≡ Menu

Facts om RKI registret

Der findes 2 registre for dårlige betalere i Danmark, som virksomheder og det offentlige bruger til at registrere dårlige betalere.

Det er RKI og Debitor Registret. Disse 2 registre har samme formål, så i denne artikel har jeg valgt at skrive om RKI.

Du kan vælge at se positivt på en RKI registrering

Det kan føles stressende, men du kan istedet vælge at se positivt på en RKI registrering

De fleste får sved på panden og bliver tør i munden, når dette emne tages op, men sandheden er, at registrering som dårlig betaler ofte er en rigtig god idé!

I denne artikel vil jeg forklare konsekvenserne af, at være registreret i disse registre. Derudover vil jeg forklare, hvor længe dårlige betalere kan være registreret.

Jeg vil også advare imod banditter, der på nettet forsøger at lokke dig med lån, selvom du er registreret som dårlig betaler. Nogle tager også betaling for at rådgive dig om, hvordan du midlertidigt kan blive slettet i registret.

Hvis jeg nogen sinde møder disse personer, vil jeg inderligt håbe, at de har taget skridtbeskytter, skulderpuder, hjelm og tandbeskytter på!

RKI registret

RKI registret (tidligere Ribers) administreres af firmaet Experian. Det er Danmarks største register for dårlige betalere og bruges af virksomheder og det offentlige.

Stort set alle virksomheder der låner penge ud eller på anden måde giver kredit, er medlem af RKI.

Inden virksomheder yder kredit eller lån, tjekkes om personen er registreret i RKI.
Hvis du er registreret i RKI, kan du ikke få kredit eller lån hos virksomheder.

Virksomheder bruger RKI som sikkerhed for, at de ikke låner penge ud til dårlige betaler og ligeledes kan virksomhederne registrere dårlige betalere, hvis betalinger ikke overholdes.

I skrivende stund er der registreret over 221.000 danskere i RKI registret.

Kan jeg være registreret flere gange på samme tid?

Ja, det kan du godt. Hvis du f.eks. ikke har overholdt din betalingsaftale med to virksomheder kan begge virksomheder registrere dig. Du bliver dermed registreret to gange. En gang for hver gældspost. Hvis du har 2 lån hos den samme virksomhed, du ikke har overholdt betalingerne, vil du blive registreret 2 gange.

[adrotate group=”31″]

Hvor længe er jeg registreret?

Hver gang en kreditor registrerer dig i RKI er der to muligheder for at blive slettet.
Enten når du har betalt det skyldige beløb eller efter 5 år. Man kan nemlig højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle RKI registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej.

Når de 5 år er gået kan kreditor IKKE registrere dig igen for den samme gældspost.

Er der ikke en smart måde at komme hurtigt ud af RKI på?

Du kan KUN komme ud af RKI ved at betale gælden eller vente 5 år. Der findes ikke andre måder.

Flere steder på nettet er der nogle plattenslagere, der forsøger at lokke penge ud af dig ved at love, at de kan slette din registrering i RKI i en kort periode, så du lige kan nå at låne penge igen.

Jeg har talt med Kim Bach fra Experian og har besluttet ikke at beskrive den simple metode. På den måde undgår jeg at friste svage sjæle. Jeg tvivler desuden på, at  metoden er lovlig, men under alle omstændigheder vil jeg advare imod det og derudover er det moralsk forkasteligt.

Er du nu helt sikker på, at jeg ikke kan låne penge, selvom jeg er registeret i RKI?

Ja, det er jeg sikker på. Der findes dog nogle banditter, der prøver at bilde dig ind, at du godt kan låne penge trods registrering i RKI. Deres metode er ganske simpel.

For at ansøge om et lån trods registrering, skal du nemlig betale et ansøgningsgebyr. Når du så har betalt gebyret, vender de tilbage til dig med beskeden om, at du ikke kan låne penge alligevel. Gebyret får man ikke tilbage.

