≡ Menu

4 nødvendige udgifter der ikke prioriteres højt nok

Hvis du ikke har prioriteret de nødvendige faste udgifter korrekt, gambler du med dit liv. Du risikerer at ødelægge din økonomi og livskvalitet.

Spiller du russisk roulette med din økonomi og livskvalitet?

Spiller du russisk roulette med din økonomi og livskvalitet?

Der er udgifter forbundet med at leve. Det er vi alle klar over. Vi kan ikke undgå at skulle spise, betale husleje, varme, el osv.

Der er også andre nødvendige udgifter, men ikke for at overleve dagen i morgen. Det er netop de udgifter, der ikke prioriteres højt nok og det er netop de udgifter, jeg fokuserer på nu.

Her går det helt galt!

En dejlig mør bøf med bearnaisesauce på restaurant, en hobby, du føler er ”nødvendig” for at leve og føle dig ”fri”. Alt dette på bekostning af udgifter til f.eks. en forsikring eller en a-kasse.

Hvis du

 • ikke har en forsikring,
 • ikke er medlem af en a-kasse
 • ikke er medlem af sygesikringen “Danmark”

men har den store TV pakke derhjemme, så bliver jeg sgu sur på dig! Altså på den gode måde…

Kan du ikke se, at det er helt forkert?

Det bør det være fornuften, der beslutter og IKKE følelser og luksusbehov.

Når følelserne dikterer, hvordan du skal bruge dine penge, kan det gå grueligt galt.
Det sker desværre for mange. Alt for mange.

Hvilke udgifter bør prioriteres først?

Hvis du ikke har prioriteret nedenstående udgifter højest, så sparker jeg dig over skinnebenet!
Så inden du bruger penge på unødvendige udgifter, bør nedenstående udgifter være betalt:

Lad fornuften prioritere

Lad fornuften prioritere

1) Fysiske fornødenheder

Du skal have noget at spise og tag over hovedet. Du skal også have varme, el, vand og lignende. Derfor er udgifter til mad og bolig nødvendige. Deriblandt også udgifter til husholdning og personlig pleje.

2) Ansvar/ indbo og ulykkesforsikring
Dette er netop en af de udgifter, der nedprioriteres af mange. Problemet er, at man ikke føler, at man får noget ud af det. Man kan jo ikke smage, se eller dufte det.

Der er intet sjovt ved det og man kan ikke prale af det på arbejdspladsen.

Det kan give en følelse af at smide penge ud af vinduet, da du jo ”måske” ikke for brug for den. Og så har man jo spildt en masse penge.

Hvis du ikke har en forsikring, så få en nu! Konsekvensen kan nemt og hurtigt blive, at din livskvalitet på et splitsekund bliver forringet resten af dit liv. Bare én ulykke skal der til.

Pris: Jeg betaler personligt kr. 113,- om måneden for ulykkesforsikring (Heltid) og kr. 105,- for indbo/ ansvarsforsikring.
Det er kr. 218,- om måneden.

Jeg vil anbefale, at du bruger Findforsikring.dk for at finde den billigste forsikring. Det er nemt og tager få minutter at få tilbud fra 3 forsikringsselskaber.

Link til relevant artikel: Hvorfor er forsikringer vigtige for dig?

3)  A-kasse
Hvis du er på arbejdsmarkedet, er medlemskab af en a-kasse super vigtig! Du kan aldrig være sikker på, at du har dit job om et år. Det er der ingen, der kan! Også selv om du har været det samme sted i 100 år og føler dig tryg.

At miste jobbet kan for mange få fatale konsekvenser (økonomisk). Udover en psykisk nedtur skal du nu til at bekymre dig om økonomien.

Pris: Jeg betaler kr. 459,- om måneden og det kan trækkes fra i skat, så det reelt koster mig ca. kr. 320,-.
Link til relevant artikel: Forskellen på a-kasse og kontanthjælp

4)  Sygesikringen ”Danmark”
Denne er nok den mest oversete nødvendige udgift. Du kan sammenligne det med en forsikring. Jeg er desværre ikke selv medlem af sygesikringen ”Danmark”, men ikke frivilligt. Mit kolesterol tal er skyhøjt og derfor kan jeg ikke blive medlem.

Men hvis du kan blive medlem er det en nødvendighed!

