≡ Menu

Du og kreditors rettigheder, når det er gået galt

Hvis du skylder penge til kreditorer som finansieringsselskaber og banker, er du bedre stillet, end du sikkert tror. Vedr. gæld til det offentlige, gælder andre regler.

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Du skal naturligvis altid forsøge at overholde dine betalingsaftaler, og hvis din økonomiske situation ændrer sig, eller hvis du af en anden grund ikke længere kan overholde betalingsaftalen, skal du straks indgå en ny aftale med dem.

Forsøg altid, så vidt muligt, at holde en god og positiv kontakt til dine kreditorer og informer dem løbende om dine økonomiske forhold, hvis det er relevant.

Disse långivere kan ikke forlange penge eller en betalingsaftale af dig, medmindre du frivilligt indvilger. Dog kan de tage udlæg i dine værdier, som f.eks. ejendom eller værdier i dit hjem, der skønnes unødvendige af fogedretten.

Dine og kreditors rettigheder

Kreditor kan gøre følgende, hvis du ikke overholder din betalingsaftale:

  • Sende dig rykkerbreve
  • Sende sagen til et inkassofirma
    ( inden sagen sendes til inkasso, skal kreditor mindst have sendt dig 1 rykker (max. 3) med min. 10 dages mulighed for at betale eller lave anden ordning. Kreditor må højst opkræve kr. 100,- for hver af de 3 rykkere + kr. 100,- i inkassovarsel)

Inkassofirmaet kan gøre følgende:

  • Sende dig et forslag til en ny betalingsaftale
  • Indkalde dig til fogedretten og evt. tage udlæg i dine værdier
  • Begære dig konkurs
    (stort set kun, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende)

I fogedretten skal du svare på spørgsmål om din økonomiske situation og oplyse, at du ikke kan eller vil betale til lånet.

Kreditorerne eller fogedretten kan nemlig IKKE tvinge dig til at indgå en betalingsordning, medmindre du selv vil, uanset din økonomiske situation.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Det er naturligvis at sætte tingene på spidsen, men du har rettigheder, og dem skal du kende, så du er sikker i din sag og ved, hvad du er oppe imod.

Du skal naturligvis forsøge at lave en aftale med dem, hvis du har penge til det. Du skal huske at de muligvis vil sætte renten op, hvis du ikke overholder din betalingsaftale og udgifter til fogedret, inkassofirma m.m. vil blive tilskrevet din gæld, så den stiger.

Tips og tricks

Du skal altid forsøge at holde dig gode venner med kreditor. Det vil i længden give dig mere ”snor”, hvis du på et tidspunkt har brug for at springe en månedlig betaling over eller lignende. Forsøg at lave aftaler, I begge kan acceptere, og du kan overholde.

Planlæg dine træk overfor kreditor

Planlæg dine træk overfor kreditor

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde. Betalingsaftaler skal ikke laves i fogedretten, da du ofte vil føle dig presset. En betalingsaftale skal være nøje overvejet og tilpasset din økonomi.

Hvis du og kreditor ikke kan blive enige om en ny aftale, kan du skrue bissen på og bruge dine muligheder og rettigheder som beskrevet i dette kapitel.

Hvis du ikke ejer bolig eller ting af høj værdi, er du skipperen på skibet. Du bestemmer, hvor meget og hvor tit, du vil betale dem. Du skal altså ikke lade dig presse til at betale til dem, hvis din økonomi ikke tillader det.

Hvis du ejer ting af høj værdi, så overvej at sælge dem, så du kan få betalt din gæld. Hvis du ejer bolig med friværdi, så undersøg, om du kan leje en bolig med mindre eller samme husleje, sælg dit hus og betal din gæld.

Det samme gælder køretøjer. Hvis det er muligt, så sælg din bil og køb evt. en billigere eller brug den offentlige transport. Hvis du sælger din bolig, kan du flytte tættere på dit job og dermed undvære bilen. Tænk på, hvad du kan undvære og få det solgt.

Abonnér
Giv besked når

94 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments

Hej ,
jeg har en regning som jeg i sin tid var uenig med kreditoren om at skylde , og de lukkede sagen den gang og regningen er røget på RKI, nu er der gået ca 5 år , og ifølge RKI. Bliver regningen slettet i deres system 5/12-23, men nu har jeg fået en indkaldelse til fogedretten d 30/11-23, dvs 5 dage før den bliver slettet i RKI,
hvordan skal jeg forholde mig , og bliver regningen slettet alligevel 5/12-23 eller vil den forlænges hvis jeg bliver tvunget til at afdrage i den ( selvom det ikke det jeg vil da jeg er meget uenig om at betale den)

tusind tak 🙏🏼🙏🏼

Jeg har en betalingsordning med Lowell på noget gæld, som jeg overholder 100%. Betyder “gælden i henhold til denne aftale kan uden domserhvervelse inddrives ved eksekution … retsplejelovens paragraf 478” i min aftale med dem, at de uden videre kan hente penge, jeg får, fx gennem arv? Får de besked om, hvis jeg arver eller??
Venlig hilsen Peter

Jeg har haft misligholdt min gæld til nogle kreditorer (bank, kreditforening og kreditvirksomhed), men efter 2 år indgik jeg påny en betalingsaftale med dem, som jeg nu overholder.
Må de gøre udlæg i værdier, når jeg overholder mine aftaler?

