≡ Menu

Sådan skifter du bank, hvis forholdet knager

En hvilken som helst bank i Danmark har pligt at oprette en NEM konto til dig, medmindre du har været voldelig eller vist truende adfærd!

Alle har ret til at skifte bank

Alle har ret til at skifte bank

Hvis du har et dårligt forhold til din bank er der intet, der hindrer dig i at flytte din NEM konto til en anden bank.

Din NEM konto er den konto, hvor din indtægt går ind fra din arbejdsgiver eller ydelser fra det offentlige og kaldes også din ”lønkonto”.

Hvis dette er tilfældet, kan du nemt flytte din NEM konto til en anden bank. Den nye bank kan dog afvise at du flytter dit lån med over, men det gør ikke noget.

Det lån, du måtte have i din nuværende bank, forbliver i din nuværende bank og du kan fremover betragte din gamle bank som en ”almindelig” kreditor.

Registrering i RKI betyder intet i denne forbindelse. Banken har pligt til at oprette en NEM konto til dig, selvom du står registreret i RKI!

Typiske grunde til skift af bank

 • Sidst, du talte med din flinke bankrådgiver, fik du et forbrugslån uden problemer, og nu, hvor du f.eks. er blevet fyret, syg eller skilt og virkeligt har brug for hjælp, er der ingen hjælp at hente.
 • Din økonomi har ændret sig og du kan ikke længere betale de aftalte ydelser på dit banklån.
 • Banken accepterer ikke, at dine månedlige ydelser nedsættes og hæver de månedlige ydelser på din bankkonto, selvom du ikke har råd!

Den der skide flinke bankrådgiver, du troede du var venner med, er lige pludseligt ikke så flink og hjælpsom, når du er i alvorlig knibe.

Banker er snu. De ”låser” oftest overførslen fra din lønkonto til den konto, hvor dit lån står og du har ikke mulighed for at stoppe eller ændre de månedlige ydelser via netbank.

En bank har pligt til at stoppe eller ændre størrelsen af ydelserne, hvis:

 • du modtager offentlige ydelser og
 • ikke har råd til at betale længere og
 • du beder dem om det

Flere banker afviser at stoppe denne overførsel og det vil jeg sammenligne med tyveri og det er ulovligt!

Dog har banker “modregningsret”. Det betyder, at de godt må overføre penge fra en konto til at dække underskud på en en anden. banken har dog pligt til at lave penge nok stå på kontoen, så du og evt. familie har nok at leve for indtil næste udbetaling.

Derudover må banken ikke tage penge fra “øremærkede” penge. Hvis du f.eks. har et budgetkonto, hvor der spares op til husleje eller lign., må banken ikke tage penge fra disse konti. Det samme gælder for f.eks. konti med boligopsparing, pensionsopsparing og lignende.

Konsekvenser

Hvis du beder din bank om at stoppe overførsel til dit lån, UDEN at banken har godkendt det, skal du være opmærksom på, at du dermed har misligholdt din afbetalingsordning og dermed kan de opsige dit lån og kræve hele lånets beløb udbetalt med det samme. Og hvis de gør det, vil de i sidste ende hive dig i fogedretten for at tage udlæg i dine værdier.

Så hvis du bede dem stoppe med overførsel uden at de godkender det, skal det være meget meget meget nødvendigt!

Hold din aftale med banken, hvis du kan.

Rolig nu, Berthel!

Jeg har tidligere skrevet meget kritisk om banker (Advarsel: Hold dig væk fra din bankrådgiver!) og jeg har det svært med mange danskeres syn på banker og bankers syn på dem selv og deres rolle i samfundet.

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du beder om det!

Banken har pligt til at stoppe automatisk overførsel, hvis du ikke har råd og beder om det!

Jeg taler med alt for mange mennesker, hvor banken afviser at stoppe overførsel til et lån, selvom det er nødvendigt for økonomien.