Jeg kan ikke glemme Marlene, der har skrevet et indlæg under artiklen ”Er du medlem af “danmark”?”.
Hun havde hus, bil og børn og et godt betalt arbejde. En dag blev hun påkørt af en bil.
Lige siden og resten af hendes liv, har hun brug for behandlinger af fysioterapeut, kiropraktor og medicin.

Heldigvis var hun medlem af Danmark, som nu betaler alle disse udgifter. Hvordan ville din økonomi se ud, hvis du kom ud for det samme og ikke var medlem af sygesikringen ”Danmark”?
Links til relevante artikler: Er du medlem af “danmark”?

Andre prioriteter

Herfra kan du sådan set selv vurderer, hvad der skal prioriteres. Det kan være udgifter til telefoni, internet, fagforening, lagkager, bøffer, ugeblade osv.

Hvordan prioriterer du? Skriv en kommentar nedenfor!

Comments on this entry are closed.

 • Maria 4. februar 2016, 10:30

  Hej Bertel

  Vil lige orientere om at “Danmark” faktisk har en mulighed for at optage medlemmer på en særlig ordning. F.eks. hvis man har en psykisk sygdom, kan man godt blive medlem så man får hjælp til tandlægeregningen og fys.behandlinger. De tager bare noget forbehold for medicin og psykolog/psykiater regninger (hvis det f.eks. er noget psykisk man fejler) Jeg ved dette fordi min veninde har fået muligheden for at blive medlem på denne sær-ordning :-)
  Venligste hilsner fra Maria

 • Christina Herskind Slet 5. oktober 2015, 11:06

  Hej Bertel.
  Hverken jeg min mand eller børn er medlem af Danmark. Det kan vi ikke da min mand er kronisk syg, jeg blev kørt ned i 1997 som 25 årig og når forældrene ikke kan blive medlem, kan børnene desværre heller ikke.

  Så unge mennesker. Meld jer ind mens i kan.

 • Tove 16. september 2015, 14:59

  Det er helt rigtigt altsammen, men medlemskabet af Danmark er netop ikke for alle. Min mand havde en arvelig type1diabetes med udbrud Da han var 11år. Han kunne ikke blive medlem. Det er jo et forsikringssystem, som kan fravælge børn. Heldigvis har vi da den offentlige sygesikring, som trods alt dækker det meste.

 • Mira Hansen 25. maj 2014, 18:54

  Hej Berthel

  Jeg har boet i hus i mange år og havde selvfølgelig forsikringer der. Nu er huset solgt og jeg bor til leje i en lejlighed. Det er en ejerlejlighed og ejeren udlejer så lejligheden for 2 år ad gangen indtil hans datter er stor nok til at bo i lejligheden. Er det mig som lejer eller ham som udlejer der står for at betale indbo forsikringen??

  Mvh. Mira

  • Berthel 4. juni 2014, 05:50

   Hej Mira,
   Tak for spørgsmålet.
   Alm. indbo forsikring skal du selv stå for.

 • Lene Blomsterbirk 17. september 2012, 09:13

  Hej Berthel.

  Det kan gøres kort.
  Nr. 1 JA
  nr 2 JA
  nr 3 Nej,, ikke mere..
  nr 4 JA, og begge børn blev meldt ind ved fødsels..

  Grunden til at jeg ikke længere er medlem af A-kasse eller fagforening er pga af at jeg ikke længere er til rådighed for det alm arbejdsmarked…

 • matou 2. august 2012, 15:18

  Godt indlæg, som jeg fuldt ud kan tilslutte mig.

  Igennem mange år havde jeg et vildt forbrug, men jeg prioriterede altid forsikring, A-kasse og lign. før alt andet. Jeg har været medlem af Danmark siden jeg var 18, og det har været guld for mig, da jeg har svage tænder.

  Jeg har altid været nærmest overforsikret, og det har reddet min økonomi flere gange.

 • Lene 15. maj 2012, 08:43

  Ja denne side ville jeg ønske at jeg havde set for ca 10 år siden.
  ja, for pokker meld jeres børn ind i sygeforsikringen Danmark – jeg var selv 15 da jeg fik kronisk sygdom og kunne have sparet rigtigt mange penge gennem livet såfremt mine forældre have givet mig denne gave.
  A-kasse, ja, lige igang med at blive skildt fra min mand som også var min arbejdsgiver – 3 mdr uden indkomst.
  Forsikring, pensionsopsparing mv. nu håber jeg blot at jeg kan blive 150 år gammel og ikke kommer til skade undervejs.
  Summar summarum – Jeg ville ønske at jeg havde taget ansvaret for min egen økonomi og været fuldstændig ligeglad med sårede følelser hos min kommende ex mand – så havde jeg været langt bedre stillet i dag.
  Tak for super god side.
  Lene
  PS: må lige spare de kr. 39,- lidt endnu – har noget økonomisk kaos jeg skal have ryttet op i :-)

  • Berthel 15. maj 2012, 09:09

   Hej Lene,
   Tak for indlægget. Det er aldrig for sent at rette op på økonomien.
   Bedre sent end aldrig.