Så lad være med at falde for fristelsen.

Andre konsekvenser af registrering i RKI

Konsekvensen ved at være registreret i RKI er som sagt, at du ikke kan låne penge. Det er ikke lovligt for virksomheder at bruge opslag i registret til andre formål.

Jeg har dog tidligere hørt eksempler på, at nogle virksomheder har misbrugt det, selvom jeg ikke har dokumentation for det. F.eks. kunne det tænkes, at virksomheder tjekker job ansøgere i RKI, hvis stillingen er en ”betroet” stilling. Det kunne f.eks. være en revisor eller en anden type stilling, hvor medarbejderen har adgang til penge.

Om registret stadigt misbruges og i så fald hvor udbredt det er, ved jeg ikke.

Derudover kan du eksempelvis ikke:

 • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement
  (I stedet vil jeg anbefale, at du vælger Telmore, CBB, Bibob, Lebara eller lignende)
 • Lease bil
 • Få kreditkort
  (Brug i stedet debetkort som f.eks VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet)
 • Benzinkort
 • Kontokort
  (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
 • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
 • Internet abonnement hos nogle udbydere
 • Forsikringer med månedlige betalinger
  (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Hvordan fan… kan du anbefale at være registreret i RKI?

Ja, jeg ved det kan lyde lidt underligt. Sandheden er jo desværre, at du er kommet i RKI fordi du ikke har overholdt en betalingsordning eller betalt en regning. Det dummeste, man kan gøre, er at låne endnu flere penge for at betale de gamle lån. Det er skruen uden ende og med den strategi kommer du aldrig på fode igen.

At kunne låne penge er en fristelse for mange mennesker. Langt de fleste mennesker har desværre forbrugslån og reklamer i TV, radio og aviser bugne med reklamer om hurtige lån.

Når man er registret i RKI, er der ingen muligheder for at låne penge og dermed kan du ikke falde for fristelsen. Registrering i RKI er en slags garanti for, at du ikke optager forbrugslån.

Forbrugslån er en dårlig idé, så hvorfor ikke være registreret?

På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at lade sig registrere frivilligt i RKI registret. I Norge er det muligt. Jeg håber på, at den danske lovgivning snarest giver mulighed for, at frivillig registrering bliver mulig.

Hvordan kan jeg tjekke om jeg er registreret i registrene?

Du kan selv logge ind i RKI registret med NEMID og se om du er registreret. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside “dininfo.dk“. Hvis du vil tjekke om du er registreret hos Debitor Registret, skal du kontakte dem. Se her hvordan.

Få styr på din gæld!

Hvis du er havnet i RKI eller Debitor Registret er det tegn på, at du har mistet overblikket over din økonomi eller at du har optaget for mange lån. For at komme ud af det, bør du straks få styr på din gæld og tage tyren ved hornene.

Hvis du har brug for hjælp til din gæld, så læs mere her.

Abonnér
Giv besked når

176 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej.
Jeg skylder en del penge væk og ifb. Med en fogedsag for 2 år siden gjorde de udlæg i vores bil.
Bilen ejes af min kone og jeg. Min kone har ingen misligholdt gæld eller noget med mine gældsposter at gøre.
Vi vil nu sælge bilen. Vi er blevet budt 68.000 kr – gælden er 41.000.. nu mener dem som har udlæg at de skal have resten =27.000 kr.. jeg mener kun de har krav på halvdelen af de 27.000 da min kones andel af bilen kan de ikke gøre krav på. Hvad er reglerne i sådan en sag?

