≡ Menu

Sådan kan fælleslån opdeles

Hvilke muligheder findes der for opdeling af fælleslån?

Hvilke muligheder findes der for opdeling af fælleslån, når parforholdet går i stykker?

Hvad kan man egentlig gøre, hvis parforholdet ikke gik og man nu står med en fælles gæld?

Hvilke muligheder findes der for at opdele et fælleslån, så man hæfter for 50 % hver?

Fælleslån er en af de største trusler mod personlig frihed. Det er også en af de største økonomiske fejl, du kan begå og jeg kan kun advare imod det på det kraftigste.

Jeg hører ofte om situationer, hvor fælleslån er årsag til indædt had. Negative følelser er indblandet og parternes økonomi hænger sammen, selvom man ikke ville trække en mine, hvis den anden blev kørt ned at en lastbil.

Hvis du alligevel er endt i suppedasen, har du måske alligevel nogle muligheder for at komme ud af det.

[adrotate group=”31″]

Regler ved fælleslån

Inden jeg går i gang, skal vi lige have nogle facts på plads om fælleslån.
Fælleslån betyder, at man hæfter solidarisk. Det betyder, at begge hæfter for hele beløbet.

Hvis den ene part så ikke overholder betalingsaftalen, går banken til den anden part for at indkræve beløbet. Hvis du så ikke har råd til at betale begge halvdele, kan banken indkalde dig i fogedretten og tage udlæg i dine værdier som f.eks. bolig og bil.

Med andre ord styres din økonomi indirekte af den anden part, indtil den dag, hvor lånet er betalt ud.
Det er ikke en rar fornemmelse!

Derfor vil banken ikke opdele gælden

Banker er vilde med fælleslån. De giver dem en ekstra sikkerhed for at få deres penge tilbage, hvilket jo er forståeligt nok. De har to pengepunge, de kan suge fra. Så hvis den ene får økonomiske problemer, tager de pengene fra den anden.

Denne sikkerhed vil de naturligvis ikke ændre på, da det stiller dem i en dårligere situation.

Noget for noget

Der findes dog nogle situationer, hvor banker er villige til at opdele fælleslån. Til gengæld skal du tilbyde dem noget.

Husk at tale med den anden part, inden du kontakter banken. Husk også, at fælleslån kun kan opdeles, hvis både du, den anden part og banken frivilligt går med til det.

Følgende ”tilbud” kan muligvis få banken til at gå med til en opdeling af fælleslån:

 • Tilbyde en betalingsaftale (hvis du ikke betaler til gælden endnu)
  Hvis du endnu ikke har aftalt en betalingsordning med banken, kan du kontakte dem med et tilbud om en betalingsordning. En del af denne nye betalingsordning, kan være, at du vil have delt fælleslånet op, så du kun hæfter for din del af fælleslånet.
 • Betale højere ydelser
  Hvis din økonomi tillader det, kan du kontakte banken og tilbyde højere månedlige ydelser, mod at banken deler fælleslånet op. Dette er til bankens fordel, da perioden for tilbagebetalingen bliver kortere og dermed er bankens chance for at få alle pengene tilbage større.
 • Betal din del af fælleslånet kontantHvis du har arvet penge eller på anden måde kommet til penge, kan du tilbyde banken at betale halvdelen af fælleslånet kontant. Dermed er bankens risiko for at tabe penge mindre. Hvis du ikke kan betale halvdelen, kan du tilbyde at betale et mindre beløb kontant.
 • Flytte forsikringer / pension til din bank
  Jeg er egentlig ked at, at skulle nævne dette punkt. Det virker lidt som prostitution og afpresning. Men se det som en forhandling. Banken kan tjene flere penge på dig, hvis du flytter din pension eller forsikringer til dem. I nogle tilfælde kan det betale sig, selvom forsikringen er dyrere i banken.

Alternativet kan jo være, at du kommer til at betale hele fælleslånet, hvilket kan være meget dyrere end at betale lidt mere til forsikring eller pension, og til gengæld kun betale din del af fælleslånet.

Kombinér forhandlingstilbud til banken

De nævnte forhandlingstilbud til banken kan også justeres eller kombineres, så det passer til din situation. Tilbuddet til banken kan være fra dig alene, men den anden part kan også være en del af tilbuddet.

Jo mere banken får ud af det, des større er chancen for at banken vil opdele gælden.

Banker opdeler ikke fælleslån af medlidenhed.

Banker opdeler ikke fælleslån af medlidenhed.

Et eksempel kunne f.eks. være:

 • flytte dine forsikringer til banken og
 • betale lidt højere månedlige ydelser til lånet og
 • betale 10 % kontant

Begge parters økonomi er vigtig for banken

Når banken vurderer, om de vil gå med til at opdele fælleslån, kigger de på begge parters økonomi. Der er størst chance for at få opdelt gælden, hvis begge parter har en nogenlunde ens økonomi.

Hvis den ene part er forgældet og har en dårlig økonomi er banken højst sandsynligt ikke villig til at opdele gælden. Det vil jo betyde, at banken vil få svært ved at få penge fra denne part.

Ved at fastholde lånet som fælleslån, kan banken til enhver tid opkræve fra den person med den bedste økonomi, hvis den anden part en dag ikke kan, eller vælger ikke at ville betale dennes del af ydelserne.

Få hjælp til opdeling af fælleslån

Opdeling af fælleslån er som tidligere nævnt ikke nemt. Hvis du vil øge dine chancer, vil jeg anbefale at du bruger i gældsrådgiver. De har erfaring med forhandling og ved, hvilke “knapper” der skal trykkes på.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Hvis det ikke lykkes at opdele fælleslånet

Så længe begge parter betaler lige meget, er det jo fint. Desværre opstår der ofte situationer, hvor den enes økonomiske situation ændrer sig og det kan betyde, at betalingsaftalen ikke kan overholdes.

Så skal du sikre dig at få de penge tilbage, som du har betalt mere end den anden part.
Det kan du læse om i den kommende artikel ”Når den ene part ikke betaler til fælleslånet”.

Abonnér
Giv besked når

4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej

Min kæreste og hans eks blev skilt for 2 1/2år siden og de havde et hus sammen som blev solgt, da hun ikke ville have han købte hende ud af det.
Så nu står de sammen med noget gæld som kun han betaler af på. Han har betalt alene til det, da hun ikke vil betale af og nu er gælden nede på omkring 200.000kr. og hun vil stadig ikke betale og banken vil stadig ikke dele det op.
Men syntes jeg har set i luksusfælden at min kæreste kan få rentefordelene for sig selv, nu hvor hun ikke betaler af på det.
Har jeg set rigtigt og hvornår gik den “lov” igang?
For syntes det er for dårligt at hun får lov til at få fordele i noget hun ikke vil betale af på.
Vh. Claudia

Hej Claudia
Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Kontakt evt. en person med forstand på rentefradrag.

Hej

Vi har en pantebrev i dansk banken på 200.000 kr med 7 procent i rente. nu har jeg fået lidt penge og vil gerne betale ca. 80.000 kr af på en gang så lånet bliver mindre. Men kan det ikke lade sig gøre at få banken til at nedsætte gælden yderlig, nu hvor vi betaler et større beløb ? eller forhandle en billigere rente på det tilbageblevne beløb ?
har du foreslag eller andre ider vil vi være taknemmelige for dette tak

Hej Hanne,
Jeg kan ikke svare dig på, om banken vil tilbyde dig en bedre ordning.
Du kan evt. kontakte banken og spørge om, hvad de kan tilbyde, hvis du betaler 80.000,- af på gælden.

{ 4 comments… add one }