 • Puk F. 19. marts 2012, 15:43

  Hej Berthel

  Er vild med din artikel og kan kun være enig. Jeg har også lyst til at sparke folk over skinnebenet når de siger de ikke er medlem af fx. en a-kasse.

  Selv er jeg studerende og har ikke mange penge mellem hænderne hver måned. Men derfor kan man godt få det hele, det kræver bare man undersøger de forskellige tilbud.
  Gennem studiet blev vi tilbudt en billig indbos forsikring (som også dækker cykler) og uden selvrisiko. Det sagde mig og mine to roomies med glæde ja tak til. det er om året lige knap 1200 kr.

  Derudover tilbyder krifa gratis fagforening til studerende, og er du medlem af denne, kan du blive medlem af deres a-kasse på nedsat kontigent. De har en maks grænse for hvad man må tjene for at få nedsat kontigent. Men da jeg er på SU og kun lidt i løn ved siden af, ryger jeg aldrig over den grænse så længe jeg studere.. (grænsen er højere end grænsen for at miste sin SU) Igennem Krifa har jeg også en udemærket ulykkesforsikring og planer om at tegne en ansvars senere hen.

  Sygeforsikring danmark er også kanon. Jeg bruger selv linser og briller og derfor kan det betale sig at være aktiv medlem. Men bruger man ikke dette, og har man ingen udgifter af denne art, ud over måske lige tandlæge en gang om året, kan det betale sig at være passiv medlem også senere blive aktiv medlem.

  Som tidligere nævnt er dit sprog i artiklen kanon for at få folk der ikke har flair for alt det økonomiske med i løbet. Rigtig godt, vil sprede budskabet :)

  – Puk

  • Berthel 19. marts 2012, 16:01

   Hej Puk,
   Tak for de positive ord og tak for et godt indlæg!

 • Mette 15. marts 2012, 18:10

  Hej Berthel
  Tak for redegørelsen for de nødvendige udgifter i et sprog, som giver en selvtillid til at blive bedre til det med økonomi. Trods min manglende flair for økonomi bliver jeg rigtig glad for at kunne sige ‘tjek’ til det hele. Min datter på snart 18 blev meldt ind i Danmark, Da hun blev født, jeg vil overveje at give hende livsmedlemskab, når hun bliver 18, for du har ret, pludselig opfylder man ikke kravene, og så kan det korte dyrt. Tænkte at jeg med denne lille kommentar kunne give ideen videre til andre forældre :) hilsen Mette

  • Berthel 19. marts 2012, 17:15

   Hej Mette,
   Mange tak for de positive ord:)
   Dit gode råd er hermed givet videre!

 • Karin Gyldenløve 15. marts 2012, 13:24

  Hej Berthel

  Tak for et godt indlæg.

  Jeg er gået på efterløn 1. januar i år /62,5 år gl). Dette har medført, at jeg har færre penge at gøre med. Jeg har brugt jeres budgetskema for at få styr på det. Dog har mit pengeinstitut udregnet, hvad jeg skal betale i skat. – Jeg har altid haft ulykkes- og indboforsikring, men aldrig været medlem af Danmark (fejl hos mig). Herudover har jeg, når mine 3 drenge fyldte 4 år tegnet en ulykkesforsikring for dem.

  Pengene er nu små, så jeg passer meget på. Jeg bor i eget hus. Jeg har lige fået nyt tag på og regner med at spare varme. Vandforbruget er jeg også OBS på, så jeg håber, det hele lykkes. Synd med din manglende mulighed for ikke at kunne blive medlem af Danmark.

  P.S. – Herudover har jeg aftalt med mine børn, at julegaver pr. person højst må udgøre kr. 100 (selvfølgelig begge veje). Forslaget er vedtaget af familien.

  Mvh/Karin Gyldenløve

  • Berthel 15. marts 2012, 13:29

   Hej Karin,
   Selv tak og mange tak for din kommentar!