≡ Menu

Værd at vide om inkasso

At få besøg af en inkasso medarbejder giver nok de fleste en dårlig fornemmelse i maven.

Inkasso

Inkasso medarbejdere har ikke ret til at komme ind i dit hjem

Nok mest fordi at du ikke kender dine og inkasso medarbejderens rettigheder ordentligt og selvfølgelig fordi det minder dig om, at du ikke har betalt dine ydelser til tiden.

Jeg har skrevet denne artikel, så du er godt klædt på, hvis der dumper et brev ind fra et inkassofirma, der varsler besøg på din hjemmeadresse.

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, kan kreditor vælge at sende sagen til et inkassofirma.

Hvis gælden sendes til et inkassofirma eller en advokat, skal de klart og tydeligt oplyse dig om, hvilken gæld der er tale om, og på hvis vegne de inddriver gælden.

Firmaet vil typisk prøve at få dig til at erkende gælden og indgå et frivilligt forlig (betalingsaftale). Hvis du stadig ikke betaler og ikke vil anerkende gælden, vil sagen gå videre til fogedretten.

 

Et inkassofirma har i virkeligheden ikke mange rettigheder, men kan kun lave en aftale med dig, hvis du selv ønsker det. De har ikke ret til at komme ind i dit hjem, og du kan afvise overhovedet at ville tale med dem.

Inkasso

Du er ikke forpligtet til at tale med en inkassomedarbejder

Grunden til, at kreditor sender sagen videre til et inkassofirma, er som oftest, at inkassofirmaet har tilknyttet en advokat, der kan tage sagen videre til fogedretten.

Personlig kontakt og rettigheder

Før et inkassofirma tager personlig kontakt til dig, skal du have et brev. Brevet skal indeholde:

 • Dokumentation for din gæld
 • En dato på, hvornår du senest skal betale gælden. Fristen skal være på mindst 10 dage, fra brevet er sendt
 • Hvor og hvornår besøget vil finde sted
 • Inkassovirksomhedens adresse og telefonnummer

Det er kun, hvis du ikke har betalt, og fristen er udløbet, at inkassofirmaet må kontakte dig personligt.

Hvis du ikke er hjemme, når inkasso medarbejderen kommer, har du ikke krav på et brev, inden du får besøg næste gang.

Inkasso medarbejderne må kun besøge dig hjemme og ikke f.eks. på din arbejdsplads eller andre steder.

Inkasso medarbejderen skal vise legitimationskort, som er udstedt af Rigspolitiet. Du har ret til at afvise at tale med inkasso medarbejderen.

Tips om inkasso

Hvis du modtager et brev fra et inkassofirma med henblik på besøg, bør du skrive til dem. Afvis besøget pr. brev og meddel, at du vender tilbage med gældsoversigt og budgetskema. Husk at skrive dato på, hvornår du senest vender tilbage til dem.

Bed dem sende gældsdokumenterne til dig, hvorefter du kan underskrive, at du vedkender dig gælden. På den måde kan du måske undgå mødet i fogedretten og de udgifter, der er forbundet med det.

Hvis du ikke kan betale en månedlig ydelse, så oplys dem om det. Når du selv kontakter inkassofirmaet og viser ansvar og interesse, vil de måske droppe besøget, da deres formål kan opfyldes alene ved, at du vedkender dig gælden.

Lav aldrig en betalingsaftale ved personlig besøg af en inkassomedarbejder. De vil prøve at overtale dig, men din økonomi skal ikke styres af dårlig samvittighed eller en overtalende inkasso medarbejder.

Hvis der er plads til at betale månedlige ydelser, bør du sige til inkasso medarbejderen, at du vil se din økonomi igennem og kontakte dem, når du selv og alene har overvejet og besluttet, hvad der er plads til i din økonomi.

Der findes brodne kar i inkassofirmaer, der måske vil forsøge at presse dig til at lave en aftale. De skal overholde ”god inkassoskik” og kan miste deres ret til at drive inkassofirma, hvis de ikke overholder det.

Det vil sige, at de ikke må presse dig unødvendigt og skal i det hele taget opføre sig ordentligt og respektere dig og dit privatliv.

Hvis du på nogen måde føler dig chikaneret, bør du straks kontakte politiet og anmelde inkassobureauet.