Det bunder ikke i mine egne personlige erfaringer, da jeg ikke har lån, men min erfaring med de mange gældsramte danskere og deres banker, tegner sig et rigtigt dårligt billede af nogle bankrådgivere og bank afdelinger.

Men…..

Selvfølgelig skal du betale de ydelser, du har aftalt med banken, hvis du har råd. Fair nok…

Men for mange mennesker ændres økonomien markant og de aftaler du har lavet med banken og andre kreditorer, har mindre prioritet end betaling af din husleje og andre nødvendige udgifter.

Sådan flytter du din NEM konto

 • Ring til den bank, du gerne vil flytte til og sig, at du gerne vil oprette en NEM konto
 • Spørg, om de kan sende papirer hjem til dig, der skal underskrives og sendes retur. Hvis de kræver, at du møder personlig op, så spørg hvilke dokumenter/ papirer du skal have med. Det vil ofte gerne se din sidste årsopgørelse og opgørelser over din indkomst (lønsedler/ udbetaling fra det offentlige).
 • Tag ned i banken og få oprettet en ny NEM konto.

Nogle banker vil afvise at oprette en NEM konto til dig, hvis du har en i forvejen. Derfor skal du muligvis først opsige din nuværende NEM konto. De fleste banker ordner dog dette for dig.

Hvad du skal være opmærksom på, når du skifter bank

Du kan ikke kræve et VISA/ Dankort, men derimod et hævekort eller debet kort. Jeg anbefaler at du får et debetkort og dropper kreditkort som f.eks. visa/ dankort og lignende. Læs begrundelsen i artiklen “Klip kreditkortet over!“.
Du kan heller ikke ikke kræve flere konti som f.eks. en budgetkonto, men det afvises sjældent.

Husk at få oprette adgang til netbank, så du kan betale regninger over nettet og tilmelde dine faste udgifter til automatisk betalingsservice. Læs her hvilke konti du bør have, for at få tjek på økonomien.

Hvad du skal gøre, hvis en bank nægter at give dig en NEM konto

Indberet sagen til Pengeinstitutankenævnet. De tager sig af banker, der ikke overholder reglerne og opfører sig dumt.

Hvis en bank nægter at oprette en NEM konto til dig, har de pligt til at begrunde afvisningen skriftligt, så det evt. kan bruges som dokumentation i Pengeinstitutankenævnet.

Du kan også henvise til § 21 i “Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder“:

§ 21. Et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en basal indlånskonto til en privatkunde, jf. stk. 2. Begrundelsen skal på anmodning gives i papirformat eller på andet varigt medium.
Stk. 2. En basal indlånskonto skal som minimum omfatte følgende funktioner, jf. dog stk. 3 og 4:
1) Mulighed for at indsætte og hæve kontanter.
2) Mulighed for at gennemføre betalingstransaktioner med et debetkort med saldokontrol.
3) Mulighed for indgående kredittransaktioner.

OBS: Denne artikel er redigeret den 6/2 2016

Comments on this entry are closed.

 • Leif P.N. 22. juli 2014, 12:21

  Hej
  Min hustru og jeg har netop fået gældssanering efter en forfærdelig 7 årig periode med to huse, og en ulige kamp for at klare sig igennem, og undgå tvangsauktion.
  Det lykkedes, men efter budrunde på det sidste hus, stod vi tilbage med et kæmpe underskud.
  Vi er nu gældfrie, og har indbetalt det samlede beløb, fastsat af Skifteretten, men løber ind i at bankerne ikke vil tage os som kunder, da de ikke stoler på, at vi ikke vil bede om kredit i fremtiden.
  Burde man ikke kunne starte på en frisk. Vi har næsten 50 års eksemplarisk bankkontakt bag os.
  Er der et forslag til hvad vi kan gøre. Vi vil jo gerne videre i livet nu hvor vi føler at have fået fjernet det der var i vejen

  • Berthel 22. juli 2014, 15:16

   Hej Leif,
   Tak for kommentaren og jo, jeg er helt enig.
   Banker tager ikke hensyn til at i har været gode kunder i mange år.
   De tænker på én ting: Profit her og nu

   I må kontakte nogle flere banker indtil i finder en bank, der er interesseret.
   Iøvrigt har alle banker pligt til at tilbyde en NEM konto. de har dog ikke pligt til at tilbyde adgang til netbank, kreditkort og lignende “ekstra ydelser”.