Hej. Jeg har en pårørende der er insolvent, men som gerne vil købe en lille billig bil. Er det noget med, at man godt må eje en bil på trods af RKI? Og i så fald, hvor høj må værdien af denne bil cirka være, før den repræsenterer “noget af værdi”? som fogeden kan beslaglægge? Taler vi 5000 kroner, 10.000 kroner eller under/over

Hej
har et spørsmål til en 12 år gammel gæld , hvor kreditor først nu slæber mig i retten , kan de så stadigvæk indberette mig i rki efter så lang tid

vh thomas

Hej Thomas
Kreditor kan registrere dig i RKI, hvis du er stoppet med at overholde din betalingsaftale. Så det afhænger ikke alene om gældens alder, men om hvornår du sidst ikke har overholdt en betaling.

Jeg har lige fundet ud af at intrum har registreret mig i rki, selvom jeg betaler på gælden hver mdr det hele startet da jeg sagde nej til en aconto betaling da jeg ikke havde de penge på engang, men mailer tilbage at jeg selvfølgelig forsætter med at betale hver mdr
jeg har betalt på gælden i 3 år så de har registeret mig i 2 år og siger at det må man gerne ? Har jeg aldrig hørt før

Hej Heidi
Tak for spørgsmålet.
Kreditor har ret til at have dig registreret i RKI, selvom du betaler til gælden.
Du kan max. være registreret i RKI i 5 år for den samme gældspost.

Hej Kris
Tak for spørgsmålet.
Du kan max. være registreret i RKI for den samme gældspost i 5 år. Så hvis de 5 år ikke er gået, kan Lowell registrere dig i RKI.

Også selv om Lowell har købt fordring af Basisbank d. 26/4-22 og hvor Basisbank sletter mig i RKI og først d. 10/5 22, hvor jeg gør Lowell opmærksom at jeg ikke er registreret i RKI igen. 2 minutter efter jeg har snakket med Lowell d. 10/5-22, så er jeg registreret i RKI igen.

Ja registrering er en Fogedsag..

Jeg modtager så et brev, fra RKI at de desværre har været NØDSAGET til at registrere mig i RKI igen, da der desværre var sket en administrativ fejl vedr overgangen fra Basisbank til Lowell.

Ordet ‘nødsaget’ er det samme som ‘ presset’ i den danske ordbog.

Så jeg mener at LOWELL har presset RKI til at gen- registrere mig- men RKI bruger det fint ord Nødsaget i brevet.

Hvis man ikke som professionel virksomheder har styr på disse ting, så er det sku skidt.

Kris

Hej.
jeg har et spørgsmål .?
norlys har puttet mig i rki må de det, når der hverken er sendt regning eller rykker?
fandt først ud af det da lowell skrev til mig.
opsagde hos dem som kunde , da jeg siden 2019 har været kunde og ALTID betalt til tiden men har ALDRig modtaget et produkt der virkede optimal på internet og den store TV .
har klaget mange gange uden det har hjulpet og har bedt om aktindsigt , men intet modtaget.
har nu betalt 1775kr for dec 21 og Jan 22 Tros de slukkede mit signal 15 Jan 22.
hæfter jeg for omkostningerne alligevel når jeg aldrig har haft mulighed for at betale?
hvorfor Blir jeg ik slettet
har sendt en mail på 84 sider med beviser / billeder/ kontrakter.
deres eneste kommentar fra rene fra norlys er at jeg skA hjælpe mig selv!!!
ved de hsr lavet en optales af en samtale hvor de ringer til mig midt dec21 .
de spurgte aldrig om de måtte optage!!!
det havde de fået lov til hvis de havde spurgt, men må de det?
fandt ud af det ved et tilfælde 25/3-22 marts .
mvh Rikke

Hej Rikke
Dit spørgsmål ligger desværre uden for min viden, så jeg vil anbefale, at du kontakter:
forbrug.dk.

Hvis man har en skyldnersag til en boligforening,som så er registreret i RKI, må der så stadig løbe renter på sagen? Og hvad så efter de 5 år, er det så kun det oprindelige skyldnerbeløb, der ikke mere er registreret eller kommer man så i for renterne også. Troede ikke der måtte løbe renter på når den først var røget i RKI.