Hvis du ikke kan overskue din gæld

Hvis din gæld er på vej til inkasso, er det på tide at du får styr på din gæld!
Hvis du ikke selv kan overskue din økonomiske situation bør du kontakte en gældsrådgiver nu.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Har du spørgsmål eller kommentarer om inkasso, så skriv nedenfor!

Comments on this entry are closed.

 • Lisbeth 11. april 2018, 11:50

  Hej.
  Kan du oplyse mig, om advokat firmaer, indrivelses af gæld godt må kontakte en, via sms og E-boks?
  Da jeg oplevede det første gang, var jeg måløs. Jeg ved godt at jeg skylder nogen penge, men jeg får desværre ikke flere af, at de bliver ved. Og gælden er også meget gammel.
  Venlig hilsen Lisbeth.

 • Jasmina 21. marts 2018, 09:54

  Hej

  Jeg har haft et lån hos trustbuddy som gik konkurs for nogen år siden. Det var Plesner Advokatfirma der overtog sagen og jeg lavede en afdragsordning med dem. Efter nogen måneder sælger de sagen til Alekutum,der jeg få en opgørelse fra Alektum kan jeg se at der er kommet inkassoomkostninger på igen. Jeg kontakter dem men de bliver ved at sige at jeg ikke har betalt inkassoomkostninger til Plesner advokaterne selvom jeg har. Det skal siges at jeg afdraget med 500kr i mdr. Der mit gæld er kommet ned på 1600kr få jeg så et brev fra Alektum at nu har de solgt mit sag vider og Gud hjælpe mig så er der inkassoomkostninger på igen. Er det i deres ret at sælge sagen vider når det passer dem?? Jeg bliver aldrig færdig med at betale tilbage hvis de bare sælger sagen vider og vider imellem dem!!!

  • Berthel Lehmann 30. april 2018, 11:33

   Hej Jasmina
   Jeg mener ikke, at de har ret til at pålægge ekstra omkostninger, hvis du har en betalingsaftale.
   Du bør klage til inkassofirmaet og hvis du ikke får medhold, så klage til Rigspolitiet, der udsteder licens til inkassofirmaer.

 • Karsten 11. marts 2018, 09:02

  Hej Berthel.
  Jeg betaler pt til Alektum indkasso som er meget ussel – pt betaler jeg 3000 kr på en sag for at komme ud af RKI.
  Men jeg har 3 sager, hvor jeg på den anden sag har fået 1 rykker og fik så brev på den sag var sendt til Domstol. Synes da har læst, at de som minimum skal sende 3 rykker for at de kan sende det til Domstol ?
  Desuden overvejer jeg måske gældssanering – men gælder de samme regler for mig som førtidspensionist som folkepensionist med de 3 år ?

  • Berthel Lehmann 16. marts 2018, 12:18

   Hej Karsten
   Kreditor kan nøjes med at sende en rykker og må max. sende 3 rykkere med gebyr.

 • Mahmoud 1. februar 2018, 09:07

  Hej, Kan en butikken sende en i inkasso(RKI) selvom de ikke har cprnr? Desuden har de kun et telefon nummer og adresse.

  Vh

  Zamzam

  • Berthel Lehmann 13. februar 2018, 09:29

   Hej Mahmoud
   Man skal have et personnummer.

 • Birger Petersen 27. januar 2018, 20:22

  Hej, jeg har et spørgsmål, tidernes morgen stiftede jeg gæld i en bank, kom i fogedretten og blev registreret i rki.
  nu efter en årerække har banken overdraget min gæld til et inkassofirma, kan dette firma så på ny sende mig i fogedretten og registrere mig i rki igen?

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:43

   Hej Birger
   Kreditor kan indkalde dig i fogedretten flere gange. Også selv om gælden er overgået til inkasso.
   Du kan dog ikke blive registreret i RKI en gang mere for den samme gæld.
   Heller ikke selv om den er sendt videre til inkasso.

 • Peter Bartek 10. januar 2018, 13:27

  hej, mit firma er sendt til inkasso fordi jeg havde overset at jeg skulle betale en kontingent til en gruppeorganisation i firmaets eboks. Jeg fik brev fra inkasso om at skulle betale og der blev jeg opmærksom på at firmaet manglede at betale noget. De penge er betalt direkte til fagorganisationen men nu vil inkassofirmaet have at jeg alligevel skal betale inkassoomkostninger til dem. Det er ikke så stor et beløb men det vil jeg helst ikke af principelle grunde. Jeg kan gider ikke bidrage til deres forretning med 1200kr for at de har sendt et brev. I udlandet ved jeg at de slet ikke har nogen ret kræve penge fordi man har rent faktisk ingen aftale med dem. Dvs. de har ikke en underskrift på, at man bestiller en ydelse hos dem. Hvordan er det i Danmark? Kan man bare bede dem om at forevise det dokument hvor man har indgået en aftale med dem og når de ikke har det så afvise at betale? Hvis de ikke har nogen juridisk krav på betaling så hjælper deres advokater vel heller ikke?

