendige afsnit af en serie i TV og går i seng kl. 22:21, holder sommerferie det samme sted på Gran Canaria og laver den samme spaghetti ret som altid.

Måske er du endt i en situation, hvor du er “tilfreds” med dit liv, men føler stadigt, at livet har mere at byde på.

Her er de mest almindelige ønske dræbende undskyldninger:

1. Jeg er ikke god nok

”Jeg ville gerne være dyrlæge, men jeg er ikke klog nok”,  ”Det ville ikke lykkedes mig, hvis jeg alligevel forsøgte”,  ”jeg mangler erfaring eller uddannelse”

2. Tryghed

”Jeg har det fint, som det er, så hvorfor lave om på det”, ”Man ved, hvad man har, men ikke, hvad man får”. Det er en af de mest elendige floskler og dårlige undskyldninger for at leve et kedeligt liv!

3. Konkurrence

”Der er alt for mange om buddet”, ”De andre, der søger/ prøver, er bedre end jeg”

4. Ansvar for familien

Det er nok den værste af dem alle. ”Jeg kan ikke. Jeg har jo en familie, der skal forsørges”, ”Tænk på lille Ida, hvis det ikke går”. Uha da da, du er låst fast og dine drømme kan ikke udleves, fordi din familie forhindrer det. Ejjj, hvor er det synd for dig!

Hvad kan mål være?

Mål kan være at få betalt al din gæld, købe et hus, købe den der fede motorcykel eller måske blive selvstændig og åbne din egen frisørsalon? Måske er det at se mindre fjernsyn, være et bedre menneske, være mere sammen med familien eller få nyt job? Hvad med en tur i Amazona´s Jungle med hele familien i 8 uger?

Sådan planlægger du dine mål

Hvad med en tur til Amazonas jungle med familien?

Hvad med en tur til Amazonas jungle med familien?

Først skal du forestille dig (dagdrømme) din fremtid på 3 områder. Arbejde, hjem og socialt. Ved at opdele, forhindrer du forvirring og det hjælper dig med at se ”Det store billede”.

Derefter skal du tvinge dig selv til at svare på spørgsmålene: Hvad vil jeg opnå med mit liv? Hvad vil jeg være? Hvad skal der til at tilfredsstille mig i livet? Brug nedenstående skema og tilføj evt. egne mål. Husk at det skal skrives ned på papir og gemmes.

Dine mål om 10 år (eksempel):

Arbejde:

 1. Hvor mange penge vil jeg tjene
 2. Hvor meget ansvar vil jeg have
 3. Hvilken stilling vil jeg have

Hjemmet:

 1. Hvilken levestandard vil jeg/ min familie have
 2. Hvilket slags bolig vil jeg bo i
 3. Hvilken slags ferier vil jeg holde
 4. Hvor vil jeg bo
 5. Hvilken bil vil jeg have

Det sociale

 1. Hvilke slags venner vil jeg have
 2. Hvilke interesser/ hobbyer vil jeg have
 3. Hvilke sociale grupper vil jeg være en del af (frivillig fodbold træner eller andet)

Når du har besluttet dig for, hvordan din fremtid skal se ud, skal der tages action. Som eksempel forestiller vi os, at du gerne vil tjene kr. 35.000,- om måneden. Er det realistisk, at du kan opnå den løn i den stilling, du har nu? Hvis ikke, hvilket slags job, skal du så have? Hvor er der bedre muligheder for at opnå mit mål?

Hvis målet kræver, at du skal finde et andet job i en anden virksomhed, begynder du at søge andet job. Hvis du ikke kan få ønskejobbet med det samme, så søg et job i en virksomhed, hvor der på et senere tidspunkt er bedre muligheder for at ”stige” i graderne. Det er god planlægning!

Hvis du arbejder som bogholder og gerne vil være modelfly mekaniker, så meld dig ind i en modelflyklub, køb et modelfly og en masse værktøj. Hyg dig i modelflyklubben, få nye venner med samme interesse som dig og tilbyd at reparere de andres modelfly, når de går i stykker.

Er din drøm at blive modelfly mekaniker?

Er din drøm at blive modelfly mekaniker?

Resultatet kan være, at du forbedrer dit sociale liv, bruger mere tid på det, du synes er spændende og løbende bliver bedre til at reparere modelfly for en dag at sige dit nuværende job op for at leve af modelflyreparation!

Det er god planlægning.

Den psykiske påvirkning

Der sker også noget psykisk, når du planlægger. Hvis du har dine mål på ryggraden, vil du automatisk løbende træffe valg, der skridt for skridt tager dig hen imod dine mål.

Et eksempel kunne være, at dit mål er, at flytte fra din lejlighed til et hus om 5 år. Hvis du så får tilbudt en større lejlighed om 1 år, vil du automatisk afvise tilbuddet. Også selv om det er et godt tilbud! Ellers afviger du fra dit mål og pludseligt lader du tilfældigheder styre dit liv, hvilket jo ikke er meningen.

