≡ Menu

Sådan skifter du bank, hvis forholdet knager

En hvilken som helst bank i Danmark har pligt at oprette en NEM konto til dig, medmindre du har været voldelig eller vist truende adfærd!

Alle har ret til at skifte bank

Alle har ret til at skifte bank

Hvis du har et dårligt forhold til din bank er der intet, der hindrer dig i at flytte din NEM konto til en anden bank.

Din NEM konto er den konto, hvor din indtægt går ind fra din arbejdsgiver eller ydelser fra det offentlige og kaldes også din ”lønkonto”.

Hvis dette er tilfældet, kan du nemt flytte din NEM konto til en anden bank. Den nye bank kan dog afvise at du flytter dit lån med over, men det gør ikke noget.

Det lån, du måtte have i din nuværende bank, forbliver i din nuværende bank og du kan fremover betragte din gamle bank som en ”almindelig” kreditor.

Registrering i RKI betyder intet i denne forbindelse. Banken har pligt til at oprette en NEM konto til dig, selvom du står registreret i RKI!

Typiske grunde til skift af bank

 • Sidst, du talte med din flinke bankrådgiver, fik du et forbrugslån uden problemer, og nu, hvor du f.eks. er blevet fyret, syg eller skilt og virkeligt har brug for hjælp, er der ingen hjælp at hente.
 • Din økonomi har ændret sig og du kan ikke længere betale de aftalte ydelser på dit banklån.
 • Banken accepterer ikke, at dine månedlige ydelser nedsættes og hæver de månedlige ydelser på din bankkonto, selvom du ikke har råd!

Den der skide flinke bankrådgiver, du troede du var venner med, er lige pludseligt ikke så flink og hjælpsom, når du er i alvorlig knibe.

Banker er snu. De ”låser” oftest overførslen fra din lønkonto til den konto, hvor dit lån står og du har ikke mulighed for at stoppe eller ændre de månedlige ydelser via netbank.

En bank har pligt til at stoppe eller ændre størrelsen af ydelserne, hvis:

 • du modtager offentlige ydelser og
 • ikke har råd til at betale længere og
 • du beder dem om det

Flere banker afviser at stoppe denne overførsel og det vil jeg sammenligne med tyveri og det er ulovligt!

Dog har banker “modregningsret”. Det betyder, at de godt må overføre penge fra en konto til at dække underskud på en en anden. banken har dog pligt til at lave penge nok stå på kontoen, så du og evt. familie har nok at leve for indtil næste udbetaling.

Derudover må banken ikke tage penge fra “øremærkede” penge. Hvis du f.eks. har et budgetkonto, hvor der spares op til husleje eller lign., må banken ikke tage penge fra disse konti. Det samme gælder for f.eks. konti med boligopsparing, pensionsopsparing og lignende.

Konsekvenser

Hvis du beder din bank om at stoppe overførsel til dit lån, UDEN at banken har godkendt det, skal du være opmærksom på, at du dermed har misligholdt din afbetalingsordning og dermed kan de opsige dit lån og kræve hele lånets beløb udbetalt med det samme. Og hvis de gør det, vil de i sidste ende hive dig i fogedretten for at tage udlæg i dine værdier.

Så hvis du bede dem stoppe med overførsel uden at de godkender det, skal det være meget meget meget nødvendigt!

Hold din aftale med banken, hvis du kan.

Rolig nu, Berthel!

Jeg har tidligere skrevet meget kritisk om banker (Advarsel: Hold dig væk fra din bankrådgiver!) og jeg har det svært med mange danskeres syn på banker og bankers syn på dem selv og deres rolle i samfundet.

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du beder om det!

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du ikke har råd og beder om det!

Jeg taler med alt for mange mennesker, hvor banken afviser at stoppe overførsel til et lån, selvom det er nødvendigt for økonomien.

Det bunder ikke i mine egne personlige erfaringer, da jeg ikke har lån, men min erfaring med de mange gældsramte danskere og deres banker, tegner sig et rigtigt dårligt billede af nogle bankrådgivere og bank afdelinger.

Men…..

Selvfølgelig skal du betale de ydelser, du har aftalt med banken, hvis du har råd. Fair nok…

Men for mange mennesker ændres økonomien markant og de aftaler du har lavet med banken og andre kreditorer, har mindre prioritet end betaling af din husleje og andre nødvendige udgifter.

Sådan flytter du din NEM konto

 • Ring til den bank, du gerne vil flytte til og sig, at du gerne vil oprette en NEM konto
 • Spørg, om de kan sende papirer hjem til dig, der skal underskrives og sendes retur. Hvis de kræver, at du møder personlig op, så spørg hvilke dokumenter/ papirer du skal have med. Det vil ofte gerne se din sidste årsopgørelse og opgørelser over din indkomst (lønsedler/ udbetaling fra det offentlige).
 • Tag ned i banken og få oprettet en ny NEM konto.

Nogle banker vil afvise at oprette en NEM konto til dig, hvis du har en i forvejen. Derfor skal du muligvis først opsige din nuværende NEM konto. De fleste banker ordner dog dette for dig.

