≡ Menu

Udlandsdansker med gæld i Danmark

Hvis du bor i udlandet og har gæld i Danmark, har de danske kreditorer forskellige muligheder for at indkræve deres tilgodehavende.

Kreditorer har mulighed for at indkræve gæld hos udedanskere

Danske kreditorer har forskellige muligheder for at indkræve gæld hos udlandsdanskere

Det offentlige og andre kreditorer har nemlig mulighed for at opkræve deres tilgodehavende i stort set alle lande.

Deres muligheder for at indkræve gæld afhænger meget af reglerne i det land, du bor i.

I denne artikel vil jeg forklare, hvilke muligheder kreditorer har for at indkræve penge hos udlandsdanskere, så du kender dine og kreditorers rettigheder.

Til at starte med, vil jeg opdele kreditorerne i to kategorier. ”Det offentlige” og ”andre kreditorer”.

Det offentliges muligheder for at indkræve gæld hos udlandsdanskere

Hvis du har gæld til det offentlige og ikke overholder eller har en betalingsaftale, sendes din gæld først til en særlig afdeling, der udelukkende tager sig af gæld hos udlandsdanskere.

Der findes to specialiserede afdelinger i SKAT, der kun tager sig af dansk gæld hos udlandsdanskere.
Begge afdelinger hører under Skattecenter Tønder.

Den ene afdeling hedder ”Udland – Personinddrivelse” og den anden hedder ”International Inddrivelse”.


Afdelingen ”Udland – Personinddrivelse”
I denne afdeling står Eva Lykke Schmidt i spidsen for de ca. 25 medarbejdere.
Denne afdeling er første step i proceduren for at indkræve gæld. De vil forsøge at kontakte dig i udlandet og lave en frivillig betalingsaftale. Hvis dette lykkes, er alle glade.

Denne afdeling har også mulighed for at tage udlæg i værdier, som du har i Danmark, selvom du bor i udlandet. Så hvis du har bil, sommerhus, camping eller andet af værdi, vil denne afdeling tage udlæg i dette. Denne afdeling opererer kun i Danmark, udover at have kontakt med dig i udlandet. Hvis du har lønindtægter i Danmark har de også mulighed for at foretage lønindeholdelse.

Hvis det ikke lykkes for afdelingen ” Udland – Personinddrivelse” at finde dig, få deres tilgodehavende eller en tilfredsstillende betalingsordning, sendes sagen videre til afdelingen ”International Inddrivelse”.

Afdelingen ”International Inddrivelse”
Aage Pedersen er boss i denne afdeling med ca. 20 ansatte.
Denne afdeling opererer i udlandet. De opsporer dig og når de har fundet din adresse i udlandet, vil de i første omgang sende dig et venligt brev, hvor de beder dig betale det skyldige beløb eller starte en betalingsordning. Hvis du ikke reagerer på brevet, vil de sende sagen videre til det pågældende lands lokale myndigheder eller inkassofirma for at opkræve gælden.

De nordiske lande og EU har særligt gode ”bistandsaftaler”. Udover disse lande har Danmark også ”bistandsaftaler” med mange andre lande over hele verden. En bistandsaftale, betyder at landene har indgået en aftale om at hjælpe hinanden med at opkræve gæld på hinandens vegne.

Som hovedregel er det nemmest for Danmark at indkræve gæld på tværs af de nordiske lande. Derudover er aftalen på tværs af EU lande også ret god. Lande, der ikke ligger i norden eller i EU har Danmark særskilte aftaler med.

Disse aftaler varierer meget fra land til land. Lande i Asien og Sydamerika er blandt de sværeste lande for Danmark at inddrive gæld i.

Hvis du vil kende Danmarks ”bistandsaftaler” med de enkelte lande, kan du se en oversigt her (disse aftaler hedder ”Bilaterale aftaler”).

Lande, som Danmark ikke har bistandsaftaler med
Nogle lande har Danmark ingen aftaler med. Derfor har SKAT hyret et internationalt inkassofirma, der opererer i disse lande og ved, hvordan gæld kan indkræves via det lokale retssystem. SKAT hyrer kun dette inkassofirma, hvis gældens størrelse er mindst kr. 11.000,-.

Almindelige kreditorers muligheder for at indkræve gæld hos udlandsdanskere

Almindelige kreditorer (banker, finansieringsselskaber og lign.) har mulighed for at indkræve deres tilgodehavende via det pågældende lands regler og retssystem. Danske inkasso firmaer kan ikke føre en sag i udlandet. Derfor bliver de nødt til at hyre en udenlandsk advokat eller inkasso firma.