  • Berthel Lehmann 29. januar 2018, 15:48

   Hej Peter
   Jeg mener, at inkassofirmaet har krav på deres inkassogebyrer.
   Hvis du vil gå videre med sagen og paragraffer, kan du kontakte en advokat.

 • Robert kristjansson 5. december 2017, 15:44

  Jeg har en afdragsordning med et advokatfirma på 1000 kr om måneden. Jeg har afdraget hver måned i 9 måneder som aftalt.
  Jeg kom i denne måned til at overføre 10000 kr i stedet for de sædvanlige 1000 kr – jeg skynder mig at skrive en mail og ringe til advokatfirmaet. De nægter at overføre de pengene retur.
  Jeg har forklaret dem at jeg derved ikke kan betale min husleje eller andet – da jeg og min hustru begge er på SU og har tre børn, står vi virkelig i en grum situation.
  Banken kan ikke hjælpe med at få pengene tilbage.
  Må advokaten godt nægte at tilbageføre pengene når han godt er klar over at det er en fejl?
  Mvh robert

  • Berthel Lehmann 18. december 2017, 10:51

   Hej Robert
   Jeg vil anbefale, at du klager til Advokat Samfundet.

 • Anja Sejberg 20. november 2017, 21:06

  Hej.
  Jeg havde købt nogle billetter hos billetnet, men valgte en betaling, hvor jeg først skulle betale 14 dage efter. Det var første gang jeg benytte mig af denne mulighed og jeg tænkte, at det var smart, og tænkte ikke nærmere over det, da jeg tit køber billetter til diverse arrangementer.
  JEg glemmer at tjekke op på om de har trukket pengene og nogle uger efter de skulle være betalt, får jeg et brev fra inkasso, om at jeg skylder penge fra billetterne, 2 x rykkergebyr + inkassogebyr på 700kr . Jeg undrer mig rimelig meget over at jeg ingen rykkere har fået, og kontakter inkassofirmaet, som kan se at der er blevet sendt 2 rykkere til mig, men jeg har aldrig modtaget nogen? Klarna, som jeg skylder pengene, ringer jeg til og vi finder ud af at grunden til at jeg ikke har modtaget rykkerne, er fordi at jeg ved flytning ikke har fået ændret postnummer og by, kun selve adressen. JEg taler med Klarna, men de siger at de ikke kan gøre noget, at jeg skal tale med Inkassofirmaet. JEg taler med firmaet igen, men de fastholder deres krav, da jeg selv er forpligtet til at oplyse korrekt adresseoplysninger. Jeg skynder mig at betale hovedstolen af regningen, som er på lige knap 1400kr, da jeg jo hele tiden gerne ville betale. JEg er dog lidt uforstående overfor at inkassofirmaet, ikke er til at hugge eller stikke i – hvoordan ser det ud rent juridisk for mig? Er der noget jeg kan gøre??
  Venlig hilsen
  Anja

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:37

   Hej Anja
   Det ligger desværre uden for mit område, så jeg vil henvise dig til forbrug.dk.
   Derudover mener jeg ikke, at man skal købe underholdning på kredit.
   Betal for det du køber med det samme.

 • Claus Villumsen 1. november 2017, 12:15

  Jeg manglede åbenbart at betale et rykkegebyr på 100kr til Parkzone i 2014. Har ikke hørt fra dem siden. Men nu vil de have mig i retten hvor jeg skal betale 1900kr (inkl. retsafgift: 850kr?) – Så 100kr+350kr(inkassogebyr) hvilke betyder de pålægger mig ydeligere 600kr. er det i orden?

  • Berthel Lehmann 6. november 2017, 09:49

   Hej Claus
   Hvis du mangler at betale en gældspost, har kreditor ret til at bruge inkasso/ fogedretten til at inddrive gælden med de omkostninger det måtte have for dig.