Hej Dorte
Tak for spørgsmålet.
Der kan løbe renter på lån. Registrering i RKI ændrer ikke på dette. Heller ikke efter de 5 år. Kreditor registrerer dig typisk for det beløb du skylder på registreringstidspunktet.

Hej
Efter 10 år vil gælden være forældet, men så skriver du medmindre man direkte eller indirekte erkender gælden. Hvordan gør man det indirekte?

Hej Mathias
Tak for spørgsmålet.
Det kan f.eks. være møde i fogedretten, betale et afdrag, underskrive gældsbrev m.m.

Hej.
Jeg har et lån som jeg ikke har betalt af på i de sidste 2 år af personlige årsager – kreditor har nu sent en mail til mig for 1 uges tid siden hvori de har skrevet at jeg skal betale det skylden beløb ellers bliver det sendt videre til i inkasso og dermed registeret i rki. Så mit spørgsmål lyder på. Bliver jeg så registreret i 5 år eller 3 år?
Du skriver i et tidligere svar til anden:
Så hvis de kunne have registreret dig i RKI for f.eks. 2 år siden, men ikke gjorde det, må du max. være registeret i 3 år fra nu”
De kunne jo principielt set have registreret mig for 2 år siden.

Mit 2 spørgsmål lyder på.
Jeg har et gammelt lån tilbage fra 2008. Er det forældet? – starter “stopuret” de 10 år fra den dag man underskriver eller fra den dag man stopper med at betale af på lånet?

Hej Nielsen
Sandsynligvis kan de registrere dig i 3 år.
Stopuret starter forfra, når du direkte eller indirekte erkender gælden.

Hej.
Den gæld man har hos en kreditor, den har en hvis procent af renter. Den rente der er hos den kreditor, følger den med- altså renten, hos RKI, eller stopper kreditors rente, og RKI’s rente “overtager”, med en anden og lavere rente.
Jeg har lån, fra før de nye regler blev lavet vedr. Renten af lån, og jeg betaler tårnhøje renter. Har betalt 35000 i renter og kun afviklet 10000 af min gæld på 2.5 år, med et afdrag på 2300, min gæld startede på 80, den er kun nede på 70, efter 2.5 år.

Hej Pia
Tak for spørgsmålet.
Man kan ikke skylde penge til RKI. RKI er kun er register, hvor kreditorer kan registrere dig, hvis du ikke har overholdt en betalingsaftale.

Det ved jeg godt. Mit spørgsmål er om de renter jeg betaler hos kreditor, følger med over til RKI ?

Hej Pia
Du bliver registreret i RKI for et bestemt beløb. Dette beløb ændrer sig ikke i RKI, selvom du betaler renter eller afdrag til gældsposten.

Det ved jeg godt. Mit spørgsmål er om de renter jeg betaler hos kreditor, følger med over til RKI ?

Må kreditorer vente ,med at sætte en i Ribers efter deres for godt befindende. feks 9 år. Vh Evelyn

Hej Winnie.
Tak for spørgsmålet.
Kreditorer må kun registrere dig i RKI, hvis der er en dom på beløbet, eller hvis du har underskrevet et frivilligt forlig som du ikke har overholdt.

I så fald, må du kun være registreret i 5 år fra den dato hvor dommen er afsagt, eller du har underskrevet dokumentet.

Så hvis de kunne have registreret dig i RKI for f.eks. 2 år siden, men ikke gjorde det, må du max. være registeret i 3 år fra nu.

Så kort sagt, må du max. være registreret i 5 år fra den dato, hvor kreditor kunne have registreret dig i RKI.

Hej.
man kan ikke komme i rki for samme sag 2 gange? Hvad så hvis gælden er overgået til inkasso, kan de så sende en til rki?
vh Thomas

Hej Thomas
Tak for spørgsmålet.
En gældspost kan kun registreres i RKI én gang. Også selv om den overgår til Inkasso.

