≡ Menu

Du og kreditors rettigheder, når det er gået galt

Hvis du skylder penge til kreditorer som finansieringsselskaber og banker, er du bedre stillet, end du sikkert tror. Vedr. gæld til det offentlige, gælder andre regler.

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Kend dine rettigheder i forhold til kreditor

Du skal naturligvis altid forsøge at overholde dine betalingsaftaler, og hvis din økonomiske situation ændrer sig, eller hvis du af en anden grund ikke længere kan overholde betalingsaftalen, skal du straks indgå en ny aftale med dem.

Forsøg altid, så vidt muligt, at holde en god og positiv kontakt til dine kreditorer og informer dem løbende om dine økonomiske forhold, hvis det er relevant.

Disse långivere kan ikke forlange penge eller en betalingsaftale af dig, medmindre du frivilligt indvilger. Dog kan de tage udlæg i dine værdier, som f.eks. ejendom eller værdier i dit hjem, der skønnes unødvendige af fogedretten.

Dine og kreditors rettigheder

Kreditor kan gøre følgende, hvis du ikke overholder din betalingsaftale:

 • Sende dig rykkerbreve
 • Sende sagen til et inkassofirma
  ( inden sagen sendes til inkasso, skal kreditor mindst have sendt dig 1 rykker (max. 3) med min. 10 dages mulighed for at betale eller lave anden ordning. Kreditor må højst opkræve kr. 100,- for hver af de 3 rykkere + kr. 100,- i inkassovarsel)

Inkassofirmaet kan gøre følgende:

 • Sende dig et forslag til en ny betalingsaftale
 • Indkalde dig til fogedretten og evt. tage udlæg i dine værdier
 • Begære dig konkurs
  (stort set kun, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende)

I fogedretten skal du svare på spørgsmål om din økonomiske situation og oplyse, at du ikke kan eller vil betale til lånet.

Kreditorerne eller fogedretten kan nemlig IKKE tvinge dig til at indgå en betalingsordning, medmindre du selv vil, uanset din økonomiske situation.

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde!

Det er naturligvis at sætte tingene på spidsen, men du har rettigheder, og dem skal du kende, så du er sikker i din sag og ved, hvad du er oppe imod.

Du skal naturligvis forsøge at lave en aftale med dem, hvis du har penge til det. Du skal huske at de muligvis vil sætte renten op, hvis du ikke overholder din betalingsaftale og udgifter til fogedret, inkassofirma m.m. vil blive tilskrevet din gæld, så den stiger.

 

Tips og tricks

Du skal altid forsøge at holde dig gode venner med kreditor. Det vil i længden give dig mere ”snor”, hvis du på et tidspunkt har brug for at springe en månedlig betaling over eller lignende. Forsøg at lave aftaler, I begge kan acceptere, og du kan overholde.

Planlæg dine træk overfor kreditor

Planlæg dine træk overfor kreditor

Lav aldrig en betalingsaftale, du ikke kan overholde. Betalingsaftaler skal ikke laves i fogedretten, da du ofte vil føle dig presset. En betalingsaftale skal være nøje overvejet og tilpasset din økonomi.

Hvis du og kreditor ikke kan blive enige om en ny aftale, kan du skrue bissen på og bruge dine muligheder og rettigheder som beskrevet i dette kapitel.

Hvis du ikke ejer bolig eller ting af høj værdi, er du skipperen på skibet. Du bestemmer, hvor meget og hvor tit, du vil betale dem. Du skal altså ikke lade dig presse til at betale til dem, hvis din økonomi ikke tillader det.

Hvis du ejer ting af høj værdi, så overvej at sælge dem, så du kan få betalt din gæld. Hvis du ejer bolig med friværdi, så undersøg, om du kan leje en bolig med mindre eller samme husleje, sælg dit hus og betal din gæld.

Det samme gælder køretøjer. Hvis det er muligt, så sælg din bil og køb evt. en billigere eller brug den offentlige transport. Hvis du sælger din bolig, kan du flytte tættere på dit job og dermed undvære bilen. Tænk på, hvad du kan undvære og få det solgt.

 

 
{ 207 kommentarer }
{ 207 kommentarer… add one }
 • kristina 8. december 2017, 17:34

  hej,

  Jeg har et forbrugslån hos remember. Jeg kan IKKE betale mine afdrag. De har tilbudt mig en lavere ydelse men ALT for høj til at jeg kan betale.
  Og så omhandler den nye ydelse at jeg kunbetaler renter..
  Jeg har prøvet at komme med modsvar og dialog. Men nu svarer de IKKE på min forespørgsel. Og det lige om lidt at jeg er varslet med INKASSO.
  Når man ryger til inkasso- og evt laver aftale. er der renter på under sådan et forløb???

  • Berthel Lehmann 18. december 2017, 11:05

   Hej Kristian
   Ja. Der løber altid renter på et lån, medmindre kreditor frivilligt stopper renten, hvilket er sjældent.
   Det gælder også ved inkasso osv. hvor renten ofte sættes op.

 • Lilie 6. december 2017, 07:29

  Jeg har for nogle år siden været i fogederetten med noget gæld, som åbenbart nu er overgået til nye inkassatorer. Dengang blev jeg i fogedretten erklæret insolvent. Jeg KAN ikke betale den gæld – jeg betaler pt. på 3 andre gældsposter plus mine faste udgifter. Er førtidsepensionist. Men jeg vil frygteligt gerne betale min gæld helt ud inden jeg om 9 år bliver folkepensionist – på det tidspunkt vil det være komplet umuligt. Jeg kunne så godt tænke mig et refinansieringslån, fordi der er tale om gældsposter fra så mange forskellige ting – og det har ikke noget med overforbrug eller for meget lir i gaden. Det er et samspil af uheld, problemer med en søn, og uhelbredelig sygdom – men Gæld er blind så den skal jo bare betales. Jeg prøver deperat at finde ud af hvordan…..og har ignoreret inkassovirksomhederne. Nu sender de mig nok i fogedretten igen – og fred være med det. Jeg har været i RKI i nok 6 år nu.

  Men jeg undrer mig over, at det er de samme lån, der er sendt i spil. Jeg troede kun man kunne komme i fogedretten een gang for det samme lån. Er det nyt, når det er et andet inkassofirma der kører sagen?

  Er det tilrådeligt at får et refinansieringslån?

  Jeg har ikke 100% overblik over gælden, men jeg tror ikke den er over 200.000 kr. og det er jo den magiske skillelinie, der giver en mulighed for gældssanering. Jeg lever meget sparsomt, så en tilværelse i gældssanering vil ikke synes anderledes end denne…. Det ville være det mest optimale for mig, men som sagt, er min gæld nok ikke helt deroppe. Tror den er på 150.000 ca. Er der mon alligevel en mulighed for af få GS?

  K.H.
  Lilie

 • Rene 5. december 2017, 14:02

  Hej
  Må kreditor godt vente ca 2 år med at reagere i form af rykkere eller lign. på en faktura?

  • Berthel Lehmann 18. december 2017, 10:46

   Hej René
   Ja. Kreditorer har ikke pligt til at skulle rykke inden for en bestemt tidsramme.

 • Lene 27. november 2017, 23:55

  Hej
  Jeg har en gammel gæld fra 1992 til Nordea på hovedstol kr. 88.000 nu er gælden med renter osv. På 157.000. De valgte så sidste år at bruge collectia til at inddrive gælden. På dette tidspunkt var jeg røget ud af dagpengesystemet og på vej på kontanthjælp. Dette fortalte jeg hver gang collectia ringede, morgen, dag og aften. Så derfor stadig ikke mulighed for at betale min gæld. Nu er sagen så endt i fogedretten, inden gælden er forældet. Jeg kontakter så collectia for at høre, om de er villige til at kvitte en del af gælden hvis jeg med venner og families hjælp kan skaffe lidt penge.( nævner intet beløb). Dette afviser de blankt. I mellemtiden er jeg blevet, selvstændig i et lille firma hvor jeg arbejder 80 timer om ugen og har ca. 10.000 kr og mdr.
  Med en omsætning på ca. 1500-2000 kr. Om dagen

  Mit spørgsmå er og fogedretten kan/vil gøre udlæg i mit varelager på omkring 5-7.000. Eller erklære mig konkurs. Så jeg igen er på kontantshjælpsvejen.
  Med venlig hilsen en bekymret

  • Berthel Lehmann 28. november 2017, 07:58

   Hej Lene
   Der kan tages udlæg i dine værdier, men 5-7000,- er ikke meget, så måske lader de være med at tage udlæg.
   Hvis det er nødvendigt for at du kan opretholde dit arbejde, vil jeg også mene, at fogeden ikke bør tillade tvangssalg.

 • jasmin 12. oktober 2017, 12:45

  Vi har misvedligeholde betalingen til en kreditor pga en dum økonomisk situation grundet separation. I sidste uge blev vi så indkaldt af retten hvor vi ikke fik lov at lave en betalingsordning men der blev taget udlæg i ejendommen.
  Jeg har prøvet at kontakte advokaten via mail for at lave en hurtig afdragsordning af 40.000 til udgangen af året, desværre har jeg ikke hørt noget og derfor er mit spørgsmål om jeg overhovedet har chancen til at aftale en sådan en eller om jeg er nu der hvor jeg skal ligge hele beløbet for at undgå en tvangsauktion.

  Hvor lang tid vil der går fra nuværende tidspunkt indtil der blev afholdt en auktion?

  På forhånde mange tak.

  mvh
  Jasmin

  • Berthel Lehmann 23. oktober 2017, 13:33

   Hej Jasmin
   Det kan jeg desværre ikke svare dig på, da det afhænger af, hvor hurtige kreditor er og hvor travlt de har i den retskreds, hvor du bor.

 • Mia 5. september 2017, 08:53

  Hejsa.. Vi har i 2011 fået en boligkredit/boliglån i banken på 580.000 der blev forlangt afviklet på 11 år da vi havde flex uden afdrag på real lånet. I 2014, lånte vi 250.000 hjem i friværdien og vi indbetalte med hånden på ryggen 70.000 extra på boligånet, så både flex real og boliglån udløb på samme tidspunkt. Vi fik derfor et brev hvori der stod at vi nu havde indskudt de 70.000 og at løbetid var sat ned med 1 år og 2 måneder, men at lånet var uændret. Jeg ville i forbindelse med nye vinduer springe en termin over på 18.000 på boliglånet, da vi i forhold til de indskudte 70.000 havde 1 år og to måneder at løbe på i forhold til tinglysningen på pantebrevet. Men det blev vi nægtet, da det kostede penge at ændre løbetid og det så ikke ville passe med udløb af flexlånet. Jeg fik oplyst det tinglyste pantebrev først udløb i 2022, men lånet i banken udløb dec. 2020. Reelt fik vi kun et stykke papir hvor der stod vi havde indskudt de 70.000 og ændret udløb, men ellers var oprindelige lånevilkår uændret. De vil så have 5000 for at lægge de 3 måneder til i den anden ende, selvom pantebrev siger 2022 og det vil være betalt længe inden. Og de ville for øvrigt slet ikke gøre det, så var faktisk helt paf over deres udmelding.. Mit spørgsmål er nu. Er det lovligt at nægte terminsoverspring på et lån der ifølge tinglysning først skal udløbe i 2022, men grundet de 70.000 extra i ( Tvunget ) indbetaling nu udløber i 2020, altså længe inden det tinglyste.. Mvh Huusom

  • Berthel Lehmann 7. september 2017, 13:42

   Hej Mia
   Dit spørgsmål er for omfattende til at kunne svare simpelt på i en brevkasse som denne.
   Derfor vil jeg anbefale, at du kontakter en økonomisk rådgiver, der kan sætte sig mere ind i din situation.

 • Rikke Andersen 25. juli 2017, 12:40

  Jeg har en gæld til en tidligere bank. Gælden er på omkring 300000 og er et forbrugslån, som er opstået gradvist,på den måde at jeg havde en kassekredit, som blev overtrukket. Banken foreslog det omlagt til forbrugslån. Det gentog sig, mange gange.
  jeg var mellem 18 og 25 år. Jeg er nu 40 år. Dengang med fast arbejde og nogenlunde indtægt, men som det fremgår meget lidt begreb om nogen overhovedet, om økonomi. Siden ændrede min økonomiske situation drastisk, til det dårligere. Jeg forsøgte at opnå ny aftale med banken, uden held. Derfor var jeg tvunget til at afbryde mine afdrag, hvilket jeg meddelte på et møde imellem repræsentanter fra banken, min advokat og jeg selv.Dette er omtrent 8 år siden.
  For ca. 4 år siden, blev jeg indkaldt til fogedretten med denne gæld.Der underskrev jeg et gældsbevis, på beløbets størrelse, hvorefter de indberettede mit forhold til RKI, hvor jeg nu står registreret.
  Gælden er nu er et stykke over 300000. Der er ikke blevet lukket for renter eller gebyrer i forbindelse med min registrering i RKI, derfor er gælden blot vokset og vokset (18.5 % p.a. og årlige omkostninger omtrent 0.5%af pålydende)
  Jeg modtog for et halvt år siden, en ny “påmindelse” om min gæld med et tilbud om at de ville skære 50000 ca. af gælden, hvis jeg ville indgå ny aftale hvori vilkårene lyder på betaling af 6000(!!) om måneden. Det ser jeg nærmest som absurd at fremsende dette forslag, da min økonomiske situation udelukkende er blevet værre, som resultat af kontanthjælpsreformen. Jeg har gået sygemeldt på kontanthjælp de sidste 10 år, on and of. Det oprindelige afdrag jeg ikke kunne betale, var på 1600 kr.
  Jeg har valgt IKKE at underskrive dette “frivillige forlig”med ny gældsaftale, da jeg ikke har nogen mulighed for at møde de forpligtigelser der tilbydes.
  Jeg har nu 2 spørgsmål:
  Bør jeg underskrive det forslag?
  Har jeg nogen mulighed for at blive “løsladt” fra RKI, indenfor en overskuelig fremtid?
  Jeg har flere gældsposter, men denne (til banken) er afgjort den største og den eneste der har været igennem fogedretten.

  • Berthel Lehmann 31. juli 2017, 11:49

   Hej Rikke
   Du kan underskrive det, så længe det ikke indeholder en aftale om en betalingsordning, du ikke kan overholde eller giver mening.
   Man kan max. være registreret i RKI i 5 år for den samme gældspost.
   Det kan du læse om i artiklen “Facts om RKI registret“.

 • Jan Sigberg 2. juli 2017, 15:30

  Hej.
  Jeg har fået udført et stykke arbejde. Hvor mange gange og i h or lang tid skal jeg rykke for en korrekt regning indeholdende, cvr nummer, moms mv.?

  • Berthel Lehmann 3. juli 2017, 08:22

   Hej Jan,
   Det kan jeg ikke svare dig på.

 • Tina Kjær 27. juni 2017, 21:06

  Hej. Vil det være okay,at skrive til ens kreditorer,i stedet for at ringe?Jeg er kommet på kontanthjælp og kan simpelthen ikke betale mine regninger. Skal jeg stoppe mine betalinger på netbank,eller hvad gør jeg?
  Tak.

  • Berthel Lehmann 29. juni 2017, 13:28

   Hej Tina,

   Ja, jeg vil anbefale, at du skriver pr. email.
   Så har du også evt. aftaler på skrift.
   Om du skal stoppe betalinger eller ej, kan jeg ikke svare på.

 • Flemming 17. maj 2017, 23:45

  Hej.
  Jeg har gæld og huslån i en bank hvor jeg også har aktier stående i depot, hvis de pludselig kommer efter at de vil have lån indfriet kan de så forlange at jeg sætter disse aktier til salg ?
  Pft. Flemming

  • Berthel Lehmann 18. maj 2017, 07:29

   Hej Flemming,
   Aktier er værdier, som der kan tages udlæg i ved møde i fogedretten/ pantefogeden og dermed kræves solgt.

Skriv en kommentar