≡ Menu

Advarsel: Hold dig væk fra din bankrådgiver!

Din bankrådgiver er ikke ansat til at hjælpe dig. Tværtimod. Din bankrådgiver har kun ét formål:

Bankens formål: At tjene penge på dig!

Bankens formål: At tjene penge på dig!

AT tjene penge på dig. Intet andet!

Ordet ”rådgiver” burde ikke være en del at en bankansats titel. Det er vildledende og det tjener din bank tykt på. Banker har på en eller andet snedig måde sat en ”hat” på deres hoved, der vildleder kunder om, at de vil hjælpe dig økonomisk.

Ahh.. er du nu sikker på det?

Det kan du lige bande på! I min rådgivning møder jeg mange mennesker, der føler sig ”svigtet” af deres bank, selvom de havde et godt forhold til rådgiveren.

Banken har lånt dem penge for at ”hjælpe” dem med høje renter, men ”glemt” at fortælle, at forbrugslån er dumt!

Derfor kan du ikke bruge din bankrådgiver til økonomisk rådgivning

Hvordan kan jeg dog skrive, at din bankrådgiver ikke vil dig det bedste?
Jo, ser du… Det er meget simpelt…

En bankrådgiver har forstand på økonomi og ved, at forbrugslån er en rigtig dårlig idé. Det er dyrt og uansvarligt at optage forbrugslån og derfor burde de fraråde dig at låne, hvis de var interesseret i at hjælpe dig.

Jeg har ALDRIG hørt om en bankrådgiver, der har anbefalet mig eller mine klienter at droppe forbrugslån, fordi det er ufornuftigt. Har du? Nej, det tænkte jeg nok.

En fornuftig sætning, du ALDRIG ville høre fra din bankrådgiver:
”Jeg synes du skal spare op til dit nye TV i stedet for at låne penge til det. Det er alt for dyrt”.
Eller:
”Hvorfor skifter du ikke bank, hvis du skal låne? Den anden bank nede på hjørnet har en lavere rente”

Du kan sammenligne det med, at gå ned i den lokale grillbar for at få gode kostråd til aftensmaden eller gå ned til din lokale bilforhandler for at få råd om, hvor du skal købe din bil!
Det er sgu da ikke særligt smart, vel?

YES! Jeg fik lånet!

Den sætning giver mig næsten kvalme. Du kender det sikkert godt. En person har lige været nede i banken og fået ”ja” til at låne penge til et eller andet unødvendigt. Som om, at banken har hjulpet personen. Som om, at banken har gjort personen en tjeneste.

Banker har på en eller anden genial måde givet sig selv et falsk image, de tjener milliarder på. Et falsk image om, at de vil hjælpe dig.

Kø i den lokale FONA

Forestil dig, at din lokale FONA forretning åbner kl. 9 om morgenen. Lige inden åbningstid har samlet sig en lille kø, der er klar til at købe ind i butikken. For at få lov til at købe noget, skal du lige til samtale og ”godkendes” til at købe noget, de tjener penge på. Tænk engang at have en sådan forretning!

Kø i Fona

Banker har fået et genialt “image”

Forestil dig at komme hjem med den nye iPod og gladeligt råbe ind i stuen, at du fik lov at købe den nye iPod! Det lyder mærkeligt, ikk?

Sådan fungerer banker. Du skal lige ”godkendes” til at købe varer på deres hylder (lån, investering m.m.)

Det er en forretningsmodel, der er genial og det falske ”image” tjener banker milliarder på.

Investering

Nogle mennesker er fornuftige og har sparet penge op på deres konto. Så går turen ned til banken for at høre, hvordan de evt. kan investeres for de kan tjene nogle penge. Tænk lige over det…

Bankrådgiveren vil naturligvis rådgive dig til at købe aktier i din bank.
Er det smart at få rådgivning om investering hos en bankrådgiver? Nej, selvfølgelig ikke! Hold dig langt væk fra bankrådgivere, når det gælder investering!

Det kan du bruge en bankrådgiver til

Du kan bruge din bankrådgiver til praktisk hjælp, som f.eks. at stille et budgetskema op, bestille et hævekort, åbne en lønkonto til dig eller forklare dig om, hvordan hussalg fungerer og lignende information.

Det vigtigste er, at du aldrig bruger din bankrådgiver hvis det drejer sig om lån, investering og den slags.

Daniel, tidligere bankrådgiver og controller fortæller

Den kloge vil altid narre den mindre kloge.

Det kan være fair nok i nogle tilfælde medmindre at den som ikke er så klog bliver snydt uretmæssigt. Alle er jo selv ansvarlige for deres handlinger og bør altid selv forstå meningen i hovedtræk når de underskriver et dokument uanset hvem.