 • Annette Dalsgaard 15. juli 2014, 18:39

  Vi har flyttet bank, har ladet vores lån blive i Nordea (tidligere bank), har været i fogedretten og ER blevet registreret i RKI.
  Vi fik da vi flyttede bank (før RKIregistrering) begge et Visa kort og min mand også et Mastercard. Mister vi nu dem? Vi ved godt at du anbefaler, at man klipper kortene, men det fungerer udemærket for os…..dermed sagt, vi skaber ikke yderligere gæld. Den gæld vi er registreret med er pga hussalg og meget dårlig rådgivning.
  Vi er på vej på ferie og skal bruge kortene. Har nemlig netop modtaget brev om, at benzinkortet er inddraget. Kan vi risikere, at stå i udlandet med et visa og MasterCard, der ikke virker?

  • Berthel 22. juli 2014, 15:03

   Hej Annette,
   Tak for spørgsmålet.
   Banken har ikke pligt til at tilbyder jer et dankort/ VISA og kan inddrage det.
   Om de vil inddrage kreditkortene afhænger af bankens “politik”.
   Derfor bør i tage kontanter med eller kontakte banken for at være sikker på, at jeres kort virker på rejsen.

   God rejse!

 • Linda 5. juli 2014, 00:18

  Hej.
  Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har lige fået feriepenge fra mit arbejde. Jeg er samtidig begyndt og studerer i det jeg er blevet fyret fra mit job. Jeg har været sygemeldt i noget tid men er raskmeldt nu. Jeg har lige fået udbetalt feriepenge, su og resten af mine sygedagpenge. Jeg har et lån i banken som jeg afdrager på, og jeg har altid overholdt mine aftaler til banken. Men ser nu at banken har taget 10000 kr fra min konto til mit lån. Hun har ikke kontaktet mig eller nogen ting. Og nu har jeg ca. 10000 kr tilbage. De penge som hun har taget, skulle bruges til og leve for de næste mange måneder. Da jeg ikke har så meget og gøre godt med. Jeg er enlig mor med en lille. Og jeg er helt slået ud. Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. Det er også anden gang hun gør det. Min bankrådgiver er ikke til og snakke med. Må hun virkelig godt gøre sådan ? Og hvad kan jeg gøre ?
  Mvh. Linda

  • Berthel 9. juli 2014, 18:17

   Hej Linda,
   Tak for spørgsmålet.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter banken og hører, hvorfor de har trukket pengene.

   Hvis du har overholdt din aftale om månedlige afdrag, trækker banker ikke bare lige pludseligt penge udover det aftalte beløb uden at informere dig.

 • Bo 17. juni 2014, 22:02

  Davs,

  Jeg har lidt problemer med min nuværende bank, og ville i den forbindelse se mig om efter en ny bank. Jeg valgte så at kontakte den lokale andelsekasse, men de afviser at tage mig ind som kunde, idet jeg står i RKI. Jeg er ikke interesseret i at få et lån eller lign, jeg vil bare gerne have en NEM konto og et debetkort, så kan banken og jeg altid tales ved omkring ekstra finasielle ting og sager når jeg kommer i arbejde igen :)

  Men forstår jeg dig korrekt, så må Andelskassen slet ikke afvise mig som kunde, men skal tilbyde mig en NEM konto når jeg spørger om at oprette en konto?

  /Bo

  • Berthel 17. juni 2014, 22:59

   Hej Bo,
   Tak for spørgsmålet.
   Du har helt ret. Banken må ikke afvise dig for at få en NEM konto pga. registrering i RKI.

