≡ Menu

Du og kreditors rettigheder, når det er gået galt

Hvis du skylder penge til kreditorer som finansieringsselskaber og banker, er du bedre stillet, end du sikkert tror. Vedr. gæld til det offentlige, gælder andre regler.

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Du skal naturligvis altid forsøge at overholde dine betalingsaftaler, og hvis din økonomiske situation ændrer sig, eller hvis du af en anden grund ikke længere kan overholde betalingsaftalen, skal du straks indgå en ny aftale med dem.

Forsøg altid, så vidt muligt, at holde en god og positiv kontakt til dine kreditorer og informer dem løbende om dine økonomiske forhold, hvis det er relevant.

Disse långivere kan ikke forlange penge eller en betalingsaftale af dig, medmindre du frivilligt indvilger. Dog kan de tage udlæg i dine værdier, som f.eks. ejendom eller værdier i dit hjem, der skønnes unødvendige af fogedretten.

Dine og kreditors rettigheder

Kreditor kan gøre følgende, hvis du ikke overholder din betalingsaftale:

 • Sende dig rykkerbreve
 • Sende sagen til et inkassofirma
  ( inden sagen sendes til inkasso, skal kreditor mindst have sendt dig 1 rykker (max. 3) med min. 10 dages mulighed for at betale eller lave anden ordning. Kreditor må højst opkræve kr. 100,- for hver af de 3 rykkere + kr. 100,- i inkassovarsel)

Inkassofirmaet kan gøre følgende:

 • Sende dig et forslag til en ny betalingsaftale
 • Indkalde dig til fogedretten og evt. tage udlæg i dine værdier
 • Begære dig konkurs
  (stort set kun, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende)

I fogedretten skal du svare på spørgsmål om din økonomiske situation og oplyse, at du ikke kan eller vil betale til lånet.

Kreditorerne eller fogedretten kan nemlig IKKE tvinge dig til at indgå en betalingsordning, medmindre du selv vil, uanset din økonomiske situation.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Det er naturligvis at sætte tingene på spidsen, men du har rettigheder, og dem skal du kende, så du er sikker i din sag og ved, hvad du er oppe imod.

Du skal naturligvis forsøge at lave en aftale med dem, hvis du har penge til det. Du skal huske at de muligvis vil sætte renten op, hvis du ikke overholder din betalingsaftale og udgifter til fogedret, inkassofirma m.m. vil blive tilskrevet din gæld, så den stiger.

 

Tips og tricks

Du skal altid forsøge at holde dig gode venner med kreditor. Det vil i længden give dig mere ”snor”, hvis du på et tidspunkt har brug for at springe en månedlig betaling over eller lignende. Forsøg at lave aftaler, I begge kan acceptere, og du kan overholde.

Planlæg dine træk overfor kreditor

Planlæg dine træk overfor kreditor

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde. Betalingsaftaler skal ikke laves i fogedretten, da du ofte vil føle dig presset. En betalingsaftale skal være nøje overvejet og tilpasset din økonomi.

Hvis du og kreditor ikke kan blive enige om en ny aftale, kan du skrue bissen på og bruge dine muligheder og rettigheder som beskrevet i dette kapitel.

Hvis du ikke ejer bolig eller ting af høj værdi, er du skipperen på skibet. Du bestemmer, hvor meget og hvor tit, du vil betale dem. Du skal altså ikke lade dig presse til at betale til dem, hvis din økonomi ikke tillader det.

Hvis du ejer ting af høj værdi, så overvej at sælge dem, så du kan få betalt din gæld. Hvis du ejer bolig med friværdi, så undersøg, om du kan leje en bolig med mindre eller samme husleje, sælg dit hus og betal din gæld.

Det samme gælder køretøjer. Hvis det er muligt, så sælg din bil og køb evt. en billigere eller brug den offentlige transport. Hvis du sælger din bolig, kan du flytte tættere på dit job og dermed undvære bilen. Tænk på, hvad du kan undvære og få det solgt.

 

Comments on this entry are closed.

 • Søren 2. maj 2018, 12:26

  Kan kreditor forlange at jeg tager bankudskrifter, lønsedler og skattemappe med i fogedretten..?

  • Berthel Lehmann 3. maj 2018, 15:37

   Hej Søren
   Nej. De kan ikke kræve at du tager noget med i fogedretten.
   Det er kun fogedretten, der kan kræve at du tager noget med.

 • Ole 12. april 2018, 23:09

  Jeg har lavet aftale med kreditorer i foderetten, men inden jeg har fået et girokort har et anden kreditor overtaget min sag, jeg har ringet tre gange til dem for at få et girokort så jeg kan begynde og betale mine afdrag, men jeg hører ikke nåde
  Hvordan står jeg nu, og hvad gør jeg ?

  • Berthel Lehmann 30. april 2018, 12:33

   Hej Ole
   Du kan fortsætte med at kontakte dem eller vente, til du hører fra dem.

 • lizette 27. marts 2018, 08:02

  Hvis man har gæld til finansisierings selskab og ikke kan betale, men arver nogle penge, kan de så kræve de penge man arver.

  • Berthel Lehmann 30. april 2018, 11:48

   Hej Lizette
   Hvis du indkaldes i fogedretten og der står penge fra arv på din konto, har kreditor ret til at tage udlæg.