Hej…. Jeg har gæld med en x-kæreste, der er over 20 år gammel… Jeg hører intet fra mine kreditorer og heraf mit spørgsmål.
Er der en forældeses frist, mener jeg har hørt at de skal kontakte mig i løbet af et år eller er det bare en skrøne ⁉️

Venligst Michael Bobsin Alsbjerg.

Hej.
Jeg skylder til Gældsstyrelsen og er blevet indkaldt til fogedretten, selvom jeg betaler hver måned. Nu vil de gøre udlæg i min hævede efterløn. Må de det?
Venlig hilsen Pia

Hej, Jeg er blevet indkaldt til retten, mit spørgsmål går på, hvis jeg laver en betalingsaftale med kreditor inden, kan retten så aflyses? Jeg har nemlig et depositum som jeg helst ikke vil have de tager da det ikke er mit, men hvis retten bliver aflyst og vi indgår en betalingsaftale, kan de vel ikke gøre udlæg i den?

Jeg har en fælles gæld med en tidligere samlever efter vores hus røg på tvangsauktion. Vi betaler begge på gælden. Hun skylder dog derudover en del andre penge. Hun skal arve et ret stort beløb fra sin mor. Når hun arver ved hendes kreditorer at hun arver? Jeg så jo gerne at hun betalte sin halvdel af vores fælles gæld så renterne bliver mindre.

Hej

Jeg har fået vedhæftede email fra en kreditor, må banken, Spar Nord, sende mig et krav om disse oplysninger? Jeg har ikke noget at skjule, jeg er bare træt af, at kreditor hele tiden puster mig i nakken for at hæve beløbet jeg skal betale, jeg synes ikke at det er et rimeligt krav og ønsker bare at få stabilitet i mit liv, det får jeg ikke ved hele tiden at skulle spare mere og mere, for mig at se, så er banken glubsk og bliver først tilfreds den dag gælden er betalt, jeg bruger ikke den samme bank til min lønkonto.

Screenshot_20221205-185927.png

Kan skat foretage udlæg i mit indestående, når jeg overholder min afdragsordning

tak Berthel, har du mulighed for at sende henvisning, hvor jeg kan se dette. Min søn har en afdragsordning, og jeg mener også de kan foretage udlæg, selvom man har afdragsordning. mvh Lene

Hej jeg har 205000 i gæld til moms coronalån har ringet i marts for at få en afdragsordning det kan man ikke? Så har sat mig selv til at betale 4000 om måneden siden da. Er alligevel rendt ind i at få besøg af en pante foged som kommer hjem og tar udlæg i mine ting. Jeg har stående løn til min 1 ansatte til skat som jeg har fået en efter regning som skal betales i 3 rater dette er den sidste fra 2021 og til min næste moms må han tá dem

Hej Bo
Hvis du kan dokumentere, at det er penge til din ansatte og én regning til det offentlige/ moms, der skal betales i tre rater, så ville det ikke give meget mening at tage udlæg i disse.

Hej Berthel
Jeg står i den situation at jeg lånte 45000 gennem en norsk bank tilbage i 2018 fordi jeg var bosætter der på gældende tidspunkt. Jeg er efterfølgende flyttet til Danmark og tænkte så tilbage i november 2021 at jeg måtte gøre noget ved det jeg skyldte. Så jeg kontaktede banken og de ville ha mig til at lave en straks betaling hvilken jeg så gjorde. Nu har jeg så fået et brev om at de har sendt det hele til fogedretten. I papirene de har sendt mig kan jeg så læse at sagen var forældet, men da jeg har lavet en ny indbetaling gælder forældelsen ikke mere. De vil nu ha jeg betaler beløbet plus renter tilbage (cirka 70000) Jeg burde ha sat mig bedre ind i tingene inden jeg lavede den indbetaling. Der er vel ikke noget jeg kan gøre nu andet end betale?
Hilsen David

Hej David
Tak for spørgsmålet.
Jeg kender desværre ikke det norske retssystem og lov vedr. lån, så jeg kan desværre ikke svare dig.