 • Claus 9. juni 2014, 07:19

  Hej Bertel

  Jeg har fra bank fået oplyst pr. Telefon at min boligkredit skal ændres fra nuværende cibor 3 plus fast rentetillæg på 2 % aftalen løber til 2018 – den vil de ændre til cita 3 plus variabel rente tillæg.

  Kan de bare det?

  Hilsen Claus

  • Berthel 13. juni 2014, 11:18

   Hej Claus,
   Jeg er ikke ekspert på det område.
   Derfor vil jeg anbefale, at du kontakter Pengeinstitutankenævnet.

 • Hanne 27. maj 2014, 14:25

  Hej Berthel

  Først tak for muligheden for at godt råd- gode råd kan være “dyre”.

  Min ex og jeg ejer et hus sammen. Dette ønsker vi at sælge, da vi gik fra hinanden for 2 år siden, men det er købt lige før bolig boblen bristede.
  Vi forventer derfor et tab på 700000Kr, baseret på seneste vurdering.
  Disse oplysninger har vi sendt til banken med ønske om deres forslag til finansiering af tab.

  Som udgangspunkt vil de ikke dele gælden- vi skal hæfte solidarisk. Derudover forventer man at jeg kan afdrage 7500Kr pr måned på lånet- til en rente på mindst 9%.
  Helt urealistisk!.
  Da ex og jeg gik fra hinanden ville banken ikke engang accepterer at jeg havde en kassekredit på 30000kr på vores fælles gamle konto som jeg overtog- min ex skulle derfor være medkontoindehave og have adgang til oplysninger om mit forbrug. Dette til trods for at jeg ingen anden gælg har og har en lån på 500000kr/måned
  Er det acceptabelt?
  Vil meget gerne skift bank- men kan jeg det i denne situation?

  På forhånd tak

  Hanne

 • jette andersen 7. maj 2014, 08:44

  Hej Bertel
  Jeg har været sygemeldt og nu på kontanthjælp. Har gæld som kassekredit som jeg ikke har mulighed for at betale foreløbig. Er blevet rådet til at få en nemkonto til kontanthjælp. Jeg overvejede coop bank, men de har kun dankort som kort. Vil de kunne afvise mig med den begrundelse? Hvis de spørger om jeg har gæld i en anden bank hvad har jeg pligt til at oplyse?
  mvh Jette

  • Berthel 8. maj 2014, 13:28

   Hej Jette,
   COOP bank har også MasterCard Debet, der er et saldokontrolleret kort.
   Altså et kort, der ikke kan hæves over på.
   Uanset om du har gæld i en anden bank, må COOP bank ikke afvise en NEM konto til dig.

 • Janni 3. april 2014, 21:26

  Hej Berthel

  Jeg har et lille spørgsmål, som du måske kan svare på. Jeg har igennem et par år betalt af på et mindre forbrugslån. Lige nu står der på min netbank, at mit tilbageværende lån er på ca. 5000 kr, hvilket er et beløb, som jeg godt ville kunne betale ud her og nu. Men da jeg så gik ind på netbank for at nedsætte gælden (i mit tilfælde betale den helt ud), står der, at jeg skylder næsten 10000 kr. Da jeg i sin tid fik oprettet lånet, spurgte jeg min bankrådgiver, om jeg kunne slippe for nogle af renterne ved at betale ekstra ind fra tid til anden, når økonomien var til det, og på den måde betale lånet ud hurtigere. Det sagde hun ja til. Som jeg ser det nu, så har de medregnet de renter, der ville løbe på, hvis jeg brugte det næste år på at betale lånet ud (forventet slutdato: august 2015).

  Mit spørgsmål er så: Ved oprettelse af et lån er man så forpligtet til at betale alle de forud beregnede renter, uanset hvor hurtigt man betaler lånet ud?