Det gør det derfor lidt mere snørklet for danske inkassofirmaer at indkræve gæld i udlandet. Nogle inkasso firmaer er dog internationale og i disse tilfælde er det nemmere for kreditor at indkræve gælden. I disse tilfælde kan den danske afdeling blot sende sagen videre til afdelingen i det pågældende land.

Lønindeholdelse i udlandet
I nogle tilfælde et det ligefrem en fordel for kreditor, at du er flyttet til udlandet. I nogle lande er reglerne nemlig sådan, at kreditorer kan få deres tilgodehavende ved lønindeholdelse. Dermed kan danske kreditorer få deres penge hurtigere, end hvis du boede i Danmark.

Her kan almindelige kreditorer nemlig ikke bruge muligheden for at få gæld tilbagebetalt ved lønindeholdelse. Tyskland og Sverige er blandt de lande, hvor kreditorer kan få deres tilgodehavende via lønindeholdelse.

Udlæg i udlandsdanskeres værdier i Danmark
Hvis du som udlandsdansker har værdier i Danmark, som f.eks. bolig, bil, sommerhus og campingvogn, kan kreditorer tage udlæg i disse værdier, selvom du ikke bor i Danmark. Til at starte med vil kreditorer forsøge at lave en betalingsaftale med dig, men hvis det ikke lykkes, kan kreditorer tage udlæg i disse værdier og på sigt kræve værdierne tvangssolgt.

Gældssanering, når du bor i udlandet

Det er ikke muligt at søge gældssanering for udlandsdanskere.

Forældelse af gæld for udlandsdanskere

Reglerne for forældelse af gæld er de samme, om du bor i Danmark eller i udlandet. Hvis kreditor ikke har kunne opspore din adresse i udlandet, kan fristen for forældelse af gæld udvides med et år. Dermed har kreditor mere tid til at opspore dig og sørge for at forældelsen afbrydes.

Du kan læse mere om forældelse af gæld i artiklen ”Forældelse af gæld”.

Få hjælp til din gæld i Danmark

Hvis du bor i udlandet og ikke kan overskue at tage fat på problemet vil jeg anbefale, at du får hjælp fra en professionel gældsrådgiver.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Comments on this entry are closed.

 • henrik 11. marts 2016, 21:15

  Hej,
  jeg overvejer at leje hus og flytte til Sverige for at opnå familiesammenføring med min kone fra Vietnam.
  Jeg har et banklån i en dansk bank og er lidt bekymret for om jeg uden videre kan flytte til Sverige og beholde lånet uden at det bliver opsagt fra deres side?

  Kan jeg beholde min danske bankkonto? Jeg har pt. stadigvæk job i Danmark og forventer ikke at det skal være anderledes.

  • Berthel 13. marts 2016, 11:47

   Hej Henrik,
   Umiddelbart kan jeg ikke se, at lånet skulle kunne blive opsagt pga. flytning, så længe du overholder betalingsordningen.
   Kontakt din bank for svar i din konkrete situation.

 • Lotte 7. marts 2016, 16:30

  Hej
  Jeg har en gammel gæld til et boliggselskab som jeg desværre har anerkendt i 1990 i fogedretten. Gælden er overgået til et privat inkassofirma “Lindorff” i Danmark, for en del åpr siden. Jeg har ikke betalt noget til dem ej heller indgået nogen afdragsordninger med dem. Jeg er flyttet til Sverige og her viser det sig at de også har en afdeling, nu har jeg fået brev fra den svenske afdeling med besked om at de vil indeholde en del af min løn hvis jeg ikke betaler det jeg skylder. Jeg får førtidspension fra Danmark og ejer ingenting af værdi, hverken i DK eller S. Må det svenske inkassofirma kræve indeholdelse af min danske pension og må de trække fra min danske bankkonto?
  Håber du kan hjælpe med svar. På forhånd Tak.
  Venlig hilsen Lotte.

  • Berthel 13. marts 2016, 11:37

   Hej Lotte,
   Jeg kender ikke det konkrete juridiske samarbejde imellem Danmark og Sverige.
   Derfor vil jeg anbefale, at du får retshjælp i Sverige, der kender reglerne på dette område i Sverige.

 • Anders 5. februar 2016, 01:53

  Hej.