Hvad du skal være opmærksom på, når du skifter bank

Du kan ikke kræve et VISA/ Dankort, men derimod et hævekort eller debet kort. Jeg anbefaler at du får et debetkort og dropper kreditkort som f.eks. visa/ dankort og lignende. Læs begrundelsen i artiklen “Klip kreditkortet over!“.
Du kan heller ikke ikke kræve flere konti som f.eks. en budgetkonto, men det afvises sjældent.

Husk at få oprette adgang til netbank, så du kan betale regninger over nettet og tilmelde dine faste udgifter til automatisk betalingsservice. Læs her hvilke konti du bør have, for at få tjek på økonomien.

Hvad du skal gøre, hvis en bank nægter at give dig en NEM konto

Indberet sagen til Pengeinstitutankenævnet. De tager sig af banker, der ikke overholder reglerne og opfører sig dumt.

Hvis en bank nægter at oprette en NEM konto til dig, har de pligt til at begrunde afvisningen skriftligt, så det evt. kan bruges som dokumentation i Pengeinstitutankenævnet.

Du kan også henvise til § 21 i “Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder“:

§ 21. Et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en basal indlånskonto til en privatkunde, jf. stk. 2. Begrundelsen skal på anmodning gives i papirformat eller på andet varigt medium.
Stk. 2. En basal indlånskonto skal som minimum omfatte følgende funktioner, jf. dog stk. 3 og 4:
1) Mulighed for at indsætte og hæve kontanter.
2) Mulighed for at gennemføre betalingstransaktioner med et debetkort med saldokontrol.
3) Mulighed for indgående kredittransaktioner.

OBS: Denne artikel er redigeret den 6/2 2016

Comments on this entry are closed.

 • bo jörgensen 23. februar 2016, 20:20

  hej
  jeg har i nogle år haft spar nord som bank og havde min nemkonto der.
  har så ikke brugt den et stykke tid og kontakter banken for at få konto udtog og de kan se jeg er i deres system men jeg har ingen konto hos dem mere.
  Kan de bare uden videre slette ens nemkonto uden at man får besked og hvad gör de med indestående? mvh bo

 • Maj 4. februar 2016, 16:46

  Hej.
  Vi har haft meget klat gæld. Kvik lån og hurtige lån. Alt mulig af den dumme gæld. Og et almindeligt bank lån. Nu samlede vi vores gæld i et nyt “kvik lån ” Men hvor ÅOP var lavere end i bank lånet. Så betalte vi bank lånet ud. Nu er banken blevet tosset. De mener vi løber fra en gammel aftale om at vi ikke ville optage “ny gæld andre steder”. Jo det er rigtig nok. Men vi skylder ikke en krone mere i banken og vores rådighedsbeløb er steget pr måned. Nu vil de se os til et møde. Må de tage vores visa kort og må de lukke de kontoer som ikke er nem konto. ?

 • Gitte khirkhoff 12. januar 2016, 07:28

  Hej Berthel.
  Jeg har nu prøvet at skifte bank 2 gange og er blevet afvist begge gange pga. Dårlig økonomi.. Min bank vil ikke nedsætte min låneydelse selvom min indtægt er væsentlig lavere ? Hvad før jeg ?
  Mvh Gitte.

  • Berthel 12. januar 2016, 15:54

   Hej Gitte,
   De har ikke ret til at afvise en NEM knto.
   Du kan enten tage kampen op med dem eller prøve andre banker.

 • Jesper hansen. 18. november 2015, 17:10

  Dette holder ikke helt. Ville skifte bank til en bank hvor man eventuelt kunne få rådgivning. De ville ikke have mig da min økonomi var fin men “jeg havde ikke brug for en bank”

  Her er den e-mail jeg modtog “Som lovet på vores møde vender jeg lige tilbage til dig med mit syn på din økonomi, og hvad vi i Spar Nord kan gøre for dig.

  Jeg tænker ikke rigtig, at jeg kan gøre så meget for dig. Din økonomi er meget simpel, og du har ikke det store behov for en bank.
  Du har en lønkonto og MasterCard Debit og en opsparing – og det fungerer jo som det skal.” Altså de vil ikke have mig. Hvilket jeg mener skyldes at jeg ikke kom for at få lån. Så at de SKAL oprette en nemkonto passer da vidst ikke.

 • Peter 4. november 2015, 10:45

  Hej fedt indlæg.. Min bank nægter mig at bruge PBS , må de godt det.. Står hverken i rki eller noget og får udbetalt en god fast løn hver måned

  • Berthel 10. november 2015, 11:05

   Hej Peter,
   PBS er en ekstra service, som banken ikke har pligt til at tilbyde dig.

 • Steffen 2. november 2015, 16:05

  Sad og læste dit indlæg, flot skrevet meget at tage til efterretning, men da jeg selv har Dankort overvejede jeg lidt det du skrev og helt droppe det, men så kom jeg til at tænke på følgende.

  Ikke fordi jeg skal, men, hvis man f.eks. er til lån igennem DER el.lign. bliver man spurgt om man har Dankort..

  Bliver man vurderet negativt hvis man har fravalgt Dankort?.. For så er det da mega skidt og for ringe at vurderer folk udfra deres egne valg af platiskkort

  Mvh
  Steffen