  • Berthel 7. april 2014, 11:47

   Hej Janni,
   Tak for spørgsmålet.
   Jo hurtigere du betaler lånet ud, jo færre renter betaler du.
   Renter tilskrives jo løbende og hvis hele gælden er betalt, skal du ikke betale renter for en gæld, du ikke har.

 • Christian jensen 2. marts 2014, 10:26

  Hej mit navn Christian og er 22.
  Jeg har et lån på 175000kr fra et forsøg på at starte firma men som gik meget skævt.
  Jeg har siden starten betalt 5500kr af på mit lån.
  Jeg mistede så mit arbejde og kunne ikke betale det samme hvilket jeg informerede banken om (Nordea) min bank dame blev sur og sagde at så måtte jeg jo overføre det jeg nu kunne så jeg betalte istedet 2300kr af dette gjorde jeg i 6 måneder.
  Nu er jeg kommet i Nordea inkasso fordi de siger jeg har misvedligeholdt min aftale. Ikke nok med det men min rente på lånet er nu på 17,8 %
  Jeg har nu fået et arbejde som vikar og får udbetalt 9000kr hver 14 dag.
  Selvom jeg igen betaler mere på mit lån er de ikke villige til at sænke renten.
  Og jeg kan ikke flytte bank da jeg er ansat som vikar men med en fast stilling.
  Hvad kan jeg gøre :(
  Mvh
  Christian

  • Berthel 5. marts 2014, 09:29

   Hej Christian,
   Tak for spørgsmålet.
   Baner har stort set desværre lov til at ændre renter, som det passer dem.
   Der er ingen lov, der forhindrer dem i det.

   17,8% er meget højt.

   Dine muligheder kommer meget an på din øvrige økonomiske situation.
   Derfor kan jeg ikke give dig et kort svar på, hvad der er bedst i din situation.
   Jeg vil anbefale, at du kontakter en gældsrådgiver.

   • Marie 7. april 2014, 10:54

    Men Berthel, jeg forstår ikke hvorfor du ikke fortæller Christian at han sagtens kan skifte bank uanset hans jobsituation? Det har jeg netop gjort (væk fra Nordea, som gjorde noget af det samme overfor mig, som de gør ved Christian). Jeg er arbejdsløs og har en kæmpe gæld. Men har jo som sagt ret til at skifte bank, hvilket jeg så gjorde. Mange banker har en skrabet version af en lønkonto, som de tilbyder os uattraktive kunder. De hedder noget a la basiskonto, selvbetjeningskonto og lign, forskelligt fra bank til bank. Sådan en har jeg nu fået og er ganske godt tilfreds med de ydelser, jeg får under omstændighederne. Nogle banker tager højt gebyr årligt for sådan en konto, det skal man lige være obs på.

    Men Christian, væk fra Nordea, det bliver du så glad for! Og det har du al mulig ret til og mulighed for.

    • Berthel 7. april 2014, 12:43

     Hej Marie,
     Du har fuldstændigt ret. Det fik jeg ikke nævnt, men nu har du rettet op på det og beskeden er hermed givet videre.
     Tak for indlægget og det skarpe øje!

 • Maria 27. februar 2014, 17:16

  Hej Berthel.

  Jeg skal skifte bank pga. skilsmisse.
  Dette er ikke så nemt, men har i Nykredit bank fået lov at få en nem konto, de vil dog ikke give mig netbank, da jeg er registreret i RKI.
  Kan de nægte mig dette?
  Er afhængig af netbank, da jeg meget gerne selv skulle kunne styre mit budget, og gå ind og overfører fra min nem konto…

  Kh Maria

  • Berthel 28. februar 2014, 07:57

   Hej Maria,
   Tak for spørgsmålet.
   Adgang til netbank anses som en ekstraydelse, som banken ikke har pligt til at tilbyde.
   Selv om du er registreret i RKI, er der dog mange banker, der tilbyder det alligevel. Prøv at kontakte andre banker for adgang til netbank.