  Jeg er udenlands Dansker, og har et lån i Spanien, hvor jeg er bosat pt, jeg ejer intet hernede, men har stadig et lån, jeg er ved at overveje at vende mod Danmark igen, jeg er desuden blevet ramt af en økonomisk krise pt, hvilket gør at min sidste betaling til banken var 1/2-16 – hvis jeg stopper betalingerne, vil der så kunne ske noget når det er en Spansk bank, de skal naturligvis have deres penge, men jeg mener dog kun at stoppe betalingerne til jeg er på fode igen, økonmisk.

  • Berthel 5. februar 2016, 09:10

   Hej Anders,
   Jeg kender ikke det retslige samarbejde imellem Spanien og Danmark og dermed den spanske banks muligheder for at inddrive gæld i Danmark.
   Kontakt evt. en advokat, der kender eller kan sætte sig ind i samarbejdet imellem Danmark og Spanien.

 • Thomas 2. februar 2016, 21:21

  Vil gælden ikke være forældet hvis det er 12 år siden?

 • Asiye 24. januar 2016, 23:51

  Hej
  Jeg har en gæld til det offentlige, (skat) men pga jeg har klaget over det. Har de skrevet at jeg ikke skal betale gælden før 2019.
  Jeg har en lejlighed i Sverige , må de tage eller kan de tage udlæg i den.

  Hvad hvis jeg sælger lejligheden inden 2019, må de så tage pengene?

  • Berthel 26. januar 2016, 09:20

   Hej Asiye,
   Jeg kender ikke det retslige samarbejde imellem Sverige og Danmark i detaljer.
   Kontakt evt. en svensk advokat, der kender reglerne.

 • Noname 4. januar 2016, 21:36

  Hi. Jeg har desværre i mine unge dage lavet en gæld. I dag er det til det offentlige. Jeg har afbetale på dette. Men er ikke helt sikker jeg gør for tiden. Jeg bor nu i udlandet, arbejder i dk og har ikke noget at gøre med min nemkonto. Det bliver overført automatisk. Idag har jeg et billån i min bank. Så mit spørgsmål er. Må de tage bilen ved en kontrol? Det er jo ikke min da jeg afbetaler den, men den står i mit navn?!? Har brug for den pga af arbejde. Vil glæde mig over et svar.

  Mvh

  • Berthel 6. januar 2016, 10:08

   Hej,
   Hvis SKAT har taget udlæg i bilen og har besluttet at inddrage bilen, kan de tage den ved en f.eks. kontrol.
   I særlige tilfælde, vil SKAT dog ikke gøre dette, hvis de vurderer, at din bil er nødvendig for at kunne beholde dit arbejde.

 • Jannie 26. december 2015, 19:59

  Min mand og jeg bor i Norge og har en gæld i en bank i DK –
  Vi er kommet i en økonomisk krise – og vi kan ikke se hvor vi skal finde penge til mad og husleje her i norge.. Vi har været i dialog med banken flere gange – men de fastholder at de vil ha et beløb der svarer til at lånet er betalt tilbage på 10 år. Men det afdrag blir ca 3000kr dyrere pga. den norske krone i disse dage. – Vi er så presset at vi overvejer at stoppe med at betale en periode – til vi får skin på næsen igen – men vi vil også gerne at banken i DK får deres penge.. HVa pokker kan vi gøre – og hvad sker der hvis vi vælger at stoppe betaling til DK en periode?

  • Berthel 27. december 2015, 08:19

   Hej Jannie,
   Konsekvenserne ved at stoppe betalingerne til DK afhænger at de regler/ samarbejde, som Norge og Danmark har retsligt.
   Dem kender jeg ikke i detaljer og derfor kan jeg ikke svare dig.
   Jeg vil anbefale, at i kontakter en norsk advokat, der kan hjælpe jer.

 • Shakur 12. december 2015, 17:00

  Hej

  i 2003 rejste jeg til England, og har boet der lige siden, men i jan 2016 skal jeg rejse til Danmark igen. Problemet at i 2002-2003 har jeg optaget en del lån, som jeg ikke har afdraget på eller betalte det jeg skyldte , dog ikke gæld til staten. Er der mulighed for at jeg vil blive tilbageholdt selvom at det er 12 år siden. og forresten jeg har ikke været i Danmark siden 2003

  vh

  Shakur.S

  • Berthel 17. december 2015, 16:28

   Hej Shakur,
   Hvis du f.eks. er blevet indkaldt i fogedretten og ikke er mødt op, kan du være efterlyst af politiet.
   I sådanne tilfælde kan politiet tilbageholde dig, indtil fogedretten åbner og de kan køre dig dertil.

   Men det har jeg ikke mulighed for at vide, så det er svært for mig at svare dig.