Hej
Du skriver at de kun kan registrere en for den samme regning 1 gang jeg er netop blevet registreret for samme regning 2 gang hvordan kan de det ?

Hej Lorenz
Det må de ikke og derfor bør du klage til Experian.

Hvis man har betalt sin gæld i RKI kan banken så gå ind og tjekke det efterfølgende. Hvis vi nu sætter det helt på spidsen kan jeg så betale min gæld i RKI i dag og ansøge om lån til et hus i morgen eller kan bankerne se at jeg for nyligt har været i RKI?

Hej Julie
Kreditorer kan ikke se en tidligere registrering i RKI registret.

Hej.
Jeg fandt ud af jeg havde en gammel gæld på 2000 igår, ikke fordi det er meget, men jeg var ikke kontaktet eller hørt fra firmaet der holder min gæld, hvilket er Intrum, da jeg snakkede med dem igår sagde de at det var underligt at min afbetaling lige pludselig var stoppet, og at vi ikke havde haft kontakt siden 2014 eller 2015, min mor sagde til mig idag at der måske var noget med at hvis de ikke har givet mig nogen reminder eller besked om at jeg stadig skylder penge efter 2 år eller sådan noget, så kan de ikke længere have krav på at få de penge? Er der nogen mulighed for at du måske ved noget omkring dette?

Mvh Dan V. Larsen

Hej Dan
Gæld forældes først efter 10 år. Så selv om de har glemt at kontakte dig, har de stadigt krav på pengene.

Hej,
Bliver man automatisk slettet fra RKI efter 5 år, eller skal man oplyse kreditor selv, for at blive fjernet?
Vh Linda

Hej Linda
Kreditor har pligt til at slette en registrering efter 5 år.

Hej.
Jeg vil gerne vide hvad der sker med ens gæld når den er slettet i RKI pga forældelse efter de 5 år.
Og hvordan tjekker man om man er registreret i debitor registret?
Tak ☺️

Hej Kristine
Efter registrering i RKI er gælden stadigt gyldig.
Du kan kontakte Debitor Registret for information om din evt. registrering.

Hej jeg er registreret i debitorregistret endnu med gæld. Er lige kommet ud af R.K.I da gæld er betalt. Jeg skylder ca 20.000 dkr på min gæld i debitor register og afdrager hver måned med 1000kr. Min registrering bliver slettet til december men står i den situation at jeg skal flytte og har mulighed for at få en lejlighed igennem mit pensions selskab. Men man må ikke stå registreret i Rki/Debitorregistret for at få lejligheden. Er der mulighed for at man kan få slettet sin registrering ca 7 måneder før tid eventuelt kan jeg måske betale 5000 dkr ekstra ved næste afdrag. Er det noget inkasso firma vil kunne gøre?

Hej Nickolai
Det er op til inkassofirmaet, om de vil hjælpe dig.

Hej.

Jeg er gift og jeg er i RKI, men min kone er ikke. Vi har en bil vi er nødt til at skal af med. Der er gjort udlæg i bilen pga min situation,men begge er medunderskrivere, da bilen er købt før mine problemer opstod. Bilen er købt med ejendomsforbehold. Dermed kan vi leverer bilen tilbage, men hvilken indflydelse får det for min kone? Bliver hun registreret nogen steder, så det går ud over hende eller hvordan skal vi forholde os, så hun forbliver skadesløs?

Hej Ejnar
Kreditor har ret til at registrere din kone og dig i 1 år (mener jeg), hvis i vælger at bruge jeres ret til at aflevere bilen tilbage.

Hej hej.
Når de 5 år er udløbet, hvad kan kreditor så gøre for at inddrive gælden?
Jeg kom i rki efter jeg mistede min lejlighed da foreningen gik konkurs, så min gæld til banken er rigtig stor, så jeg er ikke i nærheden af færdig når registreringen i rki udløber næste år.
Hilsen Rebekka

{ 176 comments… add one }