Hvis du er i job og ikke er medlem af en a-kasse er du rigtigt dårligt stillet og så er det om at komme ud af starthullet!
Der findes nemlig kun dårlige undskyldninger for ikke at være medlem i en a-kasse.
Jeg har mødt mange, der ikke rigtigt kender forskellen eller ikke har taget stilling, og derfor skriver jeg denne artikel så forskellen er helt klar for dig.
Rigtigt mange får en meget slem “overraskelse”, når de første gang melder sig ledige i kommunen for at få kontanthjælp.
Kontanthjælp
Hvis du mister dit arbejde kan du få udbetalt kontanthjælp fra din kommune.
Satsen er kr.12.326,-/ mdr. før skat, hvis man er over 30 år og ikke har børn (2024).
Der er andre satser, hvis du har børn eller er hjemmeboende.
Du må ikke eje opsparing, kontanter eller noget, der overstiger en værdi på over 10.000 kr., f. eks. en bil, lejlighed, andel eller andet dyrt inventar. Du skal sælge dine værdier og leve af dem, før du kan få kontanthjælp.
Selv din pensionsopsparing kan kommunen kræve bliver hævet og brugt, inden du kan modtage kontanthjælp.
Vidste du det?
Dagpenge (medlem af a-kasse)
At være medlem af en a-kasse kan du sammenligne med at tegne en “forsikring”, hvis du skulle miste dit arbejde.
Du skal være medlem i mindst ét år og have arbejdet 1.924 timer de seneste 3 år, mens du har været medlem af a-kassen, før du er berettiget til at modtage dagpenge (fuldtidsforsikret).
Som deltidsforsikret skal du have arbejdet 1.258 timer de seneste 3 år.
Den højeste dagpengesats er i 2024 på kr. 20.359,- om måneden, hvilket er en kæmpe forskel i forhold til kontanthjælp!
Hvis du har formue, kan du beholde denne og alligevel modtage dagpenge. De blander sig ikke i, om du har lejlighed, bil eller andet af høj værdi.
Er du stadig i tvivl om idéen i at blive medlem af en a-kasse?
Prisen på medlemskab af a-kasse
Der er lidt forskellige priser på a-kasser, alt efter hvilken fagforening/ branche du tilhører. Typisk ligger den månedlige ydelse på ca. kr. 420,-. Denne udgift kan trækkes fra i skat, så du reelt kun betaler ca. kr. 320,- om måneden.
Du kan også tilmelde dig en uafhængig a-kasse som f. eks. Kristelig A-kasse (Krifa), som alle, uanset branche kan være medlem af.
Dårlige undskyldninger
for ikke at være medlem af en a-kasse har jeg hørt mange af. F. eks. “I min branche er der ingen arbejdsløshed”, “jeg kan altid få job”. Sandheden er, at disse faktorer kan ændre sig på få dage og tro mig! Jeg har mødt en masse, der har fortrudt ikke at melde sig i en a-kasse. De alle sammen “troede” ikke at de kunne blive ramt og blev det! Hårdt!
Jeg håber at denne artikel har fået dig til tænke dig om en ekstra gang. Der findes ingen fornuftige argumenter for ikke at blive medlem!