≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

Abonnér
Giv besked når
154 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Må kreditorer vente ,med at sætte en i Ribers efter deres for godt befindende. feks 9 år. Vh Evelyn

Hej.
man kan ikke komme i rki for samme sag 2 gange? Hvad så hvis gælden er overgået til inkasso, kan de så sende en til rki?
vh Thomas

Hej
Du skriver at de kun kan registrere en for den samme regning 1 gang jeg er netop blevet registreret for samme regning 2 gang hvordan kan de det ?

Hvis man har betalt sin gæld i RKI kan banken så gå ind og tjekke det efterfølgende. Hvis vi nu sætter det helt på spidsen kan jeg så betale min gæld i RKI i dag og ansøge om lån til et hus i morgen eller kan bankerne se at jeg for nyligt har været i RKI?

Hej.
Jeg fandt ud af jeg havde en gammel gæld på 2000 igår, ikke fordi det er meget, men jeg var ikke kontaktet eller hørt fra firmaet der holder min gæld, hvilket er Intrum, da jeg snakkede med dem igår sagde de at det var underligt at min afbetaling lige pludselig var stoppet, og at vi ikke havde haft kontakt siden 2014 eller 2015, min mor sagde til mig idag at der måske var noget med at hvis de ikke har givet mig nogen reminder eller besked om at jeg stadig skylder penge efter 2 år eller sådan noget, så kan de ikke længere have krav på at få de penge? Er der nogen mulighed for at du måske ved noget omkring dette?

Mvh Dan V. Larsen

Hej,
Bliver man automatisk slettet fra RKI efter 5 år, eller skal man oplyse kreditor selv, for at blive fjernet?
Vh Linda

Hej.
Jeg vil gerne vide hvad der sker med ens gæld når den er slettet i RKI pga forældelse efter de 5 år.
Og hvordan tjekker man om man er registreret i debitor registret?
Tak ☺️

Hej jeg er registreret i debitorregistret endnu med gæld. Er lige kommet ud af R.K.I da gæld er betalt. Jeg skylder ca 20.000 dkr på min gæld i debitor register og afdrager hver måned med 1000kr. Min registrering bliver slettet til december men står i den situation at jeg skal flytte og har mulighed for at få en lejlighed igennem mit pensions selskab. Men man må ikke stå registreret i Rki/Debitorregistret for at få lejligheden. Er der mulighed for at man kan få slettet sin registrering ca 7 måneder før tid eventuelt kan jeg måske betale 5000 dkr ekstra ved næste afdrag. Er det noget inkasso firma vil kunne gøre?

Hej.

Jeg er gift og jeg er i RKI, men min kone er ikke. Vi har en bil vi er nødt til at skal af med. Der er gjort udlæg i bilen pga min situation,men begge er medunderskrivere, da bilen er købt før mine problemer opstod. Bilen er købt med ejendomsforbehold. Dermed kan vi leverer bilen tilbage, men hvilken indflydelse får det for min kone? Bliver hun registreret nogen steder, så det går ud over hende eller hvordan skal vi forholde os, så hun forbliver skadesløs?

Hej hej.
Når de 5 år er udløbet, hvad kan kreditor så gøre for at inddrive gælden?
Jeg kom i rki efter jeg mistede min lejlighed da foreningen gik konkurs, så min gæld til banken er rigtig stor, så jeg er ikke i nærheden af færdig når registreringen i rki udløber næste år.
Hilsen Rebekka

Hvis man er registreret i rki, og man så har betalt alt ud og er blevet slettet i rki, hvor lang tid vil der gå til man kan f.eks. Låne til bil eller lign.?

Hej Berthel

Hvis man bliver registreret i RKI eller Debitor Registret, kan det gældsbeløb man blev registreret med, så blive forhøjet hvis gælden efterfølgende stiger pga. renter, gebyrer og lign., eller er man kun registreret for “startgælden” ?
Mange gange laves der jo en afdragsordning efterfølgende, hvor der så påløber renter og gebyrer, men man skal vel slettes når den indberettede gæld er afvikler, eller hvad ?

PFT Marianne

Hej Berthel

Hvis man bliver registreret for en gæld på f.eks. 5.000kr, kan der så efterfølgende registreres ekstra beløb på samme registrering, hvis der evt. senere kommer gebyrer og renter m.m. oven i gælden.
Eller er det det beløb man registreres for første gang som er gældende.

Kan man kun være registreret 3 gange i rki, altså hvis man står med 3, men der måske er flere der står i kø??

Hej.
Hvis jeg efter 5 år har fået slettet min registrering i RKI, kan jeg så blive registreret med samme gæld igen?

Vh Nis

Hvordan kan jeg som firma indberette nogen der ikke har betalt. Det drejer sig om en faktura på 40.000,00 ex moms. De er blevet rykket siden i sommer 2017? Mvh Susanne

Kan en leje bolig forening afvise en hvis man er i RKI?
Mvh Natasja

Hej,

Hvad sker der når gældene er blevet slettet?

Hej. Et Inkassofirma har registeret mig i RKI i 2012 og har efterfølgende registeret mig i debitor registeret i 2016 for den samme sag så i princippet får jeg 9 år i rki. Må de det??

Den fra 2012 er slettet efter 5 år i rki
Og den fra 2016 slettes først 2021 i debitor register

Hi,
Spsm: Rigtig gl sag fra 1989, verserer i Fogedret, og skal formentlig afgøres ved de alm. domstole. HVIS jeg taber, og vi ikke kan nå til enighed om betalingsbetingelser/afdragsordning. Eksempel, jeg vil betale “x-pr.mdr, og kreditor have y.” Vil dette berettige at sagen kan registreres i RKI. Jeg forudsætter at jeg overholder min (mit tilbud om betaling) del.
Har
du stødt på lignende situationer ?
Takker på forhånd for din kommentar/svar og et godt site at blive klogere af.
Mvh Jens

{ 154 comments… add one }