Hej Berthel

Først tak for en enorm informativ side.Jeg er i den situation at jeg grundet private omstændigheder, har skiftet job i en ny branche og derfor har en del mindre til mig selv pr måned. Jeg har med alle udgifter inkl. betaling til kreditorer udgifter for ca 14.000,- pr måned med en indkomst på mellem 16-18.000,- efter skat. Dvs et rådighedsbeløb til mad mm på mellem 2-4 tusinde. Jeg har prøvet at lave en ny aftale med 2 af mine kreditorer, hvor jeg skylder forholdvis 80.000,- og 120.000,- som jeg samlet betaler 3000,- til månedligt. De vil dog ikke lave ny aftale, og overvejer nu at stoppe betalingen til dem, indtil de evt vil lave ny aftale og ellers får de bare ingen penge. Vil det være en løsning ? Jeg ved jeg i så fald ryger i RKI, men har intet af værdi der kan gøres udlæg i.

mvh
casper

Hej Casper
Tak for rosen og spørgsmålet.
Det vigtigste er altid, at du har penge nok til nødvendige faste udgifter og leveomkostninger.
Når man ikke har det, er det en god idé at kontakte kreditorerne og forklare situationen for at få ændret størrelsen af afdragene.
Hvis de ikke vil acceptere dette, kan man blive nødt til at stoppe med at betale. I hvert fald ikke betale mere, end hvad man har råd til.
Det betyder, at aftaler opsiges/ RKI/ inkasso. Men det kan være nødvendigt.

Hej. Hvad med kreditors rettigheder. Kan “folk” virkelig bare opføre sig som de vil og lade andre mennesker betale for sig? Selvom der er faldet dom i en sag, har man ingen muligheder for at inddrive gælden, hvis den der skylder bare siger at de intet ejer af værdi. Har du nogle tips til os, der har haft udgiften?

Hej Charlotte
Tak for spørgsmålet. Jeg beskæftiger mig med råd til folk med gæld.
Hvis du ønsker rådgivning om, hvordan du bedst inddriver penge fra kreditorer, vil jeg anbefale, at du kontakter et inkassofirma.

Hej.
Må fogedretten godt indkassere penge fra mit indskud til en gæld fra YouSee? Dette blev påtvunget mig da jeg var deroppe, fordi det er et indskud jeg har lånt af mig far.

Hej Natasja
Tak for spørgsmålet.
Hvilket slags indskud har de inkasseret penge fra?

Det er et indskud til min gamle lejlighed.

Hej Natasha. Hvis du stod på lejekontrakten, kan kreditor normalt tage disse penge ved fraflytning.

Hej,
Hvad gør man hvis man har lavet en akkord på en sag som er betalt og derfor skulle have været akkorderet. Men kreditor har bogført det på en anden sag som havde sin egen aftale. Nu mener kreditor lige pludselig, de ikke kan se indbetalingen og har stoppet med at svare på indsigelser.

Hej Rasmus
Tak for spørgsmålet.
Hvis du har betalt og kan dokumentere dette og kan dokumentere, hvilken sag, der er betalt til burde der ikke være nogle problemer.
Alternativt kan du klage til kreditor, og hvis de ikke svarer, kan du se her, hvortil, du kan klage:
https://www.budgethuset.dk/klageinstanser-danmark/

Hvis jeg får en forsikring udbetalt kan mine kreditore så tage disse penge ?

Hej Annemette
Det afhænger af, hvilken slags forsikring der er tale om.
F.eks. forsikring, der udbetales pga. kritisk sygdom vil jeg ikke vurdere, at der kan tages udlæg i, hvis udbetaling holdes adskilt fra dine øvrige konti på en særskilt konto.
Andre “almindelige” forsikringer kan der muligvis tages udlæg i.
Jeg er ikke stødt på en sådan situation før, så jeg kan desværre ikke svare dig sikkert.

Kan kreditor forlange at jeg tager bankudskrifter, lønsedler og skattemappe med i fogedretten..?

Hej Søren
Nej. De kan ikke kræve at du tager noget med i fogedretten.
Det er kun fogedretten, der kan kræve at du tager noget med.

Jeg har lavet aftale med kreditorer i foderetten, men inden jeg har fået et girokort har et anden kreditor overtaget min sag, jeg har ringet tre gange til dem for at få et girokort så jeg kan begynde og betale mine afdrag, men jeg hører ikke nåde
Hvordan står jeg nu, og hvad gør jeg ?

Hej Ole
Du kan fortsætte med at kontakte dem eller vente, til du hører fra dem.

Hvis man har gæld til finansisierings selskab og ikke kan betale, men arver nogle penge, kan de så kræve de penge man arver.

Hej Lizette
Hvis du indkaldes i fogedretten og der står penge fra arv på din konto, har kreditor ret til at tage udlæg.

Hvis man skylder penge væk kviklån, og man arver kandeså tage de penge manet . Arver

Hej Linette
Hvis du indkaldes i fogedretten og har penge stående i banken fra arv, kan kreditor tage udlæg i disse penge.

Hej jeg har haft rente-stop på mit lån gennem lang tid og så bliv det overtaget af et selskab og skulle køre videre uden ændring og jeg har kun haft bøvl med det nye selskab ang. mit rente-stop, de siger de har rettet det og alligevel bliver de ved med deres renter, hvad kan jeg gøre og hvor længe skal jeg finde mig i det.

Hej Connie
Du kan klage over det. Hvis det er hos et inkassofirma, kan du klage til Rigspolitiet.

{ 94 comments… add one }