Men vi er jo opdraget til at være autoritesttro når eksperterne rådgiver os. Man kan jo kun stille de spørgsmål man har viden til og idé om konsekvenserne af sine handlinger.

Bankfolk er eksperter i rådgivning for bankens indtjening og har specialviden, som ingen kan konkurre med eller forstå logikken af.

Det skal også i den sammenhæng siges at bankerne er utrolig dygtige og har stor viden omkring de finansielle markeder.

Eks:
Trods rentefald så stiger den variable rente hele tiden i bankerne og kunderne betaler. Her udnyttes at kunderne, i mangel af viden, har underskrevet en aftale til stor ugunst for dem selv, uden mulighed for at bedømme konsekvenserne.

Men banken ved at renten vil falde de næste år frem som følge af kriserne i lande som Italien, Grækenlad, Portugal mfl. Trods dette scorer banken en unormal høj rentemarginal og bliver ved med at tale om rentestigninger som aldrig kommer. Kort og godt skabe angst om fremtiden angående hændelser, som aldrig vil finde sted.

Skulle det ske at en kunde aftaler i en kontrakt at de vil fastlåse renten så vil det være ret dyrt både angående gebyrer ved oprettelsen, samt en alt for høj risikopræmie. Skulle alt gå galt fra banken kan den altid bare hæve gebyret ligesom Realkreditinstitutterne har gjort.

Hvem kan jeg så bruge til økonomisk rådgivning?

Som udgangspunkt bør du bruge dig selv og din sunde fornuft. Hvis du vil have hjælp af en person, der har forstand på det, bør du vælge en rådgiver, der ikke tjener penge på, hvad du beslutter dig for at gøre.

Med andre ord skal rådgiveren KUN tjene penge på den tid i taler sammen og på ingen måde kunne tjene penge på, hvor du låner dine penge eller hvor du investerer dine penge.

Få økonomisk rådgivning af uafhængige rådgivere

Få økonomisk rådgivning af uafhængige rådgivere

Et eksempel er Budgethuset. Her handler det om gældsrådgivning. Her kan du være sikker på, at rådgivningen kun handler om dit bedste. Budgethuset er uafhængigt og tjener kun penge på rådgivning og ikke på, hvilke valg der træffes.

Drop nu forbrugslån. Lad være med det! Den eneste type lån, jeg kunne ”acceptere” er lån til en bolig, hvis din økonomi tillader tab, når boligpriserne falder kraftigt næste gang. Og tro mig. Det kommer de til igen!

Lån aldrig penge til en bil og i det hele taget forbrugslån. Det er dumt og dyrt og det ender ofte med, at du har betalt dobbelt så meget for tingene på grund af renter, gebyrer og andre omkostninger i forbindelse med lånet.

Hvad tænker du om emnet? Skriv en kommentar nedenfor!

Comments on this entry are closed.

 • Sara Sørensen 1. oktober 2017, 19:00

  ????????????
  Jeg syntes ikke der er nogen grund til at kritisere bankrådgivere på den måde. Jeg går selv i 8. klasse, og overvejer at blive bankrådgiver. Og når man så kommer ind på sådan en hjemmeside, hvor der står alt muligt negativt om bankrådgivere???? Så tænker jeg en gang mere på min beslutning, og overvejer noget andet istedet for, fordi andre folk ikke respektere bankrådgivere????Hvad med det posetive ved bankrådgiverne? Og er det alle der er dårlige?
  Jeg syntes godt I kunne overveje jeres beslutning om jeres synspunkt på bankrådgivere en gang til????

  • Berthel Lehmann 23. oktober 2017, 12:41

   Hej Sara
   Mange tak for din kommentar! Der er massere af søde, rare og hjælpsomme bankrådgivere.
   Hvis du har lyst til at blive bankrådgiver, skal du endelig blive det.
   Men der er desværre mange mennesker, der ikke ved, at bankens formål er at tjene penge og ikke nødvendigvis kun for at hjælpe mennesker.
   Mange mennesker tror, at hvis man har problemer, så hjælper banker altid.
   Desværre bliver mange skuffet over banker. For når de lige troede, at man havde et godt forhold til bankrådgiveren, så var det slet ikke sådan, når man er i knibe.

