≡ Menu

Forskellen på a-kasse og kontanthjælp

Hvis du er i job og ikke er medlem af en a-kasse er du rigtigt dårligt stillet og så er det om at komme ud af starthullet!

Bliv medlem af en A-kasse. Det er alle pengene værd!

Bliv medlem af en A-kasse. Det er alle pengene værd!

Der findes nemlig kun dårlige undskyldninger for ikke at være medlem i en a-kasse.

Jeg har mødt mange, der ikke rigtigt kender forskellen eller ikke har taget stilling, og derfor skriver jeg denne artikel så forskellen er helt klar for dig.

Rigtigt mange får en meget slem “overraskelse”, når de første gang melder sig ledige i kommunen for at få kontanthjælp.

Kontanthjælp

Hvis du mister dit arbejde kan du få udbetalt kontanthjælp fra din kommune.
Satsen er kr.11.423,-/ mdr. før skat, hvis man er over 30 år og ikke har børn (2019).

Der er andre satser, hvis du har børn eller er hjemmeboende.

Du må ikke eje opsparing, kontanter eller noget, der overstiger en værdi på over 10.000 kr., f. eks. en bil, lejlighed, andel eller andet dyrt inventar. Du skal sælge dine værdier og leve af dem, før du kan få kontanthjælp.

Selv din pensionsopsparing kan kommunen kræve bliver hævet og brugt, inden du kan modtage kontanthjælp.

Vidste du det?

Dagpenge (medlem af a-kasse)

At være medlem af en a-kasse kan du sammenligne med at tegne en “forsikring”, hvis du skulle miste dit arbejde.

Du skal være medlem i mindst ét år og have arbejdet 1.924 timer de seneste 3 år, mens du har været medlem af a-kassen, før du er berettiget til at modtage dagpenge (fuldtidsforsikret).
Som deltidsforsikret skal du have arbejdet 1.258 timer de seneste 3 år.

Den højeste dagpengesats er i 2019 på kr. 18.866,- om måneden, hvilket er en kæmpe forskel i forhold til kontanthjælp!

Hvis du har formue, kan du beholde denne og alligevel modtage dagpenge. De blander sig ikke i, om du har lejlighed, bil eller andet af høj værdi.

Er du stadig i tvivl om idéen i at blive medlem af en a-kasse?

Prisen på medlemskab af a-kasse

Der er lidt forskellige priser på a-kasser, alt efter hvilken fagforening/ branche du tilhører. Typisk ligger den månedlige ydelse på ca. kr. 420,-. Denne udgift kan trækkes fra i skat, så du reelt kun betaler ca. kr. 320,- om måneden.
Du kan også tilmelde dig en uafhængig a-kasse som f. eks. Kristelig A-kasse (Krifa), som alle, uanset branche kan være medlem af.

Dårlige undskyldninger

for ikke at være medlem af en a-kasse har jeg hørt mange af. F. eks. “I min branche er der ingen arbejdsløshed”, “jeg kan altid få job”. Sandheden er, at disse faktorer kan ændre sig på få dage og tro mig! Jeg har mødt en masse, der har fortrudt ikke at melde sig i en a-kasse. De alle sammen “troede” ikke at de kunne blive ramt og blev det! Hårdt!

Jeg håber at denne artikel har fået dig til tænke dig om en ekstra gang. Der findes ingen fornuftige argumenter for ikke at blive medlem!

Comments on this entry are closed.

 • Pia Therkelsen 28. august 2015, 08:04

  Hej
  Jeg har en søn der er færdig med at studere og han kan først få penge fra a-kassen efter en måned, hvis han ikke har nået at få job.
  Kan man få en anden form for evt kontanthjælp til denne måneds husleje?

  • Berthel 8. september 2015, 07:20

   Hej Pia,
   Offentlige ydelser er ikke mit speciale og derfor vil jeg anbefale, at du kontakter kommunen.

 • Jørgen Jessen 24. juni 2015, 11:36

  Husk hvis du er på kontanthjælp at søge paragraf 34 den hemmelige paragraf om særlig støtte til høje boligudgifter, man kan højst få nej fik omkring 2000 kr ekstra om måneden-

 • Bodil Bruun 3. juni 2015, 10:51

  Tak for gennemgangen. En fordel ved at være dagpenge forsikret er også at mænd og kvinder betragtes som ligestillet og selvforsørgende . Vores kamp for ligestilling på arbejdsmarkedet inden for de forskellige brancher ( lige løn og arbejdsvilkår). Følges op i den frivillige dagpenge forsikring – klart en fordel!! Hvor kontanthjælp- systemet nedbryder ligestillingsaspektet gennem håndhævelse af den gensidige forsørgelsespligt. Klart et tilbageskridt i min optik. Så hellere ydelsen blive udbetalt til den enkelte person, evt et mindre, men ligeværdig ydelse. Vh Bodil Bruun

 • Britta Friis 26. marts 2015, 09:50

  Hej Berthel.
  Jeg er i den situation at jeg efter lang tids kritisk sygdom, går over til sygedagpenge, min periode er blevet forlænget.
  Du skriver at jeg ikke må have nogen form for formue over 10000, hvis jeg overgår til kontanthjælp. Jeg har oprettet børneopsparing til min datter, tæller den også med kan jeg risikerer at skulle hæve den og leve af den inden jeg kan få kontanthjælp?
  Hilsen Britta.

  • Berthel 27. marts 2015, 07:23

   Hej Britta,
   jeg er ikke ekspert på området, så jeg kan ikke svare dig.
   Jeg vil anbefale, at du ringer og spørger dem.

Næste artikel:

Forrige artikel: