≡ Menu

12 nemme ting du kan gøre i dag, der kan ændre din økonomi for altid!

Du kender det garanteret… jeg gør det i hvert fald, men er blevet bedre til det.
De dér kendte sætninger inde i hovedet, ”Jeg gør det meget snart”, ”i næste uge”, ”først skal jeg lige…”, ”kan ikke nå det i dag” og bla bla bla.

Her har jeg har samlet 12 hurtige, nemme ting, du kan gøre på kort tid, der kan ændre din økonomiske situation fremover.

De fleste ting kan gøres på få minutter og nogle tager lidt længere tid. Afsæt tid nu til at gøre nogle af tingene. Jeg lover dig, at du ikke vil fortryde!

Hvis du allerede har gjort nogle af tingene, så spring dem over og læs videre.

Udfør i det mindste én af tingene i dag. Det skylder du dig selv! Tag action!

God fornøjelse!

Handling # 1: Drop 1 dårlig vane (5-10 minutter)

Denne her en lige til at gå til og er ekstra motiverende, hvis du kan få din partner med på den. Snak med din partner om den og find på en dårlig vane hver.

Drop en dårlig vane

Drop en dårlig vane

Find én dårlig vane – det kan være alt mellem himmel og jord. Hvis du nu siger til dig selv, at du ingen har, har du et problem med at være ærlig over for dig selv!

Drop f.eks. morgenbrød på tanken hver dag, sukker i kaffen, kage til kaffen, købe slik, når du køber dagligvarer, købe frokost på arbejde, ryge, købe en cola i pausen, se for meget fjernsyn, købe fastfood, bide negle og jeg kunne blive ved.

Drop vanen i de næste 30 dage – Fra i morgen tidligt stopper du den dårlige vane 30 dage frem.

Hvordan kan dette ændre mit liv? Vi har rigtigt mange dårlige vaner. Når vi snakker økonomi kan det være svært at gennemskue, hvor meget de små beløb løber op i på en måned, men det er ofte meget chokerende!

Ud over at spare en masse penge kan det måske også gøre, at du taber dig lidt og/ eller bliver mere sund.
Ét smurt rundstykke med ost og en kop kaffe fra tanken løber nemt op i kr. 480,- om måneden! (24,- pr. dag).

Aktion # 2: Ryd op i dit rod (20 – 90 minutter)

Trin for trin:

Vælg et rum, areal, eller en skrivebordsskuffe – Vælg et enkelt, bestemt område. Det kan være et skab, soveværelset, køkkenet, kontoret, dit skrivebord eller en “rode” skuffe.

Flyt alt ud af rummet – Alt … Flyt det ind i et andet område eller værelse.

Gennemgå hver enkelt ting – Spørg IKKE dig selv, “Har jeg brug for dette?”, men i stedet skal du spørge dig selv ”giver denne ting mig glæde, værdi eller formål i mit liv?” … “Har jeg virkelig brug for det?”.
Hvis ja, skal du flytte tingen tilbage ind i rummet.

Hvis ikke, skal du sortere det i 3 bunker – De 3 bunker skal hedde ”sælges” , ”foræres væk”, eller ”smides ud”. Når du er nået igennem sorteringen, skal du tage action! De ting, der skal sælges, skal sælges og de ting, der skal foræres væk, skal foræres væk og resten skal smides ud!

Du kan læse mere om dette i artiklen ”Sælg alt dit ragelse, betal gæld eller spar op”.

Hvordan kan det dog ændre mit liv? Ting, vi ikke bruger bruger tid, plads, energi og penge. Ved at angribe specifikke områder, hvor ting har tendens til at hobe sig op, bliver du opmærksom på, at du bruger penge på unødvendige ting, der ikke gør dig gladere.

Desuden gør denne øvelse, at du tænker dig mere om, næste gang du bliver fristet til at købe ting, der ikke giver dig reel værdi. Desuden kan du tjene penge ved at sælge tingene. Denne proces er vanedannende og tænk engang! Det kan give dig mere fokus på de ting i livet, der giver dig glæde og et rent og rydeligt hjem.

Aktion # 3: Overrask din kæreste/ ægtefælle (5-20 minutter)

Trin for trin:

Brainstorm en gratis anerkendelse eller en aktivitet– Planlæg noget sjovt, tilbered en super middag, Skriv en sød sms. Der findes tusindvis af ideer online. Se link lidt længere nede.

Overrask din partner!

Overrask din partner!

Næste gang du ser din partner, så overrask. – Det kræver så lidt og giver så meget glæde! Brug din hjerne og hjerte i stedet for din tegnebog denne gang. :-)

Hvordan kan dette ændre mit liv? Av! Jeg får røde ører og denne her gør ondt hos mig. Jeg er selv alt for dårlig til det! Alt for ofte tænker jeg på, at jeg også burde dit og dat … men der mangler action. Nu skal det være!
Den nemmeste løsning er at købe noget. Hurtigt og nemt de fleste gange.

Men overraskelser behøver ikke at koste noget og desuden bliver partneren ikke mere glad for ting. Du kender det sikkert selv. Det er jo tanken, der varmer og giver et smil på læben;)

Giv dig selv lidt tid til at få ideer. Prøv det nu.
Hvad har dog med bedre økonomi at gøre?… Tja, ikke rigtigt noget direkte, men jeg synes den skulle med alligevel.

Link til gode ideer:74 Simple Things You Can Do to Brighten Your Spouse’s Day” (mange gratis)

Aktion # 4: Udkast til dit første budget (25 minutter)

Hvis du skal bruge mere hjælp til denne, vil jeg anbefale at du downloader Budgethusets almindelige budgetskema.

Huks at denne ”opgave” er blot et udkast til et budget, men er ligetil og giver blod på tanden til at lave et fuldt udfyldt budgetskema.

Trin for trin:

Vurdér din indkomst – Hvis du er i tvivl, så rund tallene ned. Det behøver ikke at være præcist. Hvis du har en uregelmæssig indkomst, så tag udgangspunkt i sidste måneds tal.

Brainstorm faste udgifter – Brainstorm dine faste, løbende udgifter. De regninger, du betaler hver måned. Tallene behøver ikke at være præcise. Prøv at få så mange tal med som muligt i første omgang og rund tallene op, hvis du er i tvivl.

Brainstorm uregelmæssige udgifter – Denne er det sværeste for de fleste mennesker – og denne post er synderen i de fleste budgetter, der ikke lykkedes. Prøv at tænk tilbage og frem. Husk gaver, reparationer, ferie, abonnementer osv.

Accepter, at du kommer til at fejle stort! – Forsøg ikke at være perfekt. Rund indtægter ned og udgifter op. Næste gang, du ser på dit budget, har du i det mindste et udgangspunkt, der kan justeres. Forenkle når det er muligt. Tage noter, når tingene kommer, der var uplanlagte.

Hvordan kan dette ændre mit liv? Det sværeste som mange andre ting, er at tage det første skridt. Mange forsøger at gøre det perfekt første gang og kan for nogle ende med at det opgives. Brug 25 minutter første gang og udfyld så meget som du kan.

Næste uge, kan du bruge yderligere 25 minutter. Det er så nemt og når du først er kommet i gang for du blod på tanden. Når du kender din økonomi, giver det mere ro og du kan begynde at planlægge din økonomi fremover og planlægge de ting, du drømmer om.

Aktion # 5: Skriv dit pengeforbrug ned på papir i forretningen (5-10 minutter)

Skriv ned, hvad du køber

Skriv ned, hvad du køber

Trin for trin:

Find papir og kuglepen– Fold et stykke papir, så det passer i din jakkelomme, eller endnu bedre, en lille notesblok.

Skriv ned, hver gang du køber noget – Lige så snart du har købt noget, så skriv det ned. Skriv, hvad du har købt og hvor meget det kostede.

Når dagen er gået, så gennemgå sedlen – Tjek om du har fået det hele med og gennemgå det eventuelt med din partner.

Hvordan kan dette ændre mit liv? Når man skriver udgifter ned, bliver man automatisk gjort opmærksom på, at man bruger penge. Desuden kan du spørge dig selv, om du virkeligt har brug for dette. Det giver desuden en god indsigt i dine vaner og dermed er det nemmere at lægge et budget, så det bliver præcist.

Aktion # 6: Brug konvolut systemet til mad, tøj og “lommepenge” (20 minutter)

Trin for trin:

Vælg et beløb– Vælg et maksimalt beløb for, hvad du vil bruge af penge i kategorierne “Mad”, “Beklædning” og “lommepenge” – vælg et maksimalt beløb, du er villig til at bruge pr. uge.

Brug kontanter

Brug kontanter

Hæv kontanter i banken – Du ved det. Hvis du kun bruger kontanter, kan du ikke bruge mere, end der er. Derfor skal du hæve det beløb, du har besluttet at bruge på én måned til de forskellige kategorier.

Fordel kontanterne i konvolutter – Find 3 konvolutter. Skriv navnet på kategorien på ydersiden og læg kontanter i konvolutterne, som det passer med det beløb, du har besluttet at bruge i den kommende uge.
Når ugen er gået, skal du gentage det.

Betal med kontanter – De næste 30 dage, må du KUN betale med kolde kontanter, bortset fra dine faste udgifter. Alt du køber i forretninger, må kun købes kontant med penge fra konvolutterne. Når du skal købe dagligvarer, så tag kun kontanter med. Læg kreditkortet i skuffen og lad det ligge der!

Hvordan kan dette ændre mit liv? At betale med kontanter gør mere ”ondt” end at betale med kreditkort og derfor tænker man sig lidt bedre om, når man beslutter at købe noget.

Desuden får du en meget bedre føling med, hvor meget du har brugt i løbet af måneden og dermed undgår du at mangle penge sidst på måneden.
Derudover begrænser du dig selv, da det er ”forbudt” at købe mere, end ugens konvolut indeholder.

Læs også artiklen: “Sådan har du altid penge – også sidst på måneden!

Handling # 7: Lav en “30-dage” liste (2 minutter)

Trin for trin:

Find papir og kuglepen frem – Skriv “30-dage ønsker” liste som overskrift.

Skriv impuls ønsker på listen – Næste gang du falder over noget, du ønsker dig, f.eks. en iPad, ny pung, mobiltelefon, tv, abonnement på ”Alt for damerne”, et par støvler osv. … skriver du det på listen med den dato, du fik ”lysten”

Efter 30 dage – Når et ønske har stået på listen i 30 dage, skal du spørge dig selv: ”Har jeg brug for denne ting og hjælper den mig med at nå mine mål” og ”Gør denne ting mig mere lykkelig”? Hvis svaret på begge spørgsmål er et klart ”JA”, så køb det. Ellers streg det fra listen med det samme.

Hvordan kan dette ændre mit liv? For de fleste af os, er vores svageste øjeblikke, netop det … øjeblikke. Det er den nye skinnende gadget, revision, vi har lige læst, det vindue går vi køber, eller den webside, vi netop er landet på.

Adskillelse af os fra vores ønskede indkøb selv vil 72 timer kvæle de fleste impulser i opløbet. Gør det i 30 dage? Tja, det er den bedste metode, jeg kender på at sikre, du bruger på kun de ting, du virkelig ønsker.

Aktion # 8: Ændre én kvartalsregning til betaling hver måned (5-15 minutter)

Trin for trin:

Vælg en fast udgift, du betaler hvert kvartal eller én gang om året. – Det kan f.eks. være regningen til din forsikring, TV licens, kabel TV eller lignende.

Kontakt firmaet – Ring til firmaet og spørg, om det kan lade sig gøre at betale regningen hver måned i stedet for hvert kvartal eller hvert år. Selvom det koster et lille gebyr ekstra, er det godt givet ud!

Hvordan kan dette ændre mit liv? Den største del af vores indkomst kommer en gang om måneden. Derfor ville det være mest fornuftigt også at betale regningerne en gang om måneden. Det gør budgettet mere overskueligt og du slipper for at skulle spare op til betaling.

Mange har svært ved at lade pengene på opsparingen være, så hvis du kan betale regninger hver måned slipper du for at blive fristet af penge på kontoen, der egentligt skulle bruges til en senere regning.

Aktion # 9: Skift din TV pakke (15-20 minutter)

Se på din sidste regning fra din kabel TV leverandør og overvej om du virkelig har brug for alle de kanaler.

Skift din TV pakke

Skift din TV pakke

Kunne du nøjes med en mindre pakke eller måske helt undgå kabel TV?

Måske bruge den ekstra tid til at planlægge dine drømme og hvordan du opnår dem?
Ok da… Måske ikke helt droppe det. Jeg har selv en lille pakke og ser da TV af og til.

Hvordan kan dette ændre mit liv? TV er ren underholdning og det gælder også nyheder!
Du er sikkert uenig med mig nu, men vent bare! Det er en snak, vi kan tage på et senere tidspunkt.

Desværre er TV blevet en alt for stor tidsrøver og derfor vil jeg bede dig om at tænke på, om du i stedet for TV kan bruge tiden på noget mere produktivt. Hvad med at bruge mere tid på dine drømme? Læs: ”Planlæg dit liv og opfyld dine drømme

Handling # 10: Start din nødopsparing (20-40 minutter)

Trin for trin:

Gå ind i din bank eller netbank og åben en konto– Hvis du ikke allerede har en separat opsparingskonto, så åben en. Alternativt kan du have din nødopsparing i kontanter derhjemme.

Start din nødopsparing

Start din nødopsparing

Sørg for, at du ikke har alt for nem adgang til pengene.

Sæt et beløb ind nu! – 100,-/ 200,- eller hvad du nu kan undvære – det vigtigste er, at du kommer i gang med den nu!

Beslut et fast beløb til opsparing – 100,-/ 200,-/ 500,-. Vælg et beløb, du ved kan undværes, næste gang du får løn. Hvis du får uventede indtægter (arv, tilbage fra SKAT eller andet) så sæt dem ind på din nødopsparing

Køb en flaske champagne – ligeså snart du har kr. 5.000,- stående på din nødopsparing. Dette er en god begyndelse og dækker langt de fleste uforudsete udgifter. Hvis du allerede har 5.000,-, så opspar yderligere.

Hvordan kan dette ændre mit liv? En nødopsparing er nok det vigtigste for at kunne holde et budget og have en stabil økonomi. Du ved jo godt, at du indenfor en overskuelig tid pludseligt for brug for at bruge penge.

F.eks. hvis dit TV går i stykker, du taber dit togkort, knækker en tand, revner dine bukser eller en masse andre hændelser.
Det giver desuden er dejlig fornemmelse i maven og bedre nattesøvn at vide, at selvom der sker noget uventet, har du penge til at erstatte eller reparere det.

Læs også: “Hav altid en nødopsparing

Handling # 11: Èn dag i denne uge: find alternativ transport (10-45 minutter)

Trin for trin:

Vælg en dag i denne uge – hvor du lover at vælge en andet måde at blive transporteret.

Ring til en ven eller kollega og spørg om du kan køre med eller find en alternativ måde at blive transporteret på – tag bussen eller toget, tag cyklen eller gå.

Hvordan kan dette ændre mit liv? Vi er vane mennesker. Vi er helt sikre på, at den måde vi har valgt vores transport er den bedste. Det eneste, der kan ændre den opfattelse er at blive udfordret. Derfor udfordrer jeg dig nu! Kom i gang!
Det kan ændre dine udgifter til transport og måske gøre turen mere hyggelig eller produktiv!

Handling # 12: Skriv et brev til dig selv (10-20 minutter)

Trin for trin:

Hent papir og kuglepen

Skriv et brev og tilgiv dig selv – for de dårlige økonomiske valg, du har truffet i fortiden – Vær konkret og skriv kort, hvilke dumme ting, du har gjort og lån, du har optaget. Skriv, hvad du føler, når du tænker på det og tilgiv så dig selv

Tag det frem igen – I morgen tager du brevet frem igen og læser det igennem.
Derefter er det tid til at smide det ud. Brænd det eller riv det i stykker og skyld det ud i toilettet. Det er fortid nu og du har tilgivet dig selv!

Hvordan kan dette ændre mit liv? Rigtigt mange jeg har talt med om gæld, har meget dårlig samvittighed over for sig selv og evt. børn og partnere. Sagen er jo bare den, at du ikke kan bruge følelsen af skyld til noget som helst nu!
Følelsen af skyld kan æde dig op indefra og er ødelæggende for dig. Nu er det tid til et nyt kapitel.

Fra nu af skal du se fremad. Fortid er fortid. Tag fat på din økonomiske situation nu og arbejd på at få den på rette køl. Denne kan ikke vente! Det skal være nu!

Skriv gode ideer eller kommentarer nedenfor!

Abonnér
Giv besked når

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
{ 0 comments… add one }