 • Maibritt C. Pedersen 31. oktober 2016, 23:19

  Hej.
  SPØRGSMÅL.
  Jeg er blevet skilt fra min eks mand. Han fik scelrose og kom i en beskyttet bolig, jeg vil gerne overtage vores fælles hus. Men det kan jeg kun for banken hvis jeg blandt andet, overtager betaling af et lån min eks mand tog i hans navn, drr er kun blevet betalt renter på lånet, men lige hvor jeg skal overtage huset der skal lånet afvikles. BANKEN vil have en afdragsordning på banen af mig, da min eks mand ikke har penge til at betale af på det lån han selv alene har optaget. Det påstårs så at jeg har Været med til at bruge pengene. Det kan godt være med jeg har men det er så mange år siden at det lån blev optaget. Jeg har spurgt min bank mand om hvordan han ved at nu er det tid til afvikling af lånet. Så siger han at det står på dokumentet, jeg har bedt om en kopi af låne aftalen men de kopien ikke finde den. JEG har nu i små 4 år betalt renter på ovenstående lån der er på 125.000 kr. CA 15000/år gjort det i en god tro i håb om at kunne overtage huset på et tidspunkt.
  Men skal jeg afdrage på et lån min eks mand har oprettet og ikke kan betale på fordi han kun har sin pension, og jeg en god løn?
  Skal jeg afdrage på et lån vor der ikke findes noget dokumentation på? DE kan simpelthen ikke finde låne aftalen.
  Jeg har skulle overtage alt gæld i banken for at kunne få lov til at overtage huset.
  Min eks mand går fri for gæld.

  Jeg kan simpelthen ikke forstå det, har rigeligt at bruge penge på har en hjemmeboende dreng ud af 2 stk.

  håber at hører fra jer

  På forhånd tak. .

  Maibritt

 • Henning Pedersen 8. februar 2016, 03:59

  Jeg har selv oplevet mange bankrådgiver..
  Endda en så dårligt, at jeg blev anbefalet at tage imod et “godt” tilbud fra DER…

  Min nuværende bankrådgiver, derimod, gør rigtig meget for at hjælpe mig af med min gæld.. Endda så vidt som at finde billigere steder et par af mine lån kunne flyttes hen.
  Ganske vist blev de i sidste ende samlet i min bank, men til en samlet rente langt under den originale.. Og også lavere end deres normale udlånsrente.

  Jeg har optaget mit sidste lån.. Og bliver støttet af banken i dette.
  Men der er jo nok også forskel på store banker, og små lokale banker

 • Gerhard Westphal 10. august 2015, 14:40

  fremragende skrevet og “lige i øjet” :-)

 • Marianne nielsen 25. juli 2015, 14:33

  Hej Berthel
  Jeg er i et fleksjob og derved har jeg mange spørsmål som jeg ikke kunne få hjælp af min bank til.
  Jeg forhørte mig i vores bank angående kapitalpension da jeg som alle andre fik den mulighed at pengene kunne jeg overføre til en alderspension og da spurgte jeg min bank om jeg skulle lade pengene stå uden at ændre kontoen eller hvilke konsekvenser det vil have for mig at pengene bliver overført til alderspensionen og de kan ikke hjælpe med det jo pensionsrådgiveren i banken sagde mundtligt at det bedste for mig vil være at lade pengene stå og for flere år siden stoppede jeg med at investere pengene i noget fordi det hele tiden gav minus på kontoen. Jeg er imidlertid usikker på om jeg bør overføre pengene til mit pensionsselskab eller kan banken modsige sig dette ? Vores gæld i banken er ca 12000kr. Til hver og banken rådførte os om at få lavet en kassekredit til os hver og det sagde vores bankrådgiver at derved fik vi de billigste renter som er på 9,5% jeg kan dog sige at vi ikke hæver penge til andre ting på den konto men bør et lån ikke være billigere end en kassekredit ?
  Min Jobkonsulent er nu ved at hjælpe mig så jeg ikke behøver at spekulere sådan hele tiden på fradrag i mine pensioner når jeg går på fleksydelse det samme som efterløn.
  Vi havde en tidligere bankrådgiver som ville hjælpe mig så vi ved hvordan vores økonomi vil se ud når vi går på fleksydelse og pension når der sker modregninger i pensionerne det er jeg så spændt på om min Jobkonsulent får noget ud af for jeg har selv ringet til Kirsten som har med det at gøre og hun sagde at hun først kan hjælpe mig når jeg går på fleksydelse og det er jo for sent. Jeg vil også godt vide om jeg skal lade pengene på min pension stå på ratepensionen op til 20 år eller sætte dem over på livrenten.
  Mit liv styres pt rigtigt meget af at jeg ikke får styr på disse ting og der er kun 2 år og lidt over en måned tilbage før jeg går på fleksydelse som 62 årig.
  Jeg giver dig ret i alt det du skriver.

  • Berthel 30. juli 2015, 09:27

   Hej Marianne,
   Jeg rådgiver ikke om finansielle produkter (låntyper, pensioner osv.).
   Hvis du har brug for hjælp vil jeg anbefale, at du kontakter en uvildig økonomisk rådgiver.