Mennesker, der ikke har planlagt fremtiden ville nok tage i mod tilbuddet og dermed styrer tilfældighederne dem og ikke omvendt.

Opnå målene bid for bid

Mål kan være langsigtet og for at holde fokus, er det vigtigt at have delmål. Nu forestiller vi os, at du om 3 år gerne vil på en tur med familien i Amazona´s Jungle i 8 uger. Du starter med at finde ud af, hvad det koster. Hvis prisen er kr. 30.000,- skal du planlægge, hvordan du sparer det op. Kr. 30.000,- om 3 år svarer til en opsparing på kr. 833,- om måneden.

Sørg for, at beløbet overføres fra nu af! Det er milepæle og giver fokus og motivation til at opnå målet. Kontakt din chef og fortæl ham, at du gerne vil have 8 uger ferie om 3 år, fordi du skal på en lang ferie med familien.

Ud over at få sikkerhed for, at du kan holde fri, har du nu fortalt det på dit arbejde og det sætter dig også i en situation, hvor du motiveres til at nå målet. Din chef og kolleger vil nok spørge dig løbende til din kommende ferie og det holder også dit fokus.

Hvis du har en familie, skal du naturligvis planlægge det med din partner. Måske kan i sammen finde fælles mål og opnå dem sammen?

Hvis du kunne tænke dig at læse mere uddybende om dette emne, kan jeg stærkt anbefale at købe bogen “The Magic of Thinking Big” af David J. Schwartz. Den er skrevet på engelsk. Du kan købe bogen her.

Kom i gang med at opnå dine mål nu!

(Artiklen er skrevet af Berthel Lehmann, inspireret fra Bogen “The Magic of Thinking Big” af David J. Schwartz). 

Comments on this entry are closed.

 • Dina 20. juli 2015, 11:26

  Hej Berthel,
  smadder gode artikler :)
  Er der mulighed for at man kan komme til at snakke med en af de andre der har kommenteret her?
  Jeg vil meger gerne kommunikere med Merete some skrev den 11juli2015 07.17
  Er der mulighed for at du kan give hende min email, så jeg kan skrive til hende?
  Deana

  • Berthel 30. juli 2015, 08:54

   Hej Dina,
   Jeg har sendt Merete en email med dine data, så hun kan kontakte dig.

 • Tina Degn Christiansen 18. juli 2015, 23:08

  Hej Berthel,

  Jeg drømmer om, at få lavet det sidste badeværelse i vores hus, som vi har haft i 11 år, og som står med rå vægge og gulv, med en brusekabine, vask og toilet.
  Få moderniseret og frisket op, få skiftet alle vores vinduer, da alle runderne er punkteret (termoruder). Skiftet brædderne i enderne af huset. De burde have været skiftet for nok 5 år siden, men pga. møg dårlige beslutninger vedr. økonomi i fortiden, så har vi været igennem en lang periode med dårlig økonomi, og er nu godt på vej ud af det igen, selvom vi lige mangler opløbs strækningen (er færdige med 80 procent næste efterår).

  Jeg drømmer om, at rejse ud i verden og opleve en hel masse, men er kronisk syg, og det gør det super svær både at rejse alene, og hvis jeg skal rejse med nogen så gør det at det er endnu mere dyrt. Det er heller ikke til at få afbudsrejser osv.

  Pga. min sygdom kan jeg ikke arbejde, og pga. gælden, så går der noget tid endnu før vi rigtig kan spare sammen, så jeg synes det er meget svært at sætte mål om det ovenstående.

  Jeg vil også gerne tabe i vægt, men når jeg har rigtig svært ved at kunne motionere pga. min sygdom og nogle funktionelle anfald jeg får når jeg ex. bliver stresset eller træt, så synes jeg det er svært at sætte mål osv. for at så skal jeg gøre sådan og have tabt sådan, måske du kan forklare, hvordan jeg skal sætte mål og forfølge det ?

  Ved godt det lyder ret negativt, det er ikke ment sådan, men mere ment som et det er ret svært at holde fast i en målsætning selvom man har nok så gode intentioner, og der kan være rigtig mange andre faktorer der har indflydelse også.

  Tak for mange inspirerende artikler.

  Mvh
  Tina

 • Merete 11. juli 2015, 07:17

  Hej Berthel

  Først og fremmest tak for en virkelig god side, som jeg har brugt og bruger meget.

  Jeg vil bare sige: “Just do it”.
  Jeg er selv en decideret tryghedsnarkoman. Jeg har siddet i et job, hvor jeg var utilfreds i alt for mange år med et elendigt psykisk arbejdsklima og brugte undskyldningen “man ved jo, hvad man har, men ikke hvad man får”. Til sidst blev det bare for meget, og jeg gik uden at have noget andet i en alder af 56, hvor alle siger, at det er nærmest umuligt at få job.

  Det var ikke tilfældet. Jeg tænkte meget over, hvilken type virksomhed jeg ville arbejde i samt hvilke værdier, den skulle have.
  Jeg fik ret hurtigt et vikariat via en jobside – oven i købet til en god løn. Mens jeg var i vikariatet blev jeg kontaktet at et rekrutteringsfirma, og i dag har jeg mit drømmejob i en virksomhed, hvor folk er utroligt glade for at være, med gode værdier, som bliver fulgt, en bedre løn end jeg havde tidligere samt en direktør, som starter dagen med at sige “det bliver en god dag”. Så er stilen ligesom lagt :o)

  Da jeg tog beslutningen om forandring og gik efter det, jeg ville have, så kom det nærmest af sig selv. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at man slipper sig selv fri.

  Held og lykke til alle, der springer ud i nye muligheder.

 • jacqueline 15. april 2012, 11:38

  Hej Berhthel
  Jeg har et job som sagsbehandler og er super træt af det (har nok været træt af det i de sidste 10 år) Jeg er en af dem der går træt hjem hver dag og bare glor tv. Nu har jeg taget mig en beslutning. Jeg vil studere. Jeg vil starte med hf, som altid har naget mig jeg ikke har fået taget, og så ser jeg hvad jeg så vil videreuddanne mig til bagefter, evt. skolelærer eller sociolog. Nu til mit problem. Jeg sidder i en andelsbolig som er til salg (det har den været i 1 år) Når jeg får den solgt vil jeg muligvis have en gæld på ca. 150000,00 til banken. Jeg vil selvfølgelig bosætte mig så billigt som muligt, idet jeg nu er alene og størrelsen af min bolig ikke betyder noget for mig. Men hvordan kan jeg studere på su og su- lån samtidig med at jeg har denne gæld til banken. Har du et forslag!

  • Berthel 17. april 2012, 09:49

   Hej Jacqueline,
   Tak for dit indlæg.
   Det lyder til, at du har fundet ud af, at live har mere at byde på for dig.

   Inden du “kaster” dig ud i projektet, vil jeg anbefale, at du planlægger det.

   Regn de forskellige scenarier ud.

   Du kan evt. vælge at vente f.eks. 1-2 år og i mellemtiden gøre alt for at spare sammen, så du kan dække underskudet ved salg af lejligheden.

   En gæld på kr. 150.000,- er ærgelig at have stående, mens du studerer. Som studerende er økonomien stram og et lån på kr. 150.000,- kan nemt koste kr. 1.250,- om måneden (10 %), bare i renter!

   Brug evt. de kommende 2 år til at spare op, få solgt lejligheden, finde en ny, og på den måde have en sikker økonomi.

 • Christian 1. februar 2012, 13:20

  Hej – syntes det er en fin inspirerende artikel, men kan ikke undgå at falde over kommentaren:

  4. Ansvar for familien
  Det er nok den værste af dem alle. ”Jeg kan ikke. Jeg har jo en familie, der skal forsørges”, ”Tænk på lille Ida, hvis det ikke går”. Uha da da, du er låst fast og dine drømme kan ikke udleves, fordi din familie forhindrer det. Ejjj, hvor er det synd for dig!

  Tja, synd og synd – det kan jo vendes om og kaldes ansvar. Hvis man står med 3 snart 4 mindre børn, et hus som grundet tidens tand er godt belånt, kan det være svært at afse tid og økonomi til at udleve ens “drøm” om feks. en længere uddannelse eller lign. Det er jo ikke fordi man ikke kan eller vil, men mere et spørgsmål om at hvis man gør det risikere hele familien at gå ned økonomisk, hvis ikke det holder eller hvis banken lige pludselig siger stop. Fra en alm. god løn og til en SU indkomst er MEGET LANG …

  • admin 1. februar 2012, 13:30

   Hej Christian,
   Tak for kommentaren.
   Man kan ikke hvad som helst med det samme. Enig.
   Det er klart, at man skal være ansvarlig, men ofte kan mange ting lade sig gøre, selvom man har andre pligter.

   I dit tilfælde kunne du f.eks. allerede nu planlægge en videregående uddannelse, selvom du har børn.

   Måske kan du uddanne dig om aftenen eller måske skal du planlægge din uddannelse til start om f.eks. 10 år. Allerede nu kan du lave budget og beslutte, hvor meget der skal spares op eller måske kan du planlægge at flytte i noget billigere, så du har mulighed for at studere.

   Det er kun et spørgsmål om tid, før du kan gå i gang og et spørgsmål om planlægning. Også selv om det først kan realiseres om flere år.